Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 93%szynki

Drogie a tanie jedzenie.

Polecane posty

Gość 93%szynki

Witam Dziewczynki:) Chciała bym poznać Wasze zdanie na temat drogiego i taniego jedzenia. Gdzie robicie zakupy, jakich firm, co polecacie. Ja osobiści kupuje rzeczy bardziej firmowe typu sokołów, jogobella, almette i td. Nie kupuje rzeczy "teskowych" chociaż wiem że moi znajomi np kupują i mówią że jest dobre:o. Jak to jest z tym jedzeniem, warto przepłacać?:) Faktycznie te rzeczy "teskowe" są takie same jak te lepsze "firmowe"? Aż mi się wierzyć nie chce, ale chętnie poczytam opinie :).

Gość a co to są rzeczy teskowe?
Ja kupuję różnie-warto patrzec na skład na etykiecie a nie na firmę :O Bo jak coś jest o smaku truskawkowym,ale jest znanej marki,to wolę coś mniej znanego ale truskawkowego,jak dzem kupny ma 40g owoców na 100g dżemu,to go nie wezmę.

Gość 93%szynki
a co to są rzeczy teskowe? Nie atakuje rzeczy "teskowych", nigdy sie nimi nie interesowałam wiec składu ich nie znam :) Ale chętnie spytam czy np. rzeczy "teskowe" dużo sie różnią składem i jakością od tych firmowych? Pisząc "teskowe" mam na myśli wszystkie np też kerfuroskie i td:). Dziękuję z góry za odpowiedzi :)

trzeba patrzeć na etykiety.... czytałam niedawno artykuł o tym,że wiele produktów pod marka TESCO produkuje np bakoma sokołów itd.... np. parówki z biedronki produkuję właśnie sokołów. oczywiście nie wszystkie,tylko jeden rodzaj. trzeba szukać, czytać etykiety i nie zrażać się :) bo jak wiadomo wiekszość ceny produktu to znak firmowy :) pozdrawiam

Czyli chodzi Ci o rzeczy produkowane dla marketów typu tesco,biedronka itp. To pisz po ludzku,bo to tak jakbyś pisała że używasz Pampersów z Tesco :O Pampers to nazwa własna pieluch tak jak tesco to nazwa własna sieci sklepów... Ja często kupuję w Lidlu np. słodycze są naprawdę dobrej jakości i w przyzwoitych cenach np. czekolady Schogeten. W Biedronce kupuję jogurty,które robi Bakoma dla Biedronki, w Kauflandzie soki Hortexu-Costę itp. Kupuję różne produkty,ale zawsze patrzę na skład nie na markę,bo dla mnie liczy się jakość,a nie głupie gonienie za marką.

Gość 93%szynki
Zadam durne pytanie ale przetworzone tzn? Jak to sprawdzać? Nie znam się na tym zbytnio:(

Gość 93%szynki
a co to są rzeczy teskowe? chodzi mi o produkty z marketu gdzie nie jest to żadna firma a na etykiecie jest napisane tesko, kerfur i td:)

Kopia z poprzedniego tematu ;) Ja mam swoje ulubione produkty, tak jak wyżej- nie ma reguły, czasem kupuję droższe czasem tańsze, zdarzają się też marki własne, albo z dyskontów, lubię próbować różnych, mniej znanych firm, a ostatnio zwracam też uwagę na kraj- jak mam do wyboru polskie i niepolskie to w 90% kupuję nasze ;)

Gość Te produkty pod marką to te s
Te produkty pod marką to te same które kupujesz markowe, popatrz na opakowania i producentów, tylko są pakowane w ich opakowania, niczym się nie róznią, poza ceną , dla głupich ludzi którzy lecą na markę i metki

To tak jak napisałam rzeczy produkowane dla marketów. Rzeczy przetworzone-gotowe twarogi,lepiej kupić twaróg naturalny i samemu zrobić, wszelkie pasty kanapkowe, jogurty smakowe, gotowe dania itp, itd.

93%szynki Zadam durne pytanie ale przetworzone tzn? Jak to sprawdzać? Nie znam się na tym zbytnio tzn. kupujesz tylko mieso, z tego robisz kotlet, obsypujesz bulka tarta, a nie kupujesz gotowego kotleta w panierce. To samo z sosami, najbardziej niezdrowe sa te w torebce, trzeba uzywac jak najmniej sloików (ze sklepu), puszek, produktów o dlugich terminach waznosci.

Aby kupić dobre jedzenie, trzeba mieć wiedzę na temat tego jedzenia i czytać skład. Jak już ktoś zauważył, najlepsze są rzeczy najmniej przetworzone. Co marek własnych tesco - nie orientuję się, nie kupuję. Natomiast nie jadam Jogobelli ani Almette ponieważ nie mieszczą się w mojej kategorii zdrowego, dobrego jedzenia

niektóre produkty mozna zrobic u siebie w domu i wtedy mamy pewnosc, ze sa zdrowe, bez dodatku chemii. Wiem, ze dziewczyny pieka chleb w domu, jest na necie mnóstwo porad jak to zrobic. Procz tego mozna zrobic wlasna wedline (tu sie moge pochwalic, bo ja wlasnie ja robie:)),mieszkam za granica, gdzie wedliny sa okropne i juz mi sie przejadly te sklepowe) Jogurt tez mozna bardzo latwo samemu zrobic, oczywiscie naturalny bez cukru. I jeszcze wiele wiele inych rzeczy, moglbym wymieniac bez konca.

Dokładnie Almette,zwłaszcza te serki ozonowane (czy co tam z nimi robią) te puszyste i lekkie w tych niby kubełkach to zdrowe nie są na pewno :O

Gość 93%szynki
Bardzo dziękuję za odpowiedzi:) macie bardzo fajne pomysły:)

Gość nie zawsze tanie oznacza
gorsze.ale jak ktos kupuje parowki ktorych kg kosztuje 3 zl to niczego dobrego w nich nie ma.

Gość 93%szynki
To co kupować dla rodziny, co robić samemu jak aby było zdrowo?:) Chętnie poczytam dobre rady :) czym Wy karmicie rodzinę a czego unikacie?:)

Wędlinę swoją to i ja robię :) to po pierwsze jest o wiele tańsze,a po drugie wiem,że na kilogram szynki zużyłam 1.5kg mięsa a nie na odwrót... A zrobić to można bardzo łatwo- kupuję szynkę lub polędwicę wkładam w marynatę (robię z oliwy,ziół, czosnku i odrobiny soku z cytryny),zakręcam w folię aluminiową i na 12h do lodówki,a potem piekę lub gotuję. Jogurty też kupuję naturalne i dodaję owoce potraktowane blenderem lub pokrojone,to samo z twarogami. Sumując to podejrzewam,że oszczęczam kilkaset zł. Chleb piekę,ale dość rzadko. Mam taki przepis z malaksera,że tylko wrzucam składniki, robot wyrabia,bez wyrastania tylko do formy,ale nie zawsze mi się po pracy chce.

Gość 93%szynki
Ja mięsko kupuje tylko u rzeźnika a parówki tylko Sokołowa 93% szynki:) wydaje mi sie że dobre są te parówki, ale może sie mylę :)

Gość zonaKraka
Ja kupuję w Biedronce i nie narzekam, parówki z szynki Sokołowa te same w Biedronce co w innych sklepach, tylko że w Biedronce taniej... A co do przetworzonych- wolę dać owoce zamiast dosładzanego soku, sama zrobić musli, nie kupuję sosów w słoikach, "pomysłów na..." i takich wynalazków, a teraz staram się ciasta też piec zamiast kupować coś słodkiego. No, czekoladę czy czekoladki jeszcze kupuję ;) Zamiast paluszków rybnych- filet z ryby, żadnych gotowych dań, zup z torebki...

Gość 93%szynki
Nigdy nie robiłam sama wędliny:) poważnie wystarczy tylko w marynatę na 12h i potem ugotować?:) Chyba jutro kupie gdzieś około0,5kg szynki i spróbuję zrobić :). Ile to gdzieś gotować?:)

Gość Ja podaje od 6 mies., ale juz
Autorko nie kieruj sie w czasie zakupow firmami, tylko przede wszystkim skladem i krajem pochodzenia. Zobacz ile dodatkow spozywczych ma Jogobella i Almette. Teraz jestes mloda, zdrowa i twoj organizm jeszcze sobie z nimi radzi, ale za pare lat ta niezdrowa dieta moze sie na tobie zemscic.

Gość Ja podaje od 6 mies., ale juz
Moja rodzina siedziala w branzy wedliniarskiej 10 lat i od tamtej pory nie kupujemy przetwporzonego miesa (bo znamy sklad). Lepiej kupic pare kilo surowego miesa od jakiegos zaufanego rzeznika, zwiazac, doprawic wg uznania i upiec/udusic w piekarniku, a potem kroic sobie do chleba, czy czegos tam.

Gość 93%szynki
Ja raczej gotowych dań nie kupuje po za pierogami i pyzami, szczerze się przyznam. Soki sama wyciskam, co prawda mycie sokowirówki mnie strasznie irytuje :D Musli też sama robię :) dodaje suszony owoc i cukru nie ma :). Ogólnie prowadzę zdrowy tryb życia tak mi się wydaje, gorzej rodzina. Córka je często to co ja ale mąż to za żadne skarby:) mówi że królikiem nie jest :).

Te produkty nie firmowe owszem sa robione przez znane firmy, ale nie ma co sie oszukiwac, ze sa identyczne jak te, ktore firma wydaje pod swoja marka:O

Masło tylko ze śmietanki-żaden miks tłuszczy. Z gotowych rzeczy to kupuję dżemy,bo mi się nie chce swoich robić,a tak to jogurty naturalne, naturalne twarogi, mleko świeże nie uht-choć teraz się ponoć zmienił pogląd,że uht zdrowsze,ale dla nas jest za słodkie. Kupuję ryby i robię sałatki-z makreli z cebulą i porem, z trewala z czosnkiem i pomidorami. Robię pastę jajeczną ze szczypiorkiem na kanapki, kupuję kurczaka i robię z rożna w domu. Nie używam pomysłów na,ani gotowych panierek. Jak chcę zrobić nuggetsy to robię panierkę z bułki tartej, płatków kukuryczianych,papryki i czosnku/migdałów. Do kotletów panier-bułka tarta, bazylia,tymianek i czosnek.

Gość 93%szynki
Ja podaje od 6 mies., ale juz Dlatego pytam :) gdzie mogę coś poczytać na temat tego jak sprawdzać etykiety, aby nie karmić rodziny syfem? A to muszę związać tak?:) Myślałam że tak po prostu włożyć i ugotować, czym to związać?:)

Gość 93%szynki
Jejku ja uwielbiam tą sałatkę/pastę na kanapki Lisnera z łososia i tuńczyka, pycha. Jak mam sama ją zrobić?