Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolitta

Syn ma 3lata, a ja nie mam do tej pory karty czipowej. Jak wyrobić?

Polecane posty

Gość Karolitta

Nie zjedzcie mnie! Nie mam karty czipowej dla dyna, a mieszkamy na śląsku gdzie jest obowiązkowa. Nigdy nie była nam potrzebna, bo na szczepienia wystarczyła książeczka, a leczyłam tylko prywatnie podczas wizyt domowych. Jak wyrobić karte? Proszę o pomoc, a nie o zjechanie mnie... PS. swojej karty też nigdy nie wyrobiłam. Leczę się tylko prywatnie. Może odrazu wyrobiłabym moją? Boję się dosłownie co powiedzą te zapewne miłe panie tak gdzie się to wyrabia. Może powiem, że zgubiłam :P POMÓŻCIE

Normalnie idziesz do oddziału nfz, musisz mieć druk, że dziecko jest ubezpieczone i akt urodzenia dziecka ten z nr. pesel na odwrocie. Mówisz, że chcesz wyrobić dziecku kartę i tyle. Ale jak to z Tobą jest to nie wiem. Jakim cudem całe życie nie miałaś karty wyrobionej?!

Gość Karolitta
No nie wiem właśnie :D nigdy jej nie dostałam jak ją wprowadzali... ciąże i inne leczenia odbywały się u mnie zawsze prywatnie. Z tą moją kartą to powiem, że zgubiona i tyle ;)

Gość mieszkanka śląska :)
Też nie miałam długo karty :D wyrobiłam dokłdanie miesiąc temu. Przyniosłam druk z pracy o ubezpieczeniu i odprowadzaniu składek wyrobili w 2 tyg bez żadnych pytan.

Gość etee
Już wy lepiej ten Śląsk odłączcie. Karty chipowe, po cholerę, to jakaś kara dla was?

Gość Karolitta
No ja już wyrobię, bo ciągle słyszę karta, karta :o

Gość ijhf
etee - wole karte chipowa niz noszenie ze soba ksiazeczek i innego ustrojstwa ;)

etee jeszcze raz i powoli powtórz kobieto co chciałaś nam przekazać bo ni z cholery nie kumam Twojej wypowiedzi.

Gość Karolitta
Czyli idę do nfz z dokumentem świadczącym o ubezpieczeniu tak? wypisuje wniosek i 2tyg czekam ?

Gość mieszkanka śląska :)
Ja miałam tylko wniosek i koniecznie dowód podpis złożyłam i dostałam kartke o tym że odbieram za 2 tyg, przyszłam odebrałam i jest :)

Gość etee
No bo zwróć uwagę, to jakiś dodatkowy obowiązek, dotyczący tylko małej części kraju. Jeśli to zamiast książeczki to dziękuję bardzo - pacjent nie ma informacji o leczeniu dla siebie, za to chip zawiera jakieś dane. Jeśli razem z książeczką, to taka karta jest dodatkowym obowiązkiem. Eksperymentuje się na Ślązakach czy może lubią takie chipowanie? Brrr... Nie chcę żeby coś podobnego rozprzestrzeniło się na cały kraj. No, może się mylę bo jestem w szoku że gdzieś trzeba sobie jakieś karty chipowe wyrabiać. W każdym razie tyle chciałam wyrazić.

Gość 34234234
To jak, dzieci się teraz czipuje, podobnie jak Psy????

Gość sissi,,
A co to karta chipowa?

Mam tę kartę odkąd pamiętam więc nie czaję o co chodzi. Nie jest to dla mnie nic nie normalnego, nigdy nie interesowało mnie ani nie nurtowało po co i dlaczego mamy te karty. Mamy i już, i do każdego lekarza na nfz zabiera się tylko kartę chipową nic więcej nie trzeba. Mam ją w portfelu i swoją i dziecka. Do dziecka mam i książeczkę i wszystkie jego dokumenty wypisy ze szpitali itp. w razie gdyby coś się działo lekarz w karetce od razu wszystkiego się dowie.. noszenie do tego wszystkiego karty w portfelu nie stanowi dla mnie problemu i nie robi żadnej różnicy.

Gość 34234234
"Mam tę kartę odkąd pamiętam więc nie czaję o co chodzi. Nie jest to dla mnie nic nie normalnego, nigdy nie interesowało mnie ani nie nurtowało po co i dlaczego mamy te karty." nic tylko pogratulowac, tępe społeczeństwo moze byc inwigilowane w 100 % , zupełnie jak u Orwella.

karta chipowa jest potrzebna tylko do sprawdzenia danych personalnych i info o ubezpieczeniu. dane o przebytych chorobach - wizytach itp zapisywane są na normalnej papierowej karcie. Super ułatwienie dla przychodni która wg zawartych danych drukuje recepty. ksiażeczek u nas na slasku nie ma, dzięki karcie nie potrzebne jest rmua itp. Więc się opanujcie :)

Dla mnie karta chipowa to ułatwienie a nie inwigilacja. :D Z resztą teraz wszędzie trzeba mieć kartę - żeby wypożyczyć książkę w bibliotece albo wejść na mecz również. Kolega twierdzi, ze na podstawie wypożyczanych przeze mnie książek lub kupowanych produktów stworzą mój profil psychologiczny. :D Dobrze, że obsesje można leczyć. :D

Gość ale twoj kolega ma racje
karta chipowa do autobusu: wiedza gdzie jedziesz, gdzie wysiadasz, gdzie wsiadasz, karty chipowe na zakupy, zbierajace punkty: wiedza co kupujesz, jakie prezenty wybierasz, karty chipowe w paszportch: gdzie wyjezdzasz: karty chipowe z ubezpieczeniem: gidzie, do jakiego lekarza idziesz, co ci dolega. wszystko o tobie będą wiedziec.