Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panizuzi

Pozne matki-zapraszam!

Polecane posty

Gość panizuzi

W grudniu będę miała 38 urodziny a w pokoju obok spią mój mąż i 8 tygodniowy synek... Wariactwo? Macierzyństwo w tym wieku? To była moja 1 ciąża. O dziecko staralismy się 5 miesięcy ale bez cudów, nie patrzylismy kiedy i jak, nie mierzylismy temp., nie określalismy dni płodnych, ot tak jechaliśmy na żywioł. I udało się. Oczywiście miałam świetnego ginekologa i zrobiłam wszystkie możliwe badania, oczywiście genetyczne też. Mam chyba szczęście, choć nie wiem czy nie za pózno na macierzyństwo, chyba już nie mam tylu sił :).

Gość panizuzi
Nieprzespane noce daja mi w kość;). Gdy szczepiliśmy synka ja sie odwróciłam, bo jakoś nie mogłam patrzeć jak go kłują:). Myślę, że macierzyństwo odmładza psychicznie i fizycznie kobietę:).

Gość panizuzi
Mam nadzieje, że są tu pózne mamy, które chciałyby opowiedzieć swoje historie i pogadać :). Zapraszam:).

Witaj panizuzi! Przebiję Cię wiekiem.Mam 42 lata i w maju zostałam po raz drugi mamą :) Zgadzam się z Tobą w 100% ,że późne macierzyństwo odmladza fizycznie i psychicznie Pozdrawiam

Gość makatka03
Izula rodziłaś synka w dniu mojego ślubu :) staramy się dopiero o 1 dziecko, ale jak się uda, to też będę raczej starszą niż młodszą mamą (32). Wszystkiego dobrego wam życzę i dużo sił :)

Gość mamadoskonala
Ja urodzilam synka na 40 urodziny :) i to najwspanialszy prezent na swiecie! N Ale mnie dziecko nie odmlodzilo, bo zawsze czulam sie mlodo :P Ja uwazam, ze jest to dobry czas na dziecko i wcale nie czuje zmaczenia. Wieksze czulam,jak urodzilam piewsze dziecko 14 lat temu :D Teraz to sama radosc, moje szczescie ma 9 miesiecy, jest karmione piersa, przyzwyczailam sie do nocnego wstawania, nie mam zadnych problemow, jestem po prostu szczesliwa mama.

Gość skorek zielony
To nie wariactwo ja byłam 3 lata młodsza kiedy urodziłam i wcale nie uważam się za starą matkę. Średnia wieku dla kobiet wzrasta więc liczę,że doczekam wnuków i może prawnuków. Pozdrawiam.

Gość panizuzi
Witam i dziekuję za odzew. To miłe wiedzieć, że nie jestem sama:). 1 listopada. Pogoda jest straszna, ponura, wilgotna i zimna aura potęguje zmęczenie. W nocy mały budził sie co 3 godziny i padam teraz na twarz:). O 15 przyjdzie teściowa i będę mogła pojechac na cmentarz do taty. Od dziecka nie cierpie 1 listopada ale nie mogłabym dziś nie iść na cmentarz, miałabym wyrzuty sumienia. Śniło mi się, że znów jestem w ciąży i byłam przerazona, bardzo płakałam. Ku mojej radości i wielkiej uldze to był tylko koszmar, z którego się obudziłam:). Muszę iść do gina i zastanowić się nad skuteczną metodą antykoncepcji, bo wpadka byłaby teraz dla mnie końcem świata.:)

Gość panizuzi
Ciążę znosiłam dobrze. Nie wymiotowałam, nie mdlałam, nie puchłam itd. Jedyne co mi dokuczało, to zgaga, bleee. Jednak po porodzie byłam szczęśliwa, że juz nie jestem w ciązy, że to koniec:). Miło odzyskac swoje ciało, talię, brzuch i pępek;). Bardzo bałam sie rozstępów i zwisającej skóry. Przez cała ciążę wcierałam krem Mustela i o dziwo, brzuszek mam bez śladu rozstępów. Co do wagi, to ważę tylko 5 kg więcej niż przed ciążą. To dobrze, bo chyba popadłabym w depresję widząc spustoszenia w moim wyglądzie. Podobno syn nie zabiera mamie urody;).

Gość panizuzi
skorek zielony---> też liczę, że jak najdłużej zostane z synkiem...bo tego boje się najbardziej....że zbyt wczesnie mnie zabraknie.

Gość panizuzi
mamadoskonala--> ja mam tylko nadzieje, że pewnego dnia nikt nas nie pomyli z babcią naszej pociechy;).

ja też chyba do najmłodszych nie należę, tydzień po swoich 31 urodzinach urodziłam pierwsze dziecko, ale była to moja druga ciąża.

Gość panizuzi
Kaśka81---> co to jest 31 lat! :) Gratuluję maluszka;). Ja od narodzin synka żyję jak w transie. Po upływie doby po cesarce przywiezli mi synka i już cały czas sie nim zajmowałam w szpitalu. A po 3 dobach do domu. Szybko to teraz idzie:). Życie bardzo się zmienia, już nie jest tak samo jak przed narodzeniem dziecka. U mnie czas liczę przed 10 września i po 10 września. Dzień narodzin synka stał sie cezurą czasową w moim życiu. :)

Gość 98765redf
31-do 34 lat to normalka, ale juz 36-38 to podziwa wzwyz zwlaszcza

Gość panizuzi
98765redf---> :) Moja prababcia urodziła syna majac 42 lata a babcia w wieku 36 lat. Co prawda nie były to ich pierwsze dzieci ale że tak powiem podtrzymuje rodzinną tradycję, hehe;).

ja swoją córkę urodziłam w wieku 36 lat ma 4 m-ce syn ma 17 lat. Jest wspaniała, cudowna, i nawet jak ledwo słaniam sie na nogach bo roboty przy niech w brud , to jej uśmiech wynagradza mi wszystko.

urodziłam syna jak miałam 34 lata, a córkę przed 37 urodzinami, nie mogę powiedzieć niestety, że mnie dzieci odmłodziły, bo o ile przed pierwszą ciążą jeszcze zdarzyło mi się pokazać dowód przy zakupie alkoholu, to teraz wszyscy mi 'paniują' , no, ale trudno - póki za babcię nie biora nie płaczę;)

Gość kwietniowa mamusia
No to ja zaliczam sie do poznej mamy Urodzilam synka gdy mialam 36 lat

Gość mam skończone 38
i jestem w 8 tyg ciązy:)

Gość A może by ugotować a nie syf p
a potem w przedszkolu: Ej! Karolek! (Basia, Kasia, Mateuszek do wyboru) Babcia po Ciebie przyszła! To obrzydliwe ;/ współczuję waszym dzieciom, że będą miały starych rodziców :(

nie puściłabym dziecka do przedszkola, w którym opiekunowie nie wiedzą kto jest rodzicem:)

Gość Lilinanattta
Ale wy jesteście durne i egoistyczne. Jak wy to sobie wyobrazacie? Ze do 15 latka na wywiadówkę będzie chodziła 55 letnia babcia? Zero myślenia o tym dziecku, a co jak umrzecie w wieku 50 lat? Osierocicie 10 letnie dziecko zasrane idiotki.

Gość A może by ugotować a nie syf p
D.Bill wszędzie jest... chyba, ze w przedszkolach prywatnych (ale też w większości jest...). Poza tym dzieci jak widzą, ze ktoś idzie to mają w zwyczaju krzyczeć kto i po kogo. Chyba nie masz dzieci w wieku przedszkolnym... Wg mnie to wielka krzywda dla dziecka. Trzeba być totalną egoistką żeby tak niszczyć własnemu dziecku dzieciństwo... dzieci się wstydzą starych rodziców- i to jest naturalne i będzie naturalne.

Gość wieśniaroooooo
moja Mama ma 53 lata i wygląda lepiej niż niektóre 40!!!!!!!!! Przykro mi,że masz takie doświadczenia :( !

Gość Lilinanattta
40 letnia matka dziecka przedszkolnego też nie jest normalna.

Gość wieśniaroooooo
Cieszę się, że ty jesteś normalna :)

Gość Lilinanattta
Ja bym nie skrzywdzila dziecka z egoistycznych pobudek. Bo się starej babie dzidziusia zachcialo, w tym wieku to już na wnuki się czeka.

Gość skorek zielony
Tak od razu dodajcie,że to jest patologia :O Co za beton :( Obecnie model rodziny trochę się zmienił i większość dzieci ma rodziców koło 30 lub po,bo młodszych odpowiedzialnych i samodzielnych ludzi na to po prostu nie stać. Bo nie decydują się na dzieci nie mając gdzie mieszkać,czy nie mając pracy.