Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszlamamazde

Przyszla mamy mieszkajace w Niemczech

Polecane posty

Gość przyszlamamazde

Witam dziewczyny. Moze sa jakies przyszle mamy z DE, ktore chcialyby sie podzielic swoim doswiadczeniem :) ? Obecnie jestem w 18 tyg ciazy, spodziewam sie coreczki :)

Gość przyszlamamazde
pojeba **** o zdanie nikt nie pyta

Gość Wirtaniczka.....
Z jakiej okolocy klikasz?!?

Gość ksiadz Petrus Fjutolas
zal mi sciska moja pryszczata dupe, ze siedze w Polszy i zarabiam 4zl na godzine, a ty sie bujasz w Niemczech

Gość przyszlamamazde
okolice Duisburga :)

Gość przyszlamamazde
to moze czas ruszyc, jak to napisales/napisalas to pryszczata dupe i cos zmienic ;)

Gość Wirtaniczka.....
To moje okolice ja jestem kreis kleve

Gość die Mutter :)
witam. Jestem z Monachium :-D Jak dlugo jestes w de?

Gość przyszlamamazde
ehhh ja tez jestem kreis Kleve, ale pisze Duisburg bo nie wszyscy kreis Kleve kojaza :) W De jestem 1.5 roku :)

Gość Wirtaniczka.....
Swieta tutaj czy w pl?

Gość Wirtaniczka.....
Masz panią klemp Za ginekolog?

Gość przyszlamamazde
Niestety tutaj, alle moze juz nastepne beda w Polsce. A jak u Ciebie? Jak to nie tajemnica to z jakiego miasta klikasz ? :)

Gość przyszlamamazde
ahh jestes z Goch? Wyklikalam, ze tam jest za ginekolog :)

autorko rodzisz w de czy w pl? dobrze znasz jezyk?. Ja sie zastanawiam nad Pl, boje sie ogólnie porodu ehh...

Gość vbg67
a to pawa ze mozesz wybrac medzy cc i sn?

Gość Wirtaniczka.....
Nie goch ale weeze

Gość przyszlamamazde
A wiec tak... mieszkam tutaj poltora roku, moj jezyk nie jest idealny... znam podstawy, umiem sie w miare dogadac, czasami sobie pomagam slownikiem w razie potrzeby :) Rodzic bede napewno tutaj bo tutaj tez mam wspaniala opieke ginekologa. Zastanawialam sie nad znalezieniem polskiego lekarza, ale zrezygnowalam gdyz doszlam do wniosku, ze trzeba sie rozwijac, a nie isc na latwizne :)

Gość Wirtaniczka.....
Nie mam pojecia czy jest jakis wybór

Gość przyszlamamazde
A dlaczego pytalas czy tez chodze do tego lekarza :) Jest dobra? Ogolnie nie znam z nazwiska tej gonekolog.

Gość przyszlamamazde
ja tez ogolnie boje sie porodu, ale kazdy przez to przeszedl dziewczyny.. . a wiec i my damy rade :)

Gość przyszlamamazde
Z tego to wiem to w DE jest wybor tego w jaki sposob chcesz urodzic. Czytalam na innych forach internetowych i kiedys artykul na wp.

racja trzeba sie rozwijac. Niby mówi sie ze opieka medyczna jest tutaj na wysokim poziomie:) Chodzilas na jakis kurs? Ja uczylam sie wczesniej w PL, tutaj sama sie ucze w domu, ale jak dzidzia przyjdzie na swiat pewnie nie bede miala tyle czasu

Gość Wirtaniczka.....
Ja tam twierdze ze pewnie co pacjent to inne stwierdzenie by mial Wiec nie oceniam jej

Gość vbg67
zajebiscie miec wybor odrazu cc, marzenie

Gość przyszlamamazde
tak, chodzilam na sprachkurs. Moj maz ma obywatelstwo niemieckie. Jak przyjechalismy tutaj poltora roku temu to bez problemu go dostalismy. Niestety nie znalismy nawet podstaw wiec ogolnie na poczatku bylo bardzo ciezko, ale teraz jest duuuuuzo lepiej :)

Gość przyszlamamazde
jesli chodzi o cc to jesli nie bedzie takiej potrzeby to nie mam zamiaru :) chce urodzic naturalnie... oczywiscie boje sie bolu itd. ale jestesmy z mezem sami i musze byc w pelni sil po porodzie :)

Gość vbg67
no ta matka polka naturalnir chce i bez zneczulenia!!!!!!!!!!!!wez

Gość ania z powolania
przyszlamamazde mam jedno pytanie. Wiem, ze nie na temat. Chce wyjechac do Niemiec z mezem. Mam obywatelstwo, on nie. Zastanawiam sie czy mozemy isc od razu na kurs, czy jemu nie bedzie przyslugiwal i generalnie prosze opisz swoje poczatki, czy warto wyjezdzac, czy te 'papiery' maja jakies znaczenie? czy cos ulatwiaja.

Gość przyszlamamazde
vbg67 czytaj ze zrozumieniem. jesli wiesz jakie powiklania niesie za soba cesarka to nie pisalabys, ze jestem matka polka itd. Poprostu wiem, ze bede sama z dzieckiem w domu, a bol po cesarce moze byc nie do zniesienia. Jakby nie bylo cesarka to operacja. Wiec jesli mam do wyboru pomeczyc sie tych kilka-kilkanascie godzin, a pozniej w miare szybko dojsc do siebie to to wlasnie wybieram :)

Gość przyszlamamazde
ania z powolania a wiec opisze Ci moja sytuacje. U mnie jest na odwrot. Moj maz ma obywatelstwo, ja nie :) ale mysle, ze to nie ma najmniejszego znaczenia w tej sytuacji. Wyjechalismy do DE w maju 2011, nie znalismy jezyka... gdyby nie to, ze moj maz ma tutaj rodzine to byloby naprawde ciezko bo jednak zalatwiania troche jest. Pierwsze co musicie miec to meldunek. Bynajmniej z tego co pamietam to u nas tak bylo. Plusem bylo to, ze mielismy sie gdzie zameldowac. W zwiazku z tym, ze moj maz jest niemcem to dostalismy sozial (pieniadze, ktore sa wystarczajace zeby przezyc), znalezlismy sobie mieszkanie, ktore nam oplacaja i dostalismy kurs w zwiazku z tym, ze nie moglismy podjac zadnej pracy nie znajac jezyka. Tak wiec uwazam, ze sie oplaca. Wiadomo, ze zycie na sozialu nie jest kolorowe... idac do pracy stac Cie na urlop i rzeczy z gornej polki, ale jesli czlowiek chce sie rozwijac to na start jest jak znalazl :) Pomijam oczywiscie to, ze gdyby pieniadze ktore dostajemy co miesiac zamienic na zlotowki to znacznie przekraczaloby to nasze pensje ktore mielismy w PL... jednak zycie w De jest jak wiadomo troszke drozsze :) Jesli masz jeszcze jakies pytania postaram sie odpowiedziec