Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie moge usiedzieć w miejscu

Jak podróżują single?

Polecane posty

Marzą mi sie podróże, chciałabym np. polecieć na weekend do Paryża, czy na tydzień do Włoch, albo Hiszpanii, z ejuż nie wspomnę o Indiach itp. Ale nie wiem jak ludzie to robią, niby jestem zaradna w życiu, ale jeśli chodzi o podróżowanie to czuję się jak mała dziewczynka, bo nigdy z rodzicami nie podróżowałam i raczej nie znam obyczajów i świata, nawet nie wiem jak sie zachować na lotnisku. Mimo, ze chcaiałabym polecieć na weekend do Paryża to jednak przeraża mnie co miałabym zrobic ze sobą zaraz po wyjściu z samolotu :-D Moze ktoś tutaj jest zapalonym podróżnikiem i mógłby mi dac kilka wskazówek?

Gość nie ma się czego obawiać
poza nieznajomymi, którzy mogą Cię podrywać w podróży ;-) Przed wyjazdem sprawdzasz hotele/hostele, gdzie chciałabyś się zatrzymać - to chyba podstawa. Latanie to już najmniejszy problem. Do hotelu dojeżdżasz taksówką, których pełno na lotniskach, dworcach itp. No i oczywiście znajomość języka, najlepiej angielski, francuski, hiszpański, bo nie wszędzie dogadasz się po angielsku. Pierwszy raz najtrudniejszy ;-)

Gość na poczatek pojezdzij
po Polsce, kolejm autobusy itd. tutaj tez jest co zwiedzac.

miej też na uwadze, że w obecnych czasach nie jest bezpiecznie podróżować samej nawet po Europie, a co dopiero zapuszczać się aż do Indii, a już w ogóle jak jesteś młoda... a na pewno jesteś :-)

Gość tez tak uwazam
ze samotnej osobie jechac za granice sie nie oplaca. Nie znasz realiow, itd. Lepiej pojezdzij po kraju, taniej i jestem pewny ze malo gdzie bylas u nas. Tez sa ciekawe miejsca do zwiedzania.

Gość alpia
Postaraj sie znalezc kompana, wsrod znajomych ewentualnie przez internet. jezeli wybierasz sie do azji, afryki to bezpieczniej jechac z mezczyzna.

Gość alpia
Jezeli marzysz o podrozowaniu to zrob to! Nie zwlekaj, zacznij olanowac, poszkaj w internecie podroznikow, mnostwo jest :).

Gość keira_9999
Indie to już faktycznie nieco odległa kultura, ale obyczaje w Europie nie są aż tak zróżnicowane, żeby trząść portkami ze strachu przed podróżą. Poza tym jeśli bardzo chcesz podróżować, to na pewno masz jakieś powody i mniej więcej wiesz, co chciałabyś podczas takiej podróży robić. Osobiście nigdy nie leciałam samolotem, ale kilka razy podróżowałam sama - zwykle były to wycieczki zorganizowane, ale zdarzyło się też na własną rękę. W dzisiejszych czasach można wszystko bardzo łatwo zorganizować, zarezerwować bilet, noclegi, sprawdzić informacje o kraju w Internecie. Na miejscu oczywiście trzeba trzymać się elementarnych zasad bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku, no ale to obowiązuje też w miejscu zamieszkania. Jeśli znasz angielski na średnim poziomie, to nie będzie problemu. Moim zdaniem jeśli dajesz sobie radę z samodzielną egzystencją w polskim mieście, to poradzisz sobie w całej Europie.

no radze sobie w polskim mieście :-D Jeździłam i latałam juz sama do UK, jakoś dałam radę, ale jak teraz o tym pomyślę, to nie wiem jak ja to zrobiłam (minęło 5 lat od ostatniej podróży),a le tam też miałam się gdzie zatrzymac, chociaz nikt mnie nie odbierał z lotniska czy dworca, więc musiałam sobie radzić. czasem ludzie mówią czy pisza, że byli na weekend w Paryżu czy w Rzymie, jak oni to robią? Ja sama też się trochę obawiam, ale nie chciałabym ciągnąc ze sobą kogoś na siłę. Moze przez jakieś biuro sa organizowane fajne wypady? Normalnie nie wiem jak się poruszać w tym wszytskim, a juz magią dla mnei ejst szukanie i rezerwowanie jakiegoś miejsca w hotelu (trzeba najpierw poznać mapę miasta, zeby wiedzieć jaki mniej wiecej hotel będzie blisko centrum, sprawdzić dojazd, mniej wiecej policzyć koszty, też te niespodziewanie, zeby móc się zabezpieczyć :-( ) kurde tyle niewiadomych i stąd ten strach

Dobrze mieć jakiś dostęp do sieci przez cały czas, to ułatwia sprawę. Hotele w Paryżu są drogie, więc trzeba szukac czegoś taniego. Rzecz jasna wszystkie informacje znajdziesz w sieci. "Zabookować" pokój możesz teraz online, więc w czym problem? Dobrze też mieć karte Visa lub Mastercard honorowaną w całej Europie, bo czasem będzie trzeba zapłacić jakąs zaliczkę np. za pokój. Weźmy pierwszą lepszą stronę z hotelami/hostelami w Paryżu: http://www.hostelsclub.com/city-en-134-Paris.html i pierwszy lepszy hostel z tej strony: http://www.hostelsclub.com/hostel-en-10185.html. W górnej części strony masz "Shop map" - lokalizację hostelu widzisz na mapie. Jak juz znajdziesz interesujący Cię dach nad głową, to "bookujesz" pokój w określonym terminie z określoną ilością łóżek. Tak, jak wcześniej pisałem, musisz podać dane karty płatniczej, bo opłata opbierana jest z góry. Dostęp do internetu wiele ułatwia, nie musisz się nawet ruszać z domu. Do tego masz Google Maps, możesz obejrzeć sobie dany fragment miasta z bliska, jakbyś tam była. Ocenić, czy podoba Ci się okolica itd.

* Show map

A jak boisz się "bookować" bilet przez pośredników i tym podobne strony, to wchodzisz bezpośrednio na stronę domową określonego hostelu: http://www.hostelblueplanet.com/booking.htm i tam zaklepujesz pokój. Jeśli nie ma mozliwości rezerwacji online, to wysyłasz faks albo piszesz emaila do nich.

"bookować" pokój - miało być :-)

ok, dziękuje za te rady. Trzeba mieć taką kartę najpierw :-P dziękuje za informację, musze sobie to wszytsko przeglądnąc dokładnie, te linki. Widzisz, Ty jesteś mężczyzna i Tobie jest dużo łatwiej, pewnie nawet nie masz pojecia z jakimi wątpliwościami się zmagam :-P skoro użycie karty i bookowanie hotelu mnie przeraża :-P

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
najprościej - z moich obserwacji wynika że tez najtaniej - jest iść do biura podrózy i wykupić wyjazd. za bilet indywidualnie płacisz dwa razy tyle co czarter wykupiony przez biura, za hotel to nawet 3-4 razy tyle niż oni więc sumarycznie mimo że biuro zarabia to taki wyjazd może być tańszy niż na własną rękę. wyjątkiem jest europa zachodnia bo tu można tanio polecieć. paryż na 6 dni autokarem to można kupić za jakieś 900zł wątpię aby komuś sie udało zarezerwować 4 noclegi w paryzu za taka sume w normalnym hotelu. pomijam ubezpieczenia,sniadania czy przewodnikow. samolotem jakies 200zł więcej. wyjazdy poza europe to juz przepasc cena biletu jakimis smieciowymi liniami ukrainskimi czy rosyjskimi na wlasna reke to czasami 70% kosztu wycieczki na dwa tygodnei z przelotami i noclegami a przeciez na miejscu mozna sobie samemu zdwiedzac co sie chce. nikt nie zmusza do spania w danym hotelu przez 2 tygodnie.

"Trzeba mieć taką kartę najpierw" - Visę dostajesz z wykle w banku, gdzie masz konto. Tylko lepsza jest Visa od Visy Electron, bo ta druga niewszędzie jest honorowana. Wyrobienie Visy jest często płatne. "pewnie nawet nie masz pojecia z jakimi wątpliwościami się zmagam" - mnie też to kiedyś przerażało, ale wyjazdy do UK zrobiły swoje i już się oswoiłem. Do podróżników się nie zaliczam :-)

Gość laska wybierz sie do Anglii
:D juz na lotnisku spotkasz sie z wieloma kulturami i poczujesz jakbys pół świata zwiedziła hehe :D

byłam w Uk 8 razy, w sumie 2 lata :-D

Gość womanonthewayirlandiaaa
Co za glupoty wypisujesz, ja tylko podrozuje sama, od 3 lat bylam 3 razy w maroku, Europa, Bali, Sri Lanka, Malezja, Brazylia, w kwietniu lece do Peru i Boliwii. Mnie sie samej wspaniale podrozuje, wciaz kogos poznaje, masa ludzi jezdzi sama po swiecie. Czas wyyruszyc w droge kochana! https://womanontheway.wordpress.com/

Gość alpia
Wez ze soba troche pieniedzy w gotowce, w walucie uzywanej w danym.kraju bo nigdy nic nie wiadomo. Nie trzymaj wszystkich dokumentow w jednum miejscu a na pewno juz nie w portfelu, nie afiszuj sie portfelem. Nie upijaj sie ;p powaznie nie wyluzuj sie przypadkiem za bardzo.w.tym klimacie wakacyjnym czy weekendowym. Ostroznosci nigdy za wiele, mozliwe ze o tym wszystkim.wiesz ale przypominam : ) Ja zawsze zostawiam miejsce w torbie by miec miejsce na pamiatki :) I kupuje mape miasta gdy docieram na miejsce :) jezeli luczysz sie z kosztami to zamiast taxi lap autobusy czy pociagi w zaleznosci co jest dostepne, mozesz zaoszczedzic pieniadze w ten sposob i mysle zeto tez uroki podrozwania, szanasa na poznanie ludzi- jezeli tego chcesz. A ja mam jeszcze spisane numery najwaznijesze na kartce oraz w mejluw razie zgubienia telefonu czy kradziezy. Te wskzowji to moze niekoniecznie tycza sie panstw Europejskich ale tych poza zdecydowanie. Pamietaj o szanowaniu kultury innych. Dlaczego Paryz?

Podziwim Cie i chętnie poczytam blog :-) Jak Ty to robisz? nie boisz się... niespodzianek, niemiłych ludzi itp.? Ja podróżuję po Polsce i tez najlepiej mi samej, ale jednak Polska to Polska, mozena mnie wysadzić nad morzem to w góry jakoś sobie dojadę. Jednak obce kraje mnie przerażają, ale fascynują ehhh dziękuję za wskazówki :-) Nie wiem dlaczego Paryż :-) jeszcze tam nie byłam, jak zrestzą w wielu innym miejscach,ale kocham znaną mi atmosferę Paryża, kamieniste uliczki, małe kafejki... W zasadzie to mi wszystko jedno, bo chciałabym też pojechac do Włoch, do Hiszpanii,do Norwegii, Szwecji, Szwajcarii itp.

Gość womanonthewayirlandiaaa
jak masz ochote naisz do mnie na facebook: womanontheway w razie pytan i nie ma sie czego bac, uwierz mi!!!!

Jeśli potrzebujesz towarzystwa - piszę się! Mam ten sam problem, chciałabym pozwiedzać ale samej jakoś się boję, chociaż zaczęłam już realizować swoje marzenia. W styczniu jadę do kolegi do Izraela a po tygodniu do kolegi do Estonii na 4 dni. Poznałam trochę ludzi w wakacje i zamierzam z tego skorzystać :) Natomiast marzy się np pojechać na ferie na Kanary lub na wakacje do Hiszpanii (jestem nauczycielką, więc nie mam wielkiego wyboru). Jakby co, to pisz :)

Gość jedz kochana
do Rzymu.....jest co zwiedzać byłam miesiąc temu

nie mam facebooka :-D A co jest najważniejsze wtakim podrózowaniu poza kartą VISA i jakims ubezpieczeniem, plus mapa i zabookowane miejsce? Aguś, o ! jasne że mogłybysmy razem gdzies pojeździć, w sumei razem dużo raxniej i bezpieczniej w razie jakiś nagłych problemów. Nie miałabym oporów na Twoim miejscu, gdybym jechała sama do kogoś. To jednak cos innego niż jechać tam, gdzie się nie zna ani ejdnej żywej duszy i tzreba liczyć tylko na siebie.

A co do weekendowych wypadów, jestem na tak! Poznałam faceta, z którym zaczęłam się spotykać i którego chciałam wyciągnąć do Londynu, ale z racji że znajomość jakoś się rozłazi, to pewnie polecę sama. Reflektujesz? :)

Co do Ubezpieczenia, dla tych którzy jeszcze nie skończyli 29 lat, polecam kartę Euro26. Do ukończenia 29 roku życia (w moim przypadku do kwietnia) macie za 73 zł rocznie ubezpieczenie prawie na cały świat

w Londynie juz byłam tyle razy... chociaż nie powiem,ze nie tęsknię... hmmm a czemu Londyn?

ja juz mam 30 ;-)