Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wypokrzywiona?

Dostałam strasznej wysypki - lekarz dziś mnie nie przyjął...

Polecane posty

Gość wypokrzywiona?

3 dni temu zakończyłam (bezskuteczną z resztą) kurację antybiotykiem, który miał uporać się z zaczerwienionym, bolącym gardłem i kaszlem. Wczoraj wieczorem zauważyłam małe, swędzące kropeczki na rękach i szyi... Dziś rano obudziłam się z wysypką na całym ciele + stan podgorączkowy. Od 7 rano nie dało się dodzwonić do mojej przychodni. Do przychodni zaszłam na 9, panie w recepcji poinformowały mnie, że miejsc do mojego lekarza już nie ma - pytać lekarza, czy przyjmie. Zapytałam - odmówił. Nawet nie popatrzył, co to za wysypka :o Zostałam umówiona na dzień jutrzejszy... W innych przychodniach także mnie spławiono, jedna z pań poradziła, bym poszła do przychodni, która ma dyżury od 18. Żeby jakoś do tej 18 wytrzymać, smaruję skórę hydrokortyzonem i piję wapno odczulające, z nadzieją, że to "tylko" pokrzywka będąca efektem ubocznym antybiotykoterapii (po 3 dniach?). Zadzwoniłam do Rzecznika Praw Pacjenta. Poradził, abym zgłosiła to do kierownika przychodni. Tu kolejny psikus - moja przychodnia nie ma kierownika :) W internecie (tylko nie mówcie, że mogłam pójść do lekarza ;) ) wyszukałam, że jeśli to np półpasiec, to szanse na szybkie i skuteczne wyleczenie go maleją po 24 godzinach od wystąpienia pierwszych objawów. Cudownie, prawda?

Gość oiuytr
to na pewno nie polpasiec, poczytaj dokladniej o objawach. czekaj do tej 18 i idz na taki wieczorny dyzur, pewnie dostaniesz steryd

myślę, że to ospa albo jej odmiana - półpasiec faktycznie, po upływie iluś tam godzin nie stosuje się już leczenia antybiotykiem, bo nie ma to sensu jak tak miałam - dostałam wysypki w sobotę, do lekarza poszłam w poniedziałek....no i przechorowałam 3 tygodnie ospę pełnoobjawową... :) 1

Gość oiuytr
jaki polpasiec, ludzie :O

Gość tryhr
Ewa, 33,kobieto 42 letnia,półpasiec boli,wiec jak chcesz wiedzą zaszpanować,to przeczytaj o tej chorobie najpierw,a potem sie wypowidaj.

Gość wypokrzywiona?
Czekam do tej 18. Ospę wietrzną przechodziłam już w dzieciństwie. Wysypka zaczęła mi się pojawiać początkowo na nadgarstku, potem na szyi. Następnie zaczęła swędzieć mnie głowa :o Późnym wieczorem zaobserwowałam wysyp małych kropeczek w górnej, prawej stronie brzucha, przechodząca następnie w bok. Rano całe ręce, ramiona i uda miałam już wysypane :o

Gość tryhr
wypokrzywiona? półpasiec jest chorobą bolesną.

Gość wypokrzywiona?
półpasiec, z tego co oglądam w googlach to takie bardziej wrzody, moja wysypka przypomina raczej pokrzywkę. Tak czy siak - lekarz nawet na to nie spojrzał, powiedział, że nie ma miejsc i do widzenia :o

Gość oiuytr
polpasiec przede wszystkim jest na jednej stronie tylko i wylacznie, a Ty masz po obu stronach. mierz temp zeby wiedziec jaka masz, bo to byc moze reakcja alergiczna, jak sa takie zlane plamy, albo pecherzyki malutkie, swedzace, moze i nawet wysiekowe, to egzema. i niestety ale moze byc tak ze reakcja alergiczna wystepuje dopiero po jakims czasie, nie od razu.

Gość tryhr
wypokrzywiona? tak jak ci pisąłam,półpasiec jest chorobą bolesną,wiec jezeli ta wysypka nie boli cie,ciało cie nie boli,to nie zachorowałas na tą chorobę.

Gość eustachy motyka
A moze to rozyczka?

Gość wypokrzywiona?
Byłam szczepiona na różyczkę... Piecze, swędzi, pali :o Oby to była pokrzywka. Idę się położyć, bo czuję się strasznie. Byle do 18 :o Dzięki za odpowiedzi. Polska służba zdrowia wymiata :o

Gość ratkaduza
Też miałam coś podobnego. Swędząca pokrzywka i opuchnięcie. Raz byłam na pogotowiu a potem w przychodni... Dostałam leki i przeszło.

Gość oiuytr
ty sie ciesz ze nie mieszkasz w holandii czy portugalii, tam jest dopiero spychologia :O

Gość wypokrzywiona?
Byłam w przychodni dyżurującej "w nocy i święta", dostałam silny zastrzyk odczulający, lekarz przepisał mi leki i jeszcze wizytę w przychodni. To jednak pokrzywka, reakcja alergiczna na antybiotyk, który przyjmowałam :o oiuytr - raczej nie ma się z czego cieszyć.

no dobra, nie zauważyłam, że te krosty ma na obu rękach, czyli nie półpasiec nie pisała, czy ją boli, czy nie boli i mam 41 lat, powsinogo, nie 42 a jak wygląda półpasiec, wiem doskonale, bo miałam go w domu i nie muszę o nim czytać ospa też jak wygląda, wiem, bo miałam ją niecały rok temu, drugi raz w życiu, więc to, że ktoś ją już raz przechorował nie znaczy, że nie będzie chorował po raz drugi 1

Gość wypokrzywiona?
To jednak nie pokrzywka... Wczorajszy, silny zastrzyk odczulający nic nie pomógł :o Już całe ciało mam w tej wysypce :o Poszłam dziś do mojej przychodni, zostałam w końcu przyjęta, lekarz powiedział, że to niemożliwe, że mogłoby być od tego antybiotyku i stwiedził, że może to być jakaś wysypka WIRUSOWA :o Przepisany został mi hascovir i syrop łagodzący te objawy, wizyta kontrolna w poniedziałek, jak się nie poprawi - dostanę pilne skierowanie do dermatologa :( Do tego czasu nie mogę się nawet podrapać ani niczym chłodzącym popsikać 😭

Gość fhsjkfhsd
moze byc tez szkarlatyna

Gość to moze byc nawet swierzb
a ten lekarz to chyba niedouczony jak twierdzi ze taka reakcja alergiczna jest niemozliwa

Gość napewno nie ospa
bo ospa ma plamki, ktore do tej pory wypełniły by sie pąynem surowicznym. Miałam w domu 2 ospy niedawno chorował synek (17dni)i corka 7 lat. Takze to nie ospa. Miałam to samo, tak myślę. Mi sie wydaje, ze moze to jakis rumien albo odczyn alergiczny. Brałas lub jadłas jeszcze cos nowego? Procz antybiotyku? Przeslij fotke tej wysypki. A ja ci podam swoją. Zobaczymy czy to samo. Ja zjadłam pryskane pomidory i zaraz miałam wysyp. Mimo ze na pomidory nie jestem uczulona. Tak mysle, ze od pomidorow ale nie jestm pewna. I rowniez miałam objawy przeziębienia. Goraczka, dreszcze a na nastepny dzien wysypka. Zeszło po 4 dniach.

Gość ahgdhagdjgkja
po pierwsze to dermatologa możesz się udać bez skierowania, takiw nie jest wymagane. Co dalej nie wiem który lekarz na półpasiec przepisuje antybiotyk, tak jak ktoś pisał wcześniej że szybko podany antybiotyk skraca chorobę jaką jest półpasiec. Półpasiec to choroba wirusowa więc być może lek taki jak hascovir złagodzi objawy. Ale ty pólpaśca nie masz

Gość wypokrzywiona?
Nie wydaje mi się, żeby to była szkarlatyna - nie mam zaróżowionego języka z białą plamą. Reakcja alergiczna raczej też odpada, inaczej wczorajszy zastrzyk by mi trochę pomógł, a jest coraz gorzej. Myślałam, że może gdyby nie antybiotyk to duże ilości mleka mogły mnie uczulić - w czasie choroby, dla złagodzenia bólu gardła piłam mleko z miodem. Nie wiem jak u was, ale w moim mieście (i sąsiadujących) na wizytę u dermatologa czeka się 2-3 miesiące :) ratkaduza - jeśli jeszcze tu jesteś :) Jakie leki ci pomogły? Na lekarstwa wydałam już prawie 100zł a poprawy żadnej nie ma, czuję się jak królik doświadczalny :o Nie wygląda to ciekawie ani apetycznie, ale jak jesteście zainteresowani: tak wygląda teraz mój nadgarstek: http://img818.imageshack.us/img818/56/p1212121406.jpg tak okolice brzucha: http://img10.imageshack.us/img10/1241/p1212121409.jpg bark z obojczykiem i fragmentem szyi: http://img849.imageshack.us/img849/4613/p1212121411.jpg Wszystko jest grudowate i swędzące :o

Gość wypokrzywiona?
Kurczę, przestudiowałam trochę książek o dermatologii, przegrzebałam internet i znalazłam coś o mononukleozie zakaźnej :] Według wikipedii, wysypka przy mononukleozie zakaźnej pojawia się po podaniu np. amoksycyliny http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Cross_Reaction_Rash.JPG Antybiotyk, jaki zażywałam, to amoksiklav :) Dziś rano obudziłam się z (poza coraz większą wysypką) bolącym prawym uchem i powiększonymi węzłami chłonnymi szyjnymi z prawej strony, myślałam, że może po prostu mnie przewiało, a to też by pasowało pod tą mononukleozę. Osłabiona i zmęczona czułam się już od dłuższego czasu, poprosiłam nawet wcześniej o skierowanie na badania hormonów tarczycy (w mojej rodzina kilka osób na to choruje). Nie mam jednak ropy na migdałkach. Poprosić swojego lekarza o diagnostykę serologiczną?

Gość wypokrzywiona?
Ech, czytam więcej i jednak przy mononukleozie jest wysoka temperatura i powiększone te migdałki... daję już spokój. Tak czy siak, fajnie byłoby gdybym miała zrobione badania krwi i od razu była leczona na to, na co jestem chora a nie tak jak teraz: jedno nie pomogło, a to może drugie spróbujemy, jak nie drugie, to następne :(

Gość ja też nic
idz dzisiaj na izbe przyjec szpitala

Gość Hanka32
Mój synek w czerwcu trafił do szpitala z podobnymi obajwami po skonczonej terapii antybiotykowej, podejzewali własnie mononuleoze ale ją wykluczyli po kilku badaniach potem podejzewali toksoplazmoze a na koniec cytomegalie chba tak to sie nazywalo, wszyskie wyniki byłe ujemne tzn. był zdrowy, nie wiedzieli skad ta wysypka. Moge Cię pocieszyć że po paru dniach wysypka sama zeszła, ale dostał kilka kroplówek, na zakonczenie powiem Wam że lekarze stwierdzili zapalenie płuc i wypisali ze szpitala, cuda jakieś czy co ,ale taka jest nasza słuzba zdrowia, życze szybkiego powrotu do zdrowia i duzzzo prosze pić.

Gość wypokrzywiona?
A co mi zrobią na izbie przyjęć, skoro byłam już i w "nocnej przychodni" i w swojej? I nic. Ta wysypka coraz gorzej wygląda i coraz bardziej się powiększa/zagęszcza :o żadnych badań nie miałam robionych. Hanka32 - dobrze, że wyzdrowiał. Dziękuję :)

Gość trterreer
idz na pogotowie poweidz ze dostalas silny zastrzyk odczylajacy i nie pomaga i jest coraz gorzej a w przychodni lekarz cie nei chce przyjac