Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dagma88

Mała masa ciała płodu.. :'( pomóżcie proszę.. :( :( :( :(

Polecane posty

Gość Dagma88
Przepływy w tym tyg trochę się zmniejszyły. To nie jest zbyt dobry znak. Jeśli jeszcze się zmniejszą trzeba będzie wyjmować dzieciaka.. Ogólnie te przepływy przez macicę są odpowiedzialne za dotlenienie niemowlaka.. Wiadomo co się z tym wiąże. Już nie wspomnę że mc temu brałam śłub.. To miały być najpiękniejsze chwile..

Gość Dagma88
Przepływy w tym tyg trochę się zmniejszyły. To nie jest zbyt dobry znak. Jeśli jeszcze się zmniejszą trzeba będzie wyjmować dzieciaka.. Ogólnie te przepływy przez macicę są odpowiedzialne za dotlenienie niemowlaka.. Wiadomo co się z tym wiąże. Już nie wspomnę że mc temu brałam śłub.. To miały być najpiękniejsze chwile..

Autorko-mi na badaniach lekarz powiedzial,ze przeplywy ciagle sie zmieniaja wiec to nie jest miarodajne,lykaj wiecej witamin,duzo lez(w moim przypadku to bylo niemozliwe) dobrze sie odzywiaj.. powodzenia

Gość Dagma88
Dziewczyny uwierzcie, że każda Wasza wiadomośc jest dla mnie na wagę złota. Dodaje otuchy. Tu znalazłam coś takiego "Gość 2009-04-16 10:10:00 Do dziewczyn które z boją się połówkowego czy kolejnych USG, a z jakichś względów obawiają się urodzić dziecko z ZD. Po 20 tygodniu dobrze zrobione USG jest w stanie wychwycić powne oznaki ZD takie jak : wady w sercu (około 50 % dzieci z ZD je ma), wady w układzie pokarmowym (chyba ok. 20%), b.często mniejszy przyrost dziecka-dzieci tejczęściej rodzą sie mniejsze (dotyczy głównie kończyn-nazywa sie to fachowo hipotrofia asymetryczna), spłaszczony tył głowy, płaski profil (mały nosek), nisko osadzone małe uszy, grubszy fałd karkowy, male stopy i krótkie palce (szczególnie mały palec u ręki (zamiast dwóch zgjęć jedno-nie wiem czy fachowo to ujełam). Jednak istotne jest że u dzieci z ZD występuje raczej po kilka z tych cech naraz tak więc pojednyńczą nie ma co sie przejmować (np. małym noskiem czy mniejszym przyrostem). Te wszystkie cechy występują b.często u zdrowych dzieci, u dzieci z ZD jest ich najczęściej po kilka naraz. Aha i nie przejmujcie się że w danym badaniu wyjdzie główka większa o np. 2 tygodnie w stosunku do reszty a nogi odwrotnie, ja tak miałam potem się nadgoniło i nogi przegoniły głowę. Norma. Poproście lekarzy żeby zwrócili na te cechy uwagę na badaniu połówkowym i po 30 tygodniu. Ja tak zrobiłam, patrzyli na mnie trochę dziwnie ale jestem już dużo pewniejsza, choć oczywiście 100% pewności nie mam. Jagoda,"

Jestem mama wczesniaka. widzialam wiele ciezkich przypadkow w szpitalach rowniez dzieci z hipotrofia. 28 tc to nie jest najweksza tragedia. twoje dziecko ma szanse na przezycie jesli musialoby dojsc do rozwiazania ciazy. jeli przeplywy beda kiepskie to inkubator bedzie dla maluszka najlepszym miejscem takze nie obawiaj ie wtedy tego az tak bardzo bo bedzie pod lepsza kontrola niz teraz w brzuchu. niestety nie zawsze brzuch jest najlepszym miejscem dla dziecka. zbieraj duzo sil bo bedziesz ich bardzo potrzebowac. widzialam wiele szczesliwych wyjsc do domu :-) trzymam za was kciuki.

Gość jklllllllllllllllllop
już podczas pierwszych badań pomiędzy 11 a 14 tc sprawdza się bardzo ważny pomiar - NB - nosal bone. Kość nosowa jest równie ważna co przezierność karkowa, bowiem dzieci z zespołem Downa mają wysoki NT (przezierność) i mają płaską twarz. To razem z czynnością serca, podziałem mózgu na półkule i przepływem krwi najważniejsze badania. Jak to możliwe, że w 28 tc dopiero stwierdzono, że nie ma noska?

Gość autorko napisz jak było od
początku ciąży czy na pierwszym usg genetycznym lekarz stwierdził widoczna kość nosową? czy terminy zgadzały się od początku ciąży czy już na początku były rozbieżne? czy w Warszawie usg robił Ci dr Roszkowski? kiedy dokładnie stwierdzono hipotrofię? niestety, ale hipotrofia stwierdzona przed 30 tc sugeruje właśnie podłoże genetyczne:( napisz pomiary dziecka z ostatniego usg

Gość autorko wpisz sobie w
google "gazeta forum wczesniaki" i zaloz tam swoj temat. Tam bylo mnostwo takich przypadkow, dostaniesz wsparcie i poczytasz historie innych rodzicow.kafeteria to nie jest miejsce na omawianie takich problemow, musisz wejsc na forum specjalistyczne. Mam termin na 1 lutego wiec Twoj temat bardzo mnie poruszyl :-( Z calych sil Ci zycze zeby wszystko dobrze sie skonczylo!

Gość tylko co mają wcześniaki do
hipotrofii płodu?

Gość sa wczesniakami z powodu
hipotrofii, tam bylo bardzo wiele przypadkow takich jak autorki.

wcześniaki mają niską masę urodzeniową z racji tego, że urodziły się za wcześnie, ale ich masa ciała jest prawidłowa dla tygodnia ciąży, w którym się urodziły natomiast w sytuacji autorki w grę wchodzi zupełnie co innego jej dziecko ma ZAHAMOWANY WZROST w stosunku do tygodnia ciąży w jakim jest obecnie to dwie kompletnie różne sytuacje i o ile zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego po 30 tc rokuje dobrze jeśli jest kontrolowane na bieżąco tak to przed 30tc najczęściej powodowane jest wadą genetyczną

i jeszcze jedno - wcześniaki nie są "WCZEŚNIAKAMI" z powodu hipotrofii hipotrofia to niska masa urodzeniowa dziecka donoszonego jak i wcześniaka, a niska masa urodzeniowa to ta poniżej 2501 g zatem każde dziecko, które urodziło się z niższą masą niż ta będzie określane dystroficznym (hipotrofikiem)

Gość mama dwóch dziewczynek
mam nadzieję autorko, że wszystko będzie dobrze, musisz w to wierzyć. Obawiam się, że nie byłaś pod najlepszą opieką niestety... może niewiele by to zmieniło, skoro lekarze obstawiają problem genetyczny, ale na bieżąco wiedziałabyś co i jak. Piszesz, że do 5 m-ca byłaś pod opieką lekarza, więc powinnaś mieć usg genetyczne już dwukrotnie i sprawdzane parametry. Kość nosowa jest sprawdzana m.in. w celu wykluczenia pewnych wad genetycznych i jeżeli jest nieobecna lub grubość fałdu jest duża to jest to wskazanie do badań genetycznych nieinwazyjnych i inwazyjnych w razie te wyjdą nienajlepiej... później połówkowe usg, które sprawdza wszelkie parametry dziecka... Na prawdę powinno być wcześniej wiadomo, jeżeli coś jest nie tak. Albo nie miałaś najlepszego lekarza i przeoczył albo wszystko jest dobrze, tylko słabo się dziecko odżywia i to powoduje problemy. Życzę Ci, żeby wszystko było jak najlepiej. Powiem Ci, że moja przyjaciółka miała problem około połowy ciąży z niskim przyrostem wagi dziecka. Też najpierw lekarz mówił, że drobne po mamie itp. ale później okazało się, że to poważna hipotrofia i leżała w szpitalu podłączona do aparatury do 36tc, a później urodziła cc zdrową, chociaż malutką córeczkę. Dziś mała ma 2 lata i jest zdrową, bystrą i na prawdę super rozwiniętą dziewczynką. Moim zdaniem nie czytaj i nie porównuj wyników swoich z innymi, nie szukaj diagnoz w internecie... niestety niewielki masz wpływ na rozwój dziecka, ale możesz wierzyć, że będzie dobrze, dbać o siebie. Trzymaj się ciepło, odzywaj się co u Was, na pewno wsparcie znajdziesz.

Gość sa wczesniakami z powodu
mialam na mysli to, ze ciaza byla rozwiazywana wczesniej z powodu zlych przeplywow (i co sie z tym wiaze hipotrofia)

Gość ja miałam podobnie
autorko nie wiem jak mogli nie zauważyć tylu rzeczy wszystkiego dowiedziałam się po 26 tyg ciąży . moja córka ma teraz 2 latka i jest poprostu troszke mniejsza od innych a nosek ma juz dobrze wykształcony jak sie urodziła noska prawie nie było lekarze powiedzieli ze niestety ale nie ma kosci i nosek sie nie wykształci . po wyjsciu ze szpitala pojechalismy na usg gdzie stwierdzono iż kosc nosowa jest ale bardzo mała i ze potrzeba czasu aby nosek sie dobrze wykształcił. mi powiedzieli w 26 tyg ciąży ze córka waży 530 gram że główka jest na 26tydzien czyli ok brak kosći nosowej oraz rozszerzenie prawej komory mózgowej brzuszek miała na 22 tydzień słabe ruchu dziecka oraz zanikanie tętna płodu leżałam w szpitalu pod obserwacją . poród wywołali mi 2 tygodnie przed danym terminem. córka urodziła się 45 cm i 1900

wczesniak to nie hipotrofik, ale hipotrofik przy okazji czesto jest wczesniakiem, bo rozwiazuja wczesniej ciaze. na forum gazety o wczesniakach sa tez tematy o hipotrofikach.

Gość Bjjjork
Autorko Mój synek w 36 tyg miał mieć 1900g. Też miałam stracha, czemu taki mały?? Donosiłam do 40tyg, na kilka dni przed porodem usg i 2150g, a urodziłam 3250g:) pomiary do masy ciała biorą z długości kości udowej i czegoś tam jeszcze, Ty jesteś drobna, to może dziecko po Tobie przejmie urodę? Tyle w temacie wagi mogę powiedzieć...

Gość przykro mi jest ale
nie bede cie pocieszac fałszywie bo akurat troszke sie orientuje,moze bardziej niz moje poprzedniczki mowiace,ze wszytko bedzie dobrze bo raczej nie będzie...przykro mi ale małe ma szanse twoje malenstwo i brak kosci nosowej bardzo źle wrózy przygotuj się na najgorsze niestety,,współczuję bardzo,sama straciłam swoje dziecko pozdrawiam trzymaj się ciepło

Gość llleeennnaaaq
nie znam sie zupelnie na temacie, ale napisze Ci tylko tyle-gdy ja urodzilam, na moją sale przyjeli dziewczyne, i panika, bo chcieli wstrzymac porod, poniewaz dziecko mialo byc wagowo malutkie, nie pamietam ile przed terminem. jednak porodu nie udlo sie powstrzymac , urodzilam prawie o kg wieksze, niz sie spodziewali!!1 bylam w szoku, 21 wiek, taka aparatura, a jednak nie jest to takie dokladne... powodzenia i zdrowia

Gość dagma88
Leżęna Bielanach, usg robiła mi p.dr Dębska. Moja syt jest bardzo podobna do koleżanki, której córeczka w 26tyg ważyła 530g. Przepływy narazie nie zapowiada się żeby miały wzrosnąć. Co do wagi mojego malucha mam nadzieję, że są mylące. Wiara przeplata się ze zwątpieniem... Staram się nie płakać bo wiem, że to nie pomaga dziecku.

Gość dagma88
Do koleżanki "ja miałam podobnie"-powiedz robiłaś kordocentezę, gdzie leżałąś w szpitalu i kto robił usg noska?

Gość dagma88
Do koleżanki "miałam podobnie" powiedz miałaś robioną kordocentezę, gdzie leżałąś w szpitalu i kto robił usg noska?

Gość w pogoni za słońcem
Autorko - trzymaj się kochana, mam gorącą nadzieję, ze wszystko się dobrze skończy.. Nie mogę nic powiedzieć w temacie, ale trzymam kciuki. Będę tu zaglądać i czekać na dobre wieści..

Gość dagma88
Dla tych które chcą wspierają WIELKIE DZIĘKI. Jeśli wiecie coś, słyszałyście bądź możecie podpowiedzieć jakąś radę, nasunąć ciekawy link.. będę ogromnie wdzięczna.

Gość podałaś za mało danych
napisz chociaż pomiary dziecka z ostatniego usg nie piszesz nic jak od początku przebiegała ciąża czy były jakiekolwiek nieprawidłowości, niezgodności np. z terminem OM, a tym co pokazuje usg na Twoim miejscu chciałabym by usg zrobił mi dr Roszkowski jeśli jesteś w Warszawie warto zasięgnąć jego porady w Twojej sytuacji, bo on i dr Dudarewicz z Łodzi, to najlepsi specjaliści w Polsce od tego typu sytuacji co u Ciebie

Gość enkepenke
u mnie od 5 miesiaca lekarka mowila ze dziecko jest male wszystko rozwijalo sie dobrze tylko ciagle slyszalam ze jest male,przez co 3 razy lezalam na patologii ciazyw 7 miesiav=cu dziecko wazylo 860 gram 2 tyg przed porodem 1800 gr kiesy sie spytalam czy wszystko jest dobrze to lekarz na mnie ryknal ze jak moze byc wszystko dobrze skoro dziecko sie nie rozwija tak jak trzeba!bylam zalamana urodzilam zdrowa coreczke ktora wazyla 2940 i mierzyla 53 cm te pomiary w usg jak widac czasem moga sie niezle pomylic.

Jgodzine przed moim porodem na uag wychodzila waga 1500 g, wg lekarza na oko bylo 1700g. urodzil sie 1650g. niby roznica 150 g z usg to niewiele ale na wage zlota