Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawkapukawka

Zapomniałam wziąć 24 tabletkę YAZ

Polecane posty

Gość kawkapukawka

Witajcie. Dziś zorientowałam się, że nie wzięłam 24 tabletki Yaz (czyli ostatniej aktywnej). Powinnam dzisiaj przyjąć już pierwszą placebo. Spanikowałam i zamiast przeczytać ulotkę szybko zażyłam zapomnianą tabletkę (a minęła już doba). W tej sytuacji ulotka mówi, że tabletki biorę dalej normalnie, a placebo omijam. Więc wychodzi na to, że dziś powinnam już wziąć pierwszą aktywną tabletkę z nowego opakowania, którego niestety nie mam, bo miałam je kupić dopiero w poniedziałek :/ Co robić? Dopiero jutro będę miała możliwość kupić nowe opakowanie i wziąc tabletkę. Dodam, że seks uprawiałam w środę (w środę wzięłam tabletkę, a w czwartek już zapomniałam). Tabletki biorę regularnie od lutego, nigdy nie zdarzyło mi się o żadnej zapomnieć więc nie tyle, co obawiam się ciąży, a raczej zawirowań hormonalnych. Mogę więc uznać, że dzisiejsza tabletka była już tabletką z nowego opakowania, a jutro wziąć po prostu kolejną i dalej już normalnie? Wczoraj miałam jakby jeden dzień placebo...

Gość Perw mobilna
Możesz zrobić tak jak napisałaś czyli jutro zacząć kolejne opakowanie. Z kolejnego opakowania możesz wziąć 23 albo 24 aktywne tabletki. Mogłaś też czwartek potraktować jako pierwszy dzień tabletek placebo, których przyjmować nie musisz. Przeczytaj ulotkę piętnaście razy to przy następnej takiej sytuacji będziesz pamiętać co robić.

Gość kawkapukawka
wiem, że mogłam czwartek potraktować jako pierwszy dzień placebo, ale niestety spanikowałam i wzięłam dziś zapomnianą tabletkę... więc już za późno na takie rozwiązanie. dzięki za odpowiedź

Gość kawkapukawka
jeszcze jedno mnie nurtuje. zakładając, że dziś (piątek) przyjęłam pierwszą tabletkę, czyli jak jutro wezmę kolejną, ale z nowego opakowania to naklejam "sobota", prawda? i mogę wziąć normalnie 24 tabletki, a potem zrobić normalną przerwę na krwawienie? jeden głupi błąd i tyle stresu :/

Gość Perw mobilna
Jeśli chcesz wziąć wszystkie 24 tabletki z następnego opakowania to naklej od soboty, a jeśli chcesz wziąć 23 to naklej tydzień zaczynający się od piątku i wtedy zostaw pierwszą, a bierz od drugiej. Zgodnie z tym co jest napisane w ulotce podczas tego opakowania mogą pojawić się plamienia w trakcie opakowania.

Gość kawkapukawka
Dziękuję Perwersjo, na Ciebie zawsze można liczyć. Dzięki :)