Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała rodzina jest droga

przepisy na tanie i zdrowe jedzenie

Polecane posty

Witajcie. Może podzielmy się pomysłami na tanie i zdrowe domowe jedzenie? Np domową szynkę czy pasztet? My jesteśmy rodziną 3osobową i raczej wędliny kupuję więc wychodzi to drogo,a wcale nie koniecznie zdrowo.

Gość O chorubcia... poważnie? A co
Wszystkie przepisy są w internecie w serwisach poświęconych gotowaniu. Ja sama z nich korzystam (z różnych, nie mam ulubionych, ciągle próbuję czegoś nowego). Polecam spróbować na Google.

Żeby jeść zdrowo to najlepiej kupować produkty od tzw. chłopa ze wsi, lub samemu trzymać kury, świnki mieć własny ogródek warzywny. Ja mam o tyle dobrze, że mieszkam za miastem, mamy swój ogród gdzie uprawiam warzywka. Moi rodzice mają małe gospodarstwo, więc i mięsko swoje i jajka jak kury trzymają. Niestety w sklepach coraz więcej żywności modyfikowanej i mało wartościowej odżywczo...

Tam jest pełno niesprawdzonych przepisów a mi raczej chodzi o coś pewnego.

Piszesz,że nie opłaca Ci się piec całej szynki/karczku czy innego mięsa do chleba. Ale mi też by się nie opłacało, bo przecież nie zjemy na raz całego mięsa. Nikt nie lubi jeść w kółko tego samego. Ja wędzę/piekę/gotuję a potem ostudzone kroję w plastry i mrożę. Wyciągam porcjami. I tak jak wyżej. Potrafię godzinami grzebać po różnych stronach w necie w poszukiwaniu nowych pomysłów. Np poczytaj o wędzeniu w herbacie w domu :)

Są też i sprawdzone. Patrz po gwiazdkach i komentarzach. Polecam!

A mięso można zdobyć i z dobrych źródeł. Wcale nie trzeba mieć własnego inwentarza na podwórku.

Nigdy nie mroziłam gotowego mięsa/wędliny. Dzięki-spróbuję! o i właśnie po to ten temat-dla jednego coś jest oczywiste,a dla kogoś innego to cenna rada.

Teoretycznie lepsze jest świeże, ale uwierz mi w porównaniu z tym co nam teraz wciskają w sklepach to akurat najmniejsze zło Myślisz,że wszyscy kupują te wędliny po 40 zł i oni na pniu sprzedają całość?

Staram się nie zastanawiać jak oni to robią i jak przechowują-jakbym wiedziała to nic nie jadła :D dzięki za przepis na pasztet.

Gość gość
Ja się przerzuciłam jakiś czas temu na zdrowszą żywność, kupuje sobie większość produktów w sklepie przez internet na asyk.eu zależy mi żeby jedzenie miało jak najmniej konserwantów.

Gość gość
No, sklepy internetowe ze zdrową żywnością są fajne. To właśnie ja też sobie zamawiam z nich jedzonko. A poza tym w mojej ulubionej piekarni pieczywo zdrowe, na naturalnym zakwasie: http://www.piekarniaratynski.pl/intro/

Gość matynkaaa44
Ja też kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, zawsze zwracam uwagę żeby produkty miały odpowiedni certyfikat. Mogę szczególnie polecić masło ghee, świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania i bez problemu może zastąpić inne tłuszcze, a jest lekkostrawne http://www.sklepzezdrowiem.pl/pl/p/MASLO-KLAROWANE-GHEE-BIO-230-g-FINCK-/1747, warto poznać fajne zdrowe produkty, którymi możemy zastąpić te na co dzień używane z dużą korzyścią dla naszego zdrowia :)

Gość gość
jedzcie zdrowo - to i robaki , ktore was zjedza po smierci beda zdrowe. poprostu sama superekologia. pomyslcie i sie zastanowcie - co teraz w obecnych czasach urosnie i sie wyhoduje na skale masowa bez nawozow i innych chemikalii???? nic , chyba tylko dwie marchewki na grzadce i to jak ich robaki nie zjedza. poprostu te wszystkie gadania o eko-odzywianiu, to bzdury. Rolnicy zapytani, czy ten towar jest eko - zawsze odpowiedza ze tak, a ile uzywaja nawozow i pasz nie eko - - to tylko oni sami wiedza.

Gość fdee
Zajrzyj sobie do sklepu „Eko dla Zdrowia” (eko.rodziceprzyszlosci.pl). To jest sklep internetowy prowadzony przez Fundację Rodzice Przyszłości – cały dochód ze sprzedaży przeznaczany jest na cele statutowe fundacji. W ofercie dostępna jest ekologiczna żywność, kosmetyki i suplementy diety.

Gość gość
hm... a poczytaj o zdrowym jedzeniu na różnych portalach typu beactive.pl , zdobędziesz wiedzę i sama bedziesz mogła komponować zdrowe posiłki :)

Ja również robię zakupy przez sklep internetowy ze zdrową żywnością ponieważ niestety ale nie zawsze mam czas i możliwość żeby samemu sobie coś zrobić a ostatnio natrafiłam na bardzo fajny sklep internetowy http://naturo.pl/ mają tam naprawdę dość spory wybór produktów :)

Gość gość
Najlepiej skorzystać z już gotowych przepisów, możesz je znaleźć na wielu portalach o gotowaniu czy np. tutaj http://www.forcamp.pl . Dodatkowo warto zainteresować się zakupem pół produktów od gospodarza, nie wiem czy wyjdzie taniej ale na pewno zdrowiej.

Gość Maria02
W tych czasach jemy bardzo niezdrowo, smażone przetworzone itp można wymieniać wiele, dlatego można spróbować chociaż unikać jedzenia smażonego i wybierać np gotowane na parze.

Gość naturelka31
Warto postawić na gotowane potrawy, np. na parze. Sama nabyłam parowar philipiaka i korzystam z niego praktycznie co dzień. To sposób na gotowanie tanie (system wieżowy), smaczne i co najważniejsze zdrowe.

Gość pigułana
Nie mam czasu na gotowanie, dlatego jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych. Dlatego moim podstawowym garnkiem jest szybkowar philipiaka . Skraca mi czas gotowania do ok 8 minut a duszenia do 15 - 20 w zależności od rodzaju mięsa.

Gość orinna
Natomiast moim podstawowym garnkiem jest parowar philipiaka. Równocześnie na jednym palniku gotuję kompletny obiad. W moim przypadku jest to duża oszczędność w czasie i energi.

Gość kitanka29
Orinna pomysłowo. Gdzie taki parowar można obejrzeć? W którym z marketów będzie na półce? Dzięki za informacje.

Gość ViesiaMaksim
Jeżeli ktoś dodatkowo ćwiczy bądź coś trenuje, to potrzebuje więcej białka, a skąd je wziąć? Najlepiej z mięsa i jajek, ale jajka najlepiej kupować tylko z chowu ściółkowego, są najzdrowsze, proszę przeczytać http://www.dcrp.pl/chow-sciolkowy-kur/

Gość gość
Myślałam, że znajdę tu fajne przepisy, a tymczasem same reklamy. Ciekawa jestem, jakim trzeba być debilem, aby myśleć, że ktoś się na nie nabierze.

Gość gość
gość dziś Myślałam, że znajdę tu fajne przepisy, a tymczasem same reklamy. Ciekawa jestem, jakim trzeba być debilem, aby myśleć, że ktoś się na nie nabierze. xxx Dokładnie :(

Gość Jusia10
Lubię chodzić na różnego rodzaju pokazy, jak się dostać na wasz?

Jusia10, aby wziąć udział w pokazie prosimy o bezpośredni kontakt z naszym Biurem Obsługi Klienta: tel./fax: (22) 613 22 82, infolinia: 801 405 406 lub e-mail: kontakt@philipiak.pl Zapraszam! Pozdrawiam, Marta Kowalewska Online Ekspert marki PHILIPIAK