Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala gosposia

czy tak mozna

Polecane posty

Gość mala gosposia

Kupiłam mase makowa z bakaliami i chce zrobic takie ciasto makowe na biszkopcie takie jak tort, tylko czym mam nasaczyc biszkopt, czy moze byc poncz z alkoholu cukru i zapachu arakowego???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tylko i wyłącznie spód z ciast
a kruchego,biszkoptowe zrobi się kapciowate.Lub zrób taki tort makowy- jest pyszny. W przepisie jest 30 dkg maku sparzyć i 2 x zmielić - ty dodaj już ten gotowy skoro musisz,wetrzyj do niego6 dużych,kwaskowatych jabłek na tarce o grubych oczkach,1/2 kostki margaryny,nie wiem czy aka masa makowa to od razu jest słodka(nigdy nie kupuję gotowej)jeśli nie to dodaj 30 dkg cukru pudru,jeśli jest słodzona to tylko dopraw do odpowiedniej słodkości.6 łyżek kaszy manny,2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia,5 jajek,1 cukier waniliowy,trochę orzechów siekanych i drobno pokrojone śliwki suszone oraz figi drobno krojone.Im więcej bakalii,tym tort jest lepszy. WYKONANIE: Margarynę,cukier,żółtka utrzeć na puszystą masę.Dodać proszek d.p.masę makową,utarte jabłka,cukier waniliowy,i ubitą pianę z białek,na końcu bakalie i lekko przemieszać,aż uzyskasz jednolitą masę.Ciasto przełóż na dobrze wysmarowaną tortownicę,wysypaną bułką tartą (tortownica otwierana o śred.24 cm)Piecz ok,40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczony i ostudzony polej polewą czekoladową .Np.taką: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% Czekolady połamać na drobne kawałki dodać do rondelka,dolać śmietanę i wszystko rozpuszczać w kąpieli wodnej,aż się uzyska jednolitą gładką masę.Polany wierzch można posypać:orzechami siekanymi,lub płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie zgodzę się z powyższymi wypowiedziami dotyczące biszkoptu ;) Moje teściowa robi właśnie na biszkopcie : biszkopt (niczym nie nasącza,makowiec sprawi że ciasto nie będzie suche .UWAGA - NIE BĘDZIE CIAPY !!!!) ---->masa makowa z bakaliami (masę gotuję z bakaliami ,miesza z białkami i gorącą wylewa na biszkopt)----> jak masa ostygnie to polewa czekoladą. Nie znam dokładnego przepisu,napisałam jak mniej więcej to wygląda. Ale znam świetny makowiec na biszkopcie z książki siostry Anastazji. Biszkopt--masa makowa-masa orzechowa-bita śmietana. Jak chcesz to mogę przepis umieścić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis pochodzi "100 nowych ciast" siostry Anastazji. MAKOWIEC ŚNIEŻNY 1.BISZKOPT JASNY (CIENKI) : 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 20-25 minut w temp. 160-180 stopni. MASA MAKOWA 25 dag maku mielonego (zalać gorącym mlekiem i 2 razy zmielić). 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (rodzynki,orzechy,migdały itd) Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu,ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej masy. MASA BIAŁA 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę(dobrze schłodzoną!) ubić z cukrem pudrem,dodać letnią żelatynę.Wymieszać.Proponuję tą masę robić na samym końcu,tuż przed przełożeniem bo szybko zastyga ;) MASA ORZECHOWA 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółta ewentualnie - spirytus do smaku Mleko zagotować,zalać orzechy i wymieszać.Masło utrzeć z cukrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus. SKŁADANIE CIAST: biszkopt - masa makowa - masa biała-masa orzechowa - polewa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×