Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość To ja jestem autorką

Potrzebuje opinii doświadczonych mam.

Polecane posty

Witajcie, powiedzcie mi proszę czy któraś z Was zaczęła dziecku dietę rozszerzać przed czasem tj powiedzmy po trzecim miesiącu? Co się może złego wydarzyć jeśli wprowadze dziecku kaszkę zalecana po czwartym miesiącu? Ja wczoraj zrobiłam dziecku taka bezglutenową i pięknie wszystko zjadł, przespał całą noc ale boję się że to może mieć jakieś ukryte skutki niepożądane. Dziękuje za wypowiedzi.

Dodam jeszcze że wczoraj to ja tylko próbkę miałam i moje pytanie jest stąd bo rozważam kupno całego opakowania.

Moja koleżanka kaszkę wprowadziła po 2 miesiącu już. Jak miał półtora miesiąca zaczęła dawać mu kleik do mleka. Po 3 miesiącu zaczęła dawać mu słoiczki i inne rzeczy. Efekt? Dziecko ma nadwagę, wygląda nieciekawie, ma 4,5 miesiąca i waży 9 kilo. Urodził się 3550 i mierzył 55 cm... Moje dziecko ma 3 miesiące i ja wolę dać mu więcej mleka niż jakieś kaszki wprowadzać itp. Pediatra sama mi powie kiedy mam zacząć wprowadzać inne pokarmy.

Gość xzxzxz
nie zaczyna się od kaszek:) zaczynasz od soku/przecieru jabłkowego. skoro już zaczęłaś kaszką to nie przesadzaj z ilością , poł łyżeczki , po 1 dniu więcej itd ale skoro dałaś dziecku próbkę czyli porcję na 100 ml i wszystko zjadło i nic mu nie jest , to znaczy ze nic mu nie będzie :) tylko nie przesadzaj z ilością :)

Gość xzxzxz
ma dziecko nadwage???????? a skąd ta pewność? 9,5 kg to nie jest nadwaga u 4,5 mies dziecka wszystko zależy od długości

Znaczy wiecie co w sumie to na opakowaniu było napisane bezglutenowy produkt zbożowy więc teraz nie wiem czy to kleik czy kaszka :)

Gość xzxzxz
moja ma 10 mies wazy 10,5 kg jest na 97 centylu ale długość ciała wyszła poza skalę bo ma 79 cm. jest o 10 cm za duża i 2,5 kg za dużo waży :) też rozszerzyłam dietę po 3 mies

Bo widać to gołym okiem, że ma nadwagę. Musi mu ubierać ciuszki większe bo nie mieści się na szerokość w te, które są na jego wzrost. Chyba ma 72 cm.

Gość xzxzxz
a ja polecam minime z bobovity :) jest świetna ale dość droga

Gość xzxzxz
gratka no to też dziecko poza skalą :)

Mój syn waży 6.5 kg a rozmiar 68 nosi więc jakbym dawała tylko przed snem to to chyba nadwagi z tego nie będzie?

Jak tylko przed snem jedną miarkę dasz, żeby zagęścić mleko, żeby było bardziej syte to się raczej nic nie stanie. Ja jak mierzyłam synka ostatnio to mi wyszło 74 cm a waży nie całe 6 kilo. Ale ten mój pomiar mógł wyjść mi nie do końca dobrze. A ciuszki nosi i 62 i 68 niektóre a niektóre na 68 są mu za duże jeszcze. Wszystko zależy od rozmiarówki. Ale pediatra nie ma zastrzeżeń do mojego synka ;) ta koleżanka chodzi do tej samej przychodni, ale do innej lekarki i cóż. Dla niej wszystko jest w porządku...

Gość Kobieta 30-letnia______
Dziewczyny a po co rozszerzać dietę przedwcześnie?? Dzieci mają bardzo delikatny żołądek, jelita. Cierpliwie poczekajcie. Ja wiem, że zawsze chce się, żeby dziecko jak najwczesniej przesypiało noce i to najczęściej motywuje mamy do tego, żeby jak najszybciej zagęścić mleko na noc, by dziecko spało całą noc.... Cierpliwości. U obojga dzieci rozszerzałam dietę po 4 miesiącu i przeżyłam:)

Gość a ile tego mleka czy kakao
corka do pol rou byla tylko na piersi i praktycznie od poczatku spala ladnie w nocy - skonczyla 3 miesiace i przesypiala cale noce. po co dziecku rozszerzac diete skoro nie trzeba? a pozniej marudzicie ze dziecko ma alergie skorne i jakis inne. przeciez taki maluszek jeszcze nie potrafi dobrze trawic jedzenia stalego wiec po co przeciazac mu uklad trawienny