Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozstania bywają ciężkie

Odpieluchowanie start!

Polecane posty

Próbowałam już jej klapsy dawać, ale ona i tak chowa się gdzieś i zdejmuje tak czy siak. Przeczekuje a jak wyczai okazję że ja nie widzę to siup wszystko zdjęte. Już nawet ostatnio jej bluzek nie zakładam tylko same body, ale czasem i to rozepnie. Poddałam się już, bo mam wrażenie że jej ciągle gorąco jest. W nocy jak idę spać i leży odkryta, to ją nakrywam a ona w ciągu minuty wyczuwa że jest przykryta i się odkrywa jęcząc przy tym przez sen. Po domu chodzi na bosaka, no chyba że czasem ponosi przez chwilę rajstopy. A czasami nawet potrafi wyciągnąć rękę z rękawa i przełożyć przez szyję i wtedy chodzi z gołą klatką piersiową :-/ I tylko chodzę i jej co chwilę ten rękaw zakładam aż do znudzenia. Nie jest w domu za gorąco ani za zimno, ja chodzę często w skarpetkach i ona nawet mi skarpetki chce zdejmować :P No ale mój mąż chodzi w samych gatkach, mój tata jak u rodziców jesteśmy to też mu ciągle gorąco i gatki + podkoszulek cienki i ona się chyba w nich wdała, że jej wiecznie gorąco. Zeszłej zimy była u nas awaria kaloryferów (były zapchane w całym pionie) i w sypialni było z 16 stopni. My z mężem spaliśmy pod kołdrą i na nią jeszcze narzutę nakładałam a córka ciągle rozkopana bez kołdry spała :-/ Nic jej nie było, nie chorowała. Już powoli przestaję z nią walczyć. Dziś ma body z krótkim rękawkiem (letnie) i pieluchę pod spodem. Nic więcej. Dobra, nie potrzebnie się tak rozpisuję nie na temat ;)

Gość Jak tak was czytam
a powiedzcie mi dziewczyny Od kiedy można zacząc wysadzac dziecko na nocnik? Moja teściowa za każdym razem jak do nas przychodzi wierci mi dziurę w brzuchu czy dziecko już korzysta z nocnika (14 miesięcy). Może faktycznie warto zacząć naukę? Masz kretyńsko głupia teściową albo to co piszesz to prowokacja. Dziecko 14miesięczne od niedawna samo chodzi i NIGDY w życiu nie powie Ci, że chcę kupę :o

Gość i tu sie mylisz bo ja swoje dz
iecko sadzalam od 9 miesiaca i zawsze robila kupe na nocnik. ZAWSZE! Od tego czasu nigdy nie ma kupy w pieluszce. To ze dziecko nie mowi nie oznacza ze się nie komunikuje. Ja doskonale wiedzialam kiedy jest czas na kupę bo dawała znaki wiec wtedy sadzalam i kupa była.

Gość Jak tak was czytam
Buahahahahaha :D tak, tak, na kafe to Wasze dzieci idealne są i robia do nocnika od urodzenia

Gość i tu sie mylisz bo ja swoje dz
Chyba masz na serio jakieś problemy. Przypomnij sobie w jakim wieku dawniej dzieci sikaly na nocnik. Z tego co mi matka mowilą to ja i rodzeństwo zaraz po roku rozstawaliśmy się z pieluchami bo nie mial kto tego prać prasować. Teraz są pampersy i myślisz ze po co wpiera się że dziecko powinno siadac na nocnik po 2 roku życia? Po to zeby do 2 roku kupowac pieluchy. To taki sam biznes jak picie modyfikowanego do 3 roku życia, albo zdrowe jedzenie w słoikach. Jak ktoś widzi swoje dziecko sporadycznie to pewnie nie zauwaza że dzieci komunikują sie z rodzicami jesczez znaim potrafią mówić, ale ja ze swoim jestem 24 na dobę i zwyczajni widac bylo po nim kiedy chce kupę więc podstawialam nocnik i nie bylo zadnego problemu. Boli Cię to czy o co ci chodzi?

SAWA Mojej malej tez wiecznie goraco, od urodzenia nie lubila byc opatulana i przytulana. w nocy spi odkryta, a my z mezem wyubierani i wyprzykrywani! Jak ja próbuje przykryc to przez sen sie zlosci i odkrywa! I tez wcale nie choruje!!!

Brava - dzięki, pocieszyłaś mnie bo myślałam że tylko moja tak ma :D Heh i twoja też przez sen się złości jak się ją przykrywa :D

a mój syn ma 3,3 lata i niestety dalej biega w pieluszce, jak zaczyna sie rozmowa i próba sadzania na nocnik, zaczyna płakać, trzęsie sie więc go nie zmuszam :( nie wiem co zrobić, chyba czas na psychologa

Gość kupcie dzieciakom
majteczki treningowe, wchłaniają mocz, nie przeciekają ale dziecko odczuwa wilgoć, ten dyskomfort powoduje, że nauka korzystania z toalety jest przyśpieszona, sprawdzone na dwójce maluchów. Jak dziecko w te majtki zrobi kupę, to oczywiście jest więcej roboty niż w pampersie, ale co do sikania, te majtki sprawdzają się rewelacyjnie. Majtki oczywiście się pierze.

one się nazywają majteczki treningowe czy jakoś inaczej, ciekawe :) dzięki za pomoc. to moje jedyne dziecko o człowiek poprostu nie wie jak postępowac :)

Gość tak ale jedne
kosztują 25 zl a trzeba z 5 par choć mieć na dzień jak nie wiecej. U nas 10 to taka dzienna norma. 250 zl na majtki trochę sporo!

Gość malajamalutakja
moja miala jakos 1,5 roku oze troche wiecej jak sie oduczyla zalatwiac w pieluche. Jedynie na noc i na drzemki jej zakladam (ma 2 lata) mimo ze zazwyczaj nawet nie zdazy w nia nasikac. Zdejmuje jej zaraz po obudzeniu- zakladamy tez pieluche jak wychodzimy, bo jest zimno. Zawsze zalatwia sie do nocnika, ale warunek jest jeden- NIE MOZE miec na sobie pieluchy. Bo jak ma to i sie zsika w nia i kupe zrobi, bo czemu nie? Chodzi w samych majtkach i spodenkach, sama je sciaga i siada na nocniku. Aha, odstawilam wszystkie body- zanim sie to rozepnie, podciagnie to mija duzo czasu, zwlascza ze moja mala jak mowilam sama sie rozbiera do sikania i ze 2 razy zdazylo sie, ze sobie to obsikala, ale teraz juz podciaga wszystko co ma na plecach. Moze to bardzo prostacka metoda, ale ja np pokazalam mojej jak sikam, ze sikam, nie zalatwiam sie w pieluche i ona tez chciala nasladowac- dlatego tez przez pierwsze miesiace sadzalam ja na sedesie nie na nocniku, bo nie chciala. Teraz sama lata i wola mnie tylko zebym wylala. Na kazde dziecko jest inna metoda, ale wg mnie to nie najlepszy pomysl juz od poczatku nie zakladac pieluch do spania bo dziecko sie tylko zniecheci do higieny, tzn tak mi sie wydaje... ale kazdy ma wlasne podejscie i zdanie na ten temat

córka jakąś godzinę temu obejrzała książkę, w której był obrazek dziewczynki siedzącej na nocniku i zażądała, żeby jej go przynieść; usiadła i po trzech minutach obwieściła, że zrobiła i faktycznie:) teraz lata bez pieluchy, a ja jej przypominam o nocniku - zobaczymy co dalej

Gość czemu sie tak niektore dziwia
ze tesciowa pyta czy 14 miesieczne dziecko juz rozpoczelo nauke zalatwiania sie na nocnik? Ja mojej corce pokazalam do czego sluzy nocnik jak skonczyla 7 miesiecy - od tego czasu nie zdazyla z kupa kilka razy - takto zawsze na nicnik ladowala a potem do ubikacji. Po domu przestala chodzic w pieluchach jak miala ok 15 miesiecy a do zlobka jak miala 19. I to nie tak ze panie z nia chodzily co jakis czas i wysadzaly - ona sama wolala ze chce isc do ubikacji. My mialysmy wielorazowe pieluszki do ktorych oprocz wkladu chlonnego wkladalam pocieta tetre zeby czula ze ma mokro i zauwazaa moment kiedy robi siusiu. Z doswiadczenia mojego i kolezanek wie, ze te ktore zaczely nauke przed tym jak dziecko nauczylo sie chodzic to odpieluchowanie przebieglo znaczenie szybciej i latwiej niz te ktore zaczely nauke ok 2 urodzin Aha i nie mowcie ze dziecko 2 letnie to spokojnie moze w pieluchy robic bo za naszych czasow to dzieci po 1 urodzinach rozstawaly sie z pieluchami - mama mi mowia ze ja strasznie dlugo jak na tamte czasy chodzilam w pieluchach - jak sie spytalam ile mialam jak przestalam to mi powiedziala ze prawie 2 lata.... a teraz 2 latek w pampersach to norma i nikt sie nie dziwi

sadzałaś na nocnik od 7 mies. życia, dziecko przestało chodzić w pieluchach jak miało 15 mies. w żłobku 19 mies i Ty mówisz, że szybciej poszło niż z dzieckiem 2 letnim???? mój syn miał dwa lata i 2 mies. i zajęło mu to 3 dni...

15 miesiecy a 26 to jest jednak roznica. a poza tym to ze Tobie sie udalo z 2 latkiem nie oznacza ze innym rowniez. Zdecydowana wiekszosc matek, ktore zaczynaja w tym wieku nie moga nawet utrzymac dziecka na nocniku przez 5 sekund bo od razu wstaje i ucieka

ale nawet jeśli trwa to dłużej to nie ciągnie się miesiącami, poza tym z dwulatkiem nie jest kwestią, że ma siedzieć na nocniku w nieskończoność jak młodsze dziecko, tylko nauczyć komunikowac kiedy chce, siąść, zrobić i już i takiemu dziecku to łatwiej wytłumaczyć

oczywiscie ze nie chodzi o to zeby siedzialo na nocniku az cos zrobi - ja swoja na poczatku sadzalam i jak nic nie robila od razu to wstawala. Nigdy nie kazalam jej siedziec i czekac az cos zrobi. A poza tym jak masz pokazac dziecku do czego sluzy nocnik i przekonac je ze po tym jak 2 lata sikalo w pampersa teraz nagle ma nauczyc sie kontrolowac swoje potrzeby. Siusianie w pieluche po tak dlugim czasie staje sie nawykiem i znacznie trudniej go oduczyc. A ile dzieci zbliza sie do swoich 3 urodzin i nadal sa w pieluchach....

ale to wszystko dzieki producentom pieluch, ktorzy wmawiaja ze poprzez wczesniejsza nauke mozemy zepsuc dziecku psychike...ale za to produkuja coraz wieksze rozmiary swoich pieluszek hehe

Gość smigła
mój wnuk miał 2 lata i 3 miesiące jak zaczął korzystać z nocnika. przedtem siadał i wstawał a nawet nakładał na głowę. rano zawsze biegał na goło. pewnego razu siadł załatwił się i od tej pory nawet w nocy się budzi do sikania. przedtem tak jakby bał się nocnika.

nie słyszałam nigdy o tym, że wczesne odpieluchowywanie psuje dziecku psychikę, mam przykłady z rodziny, że już 10 mies. dziecko było wysadzane i coś tam robiło na nocnik, ale tak jak nie uczę dziecka grać na fortepianie po ukończeniu 1 roku życia tak i moge poczekać ze zdjęciem pieluch aż będzie rozumniejsze podejmowałam wcześniejsze próby, ale - moim zdaniem - nie było sensu męczyć dziecka i siebie skąd dziecko wie co się robi do nocnika? a skąd wie 15 miesięczne?

bo jak posadzisz dziecko na nocnik i zrobi to wtedy chwalisz i bijesz brawo i dziecko wie ze tak powinno robic. Widzi przeciez ze sie cieszysz i rozumie ze zrobilo dobrze. Ale oczywiscie kazde dziecko jest inne, nie kazda mama ma na tyle ochoty i czasu zeby rozpoczac trening wczesniej. A z ta psychika to gdzies czytalam i sie usmialam :)

Dziewczyny, ja mojego syna też sadzałam na nocnik jak miał ok 7 miesięcy - kupę co rano zawsze zrobił na nocnik. Niestety siku zaczął wołać jak miał 2 lata. A z kupą na nocniku to pewnie dlatego że mu wygodnie było w takiej pozycji, ale zawsze jednen papmers zaoszczędzony dziennie był:) Drugiemu synowi też kupię nocnik jak już będzie siedział. Starszy miał w kształcie foki więc sobie rączki opierał o głowkę foki i siedział:)

Gość hahahhahha
Ja zaczęłam wysadzać dziecko jak skończyło roczek i od tamtej pory kupa zawsze na nocnik,natomiast sikać w majtki przestało 2 miesiące temu a w lutym kończy 4 latka :)

to moze byla jakas inna tego przyczyna? 4 latek sikajacy w majtki? Moja nawet jak sie czyms zajela to nie zdazylo jej sie posiusiac - nawet jak bajki ogladala

Gość hahahhahha
Też tak myślałam,posiewy,usg brzucha itd wszystko w jak najlepszym porządku,tyle czasu potrzebowało i tyle :)

twarda z niej sztuka ;) to chyba nie chodzila do tej pory do przedszkola bo slyszalam ze nie przyjmuja dziecka, ktore samo nie korzysta z toalety

a jak mam kolezanke, ktorej syn (skonczyl w lipcu 5 lat) zrobi kupe tylko w pampersa... jak dla mnie to juz sie zalicza do jakiegos leczenia... kiedys mial zatwardzenie i teraz sie boi. Ale w sumie jak patrze na jego diete to sie nie dziwie skad to zatwardzenie...

Gość hahahhahha
Tylko że całkiem się nie zsikała w majtki,popuściła i dopiero siadała na nocnik.Szkoda jej czasu było na takie przyziemne sprawy :D Myślałam że już mnie szlak trafi,patrzyli na mnie jak na lenia któremu się dziecka nie chce na nocnik uczyć.Przyszedł jej czas i sama chodzi do łazienki :)

heej!! Co do kupy ,to akurat wiekszosci dzieci ma stałe pory i rodzic wie mniej wiecej o ktorej wysadzić do załatwiania,dziecko bardziej czuje parcie na kupe od dluzszego czasu i nawet przygladając mu sie,mozna dostrzec ze jzu chyba cos sie zbiera, do do siusiania to bywa roznie Najdluzej synowi zajelo stale kontrolowanie moczu, bo bywalo tak, ze sie zapomnial,a bywalo tak, ze z czystej wygody niechcąc oderwac sie od np ukladania klockow wolal w majtki nasikac a gdy skonczyl sie bawic, to dopiero uciekal na nocnik oszukując,że sie zmoczyl gdy juz biegl siku, choc siostra go wydala ze juz podczas zabawy nasikal Moje dziewczyny szybko nauczyly sie korzystac z nocnika, niestety najmlodsza co jakis czas ma zapalenie pecherza i zdarza jej sie kilka kropelek popouscic, ale to z winy choroby a nie jej lenistwa