Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problem alkoholowy

od dzis nie pije - kto ze mna?

Polecane posty

Gość zamyslonaaa
Gdzies rok temu wygonilam M do AA poszedl a oni odeslali go lekarza rodz . po skierowanie na badania. Porobil i te ciule zamiast go nastraszyc to mu gadaja eee watrobe ma pan dobra to chyba nie jest tak zle. M przyszedl caly w skowronkach bo go qrwa cudem uleczyli przeswietleniem . Rozpacz...

Gość problem alkoholowy
zamyslonaa - alkoholizm to raczej jest poniewaz zdaza mi sie, ze wracajac z pracy jedyne o czym mysle to drink "dla rozluznienia". Pije praktycznie codziennie od ok 2 lat, kiedys moglam wypic nawet butlke wina sama, ostatnio, od okolo 6 miesiecy obcielam do 1/3 butelki a teraz chce calkowicie wykreslic alkohol na dluzej, byc moze na zawsze.

kawa nie zmienia stanu świadomości, nie rozbija rodzin, nie zabija na drogach, nie prowadzi do delirium, nie zabija samego pijącego ją

w AA nikt nikogo nie wysyła do lekarza na badania...co za ściema:o

Gość zamyslonaaa
Problem alkoholowy, widzisz ja jestem.zielona w tych sprawach :(

Gość problem alkoholowy
Ajven - dzieki za info, chyba wstepnie przejde sie do lokalnej grupy AA, w sumie sa niedaleko. Powiedz mi prosze, czy w takiej grupie sa jedynie starsi mezczyzni, czy sa one zroznicowane?

Jedyny warunek przyjęcia do AA jest chęc zaprzestania picia. Tam nikt nikogo nie zapisuje i nie wyrzuca.

Gość zamyslonaaa
My nie mieszkamy w pl o u nas to wyglada inaczej. A badania robil :p lezy w domu zdjecie jego pieknej watroby

samiec alfa - każdy drink zmienia swiadomość. A z kawą jest tak ze mozna pic ja całe zycie po 3 filizanki dziennie, z alkoholem nie, poniewaz z czasem bedzie to 6 drinków, 8 drinków, litr wódki. Wiec rodi sie pytanie...po co pic te drinki skoro nie zmieniaja swiadomosci?

Gość zamyslonaaa
Naprawde u nas jest inaczej. Teraz sobie przypomnialam ze ogolny lekarz zamiast do AA ciula wyslac to dal mu nr do jakiegos psychologa :(

w takiej grupie są osoby starsze, jak również ludzie młodzi - 19 lat, 24, 30...kobiety, mezczyzni, choć kobiet jest coraz wiecej

"po co pic te drinki skoro nie zmieniaja swiadomosci?" dla smaku?a po co się piję kawę?mnie np. nie pobudza, i piję dla smaku, może nie 3 dziennie ale czasem lubię. Nie można powiedzieć, że dla każdego jest taka sama granica, i że będzie co raz więcej, i więcej.

Tak, ale osoba która pije kilka drinków dziennie po coś to robi. Dla osoby powiedzmy zdrowej alkohol jest obojętny i nie musi go pic wcale. Osoba która pije 3 drinki dziennie po cos to robi i napewno za jakis czas to bedzie za mało. Granica picia bezpiecznego a uzaleznienia jest bardzo cienka, prawie niewidoczna

Gość mikimki
a co sie wydarzyć u was musiało byscie przestali

czy Ty uwazasz ze ja chciałem być alkoholikiem?....ja tez pilem 1 piwko na tydzien, potem piwko dziennie. Jak szedlem sie leczyc potrafilem wypic 15 piw i jeszcze było mało i co z tego jak nie widziałem problemu

Gość zamyslonaaa
Ajven, ale nie byl :) bo stwierdzil, ze skoro lekarz ogolny nie wyslal go do AA to.i do psychologa nie musi chodzic. Efekt? Coraz wiecej alkoholu coraz czesciej, bo przeciez "specjalisci" wiedza lepiej. ...

Dlaczego kolezanka pije 3 drinki dziennie a nie pije np 3 szklanek kakao dziennie?...Wiesz czemu???...bo kakao nie da jej tego co te drinki a co jej daja drinki ona sama wie najlepiej

Gość problem alkoholowy
co sie musialo wydarzyc? mam zaburzenia nastroju, latwo sie denerwuje, mam poczucie pustki, bezsensu, czasem nawet (i to jest strasznie glupie i mi wstyd), ze jak mysle o czyms to wymykaja mi sie slowa i mowie do siebie. Mam nadzieje, ze to wszystko znikne gdy przestane.

Gość zamyslonaaa
Tez sama ze soba gadam :) :)

Gość mikimki
no a leki jakies jesz ?? wspierasz czyms terapie??

Nie wiem jak jest jej w przypadku, ale nie można stwierdzić, że jak ktoś pije 3 drinki dziennie, albo 3 piwa bo po prostu lubi jest alkoholikiem, albo nim zostanie w niedługiej przyszłości. Jaki widzisz problem jeżeli taka osoba normalnie funkcjonuje, niczego nie zaniedbuje, a pije bo jej smakuje.

nie funcjonuje powiedzmy normalnie bo używa środka psychoaktywnego. Poczytaj dokładnie co o sobie pisała. Ja jej radzę udać sie do poradni leczenia uzaleznien. Tam ją zdiagnozuja

a to np?: " zdaza mi sie, ze wracajac z pracy jedyne o czym mysle to drink "dla rozluznienia". Pije praktycznie codziennie od ok 2 lat"