Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bździągwa Rozdziawa

Pomysły na posiłki dla najmlodszych

Polecane posty

Moj synek skończy niedługo siedem miesięcy. Codziennie dostaje trzy porcje mleka (200ml) i do tego codziennie zupke, czasem deserek, chrupki kukurydziane czy biszkopty. Chciałabym aby dieta mojego synka była bardziej urozmaicona. Np jutro na śniadanie planuje mu dać ryż z jablkiem. Chodzi mi o tego typu pomysły. Do zupki z warzyw daje zwykle marchewki, pietruszki, pomidory, zielony groszek czy cebulę. Tez wydaje mi sie to nudne. Co jeszcze można dawać takiemu szkrabowi?

Ja kiedyś sobie pospisywałam składy z gotowych obiadów w słoiczkach i jak nie miałam pomysłu to wypróbowywałam je - małej smakowało. Kiedyś już wklejałam, ale jak chcesz to mogę wkleić znowu.

Ja tez jak jestem w sklepie to czasem spojrze co dodają, ale tam niema nic wiecej niż to co używam. Chciałbym nowych pomysłów żeby robić mu juz śniadania np zamiast porcji mleka

Ja tam się za specjalnie śniadaniami / kolacjami nie przejmuje. Córka ma 19 mc i na śniadanie wypija butelkę mleka a potem podskubuje ode mnie śniadanie (jajecznica, kanapki itp.). Kaszek nigdy nie lubiła, więc jej nie daję, czasem zje ze mną jogurt. Ogólnie dla mnie najbardziej ważny i zarazem "problemowy" był obiad.

Gość Honaratta
Śniadanie - płatki kukurydziane z mlekiem i miodem - miękka bułka z masłem i filetem z indyka - kasza manna z syropem lub bananem Drugie śniadanie - jogurt naturalny z malinami/bananem/truskawkami - Danio waniliowe/owocowe - mus owocowy Obiad - zupa z warzywami, pomidorowa, krupnik, kalafiorowa - ziemniaki z masłem, chudym mięsem i buraczkami/marchewką Kolacja jak pierwsze i drugie śniadanie

Honorata, dzięki! Naprawdę świetne pomysły tylko jak mam podać płatki czy bulke skoro mu dopiero zabki zaczęły rosnąć, nie poradzi sobie a poza tym podajecie zwykle mleko 7miesiecznym dzieciom? Myślałam ze można dopiero jakoś po roku?

mleko można dać modyfikowane do płatków, a poza tym jak się da ciepłe mleko to płatki rozmiękną i taka papka troszkę wyjdzie, więc powinien sobie poradzić :)

Nie udzielaj sie Ex debil. Po to jest forum żeby pytac. Gdyby dziewczyny nie chciały mi pomoc, to by nie odpowiadaly. Czytaj i wypowiadają sie w tematach które Cie interesują a na swoje flustracje załóż wlasny

Gość mamakarmiącapiersią
przykładowy obiad mojego prawie 8m synka na dwa dni :1ziemniak, 2 razy tyle dyni, 2 kalarepki, 1 jabłko, 2 krążki pora, szczypta natki pietruszki, po ugotowaniu blendowanie, część przekładam do kubka i na ogień wrzucam żołtko jajka, jak zetnie się wrzucam z powrotem do reszty, mieszam, pół porcji przekładam do miseczki, resztę do słoiczka. Kolejne dwa dni je obiad z indykiem, osobno korzeń pietruszki z garstką groszku, szczypta natki 1 marchewka i kasza jaglana ugotowana całkiem oddzielnie. Przykładowe desery kasza kukurydziana z podgotowanymi malinami, ryż z jabłkiem, banan z biszkoptem, kasza jaglana z suszoną śliwką. xxx W przyszłym miesiacu planuję zrobić kisiel z soku, moze budyń na moim mleku z sokiem? Rozszerzymy o buraczki.

Gość brednie i tyle
Mamy ciekawsze zajęcia nić tworzenie menu dla Twojego dziecka. Sprawdź w jakimś poradniku zajmie Ci to 10 min będziesz miała więcej czasu na pożyteczniejsze zajęcia może poćwicz z godzinę ale poczytaj projekt nowelizacji do ustawy VAT.

Gość mamakarmiącapiersią
takie ogólne uwagi: a do każdej porcji obiadowej wrzucam łyżeczkę masła i chociaż ociupinkę do deseru albo do obiadu dodaję wtedy olej rzepakowy. xxx komponuje też obiady z brokułami, koprem i kalafiorem. Jeśli jednego dnia do obiadu jest ryż to oczywiście deserek z czymś innym np kaszą manną o której zapomniałam. xxx' do picia woda przegotowana, kompocik, sok lub sporadycznie cienki rumianek. xxx wszelkie danonki, danio, płatki śniadaniowe odpadają z oczywistych względów

A grysik czyli kaszka manna na mleczku z dodatkiem jabłuszka na śniadanko...albo lane kluseczki na mleczku....albo budyń....:) Na obiadek możesz zrobić raz zieloną zupkę ze szpinakiem albo brokułkami, z mięskiem...kalafiorek...jak dasz jednego warzywa więcej to zaraz zupka smak zmieni.... Ja miałam spore problemy z jedzeniem syna i kombinowałam jak koń pod górkę....Ostatnio zmiksowałam mu naszą zupę z białej kapusty...wpierniczał jak nigdy...:)Miksuje też makaron...czasem kaszę też..jęczmienną .

Gość jakas taka mama
krem brokulowy- marchew, pietruszka, seler, por, podgotowac w małej ilości wody, później ziemniak i brokuł, troszkę oliwy z oliwek i zmiksować. można podać z mięskiem lub sam. pycha

Gość jakas taka mama
krupnik, ogórkowa też były u nas hitem.

Gość retyrety
od kiedy podawałyście płatki owsiane?

Gość graawro
eh, dobre jesteście w te zupki....ja nie potrafię gotować, a jak już coś zrobiłam to mały pluł :( Więc dostawał sloiczki, przynajmniej mu smakowało i miał urozmaicenie... Teraz skączył rok, czasem podam mu słoiczek, ale dostaje też to co my (oczywiście bez panierek itp) Aha, a na drugie śniadanie robie mu Sinlac z owocami - bardzo mu smakuje

Graawro nie poddawaj sie. Znajdź cos co Twoje dziecko lubi najbardziej i dodawaj tego wiecej do zupki żeby "zagłuszyć"(?) smak. Ja dodaje dużo marchewki jak chce przemycic rybę w zupce :p