Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jshudgygeyie

Rozszerzanie diety 4 mies. dziecku. Doswiadczone mamy piszcie.

Polecane posty

Gość jshudgygeyie

Witam wszystkie mamy :) Wlasnie zaczynam rozszerzac diete dziecku. Wlanie skonczylo 4mies. Wiec od paru tyg. probuje mu podawac marchewke, jabluszko, kaszki problem w tym ze pluje, zaciska usta i wogule nie chce tego jesc, nie lubi kapletnie nic tylko mleko. Jak uczylyscie dzieci jesc ? Kiedy to sie zmieni i bedzie jadl ?

Gość jshudgygeyie
up :)

Moja na pierwszy rzut dostawała po kilka kropelek (dosłownie) soku z marchewki. Potem była bardzo rzadka "zupka" z marchewki i ziemniaka, najpierw z butelki, potem już łyżeczką. No i tak się zaczęło. :)

aha, no i tej zupy to było malutko. To nie był posiłek tylko taki dodatek na smak / przekąska, więc może z 60 ml max na początek (2-3 łyżki).

Gość jshudgygeyie
Sawa - a lyzeczka chciala jesc ?

Tak. Zresztą moja mama mówiła, że jak ja byłam mała to tylko z łyżeczki chciałam jeść nawet mleko, butelką plułam :D

Gość jshudgygeyie
ja zaczelam od jabluszka i marchewki ale nic jej nie podchodzi !

Ja od początku podawałam łyżeczką. Na początku dziecko tez pluło,bo poprostu nie potrafiło jeść z łyżeczki. Zaczęłam od podawania marchewki z ziemniakiem,parę łyżeczek dziennie,po trzech dniach dodawałam kolejny składnik i jakoś poszło. Zacznij od warzyw,jak zaczniesz od owoców może być tak,że dziecko nie będzie chciało warzyw,bo mu smakować nie będą. kaszki tez radzę od razu podawać łyzeczka.

Gość flawora
mam dokładnie tak samo autorko. Zaczęłam podawać marchewkę z jabłkiem ze słoiczka i usta zaciśnięte i wszystko wypluwa.

Gość tratata2525
Syn z słoików też pluł więc mu sama gotowałam.O dziwo jadł i to chętnie.Na początak szła marchew,ziemniak.Jabłko gotowane z kaszką bądź banan teraz ma 5mcy więc wprowadzamy mięso ale gotuje mu sama,słoika nie ruszy.