Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kosścista

Dlaczego chcecie 2 latki dawać do przedszkola???

Polecane posty

Gość Kosścista

ostatnio kilka osó tutaj pisało o zapisywaniu 2 latków dp rzedszkola, czy wy się dobrze zastanowiliscie? naprawde, mowie wam jak to wyglada, 4 latki super zajecia zorganizowane, extra sie bawia i ucza. Ale przyjrzyjcie sie takim małym 2 latkom, nierozgarnięte to takie, że szok, każde zajmuje sie czym innym, wyrywaja z rak zabawki i ot cala filozowia. Zadnej zabawy zorganizowanej z takimi kurduplami.!! mowie wam, zastanowcie sie!!

Gość Kosścista
no i co nie macie nic na swoje usprawiedliwienie

Gość hjmkfuyhjm
ja nie dałam jestem usprawiedliwiona

Gość Kosścista
chwała ci

Gość zanabajona
co ty o 2 latkach, a nie masz nic do źłobków, 10 miesieczniak to juz ma super w źłobku tak? weź, nie gadaj ze 2 latek to taka tragedia. juz cos tam powie, pokaze, zasygnalizuje, zje, a zreszta duzo przedszkoli przyjmuje od 2,5 lat a niektore 3 to juz mega roznica. a jaheira niech ci napisze - jej dziecko jak rok mialo to juz sie bawilo z dziecmi, gdzie tam zabawkami, eeee, skądże, ono jest super rozwiniete dzieki źłobkowi wiesz?? hahah ;-))

Gość uhihgrh
a ja nie rozumiem na siłe ciśnięcie dzieci 3-4letnich do przedszkoli... matki niektóre niepracują i dawają te dzieci do przedszkoli jakoby same nie umialy sie nimi zająć.... to nie jest normalne odbieranie takim dzieciakom dziecinstwa... te kilka lat moze sobie takie dziecko w domu posiedziec potem to jzu do konca zycia bedzie wstawanie i chodzenie do szkoly a potem juz do pracy...

Gość zanabajona
"dawają" .... to czy matki pracuja czy nie, ich sprawa, jak je stac to why not. A jak dziecko pojdzie na 3- 4 h to bez jaj, nic mu sie nie stanie, myslicie o przedszkolu jak o studiach czy co? to jest zabawa, dzieci sie uwielbiaja bawic razem, maja tam mnostwo atrakcji, sama matka nie jest w stanie az tak zapełnić im dnia jak mają np 3 -4 lata nudza sie i faktycznie potrzebuja kontaktu z innymi chociaz na 2 godziny dziennie

może dają je do przedszkola min. po to, żeby nauczono je poprawnie się wysławiać? :P bo te matki co nie "dawają" dziecka do przedszkola za wiele w tym temacie nie nauczą :P a poza tym siedzenie przy matce parę lat nie jest również dobre dla dziecka.

Gość uhihgrh
rozumiem jak najbardziej kontakt z dzieciakami jest na osiedlu plac zabaw, są rozne organizacje zapewniajace zieciom rozrywke na kilka godzin... ale zeby tak od razu przedszkole?? to juz jest obowiazek trzeba rano wstac zjesc sniadanie i isc i tak codziennie...

po pierwsze nie "dawają" tylko "dają" po drugie.. " to nie jest normalne odbieranie takim dzieciakom dziecinstwa..." zapewniam cię, że w domu nie jesteś w stanie zapewnić dziecku takiej rozrywki, takiego tempa rozwoju, takiego urozmaicenia czasu jak ma wśród rówieśników w przedszkolu. po trzecie... " te kilka lat moze sobie takie dziecko w domu posiedziec " a pieniążki sobie posiejemy na balkonie w doniczkach i same będa rosły....

Gość uhihgrh
mówie tutaj o matkach nie pracujących...

Gość zanabajona
ona pisala o matkach nie pracujących akurat, ale zgadzam się z powyższymi wypowiedziami, jakie tam obowiązki a dzieci zazwyczaj i tak wstają wcześnie takie małe :-)

sama chodziłam do przedszkola i bardzo miło to wspominam mój chrześniak ma 3 lata i chce iść do szkoły, do dzieci i się bawić dzieci chcą towarzystwa dzieci, a nie dorosłych nie wydaje mi się, by to było takie trudne do pojęcia

no cóz, są różne dzieci i różne powody, dla których rodzice dzieci wysyłają do żłobka czy przedszkola...ale mój prawie dwulatek wkurzył się dzisiaj w aucie kiedy minęlśmy przedszkole i pojechalismy do mnie do pracy najpierw (mąż nas odwoził, bo leje), bo "ciocia i dzieci i ciocia i dzieci " - więc sa dzieciaki, które uwielbiają chodzić do przedszkola, a rodzice choćby chcieli nie zapewnią mu takiej rozrywki :)

Gość huhuhhaaanaszazla.
jaheira trochę ci dopieczono wcześniej...fajnie ze masz dystans

Gość klatka po klatce
jaheira - zazdroszczę mam nadzieje ze moje dziecko tez tak polubi przedszkole..oby oby !!

wiesz, to jak zabawa w pomidora, ktoś coś przeczytał, nie zrozumiał, napisał wyrwane z kontekstu, inny powtórzył znowu zmienione i doszło do tego że ja się ogólnie moim dzieckiem nie zajmuje, że obrażam młode mamy (??? ) i że rzucam facetów bo nie chca się bzykać :P przeciez to brzmi jak dobra komedia, co się mam przejmować :)

jaheira- zapomniałaś o tym, ze wyjeżdzasz sama z mezem na wakacje, zeby Cie nie rzucił :):) A w temacie- moja córka poszła jak miała trzy lata, ale jak widzę jak sie rozwija troche załuję, ze nie poszła wcześniej. Dzieci potrzebują kontaktu z innymi dziećmi, poza tym szybciej się uczą w grupie bo naśladuja inne dzieci. A dodatkowo u nas nie było zadnych histerii- córa po prostu lubi przedszkole.

klatka po klatce - ja nie znam dzieci, które lubiłyby siedzieć w domu lato, zima - największa frajda to zabawa na dworze z innymi dziećmi mój chrześniak siedzi sobie w domu, co oznacza, że moja siostra musi z nim wychodzić na parogodzinne seanse i poszukiwać dzieci na planach zabaw my mieszkamy na przeciwko szkoły, więc za każdym razem jak jest u nas musimy iść z nim do szkoły, jest oczarowany nawet panem woźnym koleżanki z pracy, które posyłały po raz pierwszy dzieci do przedszkoli bardziej to przeżywały od samych dzieciaków - dzieci po przejściu krótkiego rozstania z mamą wchłonięte zostały przez gromadkę dzieci ja sama pamiętam, że siedzenie w domu było karą

a wracając do tematu to oczywiście że są dzieciaki, które źle znoszą rozstanie z rodzicem i nie są gotowe na pójście do żłobka/przedszkola wczesniej i jeśli rodzice mają możliwośc to niech takie dzieciaki zostaną w domu, ale jeśli dzieci wyrywają się do rówiesników to warto im to umozliwić te kontakty - w państwowych nie, ale w Krk przynajmniej w większości przedszkoli można kupić nie abonament ale tzw. godziny i np przyprowadzać dziecko na 2-3 h np dwa razy w tygodniu - i to jest świetne rozwiązanie dla mam, które nie pracuja a chcą żeby ich dziecko się socjalizowało :)

Gość anka 47
Jestem nauczycielka wych przedszkolnego z wieloletnim doświadczeniem i zapewniam, że nawet na studiach pedagogicznych istnieje przekonanie, że przedszkole nawet najlepsze nie zapewni dziecku domu rodzinnego. Proszę tylko pomyślec jeśli chodzi o rozwój dziecka ile czasu moze mu poswiecic mama, która jest w domu tylko z 1 dzieckiem, a ile czasu pani w przedszkolu, która ma pod opieką dwadzieścioro czy wiecej maluchów.

Gość anka 47
przedszkole nie zastąpi domu rodzinnego;)

anka, ale nikt nie mówi o oddawaniu 2 latka na 10 godzin jeśłi nie musi, mój synek ma abonament na 5 h/4 dni w tygodniu, i wiem że czasem płacze bo nie chce wracać, poza tym dwulatki nie chodzi do państwowego przedszkola raczej, bo chyba się nie da? a w prywatnych grupy sa mniejsze. U nas na 10- ro dzieci są 3 panie, więc każde dziecko jest traktowane bardzo indywidualnie a ja nawet jakbym chciała to nie dam rady gonić się przez "tunel" czy tańczyć z nim (bo co to za taniec dwuosobowy), śpiewać nie umiem (nawet jak śpiewam do lecących piosenek to krzyzczuy "mama ciii")- więc naprawdę nie widzę w tym nic złego, zresztą poświęcam mu mnóstwo czasu kiedy jesteśmy razem, bo lubię :)

Do przedszkola nie oddaje się dziecka na cały dzień, wiec nie wiem o jakim zastepowaniu domu rodzinnego kobieto mówisz! U mnie w grupie jest 14dzieci i dwie babki.

przepraszam za literówki, robię trzy rzeczy naraz, w trzech językach i mi się myli :)

Gość serdel pierdel
Mieszkam w Niemczech. Tutaj przedszkola przyjmuja od ukonczenia 2 roku zycia. Akurat kiedy moja corka skonczy dwa lata, urodzi nam sie drugie dziecko, wiec zeby nie wiazala tych zdarzen ze soba w jakis negatywny sposob, pojdzie do przedszkola troszke pozniej - 2 lata i 2 miesiace. Ja bede w domu. Nie chce takiego malucha oddawac na 'caly dzien', bo mam warunki, zeby ja odebrac po polowie dnia, czyli w sumie bedzie tego jakies 3 h. Akurat tyle, zeby sie pobawic z rowiesnikami, zatesknic za domem i cieszyc sie, ze sie wrocilo. Widze swoja corke kazdego dnia i widze, jak zmieniaja sie jej potrzeby socjalne. Nie oddaje jej do przedszkola, zeby sie jej 'pozbyc' - ona po prostu potrzebuje towarzystwa dzieci, przynajmniej troche. Juz teraz, a ma 20 miesiecy. A tak male dziecko zmienia sie bardzi szybko, bardzo szybko sie rozwija. Mam w rodzinie dziewczynke, ktorej mama byla zdania, ze nikt tak dobrze sie mala nie zajmie, jak rodzice. Byla w domu, bo urodzilo sie drugie dziecko - kiedy to starsze juz mialo kolo 4 lat. Dziewczyna sie po prostu NUDZI, szajba jej odbija, nie ma co z soba zrobic. 3-4-latek MUSI miec towarzystwo rownolatkow. Kiedys to sie odbywalo wewnatrz rodziny, bo mieszkali dziadek, babcia, ich czworo dzieci i czereda wnukow, wiec te dzieciaki ze soba przebywaly non stop. U koni na przyklad - owszem zrebak lata za mama, ale mnostwo czasu zrebaki spedzaja ze soba nawzajem. Tak samo jest z ludzkimi dziecmi. Nie mozna takiego dziecka zamknac w domu i nic tylko mamusia mamusia i mamusia, to dla dziecka wcale nie jest dobre

Gość apokalipsaaa123
natęzenie debilnych tematów dziś sięgnęło zenitu! :O a dlaczego się chodzi do pracy?

Gość serdel pierdel
A we 'wstawaniu, jedzeniu sniadania i wychodzeniu z domu' nie widze niczego zlego. Moze nie w tempie takim, zeby sie wrzodow nabawic, ale tak w miare sprawnie. Inaczej by tak czlowiek zalegal i sie pol dnia wybieral - tak jak too sie robi, jak nie ma zadnej presji. Owszem fajnie w weekend poleniuchowac, ale jak too sie mowi - kto rano wstaje, temu pan bog daje. Jak juz sie czlowiek wywlecze z domu, to cos zrobi i sie bedzie cieszyl, a jak bedzie przez pol dnia jadl sniadanie, to to bedzie jedyne, co mu sie uda zobic w tym czasie

Gość katerinnaa
Ja męcze wychowawczy-zdecydowałam się i konsekwentnie męcze. Ale tez miałam dylemat bo moje dziecko chciało do przedszkola Rozwiązałam problem w następujący sposób: W moim mieście jest taka sieć sal zabaw dla dzieci w których animatorzy zajmują się nimi za 13zł za 180min i co 8n wejście jest gratis bez ograniczeń czasowych-zatem można byc do woli. Zabieram tam dziecko, sama zabieram książkę laptpoa i wykładam się wygodnie w kanapie podczas gdy moja pociecha biega z gromadą innych dzieci za animatorką zabaw:D Chodze tam 1-4razy w tygodniu w zależności od czasu. To takie przedszkole dla mojego dwulatka!