Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polllllllllllllllkaaaaaaaaaaaa

Szczepionka Płatna czy bezpłatna??? Jaka różnica???

Polecane posty

Gość polllllllllllllllkaaaaaaaaaaaa

Witam mam dylemat jaką szczepionką zaszczepic swojego skarba niewiem czym sie różnią czy tylko tym że mały będzie 3razy kłuty przy bezpłatnej czy są jeszcze jakieś wady dla tej bezpłatnej??? Jakie zalety ma jeszcze ta płatna szczepionka po za jednym wkłuciem??? Proszę o wypowiedzi mam które szczepiły zarówno tymi płatnym i bezpłatnymi szczepionkami. Jak wasze maluchy zachowywały sie po szczepieniu czy gorączkowały??

my 1 dawke robilismy nieplatna, maly nie dosc ze darl sie w nieboglosy , i po wyjsciu sie nie mogl uspokoic w zaden sposob to pozniej caly dzien i cala noc spal a w trakcie tego spania strasznie przezywal (mial odruchy moro i krzyczal przez sen) druga dawka platna zeby zaoszczedzic kluc , maly byl rozbawiony kaczka i nawet nie poczul , wyszedl uradowany z gabinetu i normalnie spedzil dzien jak kazdy inny, bez stresu, ani jedna ani druga szczepionka nie przyniosla nam goraczki, za 2tyg kolejne szczepienie i rowniez wykupujemy,

u nas szczepienie było akurat dzisiaj Tripacel i Hibb-2 ukłucia-raz w jedną nóżkę,a później w drugą-zachowuje się jak zwykle,nie gorączkuje,apetyt ma-zapomniałam dodać-płaczu praktycznie wcale

Gość polllllllllllllllkaaaaaaaaaa
up kto jeszcze się wypowie?

My szczepiliśmy 6 w 1, na razie jedna dawka, mały po samym ukłuciu płakał jak cholera, ale żadnych skutków ubocznych nie było. Lekarka nam mówiła, że te 6 w 1 są lepsze raz, że mniej wkłuć,a co za tym idzie mniejsze ryzyko działań niepożądanych. Dwa, że jest to jedna firma, dzieki czemu są lepiej tolerowane, a te bezpłatne mogą być każda szczepionka innej firmy i różnie z tym może być. 6 w 1 zawierają mniej antygenów, niż te bezpłatne. Aa i jeszcze mówiła o tym, że firmy które produkują szczepionki skojarzone mają ogromne pieniądze na badania, dzięki czemu są bezpieczniejsze. Powtarzam to, co nam lekarka powiedziała.

Szczesliwaprzyszłamamusia - nie wiem jaki według Ciebie wpływ na zachowanie twojego syna po szczepieniu miał fakt, że jedna szczepionka była płatna, a druga nie. Przecież sposób podania jest taki sam - ukłucie. Pierwszym szczepieniem synka było właśnie 6 w 1, po którym aż się zanosił. Sześć tygodni później szczepienie przeciw pneumokokom - płaczu zero. Obydwie platne. Myslisz, że twoje dziecko sobie pomyślało: aaa moi rodzice zaplacili za tą szczepionkę, to nie będę płakał. ?? :)

Szczepię płatnymi, bo po pierwsze lekarz twierdzi że krztusiec jest lepiej oczyszczony (nie wiem ile w tym prawdy) po 2 mniej wkłuć. Mały dobrze szczepienia znosi. Jedynie po żółtaczce ma podwyższoną tepm, ale to tak max do 37,5

Gość hytr
nie szczepie skojarzonymi typu 6w1, bo uwazam, ze maja skutki uboczne (i tu nie chodzi, ze mniej wkluc wiec mniej skutkow niepozadanych - ale o rodzaju szczepionki sam rodzic decyduje i nie mnie go oceniac)... dokupilam tylko DTPa (bezkomorkowe), zamiast tradycyjnego, bezplatnego DTP (jest bardziej agresywna)... pneumokoki ma za darmo, bo jest wczesniakiem... plakala przy wkluciu tylko chwile, brak goraczki

Gość cccccccccccccccccccccccccccc:)
Roznica jest wielka wiec uwazaj. Moj bratanek byl szczepiony BEZPLATNA szczepionka i skonczylo sie to bardzo zle. Dostal jednosteonnego paralizu ciala. Przeszedl dlugotrwala rehabilitacje, na szczescie teraz jest juz dobrze.

Gość OJOJOJ AUTORKO
Przyznam ze szkoda mi Ciebie. Odrazu widac że nie znasz tematu. Postaram ci się przesłać sporo wartoścowego materiału na temat szczepionek ale chyba nie dźiś-szkoda że tak późno dostrzegłam ten temat. W temacie szczepionek powinnac słuchać kogos kto prowadził nad nimi badania wiesz? Na forum dowiesz sie tylko tego że jedno dziecko silniejsze przetrwało a inne poległo w tej nierównej walce... A niestety ale ty jako rodzic jesteś jedyną odpowiedzialną osobą za to co stanie się z twoim dzieckiem po tym całym szaleństwie szczepionkowym.

Gość OJOJOJ AUTORKO
Generalnie dziś króciutko nie szczepimy nastepującymi szczepionkami: Euvax,Hepavax-gene(Korea) Gren Cross Vaccine Corp.Korea)czy DTP(Biomed) Szczepimy ich zamiennikami czyli: Engerix-B, Hepavax-Gere TF lub skojarzone (np.: Infanrix-IPV+Hib, Jnfanrix-Hexa, Tripacel) Przeciwkrztuścowe- bezkomórkowe są uznawane za bezpieczniejsze.

Gość mam dwóch synów
obaj szczepieni bezpłatnymi, zero jakichkolwiek objawów oprócz 15 sekund płaczu przy wkłuciu lekarka doradziła mi zeby szzczepić tymi bezpłatnymi, sa starsze a tym samym bardziej sprawdzone i pewniejsze :) w mojej rodzinie wszyscy tak szczepią dzieci, siostra ma dwójkę i tak samo, szwagierka też :) wszystkie dzieci żyja i mają się swietnie :)

Gość a ja tenat zglebialam
Przed szczepieniami i rozmawialam z b dobrym neurlogiem ktory w szczepieniach jest fachowcem. Po 1 platne szczepionki są konserwowane bialkiem a nie rtecia! Jeśli więc dziecko ma skaze to platne odpadaja, jeśli nie to wiadomo że bialko nie zaszkodzi a skutki rteci. W organizmie mogą wyjsc po latach, mniej wkloc, bezkomorkowy krztusiec etc. Szczepionke bezplatna ( krztusca) wycofali z wszystkich krajow Europy po za Polska , Bulgaria i Rumunia - to chyba o czyms swiadczy co? ;)

Gość anfa2
My za pierwszym razem szczepiliśmy bezpłatnie,żeby sprawdzić jak mały będzie reagował.I szczerze tego żałuję.Moje serduszko się tak męczyło...3 dni miało temperaturę,dochodziło nawet do 38C,płakał,miał drgawki i właściwie cały czas spał.Na drugie szczepienie wybraliśmy 5 w 1 i byłam taka zdziwiona,że jest taka diametralna różnica.Mały był uśmiechnięty od ucha do ucha,nawet nie zapłakał,a gorączki brak.U mnie w ośrodku 5 w 1 kosztowało 100 zł,gdzie w aptece 140 -spora różnica.Myślę jednak,że warto zapłacić żeby się dziecko nie męczyło.Pytałaś o różnicę,wiem że między 5 w 1,a 6 w 1 jest taka,że szczepiąc 6 w 1 musisz już zawsze nią szczepić,5 w 1 można stosować zamiennie.Na pewno w tych szczepionkach znaczenie ma też cena 5 w 1 od 100-150, 6 w 1 od 200-250 zł

elka felka--no wlasnie sposob podania!! bezplatna 3 wklucia, nawet dorosly by nie wytrzymal ...... a platna tylko jedno i dziecko nawet tego nie odczuwa, a zachowanie po szczepionce moze byc tez spowodowanem tym ze sa inne sklady, ==co do skazy bialkowej to pierwsze slysze zeby platne szczepienia nie mogly byc podane dzieciom, ale musze sie az zapytac lekarza jak to z tym jest,

Gość moja doktor
Tez mi odradzila gdyz moja corka miala bardzo silne uczulenie na bialko i mogloby to sie zle skonczyc