Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anielica LoL

Jak przygotować dziecko do przedszkola itd?

Polecane posty

Gość Anielica LoL

są tu mam dzieci kilkuletnich i do was pytanie, a moze ktos udzieli mi fachowej odp. otoz wszedzie mowia ze dziecko idące do przedskzola, klubu,źłobka itd, trzeba odpowiednio przygootwac - pytanie jak? dziecko ktore do tej pory nie chodzilo nigdzie, ma dwa lata i zaraz idzie do przedszkola..mam jeszcze troche czasu i chce zeby to przebieglo gladko, i bezboleśnie dla dziecka..poradźcie plis

Gość giraffffa
Ja tez niedlugo bede stala przed takim zadaniem. Nie wiem,jaki to da efekt i czy wystarczy,ale jakis czas przed zaczne chodzic z mala w tamta okolice,pokazywac jej ich plach zabaw i jak dzieci tam wchodza i wychodza,opowiadac,co tam sie robi. Mam tez w planie zakup paru ksiazeczek o przedszkolu

Gość Gwiazdka 1985
ja mam podobnie :-) a w jakim wielu wasze dzieci idą do przedszkola? my teoretycznie planujemy na 2.5 roku ale jak to wyjdzie? nic na sile...

Ja mam to szczescie ze przedszkole, do ktorego chodzi moja corka jest obok naszego bloku i z okna widac, jak dzieci do niego ida. Wiec ja pokazywalam corce, ze tez tak jak inne dzieci bedzie chodzila. Opowiadalam jej tez, co sie robi w przedszkolu itp. Jak poszla od wrzesnia to tylko raz plakala. Takze u nas poszlo gladko.

Gość alu.zja
w pierwszej kolejności zakupić jakąś kamerkę bo to co się teraz wyprawia w tych żłobkach, przedszkolach z bożej łaski to zgroza normalnie !!!

akurat dziecko w przedszkolu moim zdaniem jest bezpieczne - taki 3latek juz powie, co sie dzieje. Moja opowiada wszystko ze szczegolami:D

Gość gość
Drodzy Rodzice, pierwsze dni w przedszkolu to przełomowy etap zarówno w życiu dziecka jak i rodziców. Wiąże się on przeważnie ze stresem i wieloma obawami. Aby zminimalizować lęki coraz popularniejsze stają się zajęcia przygotowujące malucha do rozłąki z rodzicami. Spotkania te umożliwiają lepszą adaptację dziecka w innym otoczeniu niż domowe. Zajęcia mają nauczyć malucha współpracy z innymi dziećmi, a także pokazać mu, jakie zasady panują w grupie i jak radzić sobie ze stresem czy negatywnymi emocjami. Program zajęć jest specjalnie przygotowany dla optymalnego rozwoju pociechy, zapewniając jej poczucia bezpieczeństwa. Podczas cyklu pięciu spotkań przeprowadzane są zajęcia plastyczne, muzyczne i ruchowe. Co ważne, rodzic może uczestniczyć w ćwiczeniach zwłaszcza na początku, natomiast później stopniowo „wycofuje” się z zajęć, co ma przygotować malucha do rozłąki, jaka nastąpi, gdy dziecko pójdzie do przedszkola. Opener Klub Mam