Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdsre

domek na działce ROD - warto ? czy strata kasy?

Polecane posty

Gość gość
Chwilke nie w altance bo altanka to inaczej wyglada ... I nie czuje sie madrzejsza .poprostu nie czaje takich ludzi jak ty czego Wy sie czepiacie ze ludzie mieszkaja na dzialkach, ze dzieci maja swieze powietrze ... jak chcesz wiedziec to ci powiem sprzedalam swoje male mieszkanie w centrum brudnym od spalin centrum miasta zeby moc tu zamieszkac. Nasze dzialki sa male jest tu tylko 40 dzialek, z czego 17 jest zamieszkalych na stale , a trzy ze stalym meldunkiem. Czemu wy obrazacie ludzi tu mieszkajacych ??? Mowicie ze wszedzie mozna mieszkac nawet na smiwtniku lub pod mostem? Przeciez kazdy prawie kazdy kto mieszka na dzialkch dba o swoje domy ... domy nie altany! Mamy duzo lepsze warunki niz niektorzy w blokach... procz tego ogrod I super rekreacje w lato basen trampoline, zima kuligi _ frajda dla dzieciakow... o co wam chodzi ze obrazacie... zazdroscicie czy co...? Czy boicie sie rzucic zgielk miasta I zyc jak sie chce?I zobaczycie jeszcze wladza tez zmadrzeje za duzo osiedli mieszkaniowych tu jest moze kiedys da mozliwosc wykupu. ...a swoja droga nie jedno dziecko marzy zeby zyc w tak wspanialych warunkow... tudzieci nie znaja nudy...:-)

Gość gość
A pozatym he nazywaj jak chcesz mieszkanie czy przebywanie ... ..ale ja tu przebywam :-) przebywac wolno na dzialce I nocowac , a czy to jest 365 dni w roku to nic komu do tego... mam prawo przebywac ile chce :-) :-) :-) a o ile mi wiadomo to nie jest zabronione

Gość gość
no akurat nie masz prawa, bo ogródki to nie osiedla mieszkaniowe a altany ogrodowe to nie domy mieszkalne jeśli masz dom mieszkalny na działce ROD, to jest on samowolą budowlaną ogólnie rzecz biorąc - jesteś przestępcą i jeszcze się tym chwalisz, uważając, że jesteś bardzo sprytna co prawda, w tym burdelu polskim może ujdzie wam to na sucho, ale pewnie w końcu ktoś sie tym zajmie i wtedy nie będziesz już taka dumna z siebie

Gość gość
I dkaczego uwazasz ze czuje sie madrzejsza od innych??? Nie napewno nie poprostu uwazam, ze szacunek nalezy sie kazdemu, a nie jak ty obrazasz... chyba ze zabolal cie moj tekst ze nie chce kredytu pewno jestes osoba uwieziona kredytem na kupe lat I dlatego mi dogryzasz ??? Chocby ze zal ci mojego dziecka ale czego Ci zal :-)???? Ze ma cudowne dziecinstwo o jakim wielu ludzi ,w tym tez ja moglabym se pomarzyc bo tez wychowalam sie w bloku,??? No czego ci zal???? Ludzi szanuje sie wszystkich I ich decyzje skoro sa dla nich dobre ... nikt ci nie kaze zyc jak my zyj po swojemu .... ale starczy juz tego medialnego show I gadania na uczciwych ludzi przebywajacych na dzialkach. Zajmijcie sie soba a nam dajcie spokoj Nie wasza sprawa no chyba ze ... zal d... sciska

Gość gość
Moj dom jest przepisowy dol 35 m2 do gory 5 m lscznie 70 Zgodnie z prawem wszystko. A przebywac czy nocowac mam prawo kiedy chce Wiec jaka samowola nadmetrazu nie mam :-)

Gość gość
A swoja droga sa ludzie z dziecmi biedni, albo starsi z nadznymi emeryturkami... nie stacc ich czasem na mieszkanie... Panstwo nie ma dla nich socjalnych mieszkan I co... ?? Im tez zabronisz mieszkac na dzialce jesli taka możliwość maja? Co rodzice pod most, dzieci do domu dziecka a staruszkowie gdzie... na dom starcow ich pewno nie stac? Zadtanow sie I sie odczep I od tych biedniejszych I od tych bardziej zamoznych.z drugiej strony panstwo twz czasami ma latwoej tym biednym nie musi zapewniac lokum ... bo sa na tyle samodzielni ze sami potrafia poradzic sobie w zyciu.nie kazdemu starzy pomogli a jednak duzo ludzi biedniejszych daje rade nie liczac na socjale!!! I mysle ze wladza I panstwo oceni I poprze ich.Swoja droga wyrazy podziwu dla tych ludzi . Brawo kochani :-)

Gość gość
od wielu lat mam działkę w ROD i naprawdę pierwsze słyszę o MOŻLIWOŚCI MELDUNKU ! Ktoś Cię "wpuszcza w kanał", nie ma takiej opcji. Nikt Cię nie zamelduje na działce w ROD ! Owszem mam znajomych, którzy mieszkają sobie na działkach w okresie letnim, ale mają normalne mieszkania, wynajmowane lub swoje. Poza tym nie wiem, czy się orientujesz, ale jeśli chodzi o domki na działkach, to nie można sobie postawić willi 100 m. Domek może mieć maksymalną powierzchnię 35 m2 , a i wysokość też nie może być zbyt duża (to też określają przepisy, nie pamiętam już dokładnej dopuszczalnej wysokości). Poza tym , jeśli miasto (gmina) postanowi zlikwidować ogrody i sprzedać np. pod budowę dróg, mieszkań, to nie odzyskasz swoich pieniędzy, czyli po prostu, pakujesz się na minę. Pamiętaj, jest takie powiedzenie "Chytry 2 razy traci", więc nie bądź pazerna.

Gość Supertramp
Czekamy na kredyt, żeby kupić domek na ROD. Większość działek jest nam zamieszkana. Oczywiście mamy wszyscy stałe meldunki, więc oficjalnie nie może być mowy o tym, że tam mieszkamy, a przebywać na działce można też zimą. Domek jest legalny, zgodny z przepisami. Wiadomo, taki domek niesie za sobą ryzyko, ale tak szczerze to jest po prostu mały domek jednorodzinny. Jeśli obawiacie się zainwestować ze względu na przepisy, warto sprawdzić do którego roku wasz ROD będzie RODem i jaki jest plan zagospodarowania przestrzennego dla tej okolicy. Wszystko jest w necie, jeśli nie, informacje uzyskane w Urzędzie Miasta. Mam syna w wieku szkolnym, drugiego smrodka w drodze i nie stać nas na kredyt hipoteczny. Ten domek to świeże powietrze, własne owoce i warzywa, wymarzony burek że schroniska, alternatywa dla blokowiska i kopcących samochodów. Możecie zwać działkowiczów patologią. Jesteśmy nią! Bo świadomie wybieramy życie z dała od zgiełku i konsumpcjonizmu. Kredyt na dom, kredyt na samochód, żarcie z supermarketu, rób nadgodziny, haruj, żeby kupić więcej, mieć więcej, zadłużyć się bardziej... Ja, moje dzieciaki i mąż jesteśmy patologią, bo nie chcemy brać udziału w tym jakże sensownym wyścigu szczurów. Ach, społeczeństwo...

Gość gość
Witam po pierwsze duzo ludzi na dzialkach posiad meldunek nie jest juz to cos dziwnego mozliwe ze nie na wszystkich chca zameldowac. Po drugie nie kazdy musi miec wille domek przepisowo moze miec 35 m2 i w gore 5 przy skosnym dachu. A nawiazujac do poprzedniczki to ma racje domek to jednak domek a nie smierdzace osiedla.

Gość gość
A ja mam meldunek na rod wiec jak to niemozliwe?

Gość gość
Ciekawe jak zlikwidują rod to pójdziesz na ulicę???

Gość gość
Kup sobie domek holenderski albo przyczepę campingową. W USA duzo ludzi i młodych i starszych kupuje male,urządzone domki.,jeżdżą po stanach,a potem wydzierżawiają u kogoś plac,albo w ogrodzie i tak sobie żyją.Domki na kółkach albo na stałe są świetnie wyposażone.Nie zajmują dużo miejsca.Sądzę,że w Polsce tez takie budują.Masz tam wszystko. Na twoją działkę jak sam raz.Najwyżej wyjedziesz nim.

Gość gość
Rodu nie zlikwiduja bo dzialkowcy by zlinczowali hehe za duzo nas zeby Rody wszystkie zlikwidowano Pozatym wiele osob mieszka z dziecmi rodzinami, wiele ma meldunek naulice nie wyrzuca bo miasto musialoby zapewnic inne mieszkania A jak poszczegolne chca likwidowac to placa odszkodowania i z tego co wiem nie male.

Gość gość
Mam dzialke Rod przyjezdzam na weekendy w okresie letnim. Bardzo sie ciesze ze u mnie na dzialkach mieszkaja niektore rodziny na stale i to nie malo ich. Maja czesto psy ktore pilnuja badz co badz nie tylko swoich posesji bo jednak szczekanie wielkiego psa odstrasza zlodzieji. W zime nie ma wlaman od kiedy sa osoby mieszkajace kiedys 20 15 lat temu bylo to normalne w okresie zimowym i wlamania kradzieze bezdomni itd. Teraz nie dosc ze mamy spokoj to jeszcze sasiadow ktorzy naprawde tez nie maja w d... innych dzialek zwracaja uwage gdy nas dzialkowcow co nie mieszkaja nie ma w naszych domkach.nie powinno byc takiego halasu z tymi mieszkajacymi ani utrudniania im zycia a co do meldunku to potwierdzam idzie sie zaneldowac jedna rodzina ma u nas skkada sie wniosek o meldunek i udowadnia ze jest woda prad szambo i onne warunki typu lazienka kuchnia ogrzewanie. A ci co tak krzycza co niektorzy to pewno zazdrosni... a ja zycze wszystkim dzialkowcom rod zebyscie mieli na swoich dzialkach osoby mieszkajace :-) bezpieczniej jest :-)

Gość Pietrek100
Ja również chcę kupić działkę w Gdyni, ale mieszkam w Olsztynie. Co zrobic żeby nabyć taką działęczkę? Słyszałem, że mi się to nie uda. A użyczenie na dwa lata jest dobrym rozwiązaniem?

Gość gość
A dlaczego ma Ci się nie udać?dzialke możesz kupić gdzie chcesz nie ma rejonizzacji że jak mieszkasz w mieście A nie możesz kupić w B. U nas są dwie osoby na działkach którzy mieszkają i zameldowania są w innym mieście

Gość gość
Uzyczenie nie jest dobrym rozwiązaniem bo nie warto wtedy w działkę inwestować sądzić roślin drzewek gdyż co zrobisz jak po dwóch latach nie przedłuża. Jak masz finanse lepiej kupić i mieć swoje