Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niesamowitaa22

jak jest z tym kwasem foliowym

Polecane posty

postanowiłam postarać się z przyszłym mężem o dzieciątko :) Inne dziewczyny mówią że przed zajściem w ciąże należy go brać, ale jakie dawki, czy jak się dostanie okresu to przestać go brać, czy najlepiej iść do ginekologa i zrobić wszystkie potrzebne badania i on wtedy przepisze jakieś suplementy ?

Ja brałam od 4 tc (2 tygodnie od zapłodnienia) do końca 3 miesiąca,ale jeśli chcesz mozesz brać tabletkę codziennie od kiedy zaczniesz się starać.Mi lekarz polecił kwas PURITAN's PRIDE :)

Gość a ja myślę tak.
Kwas foliowy się bierze przez całą ciąże, nie musisz brać samego kwasu-są suplementy(napewno femibion natal 1) który się bierze w momencie planowania ciąży do 13tc, potem się przechodzi na 2 który jest od 13tc do zaprzestania karmienia piersią. Ja brałam od kąd się dowiedziałam o ciąży(4tc) do 13tc, potem zamiast kwasu femibion natal 2. Możesz ale nie musisz brać kwasu. Wolna wola

Gość a ja myślę tak.
i wlaśnie tak jak napisała agunia-jedną tabletkę dziennie, ja brałam FOLIK :)

Gość a ja myślę tak.
możesz brać codziennie-w zaden sposób to ci nie zaszkodzi.

jestem w sprawach typu brania witamin przed zajściem w ciąże ciemna, ale chce bardzo, żeby nam się udało a słyszałam opinie, że wielu kwas foliowy pomógł. Czy iść do lekarza czy po prostu brać na własną rękę a jak zajdę to wtedy iść dopiero do gina?

Folik tez jest dobry, kwas foliowy jest najistotniejszy w pierwszym trymestrze aby uniknąć rozszczepienia kręgosłupa ,zapobiega tworzeniom się wady cewy nerwowej, oraz jest niezbędny w rozwoju mózgu . Później pewnie lekarz zaleci Ci inny suplement jak mówi koleżanka wyżej:) Ja że męczyło mnie ciągłe rzyganko dostałam prenatal comlex z imbirem. Ale moj lekarz powiedział że kwas raczej do końca mies, jeśli wszystko jest ok nie ma sensu faszerować sie nim

Gość a ja myślę tak.
ja zaczełam brać jak się dowiedziałam o ciąży, ale specjalnie się nie staraliśmy, odrzuciliśmy tylko zabezpieczenie mówiąc-jak będzie to super nie to trudno. Zajeło to nam 3 cykle :)

Gość czemu tylko przez
I trymestr? moj lekarz powiedzial ze bezwzglednie do konca ciazy i jakie faszerowac sie? przeciez kwasu foliowego nie da sie ani przedawkowac ani nie mozna miec go zbyt duzo w organiznie' z reszta czesc wad rozwojowych nieda sie wykryc w I trymestrze jest mase historii gdzie laski pisza ze bylo ok (nawet po badaniach prenatalnych) a pozniej okazuje sie ze nie jest ok

Gość ja zaczelam brac jak zaczelism
y starac sie o dziecko, staralismy sie pol roku wiec pol roku przed zajsciem w ciaze juz bralam po jednej tabletce. Na puerwszej wizycie u ginekologa dostalam femibion natal 1 wiec teraz biore go zamiast samego kwasu foliowego

Gość polecam folik
kwas foliowy nie pomaga zajsc w ciażę :) Kwas bierzemy planując ciążę i już po zajściu ponieważ jego niedobór grozi powaznymi wadami rozwojowymi u płodu, spowalnia też podział komórek i syntezę DNA. Ja również planuję dzieciątko, biorę Folik raz dziennie. Ginekolog powiedziała mi, że dobrze jest pobrać jakieś 4 miesiące przed ciążą.

Nie denerwuj się bo ci ciśnienie podskoczy:) Napisałam sam kwas przez pierwszy trymestr, a później inne suplementy, które z reguły mają w skladzie kwas wiec po co podwajać dawkę?

Gość a ja myślę tak.
wszystkie suplementy dla kobiet w ciąży typu femibion zawierają kwas foliowy i inne witaminy, nie pamiętam co dokładnie :) dlatego je lekarze zalecają ZAMIAST kwasu, bo w tym wypadku brałybyśmy podwójną dawkę. Ja np biore femibion natal 2, i jeszcze żelazo-mam anemie ciążową, nie dużą ale zawsze. I rozmawiałam z lekarką mówiła że ten femibion vita fer oszukuje wynik z krwi, więc dostałam na recepte żelazo :)

Gość czemu tylko przez
naucz sie odrozniac zdenerwowanie od zapytania bardzo drazliwa jestes jak widac co lekarz to inne zdanie

Gość a ja myślę tak.
przeczytaj skład np. femibionu(nie wiem z jakiej firmy są inne suplementy dla kobiet w ciąży bo nie brałam) właśnie na jego opakowaniu jest napisane tak: zawiera: kwas foliowy, metafolinę, witaminy, jod oraz DHA. Przeważnie każdy lekarz zaleca suplementy, poprostu podczas ciąży jest większe zapotrzebowanie na te składniki, ja dostałam u położnej próbke właśnie femibionu(6 tabletek) i jeszcze lekarka mi to poleciła więc biore :) Każdy robi jak uważa, czy jak lekarz zaleca tylko proszę nie słuchajcie tych głupot, że po suplementach rodzą się większe dzieci :)

No nie wiem kto tu jest bardziej drażliwy;) bardzo przepraszam,ale nie mam ochoty na słowne przepychanki,tylko na przyjemną konwersację. Pozdrawiam. A ja myślę tak, czy masz jakieś zalecenia co do diety? bo ja właśnie mam mało żelaza, lekarz kazał jeść wątróbkę ale za nią nie przepadam:P

Gość magdalenka008
z punktu widzenia faramceuty... kwas foliowy zaczyna się jeść juz gdy sie planuje ciąze , sa niektorzy lekarze ktorzy twierdza ze dopiero gdy dowiadujemy sie o ciazy - tak naprawde sprawa indywidualna

No nie wiem kto tu jest bardziej drażliwy;) bardzo przepraszam,ale nie mam ochoty na słowne przepychanki,tylko na przyjemną konwersację. Pozdrawiam. A ja myślę tak, czy masz jakieś zalecenia co do diety? bo ja właśnie mam mało żelaza

Coś mi się kafe muli:P a co do watrobki , to tez nie można jesć jej dużo bo zawiera witamin A, a ona nie jest wskazana w ciąży

Gość a ja myślę tak.
agunia mi lekarz zabronił jeść wątróbke, mówił że w ciąży lepiej jej unikać. Dostałam też wskazania żywieniowe, ale jakoś miałam odpych od warzyw i to co zjadłam było za mało. Dała mi tabletki, ale ja problem z za niskim żelazem mam od kilku lat, przeważnie się mieściło w normie ale bylo zawsze przy granicy.

No właśnie, lekarz rodzinny kazał jeśc,ale wolałam poradzic się ginekologa, który powiedział, że mogę raz na jakiś czas,ale niewiele,staram się jesc warzywa ale kiepsko mi to idzie. Zobaczę jak wyją następne wyniki po tym prenatalu