Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak-wyjeżdżam

Koszty utrzymania

Polecane posty

Gość Tak-wyjeżdżam

Hej, już udzielałam się na tym forum, jednak po raz kolejny poproszę o waszą opinię: Prawdopodobnie wyjeżdżam do Anglii z rodzina (5 osób). Bedziemy z mężem pracować za min. pensję - czyli miesięcznie zarobimy ok L1600. Wynajęcie domu w okolicy kosztuje ok L750 miesiecznie. Myślicie że jakoś wyżyjemy? Nie wiem czy nam starczy na opłaty , jedzenie itd, a może w Anglii jest tak kolorowo że jeszcze coś z tego odłożymy. Pls help... Ile wam idzie na codzienne wydatki?

Gość Goldi 2011
850 funtów na 5 osób/miesiąc+ opłaty za prąd, wodę, telefon? Nie dacie rady! A jakie miasto, gdzie konkretnie w Anglii?

Gość Tak-wyjeżdżam
Reading. Dodam że póżniej pewnie znajdziemy lepiej płatną pracę, ale na początek, cóż... Ale nie 850 tylko 1600 - dwie osoby będą pracowały

Gość Goldi 2011
To znaczy, że 3200 na rodzinę? Napisałaś tak, ze wnioskować można było, że te 1600 to Wasz cały dochód.

No może być ciężko. Dojazdy do pracy, dojazdy dzieci do szkoły to paliwo lub bilety. Ile dzieci mają lat? Będzie tam jakaś wasza rodzina czy sami będziecie?

Gość Tak-wyjeżdżam
Dobrze wywnioskowałaś - 1600 na miesiąc na rodzinę: mnie ,męża, 2 dzieci i babcia do opieki nad dziećmi

Gość Tak-wyjeżdżam
Dzieci jeszcze nie będą chodziły do szkoły. Ciężko to na pewno, ale czy da się przeżyć. Ciężko to mamy w Polsce, tylko tu nie ma szans na poprawę

A do pracy daleko czy blisko będziecie mieć? Babcia do pracy nie idzie wnioskuje. A dzieci w wieku szkolnym?

Gość Goldi 2011
No to dobrze pisałam - 850 Wam zostaje po opłaceniu najmu. Nie wiem, czy w tym domu będziesz miała ogrzewanie gazowe, a poza tym prąd, woda, telefon. Tu musisz dodać skromnie licząc 100/ miesiąc. Zostaje Ci 750. Dolicz dojazdy (przejazdy w Anglii sa dość drogie). Ile dzieci maja lat?

Jak dzieci będą w domu z babcią to dacie rade. Nie trzeba będzie w szkołę inwestować jak na razie.

Gość Tak-wyjeżdżam
No tak, szkoła dopiero w 2014 dojdzie,ale do tego czasu pewnie się ustatkujemy:) Dobrze że babcia będzie darmowa opiekunką, w przeciwnym razie na pewno by jedna pensja nie starczyła. A może anonimowo podzielicie się swoimi wydatkami i zarobkami?

Gość Goldi 2011
W Reading masz sklepy tanie (kupisz wszystko co potrzebne za połowę ceny jak normalnie), masz też sklepy polskie, ale to juz drożej. Jeżeli palicie papierosy - to drogo na maxa. Będziesz musiała, albo babcia sama gotować. Czasem wypadnie Ci coś kupic extra dla dzieci, czy lekarstwa np. na gardło (strepsils 8 funtów!). Bedzie ciężko.

Gość Tak-wyjeżdżam
gossip jeszcze nie wiem czy blisko będzie do pracy - najpierw musimy zorganizować to mieszkanie

Gość Goldi 2011
A taniej z mieszkaniem sie nie da? Poszukaj, czasem mozna trafić za połowe ceny. 750 to bardzo dużo. Ja wynajmowałam dom za 320, ale na północy Anglii.

Gość Tak-wyjeżdżam
Patrzyłam w internecie i tyle kosztuja w tej miejscowosci...

Gość Goldi 2011
W internecie??? Na Boga! Ile Ty masz lat, Dziewczyno? Trzeba na miejscu poszukać, no chyba, że Cię stać na wywalanie pieniędzy w błoto. Proponuję tak: najpierw jedziesz Ty, albo mąż. Rozpozna sytuację, popyta, posprawdza, znajduje coś atrakcyjnego. A dopiero Wy zjeżdżacie całą rodziną.

Gość Tak-wyjeżdżam
Tzn ze na miejscu mozna znalezc tansze mieszkania niz przez agencje ktore maja swoje strony internetowe? ile moze kosztowac dom jezeli przez agencje to kwota L750-850?

Gość Goldi 2011
Kobieto, ogarnij się! Przecież agencję biorą prowizję i od Ciebie i od właściciela. Na miejscu da radę wynająć za dużo mniej. Nie będę dalej z Tobą pisać, bo nie cierpie głupoty. Poza tym jak 1600 za dwie osoby pracujące/ miesiąc. Toż na zmywaku jedna osoba zarabia 1200-1300 funtów, a do tego kwalifikacji nie potrzeba i języka tez nie za bardzo, bo talerze raczej nie gadają!

Gość Tak-wyjeżdżam
dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jak wyjedziemy się urządzimy, odezwę się na kafe. Trzymajcie kciuki

Gość wbbffyuimn
W jakim wieku są dzieci? Bo tu szkole zaczyna sie wczesnie

Gość miastowy
oplaty okolo 250 funt , jedzenie minimum 700 - eee zaraz chwileczke juz macie minus 100 - haha lepiej zostancie w kraju nie ma szans sie utrzymac w anglii

Gość Tak-wyjeżdżam
Dzieci 3l i rok. Miastowy a te opłaty L250 to na miesiąc za prąd wodę i gaz i council tax? Właśnie interesuje mnie ile na takie rzeczy się wydaje. Tym -100 się nie martwię, lepiej mieć -100 funtów niż -1500zł miesięcznie;)

Gość możewarto;
A znacie angielski? Tak z ciekawości pytam:)

Gość dziewczynanglika
wynajem domu 750 plus council tax ok 100 w reading pewnie plus woda/prad/gaz ok 60 miesiecznie. ja odkad gotuje sama w domu i przywoze mieso z polski (kurczaki, lopatka schab itp) gotuje duzo zup tu kupuje warzywa itp to wychodzi mi na 2 osoby ok 100f miesiecznie ale ja tyle wyciagam z konta i tego sie trzymam, zawsze cos pysznego polskiego ugotowanego jest. raz w tygodniu sobie wyjdziecie cala rodzina na obiad to tanszego pubu i tez dacie rade i jeszcze dzieci w primarku ubierzesz. tak mi sie wydaje przynajmniej ze dacie rade spokojnie. dojdzie pewnie jeszcze child benefit jak bedziecie pracowac ale nie wiem ile to jest moze ktos inny podpowie.

Gość Tak-wyjeżdżam
dziękuję za odp dziewczynoanglika. Bardzo mnie podbudowałaś na duchu:) mozewarto- obydwoje znamy angielski - ja jestem po licencjacie z filologii a mąż ma certyfikat. dziwią mnie te rozbieżności waszych wypowiedzi. Jedni piszą że 2 najniższe pensje spokojnie wystarczą, inni że absolutnie nie przeżyjemy tu za tyle. Może jeszcze ktoś z optymistów sie wypowie?

Gość możewarto;
Tak-wyjeżdżam Myślę,że to zależy jak kto żyje,ilu osobowa jest rodzina itp. Więc koszta utrzymania zawsze będą różne. Skoro znasz angielski to na Twoim miejscu bym się nie zastanawiała. Szkoda,że ja nie znam:)

Gość Tak-wyjeżdżam
No wyjazd bez języka to wielkie ryzyko. Poszukaj w internecie może znajdziesz agencje pracy tymczasowej która prowadzi rekrutacje już w Polsce. Znajomi tak wyjeżdżali i mieli załatwioną pracę (w magazynie) i też nie znali języka.

Gość Tak-wyjeżdżam
halo ludziska jest tu kto? Proszęęęęęęęęę was podajcie mi ile dokladnie ile wy wydajecie na rachunki, jedzenie itd. a ja sobie z tego wyprowadzę średnią (chcę wiedzieć comnie czeka po wyjeżdzie). Jesteśmy przecież anonimowi, nie kryjcie się

Gość dziewczynanglika
hampton hill wynajem domu 1325 council tax 135 prad/gaz/woda ok 60 komorki 70 ubezp samochodu 120 paliwo 100 nie wiem co jeszczem o jedzeniu juz pisalam. jak znasz angielski i jestes ambitna to popracujesz troche w fanryce za minimalna a pozniej sie wyrwiesz. nie polecam tam pracowac dlugo bo mozna wsiaknac, pracowalam kiedys moja pierwsza praca 2 miesiace wytrzymalam :) ale pracowaly ze mna dziewczyny mlode fajne ktore po ang mowily bardzo dobrze ale tam juz pracowaly po 5 lat na tasmie i chyba dalej pracuja a to bylo 5 lat temu... powodzenia :)

do dziewczyna anglika jakim cudem na miesiąc udaje Ci się wydać 100 funtów na miesiąc, na dwie osoby?Jestem pełna podziwu.