Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Firanka listopadowa

Poziom progesteronu na początku ciąży

Polecane posty

Gość a mama 6latki jest
A TU pokazuje co potrafi http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5332613&start=5280 nawet raczyla sie wypowiadac w sprawach in vitro komu sie nalezy a komu nie bedziemy wiedziec jak mam 6 latki bedzie miala duzee problemy zeby sie nie zdzwila potem to in vitro bedzie p;otrzebne wlasnie nie juz nie bedzie tak spiewac i w wielu innych tematach a tak naprawde pojecia nie ma o zyciu !!!!!

Gość mamo 6-cio latki
jesteś zabawna i sama piszesz o sobie takie rzeczy ! "Wiecie co? ja to jednak mam narąbane w tej główce... mąż mi kupił 2 testy- ot tak i kazał testować :/ mówię nie teraz bo i tak nie wyjdzie.... namawiał a że z moim charakterkiem nie ciężko było to zrobiłam... oczywiście 1 gruba krecha... żadnego cienia cienia drugiej kreski i... się poryczałam jakby mi co najmniej rękę ucięło czy coś -.- ehhh głupia jestem" a potem na nas narzekasz ze prawde ci piszemy

Gość wlasnie weszlam w temat
i gdzie jakies teamty to tylko ta mam 6 latki wszedzie ze swoimi madrymi radami:O zal

Gość dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
jesteś zabawna i sama piszesz o sobie takie rzeczy ! "Wiecie co? ja to jednak mam narąbane w tej główce... mąż mi kupił 2 testy- ot tak i kazał testować :/ mówię nie teraz bo i tak nie wyjdzie.... namawiał a że z moim charakterkiem nie ciężko było to zrobiłam... oczywiście 1 gruba krecha... żadnego cienia cienia drugiej kreski i... się poryczałam jakby mi co najmniej rękę ucięło czy coś -.- ehhh głupia jestem" a potem na nas narzekasz ze prawde ci piszemy pojechalas

Gość dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
mam 6 latki nie pisze bo prawda o niej boli nawet nie ma zadnych argumentow buahahahaha

A ja myślę, że nie pisze,, bo nie ma sensu. Temat nie jest o niej, tylko o progesteronie. Czy każdy temat musi byc pretekstem do tego, żeby komuś naubliżac?

Gość mamo 6-cio latki
załóżby topik o niej :D inni sie pośmieją i dowiedzą kto to :D to mnie też rozbawiło :P "Izolatka weź sobie daruj dziewczyno. Aż tak Cię bawi trolowanie na forum? Ciekawe ile masz lat... 11? 13? Więcej Ci raczej nie daję, bo dorosłe kobiety mają ciekawsze zajęcia niż trolling. Gimgówno zapyziałe... Jak czytam takie pustaki to bez kitu zaczynam być za ACTA" 13lat miałas jak rodziłaś- wiec taka sama byłaś daremna? :D hahaha ona i ACTA pewnie w 99% sama jest pomarańczą :P i widać ze małolata cały dzien spedza na kafe i w internecie skoro zna takie słowa jak trollowanie tyle ze nie umie tego poprawnie napisać

Gość mamo 6-latki o czym Ty mówisz?
że jeśli ktoś nie ma żadnych objawów to niby jest ok? zmiłuj się i jeśli pojęcia nie masz to nie pisz, ok? 64 % Polaków nie ma pojęcia, że ma problem z tarczycą, bo nigdy się nie badało nawet:O objawy niedoczynności czy nadczynności tarczycy można bardzo łatwo pomylić ze stresem, przemęczeniem, depresją itd. itd. wiec nie pisz bzdur:O ja, jako osoba z niedoczynnością powinnam mieć co najmniej nadwagę, a całe życie jestem chuda jak pies, żadnych problemów z cyklem, z wypróznianiem NIC, a jednak okazało się, że mam niedoczynność:O każdy normalny i na poziomie lekarz bazuje na KOMPLECIE badań, a nie tylko na TSH więc nie wprowadzaj nikogo w błąd:O

Gość Grażyna 7979
Też mam problemy z tarczyca. Przejrzałam cały topik i powiem szczerze ze z tego co widze to najwiecej krzycza te co najmniej o tym wiedzą :) zgodze sie z mama 6-latki bo dobrze mowi. i nie zauwazylam zeby napisala ze wszystko ok tylko ze nie ma objawow wiec mozna na poczatek zrobic samo TSH. Zgadzam sie z tym tym bardziej ze wiekszosc lekarzy rozpoczyna diagnozowanie od zlecenia TSH dopiero pozniej hormony i przeciwciala.

Gość a grazyna to pewnie przydupas
mamy o takim samym poziomie inteligencji jak i ona! Większość lekarzy jak zleca TSH to zleca też antyTG TPO T3 T4,ft3 ft4 sorry byłam u 6-ciu lekarzy i właśnie tak to wyglądało ! To ze chodzisz do lekarza co dyplom na bazarze kupił to nie propaguj pierdół !

ludzie dlaczego w was tyle jadu i złości? po co tak wyzywac i obrażać? przeciez mozna miec rozne zdania na tematy, ale kulturalnie je wygłaszać... kurcze juz nawet nie mozna tutaj sie poradzić, podyskutować by nie zostać zjechanym i obrazonym, za nic :O... przykro czytać. W poniedziałek pójde do lekarza i zrobie wszystkie badania jakie on zleci... strasznie sie poczułam czytając niektóre posty, jednak moze nie jest tak zle ze mną. Nie wiem, a moze tak spadl progesteron bo jesdnak ciąza zostala utracona przed badaniem kwri, a nie po? i dlatego ten progesteron tak spadl... nie wiem chcialam tylko konstruktywnych rad osób które miały z tym do czynienia. A zrobiła sie jakas nagonka. I faktycznie nie mam zadnych objawów tarczycy.. no ale ja nie znam sie na tym.

Firanko - ja tez nie mam żadnych - nie jestem gruba, nie jestem chuda, nie jestem zmęczona itp itd. Choc... Llekarz na dzien dobry spojrzał na moje wyniki i zapytał czy nie wypadają mi w nadmiarze włosy (czym trafił w 10-tkę, ale ja zrzucałam to zawsze na karb stresu, pracy i diety). Nie wiem czy miał rację z ta tarczycą, okaże się jak zrobię te badania :) W każdym razie fajnie, że ktoś w końcu pomyślał, żeby wyjśc poza tsh...

ja miałam podobnie, tylko TSH i wychodziło podwyższone ciagle i leczyli mnie na niedoczynność tarczycy której nie miałam ! objawów niedoczynności też nie miałam , żadne wypadanie włosów czy tycie wręcz odwrotnie.Dopiero mój ginekolog dał mi skierowanie na wszystko, tsh antygenty, t4,t3 ft3i4 i prolaktyne i okazało się ze to nie tarczyca tylko przysadka. Tsh w ciąży mi spadło do 2 bo wzrosła prolaktyna.

Gość Grażyna 7979
niemądra miałam podobnie, tsh mialam w gornej granicy normy i dlatego lekarz zlecil mi reszte badan. ale poki tsh jest w ladnej normie to nikt nie wypisze niewiadomo ilu badan bo i po co? to tak jakby test ciazowy np. wyszedl negatywnie i kobiecie by sie zlecilo wszystkie badania co kobiecie w ciazy to na to wychodzi

Gość Grażyna ale inne są normy
dla ogółu, a inne dla kobiet, które planują dziecko i nawet jeśli Twój wynik mieści się w granicach normy laboratoryjnej, czyli do 4,20, a Ty planujesz dziecko, to nie oznacza, że jest on prawidłowy, bo kobiety w wieku rozrodczym powinny mieć TSH mniej więcej 1

Gość Grażyna 7979
wiem, ze są inne normy i normalny lekarz je uwzględni. Tsh mówi naprawdę wystarczająco dużo zeby lekarz mial obraz tego jakie badania powinien dalej zlecic.

Grażyna------> ale ja napisałam wyraźnie, że sama nie miałam żadnych objawów, a jednak niedoczynność była i jest tak jak piszę - każdy dobry endokrynolog będzie bazował na komplecie badań, a nie na samym TSH.

Gość Grażyna 7979
ja juz po ciazy :) mam synka 2letniego :) dzieki naprawde dobrym lekarzom :))))

No niestety mylisz się, ale samo TSH nie mówi wszystkiego i po to są inne badania by trafnie zdiagnozować pacjenta. A Ty masz problem z tarczycą?

Gość Grażyna 7979
ale prawie zaden endo jesli nie masz objawow i nie masz zrobionego tsh nie wypisze ci badan kompleksowych :D diagnoze wystawi jak bedzie mial komplet- zgadza sie, ale wpierw musi miec podstawy zeby podejrzewac u ciebie cokolwiek a tsh jest podstawowym badaniem

Czyli sama przyznajesz mi rację, e jednak niezbędne są wszystkie badania;) A jak Twoja tarczyca? Miałaś z nią problem?

czyli jeszcze dopytam wedlug was przyczyna utraty przeze mnie ciazy mogl byc progesteron... ale nie tylko tak? Wystarczy jak na początek zrobie TSH samo? i dopiero jak bedzie zly reszte powiazanych z tym badań?

Gość Grażyna 7979
mam hashimoto. lekarz wykrył biegiem mimo, ze zaczelam wlasnie od samego tsh. mialam w gornej granicy normy. potem mi zlecili ft3 (bez ft4 bo moj lekarz wiedzial gdzie szukac po wywiadzie) oraz przeciwciala.

Gość Grażyna 7979
firanka mozesz zrobic samo tsh albo jak wolisz do tego ft3 i ft4 ale tylko prywatnie bo nikt ci skierowania na ft3 i ft4 nie da. szczegolnie gin bo nie moze :P

Dokładnie tak, firanko:) Bardzo możliwe, że TSH masz prawidłowe tylko pamiętaj, że powinno być ono około 1, na normy nie patrz. I z tym wynikiem do endo jeśli byłby nieprawidłowy. No a tak w ogóle, to nie ma co liczyć na skierowanie, bo do endokrynologa na NFZ to dostaniesz się najwcześniej pewnie w przyszłym roku (takie są terminy). Zatem, gdy będziesz mieć już wynik TSH i będzie on nieprawidłowy to od razu zrób pozostałe badania, bo i tak będziesz musiała za nie zapłacić, a po co chodzić i płacić za dwie wizyty u endo skoro można za jedną?;) Takie czasy, że nie ma co liczyć na państwową służbę zdrowia, a juz na pewno na specjalistów:O Niestety:O

Firanko przyczyny utraty ciązy to mogła być tarczycca, progesteron a nawet i toxoplazmoza i jak sie uprzesz to 1000 innych rzeczy. Mnie lekarz powiedział ze zajść w ciąże można przy tsh 6 donosić tez ją przy takim moża teraz kwestia jest tylko tego czy dziecko będzie zdrowe !. Lekarka mi powiedziała jasno ze matki w ciązy te pijaczki z ulicy to co druga ma tsh podwyższone i zachodzą, rodzą, jedynie potem dzieci mogą mieć chore. Tsh to nie jest wyrok ! Przyjęło się ze w ciąży tsh ma być 2 jesli jest powyżej 2 trzeba brać euthyrox, ale nie ma publikacji i dowodów na to ze jak nie bezie 2 to coś się stanie to jest tylko ciażowa histeria. Ja zachodząc w ciąże miałam 4,65 w ciąży spadło mi na 3. Byłam u lekarza W anglii który wysmiał lekarzy w polsce jak mu powiedziałam ze mam niedoczynność i w polsce mnie leczą euthyroxem.

Gość w ciąży TSH samo spada
fizjologicznie w I trymestrze więc nic dziwnego, że u Ciebie spadło