Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

co myślicie o naukach przedmałżeńskich?

Polecane posty

Gość allelluja
Stanowisko KK na temat sexu i małżeństwa nie zmieniło się chyba od średniowiecza, więc nie oczekujcie, że nagle wpadnie jakiś wyluzowany ksiądz i zacznie rozdawać kondomy.

ja uwielbiałam te nauki, bardzo żałowałam że się skończyły takiego ubawu nikt ani nic nigdy mi nie dostarczył. Po każdych musiałam isć z lubym na piwo żeby odreagować

Gość elvissa
moze nie rozdawnictwo kondomow-ale wg Kk-czerpanie przyjemnosci z seksu małżenskiego to grzech-tak oficjalnie stwierdził innocenty XI-ktory potepił także hazard i dekolty nawet jesli malzonkowie bzykaja sie dla prokreacji a nagle , wbrew swej woli odczuja przyjmnosc to maja a grzech i powinni leciec do spowiedzi i dostac surowa pokute jak w sredniowiczu - post, samobiczownie i noszenie wsosiennicy

Gość elvissa
jest tyle ksiązek i smakowitych cytatów jka chrzescijanstwo podchodzilo i podchodzi do seksu, kobiet, malzenstwa, planowania rodziny - poziom jaskiniowy

Gość mirasolka
no tak, przyjemność z seksu jest grzechem. Tez było takie stwierdzenie. Powinno się to odbywać tylko w celach rozrodczych, szybko i bez nadmiernej ekscytacji. W sumie smieszne ale słyszałam od znajomych, że znaja małzeństwo, które śpi w oddzielnych łózkach ponieważ mają już dzieci więc seks jest zakazany....

u mnie wręcz przeciwnie, mówili że seks należy uprawiać i 3 razy dziennie i nie tylko w celu prokreacji bo seks to jedyne co cementuje małżeństwo i żeby nie przestawać po 20 latach małżeństwa, bo wtedy pojawiają się kryzysy. A jeden numerek dziennie do nich nie dopuszcza ;D

Gość elvissa
to super awangardowy ksiadz- bo do seksuologów przychodzi mnostwo sfrustrowanych kobiet ktorym ksiedza wstecznicy plus reliigjne wychowanie wmowili ze czerpanie przyjamnosci z sesku nawet malzenskiego to wielki grzech -sredniowicze ciagle zywe

Gość elvissa
mirasolka -a ile to malzzenstwo ma dizeci/ co za debile ze tak sluchaja kleru moheru -coz w sredniowiczu zalecano tzw mażenstwo Józefowe -czyli białe - i do dizsiaj sie nic nie zminiło--a wychwalano malzenstwa nieskonsumowane , zakazywano seksu malzonkom starym i bezplodnym

Gość mirasolka
dwoje dzieci. I już wystarczy, nie wyobrażam sobie braku takiej czułości między mną a moim mężem....

no właśnie wydawało mi się że klecha aż nadto religijny, ale oprócz niego była jeszcze lepsza stara panna, która opowiadała o seksie "z zamkniętymi oczami i lekko otwartymi ustami"

Gość elvissa
KK to talibowie , mohery- wg nich jak malzonkowie zrobia sobie dzeci i wiecej nie chca to dozywotni celibat

Gość allelluja
NIe zamierzam brać kościelngo więc w sumie mnie to nie dotyczy. Ale gdybym brała, to nie wiem czy dałabym radę na takich naukach.Jestem uczulona na hipokryzję niestety.

Gość allelluja
A te "lekko otwarte usta" to po co? :)

Gość mirasolka
To jest okropne, że w dzisiejszych czasach okazywanie sobie w ten sposób miłosci i oddania miedzy małżonkami uważa się za grzech... Hipokryzja to mało powiedziane. Niestety większość z tych księzy sama nie stroni od seksu a ludziom którzy chca zyc ze soba do końca wmawia się takie brednie

Gość elvissa
m0ze ona se wyobraza ze ssie kuktasa katabasa

Gość elvissa
ale miliony idioów uwazaja Kk za autorytet- a reliigjn ewychowanie plus wlasna reliigijnosc jebie zycie seksualne , powoduje wielodzietnosc , bide-dla myslacego człowieka kazdy kaplan to gówno i skurwiel anie autorytet

lekko otwarte usta zapobiegają krzykowi w trakcie orgazmu, który już jest grzechem xD

Gość elvissa
mormoni maja dla małzonkow tzw.specjalna bielizne adama i Ewy-z otworami , seks tlyko dla prokreacji i i w przykryciu a nie na goło

Gość mirasolka
tylko co najlepsze większy grzech ma kobieta, męzczyzna już nie tak bardzo..

Gość farahnaz
mizoginia religii -to temat rzeka-ale to wlasnie durne baby stanowia wieksozsc osob religijnych a gdyby umialy myslec to by nienawidzily religii

Gość allelluja
Raczej nie chodzi o samą religię, tylko kościół jako instytucję. Ale mniejsza z tym. Moj znajomy rok po ślubie cywilnym brał kościelny - mieli już z żoną dziecko. I co? Wszyscy o tym wiedzieli, a ksiądz pouczał ich o zachowaniu czystości przed ślubem. :) No to jawne kpiny.

Gość farahnaz
KK chcialby powrotu do epoki gdy baby zyly srednio 30-40 lat, prawie wszystkie byly analfabatkami, mialo duzo dzieci i masowo umierłąy przy porodzie

Gość mnie dziwi ,ze wszycy sa
przeciw naukom nalzenskiem, a biora slub koscielny, w tym samym kosciele, wg tych samych praw. Jak to tlumaczycie? przeciez to zaklamane.Albo- albo - nikt do slubow koscielnych nie zmusza.

Gość farahnaz
nauki te czesto prowadza oosby wielodzietne -antyreklama skutecznosci tych metod , Kk gloszac na naukach ze zona musi byc posluszna mezowi -powoduje przemoc wobec kobiet

ja brałam ślub w cerkwi, nauki musiałam odbyć w KK bo taki był wymóg proboszcza mojego narzeczonego

Podpisuję się pod postem gdzieś wyżej- wszyscy potępiają te nauki, co nie przeszkadza im trochę później stać przed ołtarzem w białej sukni. Trochę wybiórczo u nas traktuje się wiarę w Boga i dogmaty- wezmę i praktykuję tylko to, co mi odpowiada, resztę odrzucam. Generalnie jestem zdania, że o danych kwestiach powinny wypowiadać się osoby mające wiedzę i doświadczenie w temacie. Nie rozumiem jak osoba duchowna może nauczać o seksie i wychowywaniu dzieci. Tak samo jak nauczałabym innych o teorii baletu, bo przeczytałam dwie książki...

Gość grtede
w szkole lekcje o zyciu seksualnym -prowadza zwykle katachetki i błoniaste zakonnice- prasa lubi cytowac ich zlote mysli-np ,, kobieta ktora ma przyjmnosc z seksu bedzie sie smazyc w piekle, antykoncepcja to dzieło szatana, homosekualistow nalezy leczyc-hahah

nie przesadzajcie, żadne ze znanych mi dzieci nie ma nauczania rodzinnego prowadzonego przez katechetkę, tylko przez pedagogów szkolnych lub biologów

Gość grtede
nawet jesli to prowadzi oosba swiecka -to szkola jest totalnie kleryklana i tkai ktos glosi wytyczne kleru

Gość fereszte
religijni rodzice i dziadkowie to gówna ścierwa śmieci szkodniki i zera