Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

kto czyta literaturę skandynawską? jakie norweskie ksiązki polecacie?

Polecane posty

Gość Karin Fossum
jest bardzo fajna.

Gość llliii
Ja pożyczyłam od znajomej Sagę o Ludziach Lodu..fajnie sie czyta wciągajaca..musze jej już oddać te pare ksiażek i pozyczyć nastepna cześć hehe a ty jakie czytałaś..

rzecz w tym, że.... nie czytałam...ale chcę zacząć. i szukam rekomendacji;-) czy czytacie ksiażki iberoamerykańskie? dziś wjechano mi na dumę, spotkałam sie z krytyką, że ja nie czytam;-//////

Gość llliii
Nie nie czytałam..Natomiast Sagę polecam bez dwóch zdań..Powiedz a czytałaś może Dziewczynę z tatuażem bo mam zamiar kupić

zafon :classic_cool: me gusta marquez - ale to trudniejsza literatura llosa itd.

dziewczyny z tatuażem nie czytałam, ale nowy film uwielbiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! whedif- przeczytam miłość w czasach zarazy. jednak nie przeczytam stu lat samotności. zawsze chciałam, ale już nie chcę , bo przeczytałam o czym to jest. boję się, że mi się pogorszy po tej lekturze.... za to miłość w czasie zarazy jest zgadnij o czymmmmo małżeństwie, hahahHAHAHA!!!!

Dziewczyna z tatuazem zalicza sie do skandynawskiej literatury, ale norweska nie jest, a szwedzka. Jesli sie myle to wyprowadzcie mnie z bledu:P Co do norweskich ksiazek to nie mialam okazaji nic czytac (ostanio jedynie film widzialam norweski) procz wspomnianej juz Sagi o ludziach lodu, ale dawno to juz bylo;)

tak, jest szwedzka, to prawda. a jaki norweski film widziałaś? umiesz norweski? byłaś w norwegii?

Gość yolo
ze skandynawskiej to czytałam chyba tylko serię o komisarz Malin Fros. ale to szwedzkiego autora 🖐️

miłość w czasach zarazy jest przecudowna ale żeby rozumieć marqueza musisz dobrze rozumieć kontekst historyczny i generalnie coś wiedzieć z historia de america latina. - nie akurat w przypadku tej powieści.

Gość wiecie dlaczego w polsce jest
przeciez szwedzi to skandynawowie :O

Gość Jak zaczela wychodzic u nas
Saga, gdzies w 91 roku to zaczelam kupowac i sie bardzo wciagnelam. Potem czytalam inne ksiazki Sandemo ale to juz nie bylo do konca to, chociaz bardzo fajny styl ;)

Gość pink stone
poczytaj sigrid undset, krystyne corke lavransa i olafa syna auduna.jak dla mnie bosssskie. fajna jest tez lit.islandzka, chocby powiesci yrsy sigurdardottir

Gość pink stone
i oczywiscie ksiega diny, vassmo, jest tez cudny film ekranizacja tejze, i am dina

Gość pink stone
za malolata szalalam za wszystkim co norweskie

Gość wieczorna porcja pieszczot
c

Gość poranna porcja pieszczot
c

Gość blablable bla
czytajcie koniecznie Millenium Larssona Stiega. wszystkie 3 czesci. na poczatku nudne, ale potem nie mozna sie oderwac. ja mialam dni wyjete z zycia, bo ciagle myslalam tylko o tym, zeby dokonczyc czytanie. teraz czytam Latarnika Camilli Lckberg. slyszalam ze dobry, narazie sie rozkreca :)

Jeśli chodzi o literaturę skandynawską to tutaj obecnie prym wiodą głównie kryminały :m.in trylogia Millenium- (wg mnie takie sobie ), Jo Nesbo, Lackberg, Mankell. Jest Lindqvist, Margit Sandemo ( m.in Sagi, , Guillou i jego Krzyżowcy, Gaarder. Klasyka taka jak Undset, Ibsen. Ja osobiście polecam Majgull Axelsonn i Anne B. Ragde. Literatura iberoamerykańska to m.in realizm magiczny ( Marquez, Allende, ). Jest Saramago , Sabato, Cortazar, Llosa, Borges, Grafomański Coelho to też lit.iberoamerykańska😭 Uwielbiam Marqueza, głównie jego "Sto lat samotności" oraz " O miłości i innych demonach"

Gość gość
Warto przeczytać "Uśmiech Losu" - autor: Wiktor

Gość Daga

Ja czytam i polecam wszystko poza Camilla Lackberg. Jakoś do mnie nie trafia, uwazam, że pisze mdło i infantylnie, niemniej warto przejechać się do empika i zapoznać z twórczością innych, bo cała reszta jest po prostu świetna