Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozstania bywają ciężkie

Odpieluchowanie start!

Polecane posty

Czy jest tu ktoś kto właśnie przyucza swoje dziecko do korzystania z nocnika i tym samym stara się pożegnać pieluchy? Organizuje grupę wsparcia bo już widzę że będzie ciężko.

mam taki plan jak się tylko pożegnamy z chusteczkami do nosa i pogonimy kaszel:) będzie to druga próba - pierwsza 3 mies. temu nie wyszła:(

Gość dsfgbhnjm,./hg
Moja córka miesiąc temu skonczyła 2 lata. Kupę woła od bardzo dawna, ale siku nie chce. Jak biega w majtkach i się osiusia to wcale jej nie przeszkadza. Jak ją posadzę na nocnik to zrobi siusiu i strasznie się cieszy, bije brawo, ale minutę później nasika na dywan i woła "mamusiuuuu zrobiłam sikuuuuu"

Moja córka ma 20 miesięcy. Dziś pierwszy raz biega bez pieluszki za to w prawdziwych majteczkach. Zachwycona jest nimi. Niestety na nocnik jeszcze dziś nie nasikała mimo ze siedziała na nim bardzo długo. Ma nowy nocnik i bardzo go lubi, ale chyba traktuje trochę jak fotelik. Natomiast zdążyła już nasikać na swoje łóżko i raz na podłogę. Właśnie śpi bez pieluchy wiec pewnie pościel będzie do prania jak się przebudzi. Mam nadzieję, ze w końcu załapie do czego służy nocnik.

Gość Brava
hejcia, moja corcia w tym miesiaca konczy 2 latka. probowalam juz ja sadzac na nocnik od ok 18 mies ale bez skutku niestety! niby wola kiedy siku robi i kupke tez ale u nie siedzenie na nocniku to najwyzej 5 sek (ruchliwa jest strasznie ta moja córcia)

właśnie tak było z moją jak miała 18 mies. - domagała się noszenia majtek nawet na spodnie - tak jej się podobały, ale potrafiła się zsikać 7 razy w ciągu godziny i po zesadzeniu z nocnika, nie czuła tego w ogóle z tym, że niedawno zaczęła pokazywać, że zrobiła kupę i siku, więc myślę, że mogę znowu spróbowac

No ja też muszę się za to w końcu zabrać. Były już co prawda jakieś podejścia, ale skończyło się na tym że latała goła po całym mieszkaniu i był krzyk jak chciałam ją ubrać. Siku zrobiła jeden jedyny raz i to jak ją tatuś posadził na nocnik. Niby mówi jak ma siku lub kupkę w pieluszce, ale jak trzeba zmienić pieluchę to często ucieka i nie chce. Jakie macie metody? Tzn. czy zdejmujecie pieluchę i cały dzień chodzi bez czy raczej co godzinę wysadzacie na nocnik? Z moją to mam tylko ten problem że jak jej zdejmę pieluchę to ona nie chce nic założyć ani majtek ani nic... a jak jej założę to rozbiera się :-/ A zimno już jest, tzn. kaloryfery grzeją, ale mam wszędzie panele lub terakotę i podłoga jest chłodna no i boję się żeby sobie nerek nie przeziębiła jak tak siada na podłodze z gołą pupą.

Sawa, ja mam podobny problem z tym, że jest chłodniej i postanowiłam poczekać do wiosny :) ybędzie miał trochę ponad 2 latka, ale wolę żeby dłużej chodził w pieluszce niż żeby się przeziębiał mieszkam w starej kamienicy, pod nami nikt nie mieszka i od podłogi ciągnie strasznie - dlatego przerwałam naukę sikania, kiedy zrobiło się zimno

Gość teetre w dzien zakaladjcie
Nie zakladac w dzien papka tylko tetre, wtedy mokro bedzie w gatkach i niezbyt komfortowo jak to w pampku chlonnym

w sumie jak na tą porę roku to dobry pomysł z tą tetrą:) tak zrobię - i będę wysadzać regularnie na nocnik

jaheira1 - no właśnie znam ten ból, też mieszkam w kamienicy i nad nami jest biuro czynne pn-pt w określonych godzinach, więc nie grzeją mocno, pod nami sąsiadka, starsza pani która mieszka sama więc też pewnie nie wszędzie i nie dużo grzeje, a z obu ścian bocznych są kawalerki (jedna niezamieszkana od wielu lat a w drugiej ktoś przyjeżdża dorywczo może raz w miesiącu na weekend). Tak więc zimno ciągnie zewsząd, dobrze że chociaż kaloryfery grzeją porządnie :)

dokładnie, ja mam niby w mieszkaniu 22stopnie, ale wystarczy usiąść na dywanie i od razu człowiek czuje że przy podłodze jest chłodniej, plus to zimno z dołu...także poczekam jeszcze a potem wypróbuje pomysł z tetrą :) zresztą chyba łatwiej odpieluchowac maluszka jak nie trzeba mu tyle ciuchów zakładać mój po domu musi nosić rajstopki pod spodnie, bo inaczej od razu jest zimny od siedzenia na podłodze, a nie wyobrażam sobie przebierać go 5-6 razy - ciuchów takich tyle nie mam nawet :P

dlatego pisze o tej tetrze w etapie odpieluchowania bo widzialam po moich,ze jak w pampka były wsadzane, to nezyt chetnie wołaly majac na siebie takie cudo,bylo wygodnie bo wchlonilo,zbytnio siuski nie przeszakdzaly, a jak tetre w majtole wlozylam o to juz było cos nie tak, mokro, nieprzyjemnie, po nogach sciekalo I komfortu juz nie bylo

Ja zdjęłam pieluchę i założyłam majtki i na to rajstopki. Wstała z drzemki o dziwo sucha ale na nocnik też nic nie nasikała. Zobaczymy jak się to dalej potoczy. Myślę, ze na noc założę pieluchę.

Latem,gdy było cieplo to mi tam nie przeszkadzalo ze dziecko bez majteczek sobie lata, lub tylko w samym majtochasz biega, bo cieplo i na dworze i w domu, ale na jesien lub zime, no to tak niezbyt Mimo,ze w domu nigdy zimno nie mielismy,ale sam fakt, lepiej nie miala na tylky tetre niz by miala na chlodnych kafelkach czy podlodze tam gdzie dywanikow nie ma ,jezdzic golizna,lub cieniutkie majtole miec na sobie gdy na podlodze siedziala,, i po drogach moczowych zaraz było A w pampki juz naprawde nie chcialam pakowac, bo by mogla sobie latac napompowana nawet kilka godzin,i w nosie by miala,przeciez wchlonilo,nie przecieklo,wiec co sie mama czepiasz :D

A jak tą pieluchę tetrową "zapinacie" ? Na zakładkę czy może są jakieś rzepy które można kupić? Bo obawiam się że jednym ruchem ją zdejmie sobie sama.

Ja kupowalam specjalne zapinki i klamerki do pieluszek zastepujących agrafke,w wielu sklepach dzieciecych mozna je dostac, w aptece takze moja znajoma je kupywala

popytam najpierw w aptece bo tych u mnie od licha jest, za to sklepów dziecięcych brak (musiałabym jechać do centrum handlowego do mothercare lub smyka)

U nas drugi dzień walki bo wczoraj z powodu tego ze caly dzień poza domem to musieliśmy przerwać i wrócić do pampersów. Dziś znów od rana majtki. Efekt taki ze 9 zestawów ubrań przesikanych, ale postęp jest. Pierwszego dnia na nocniku ani kropli, a dziś już trzy razy na nocnik się udało nasikać. Mam jeszcze kilkanaście par majtek bo się dobrze zaopatrzyłam więc powinno być ok. Wieczorem wypiorę hurtowo i porozwieszam na grzejnikach powinny wyschnąć.

rozstania bywają ciężkie - a co ile wysadzasz dziecko na nocnik? Tzn. co określony czas czy w określonych momentach np. po posiłkach itp. ?

Gość Jak tak was czytam
To śmiać mi się chce. Po co uczycie 18 m-czne dzieci korzystania z nocnika? pRZECIEŻ TO ZA WCZEŚNIE! Dziecko sika w majty, nic nie mówi bo jest zwyczajnie za małe na nocnik. Ja swojego syna oduczyłam w 4 dni pieluch, miał wtedy 2 lata i 9 mcy, może i późno ale przynajmniej szybko. Nie obsikiwał domu. Szybko załapał bo był mądrzejszy niż te wasze 18

Bo od września chce posłac ją do przedszkola, a wiem że rozstania bywają ciężkie bo mam starsze dziecko i zdaje sobie sprawę ze nauka trochę trwa. Nie wszystkie lapia w ciągu 2 dni. Na nocnik wysadzam co jakiś czas, ale nie patrze na zegarek. Choć w zasadzie to cześciej w majtki sika a potem ją sadzam to troche nasika, a czasem wstaje i ubiera się i nie chce sikać. W dwa dni nie zalapie ale teraz kilka dni nie będziemy wychodzić z domu więc możemy potrenowac moze się uda.

Moja z kolei nie chce nosić już pieluch i jak zrobi siusiu czy kupkę to woła, albo co gorsze sama się rozbiera... raz się zdarzyło że jak się obudziła po drzemce i zrobiła kupkę to się rozebrała w łóżeczku i wszystko było w tej kupce i pościel do prania, ona do umycia itd. Nic ją nie powstrzymuje, zdejmuje sama rajstopy i spodnie a czasem udaje jej się nawet odpiąć body. A odpięcie pieluchy to już w ogóle żaden problem dla niej.

Gość asdefrgthyjukil;rtyui
hej. moje dzieciaczki nauczyłam już robić do nocnika jak syn miał 1,5 roczku a córcia ok 1,7... Miałam taką metodę z ejak skończyły roczek to używałam tylko tetrowych pieluch żadnych pampersów - nie powiem było cieżko jak cholera - gotowanie pieluch (na szczęście mam taką funkcję w pralce i mam też suszenie - nastawiałam pranie n noc a rano wyciągałam już suche zdezynfekowane pieluchy). Za to potem miałam dużo mniej kosztów i wygodę. Mogłam też dać 2 latki do żłobka.

Gość Do Sawy 83
Sawa-Po łapach malej dawaj to sie oduczy sciagac z siebie ubran i zobaczy ze tak nie mozna

Gość a powiedzcie mi dziewczyny
Od kiedy można zacząc wysadzac dziecko na nocnik? Moja teściowa za każdym razem jak do nas przychodzi wierci mi dziurę w brzuchu czy dziecko już korzysta z nocnika (14 miesięcy). Może faktycznie warto zacząć naukę?

Gość tikal
Mój syn ma 19,5 m-ca. Kupę woła od tygodnia, czasem z niewielkim opóźnieniem i siusia po nocy i drzemce w dzień + mówi jakjuż zrobi siusiu. Może zaczę używać tetrowych to będzie wołał siusiu, zastanowei się