Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdsre

domek na działce ROD - warto ? czy strata kasy?

Polecane posty

Gość fdsre

wynajmuję mieszkanie - to spory koszt co miesiąc - na zakup mieszkania nie mam - mam 100 tys a za to 3/4 kawalerki- nie jestem w stanie już nic odłożyć czy warto kupić działkę ROD za 80 tys , super domek wewnątrz i z zewnątrz , możliwość meldunku itd ale to jakby położyć kasę na minę czy mogą zlikwidować działki ROD i wszystkich wyrzucic ?

Gość fdsre
piszę , ze nie mam tyle na kawalerkę

Gość wiśnióweczka
masz na myśli ogródki działkowe? jaki meldunek? nie możesz się zameldować na działce... Sama mam działkę, fajna sprawa, można pojechać, pogrilować, domek jest fajny, ale to nie mieszkanie...

Tak to jest fajne, jak sie ma mieszkanie:D Ale w to trzeba inwestowac, trzeba coś zrobic, coś naprawić coś pomalować, cos kupić. ZAWSZE.

Gość fdsre
mogłabym pomieszkac z cztery lata na działce , a za kasę którą teraz wydaję na wynajem odłożyć i wtedy kupić dwu pokojowe

Gość fdsre
ojej , można meldunek , dużo ludzi mieszka tam cały rok , szambo jest

Szambo jest, ale czy jest ogrzewanie, bierząca woda to jest. Nie na wszytskich działkach można mieszkać, zależy jakie tam obowiązują przepisy

Gość fdsre
domek jest w bardzo dobrym stanie , nie wymaga wkładu finansowego o kredycie nie ma mowy

I myślę jeszcze, że ktoś chce się szybko tego pozbyć, bo los działek jest niepewny a i nie wiadomo jak będzie z odszkodowaniami. A jak gminy dosolą opłaty za grunty to może nie być różowo. I domki na działkach mają również ograniczenia co do wielkości, więc się zainteresuj, czy w ogóle jest on postawiony legalnie, bo przy zmianie własciciela tych gruntów możesz mieć spory kłopot.

Gość fdsre
pozwolenia są - sprawdzone , możliwość meldunku też

Nie wiem jakie ceny sa w poznaniu, ja bym tego za takie pieniądze nie kupiła. Możliwośc mieszkania całorocznie, to znaczy ze masz kominek, ze domek jest całoroczny ze nie zamarźniesz, ale nie wydaje mi się aby prawnie można było tam mieszkac cały rok. Po co ludziom by domy były?

Gość fdsre
dokumenty wszystkie sprawdzone przez prawnika

Gość wiśnióweczka
były jakieś kwestie meldunków w rod, gość w poznańskim się zameldował i walczył o własność przez zasiedzenie. Z tego, co pamiętam to warunkiem takiego "meldunku" było mieszkanie przez okrągły rok i warunki budynku, który miał mieć określone parametry... tylko to nie jest normalny meldunek, jaki adres na działce? Trochę się w tym temacie orientuję i wiem, że wiele jest luk prawnych dotyczących ROD i dlatego takie paradoksy wynikają. To zależy czy ROD jest wykupiony, jaki ma status itp. Ja mam ROD, kasy ładujemy dużo, ale korzystamy sporadycznie, bo mamy swój ogród i mieszkanie. Właściwie to tylko spotykam się z rodzeństwem na grilla raz na kilka tygodni w sezonie i jeździmy kosić itp. Pracy dużo, kasy full... Czy mogą zabrać??? wiele zależy od sytuacji prawnej danego ROD... Działka to działka, dom to dom. Nie ładowałabym pieniędzy w działkę, kiedy nie miałabym gdzie mieszkać.

Śliczny ogród, ale czy chcesz inwestowac TYLE kasy w DZIAŁKE? Bo to jest działka nie dom mieszkalny. To jest na grilla, do pogrzebania w ziemi i okazjonalnie zostania tam na noc.

Nie takich pieniedzy, nie warto. Działka piękna i chyba za to tyle sobie policzyli.

Gość fdsre
Marika to pożycz 80 tys a na działkę będę jezdzic na grilla

Gość wiśnióweczka
Dokładnie popieram Marikaaa Kupisz ogródek, a potrzebujesz domu...

Gość fdsre
cena 80 tys a nie 120

Wolałabym wziąć kredyt z wkładem własnym tym co tam sobie już masz niż zawalić tyle kasy na działke. Czy Ty wiesz ile spali taki kominek żebys miała tam ciepło? Czy on ma rozprowadzenie do wszytskich pomieszczeń w tym domku?

Gość fdsre
ludzie mieszkają tam od 15 lat , niektórzy krócej , często młode małżeństwa z dziećmi

Gość 50tkkkka
i w ogóle... jak można myśleć na poważnie o kupnie czegoś takiego?

Gość wiśnióweczka
nie wyobrażam sobie mieszkania na działce non stop, zimą jak będą mrozy nie dasz rady tam siedzieć. Musiałabyś tylko podkładać do kominka... a co z odśnieżaniem? nie mówiąc o praniu itp. Ja poszłam w weekend na działkę zobaczyć co i jak to brnęłam po łydki w śniegu te kilkaset m od bramy...

Gość fdsre
tak Marika kominek sprawdzony , są też domki z piecem na miał czy węgiel

Jesli tak to kupuje, tylko miej świadomośc w co sie pakujesz tak do końca. Bo nie pomieszkasz tam 4 lat a 14 zanim coś innego kupisz.