Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusialusia

Do Mam z UK skapy okres w ciazy!!! prosze o rade:

Polecane posty

wiewiora ja ci to wytlumacze- np. samotna matka moze dostac mieszkanie lub dom od panstwai kazde dziecko musi miec swoj pokoj. samego aby dorobic sie na dom jest trudno. ma dodatkowe oplaty za cancil i za dom placi malutko. na kazde dziecko dostaje rodzinne plus jeszcze inne wspomagajace zarobki. owszem oplaca sie siedziec na benefitachh ale co pare lat musiala by robic dzieci bo placa tylko do 16 r zycia. no i potem jak juz np dzieci wyroskna ona nie ma emerytury bo nie pracowala i jest w czarnej DUPIE

Nie wiem ile sie dostaje benefitow, ale slyszalam, ze trzeba naprawde malo zarabiac zeby je dostawac. No wyjatkiem jest child benefit, ktory dostaja wszyscy. Ale co to jest, grosze. My mamy w tej chwili jedno dziecko, drugie w drodze i wydajemy powyzej 2500 funtow miesiecznie na wszystko. A czasem i wiecej. Jesli komus sie podoba wynajmowanie pokoju i gniezdzenie sie tam z dziecmi, prosze bardzo. Ja sobie nie wyobrazam. A sa takie pary. helopka mozna isc do polskiego gina, ale to juz sa koszta, nie orietuje sie w cenach, ale trzeba zaplacic za wizyte i usg osobno, a to pewnie nie mniej niz 200 funtow. Polskie kliniki sobie kaza sobie slono placic za swoje uslugi.

zadziorna samotne matki owszem maja lepiej (?) jesli chodzi o benefity i te sprawy, ale musza byc naprawde samotne. Moja znajoma myslala, ze jest madra i oszuka panstwo i udawala taka wlasnie samotna matke. Ile musi oddawac dokladnie nie wiem, ale poszlo w grube tysiace...

Tzn o dostaniu domu słyszałam,znajomej znajomi(małżeństwo z dwójką dzieci) dostali dom . Ale zbytnio nie wypytywałam o benefity itd,dlatego z ciekawości zapytałam,czy nie więcej ma się Ł z pracy:) Dzięki za odpowiedź.

ja zawsze chodze do polskiego gina i sama wizyta z recepta i z usg kosztuje od 80 do 110 F - masz jeszcze takie cos jak working tax credyt Tink- zawsze mozesz sie starac i kazde 20 F chociaz moga przyznac wiecej jest dobre hehe - ja nie moge bo mam dopiero 21 lat :/ a to od 15 roku zycia :)

No ale jakby nie patrzeć, troszkę lżej tam niż tutaj:) Może nie bogato,ale lżej na pewno,widzę to po znajomych niektórych. O tyle plus,że podobno książki,antykoncepcja jest za darmo w Anglii(podobno)....nie mieszkam,więc tylko czerpię info ze źródeł mi znanych;)

wiem, ze sa WTC I CTC, ale zarabiamy za duzo zeby miec ten "luksus".

Gość helopka
Haha Ta 2 dziecko i pewno ma z 18-20 lat i obie ciaze planowane. Wlasnie skonczylam czytac, niezla w wyzwiskach. Chce pomocy ale nie wie jakiej. Mieszkam pozagranicami pl. I wiedzialm, ze jezeli nie znam dobrze jezyk kraju w ktorym mieszkam musze poszukac gin polaka, poprosic o tlumacza(darmowego bo nalezy sie obcokrajowca), ewentualnie zabrac M lub kolezanke.... Zamiast za nauke zabrali sie za robienie dzieci, przykre :-/

tak amsz racje jest o 100 % lzej - moze to nie zabzmi milo ani ciekawie ale ja osobiscie nie wyobrazam sobie teraz zycia w polsce - nawet jak jezdze do PL uwazam ze jest bardzo drogo a teraz wszystko znow ma isc w gore :/

Te małżeństwo o którym pisałam(wiem od nich od znajomej) to łącznie mają ok Ł2500,razem pracują(to nie Londyn,mała miejscowość). Tylko ten dom dostali a tak to nic nie ciągną,podobno:) Dzięki za informacje. Sama ciekawość.

helopka- ile ona ma lat nie wiem - ale z wypowiedzi i zachowania widac ze nie wiele ja mam 21 lat mozliwe ze jest w moim wieku ale napewno sie tak dziecinnie nie zachowuje jak ona :/ a jak jest starsza to niech sie nawet nie chwali bo inteligencja blyszczy slabo :/

Gość helopka
To w uk nie ma pl lekarzy przyjmujacych na ubezp?

moi rodzice tez mieli proponowany dom - ja uwazam ze szkoda ze nie skorzystali - ale oni sa honorowi musza sie wszystkiego sami dorabiac :/ no maja teraz swoje i zarabiaja wsumie to zostala im teraz jedna corka wiec wydatkow tez wielkich nie maja. razem zarabiaja 5000 miesiecznie moj tata wozi ADR Tanki to sam ma 3000 a mama w przedszkolu :) dali rade

Ach te ceny w górę(już bilety poszły w górę) mnie przerażają,tym bardziej,że pensje ani rusz. Mi koleżanka proponowała wyjazd...ale jednak na razie zostaję tutaj póki jeszcze nie jest najgorzej. Bardziej chyba boję się o dziecko,z tym jak by sobie poradziło:)....

sa ale zadko - jest ten plus ze ulekaza sa tlumacze i ulotki po pl teraz to wszystko jest tak zrobione ze nie wiem dlaczego nie pomyslala sama autorka

Gość helopka
Mieszkam w austri i chodzilam do gina ktory jest polakiem, natomiast przy kazdej wizycie mialam robione usg czesc darmowe za reszte placilam. Jezeli ktos sie bierze za robienie dzieci niech wie, ze to kosztuje. Szkoda kasy na lekarza w ciazy a to dopiero pierwsze wydatki, co bedzie potem...

wiewiora- ja wyjechalam jak mialam 12/13 lat a moja siostra mlodsza 4. obie dalysmy rade. obie dostalysmy taka pomoc w jezyku angielskim ze dzisiaj tylko oge im dziekowac. dzieci szybciej przyswajaja jezyki obce tym bardziej bedzie 8 g dziennie w szkole z anglikami o dziecko nie musisz sie bac - o siebie hehe bo starszemu juz troche trudniej chyba ze ktos jest uparty i zawziety to sie nauczy :)

zadziorna sucz :) Wszystko w miarę w rozsądku. Mnie szokuje jak ludzie tam specjalnie dzieci sobie robią,aby coś tam dostać:) Jedno za drugim,a co jak zapomogi się skończą:/ A Ty długo tam mieszkasz,w Londynie,tak?

Gość helopka
Na wizytach w szpitalu mimo, ze nie potrzebowalam zawsze przychodzila polsko jezyczna pielegniarka/polozna. Wiec w uk napewno tez tak jest. Gdzie sa polacy tam i polkojezyczni lekarze, polozne....

otoz to wiewiora- tak jak napisalam wczesniej latwo zrobic trudniej wychowac. Ja ogolnie w Angli mieszkam 8 lat. 4 lata w polnocnej angli- 3 lata w Londynie i teraz rok 30 min od Londynu.

Gość helopka
Ile srednia pensja w uk przeliczajac na zl lub euro ? Da sie odlozyc cos? Oczywiscie zyjac "normalnie"

zadziorna sucz :) Eeee to trochę czasu tam jesteś. Człowiek zawsze martwi się bardziej o dziecko,niż o siebie:) Koleżanki dziecko dość szybko opanowało francuski, a ona do tej pory się uczy:) Co wychodzi z tego,że dziecko lepiej sobie poradziło niż mama:)

a wiesz dlaczego tak jest wiewiora- bo mlody umysl szybciej nowe rzeczy przyswaja , jest bardziej sklonny do nauki niz starszy. sama widze roznice miedzy mna a siostra - jak ona mowi po angielsku to nie poznasz ze jest polka. a ja mam dalej taki twardszy akcent :/

o widzisz 3 letnie dziecko poradzi sobie bez problemu ale tzreba pamietac aby uczyc tez rodowego jezyka- moja siostra prawie zapomniala Pl i amam sie zmartwila- zaczela ja uczyc pisac czytac i mowic. wiesz jak to 3-4 latka dziecko samo ledwo sie uczy mowic. mi z Toba tez :) z jakiej czesci Pl jestes ?