Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wolny_świat

czemu tyle osłow wierzy w boga?

Polecane posty

Gość ona Teolog
Zastanawiam się, dlaczego ludzie wypowiadają się na tenaty, na ktorych się nie znają... Co to znaczy, że nie ma dowodów na istnienie Boga? One są, tylko trzeba poznać temat i zwyczajnie się dokształcić... Jezus istniał w konkretnym czasie i miejscu na ziemi, tak jak np Napoleon Bonaparte. Potwierdzają to hostorycy, np Pliniusz Młodszy i Józef Flawiusz. O Jezusie mówi także Talmud. Historii nie można zaprzeczyć. Pozostaje tylko indywidulana kwestia, kim dla każdego z nas Jezus jest. Czy zwyklym iluzjonistą czy też Synem Bożym zesłanym na ziemie...

Gość waśniewskaaaaa
wypierdalaj niemoto zjebana spierdolina boza

Gość a ty dxdiagu
nierobie zamiast siedzieć cały dzień na necie i bzdury na klawie klepac lepiej bys się za jakas robote uczciwą wziął

Gość Anton Szandor
Zgadzam sie z tym ze Jezus zyl ale historia jego zycia jest niepelna, calkowicie koloryzowana, zaklamana i ogoólnie stworzona na bazie poprzednich bostw Tak tak, taka historia juz byla ale o tym pewnie nie wiesz albo nie chcesz wiedziec ;)

Gość ona Teolog
Wasniewska i inni ateisci na forum.... Dlaczego wasz poziom wypowiedzi jest tak niski? Czy naprawde nie umiecie dyskutowac nie obrazajac sie? I dlaczego tak bardzo chcecie wszystkich przekonac, że Boga jednak nie ma?

Gość waśniewskaaaaa
bo nie ma

Gość ona Teolog
Anton, masz oczywiscie racje, ze nie wszystkie fakty z Ewangelii zgadzaja sie z historia o Jezusie, ale mozna tak powiedziec o kazdej postaci historycznej. Nie od dzis wiadomo, ze historia bywa uleoszana czy koloryzowana. Aczkolwiek jest punkt nośny, ze Jezus istnial i działał cuda, tego nikt nie zaprzeczy (mam na myśli historykow oczywiscie)

Gość ona Teolog
Wasniewska, podaj mi jeden powod swiadczacy o tym, ,ze Boga nie ma i uzasadnij proszę

Gość Anton Szandor
A czy owy historyk byl wierzacy? jesli tak to mam pewne watpliwosci co do jego wiedzy. Czytalem ksiazke na ten temat i wszystkie te cuda, ktore niby jezus czynil nie do konca zgadzaja sie z prawda. Ale mozemy sie tak spierac i do niczego to nie prowadzi, ja nie zmienie zdania i ty takze nie ;)

Gość waśniewskaaaaa
ona Teolog Wasniewska, podaj mi jeden powod swiadczacy o tym, ,ze Boga nie ma i uzasadnij prosz a ty kurwa debilu widzialas kiedys boga :O>

Gość ona Teolog
Wszystkich w wolnym czasie odsyłam do lektury Dawne dzieje Izraela i Wojna żydowska Józefa Flawiusza oraz Poselstwo do Gajusza Filona z Aleksandrii jak również Roczników Tacyta.

Gość krol zycia i smierci
boga nie ma poniewaz jesli nie zostalo udowodnione ze cos jest to tak jakby tego nie bylo, bog to tylko teoria

"ateista z powołania @dxdiag: "smierc jest jak najbardziej prawdziwa (ale tylko fizyczna)" Jeśli uważasz że dalej istniejesz po śmierci to nie uważasz śmierci za prawdziwą." xx czytaj uwaznie pisalem o smierci fizycznej. Taka uwaqzam za prawdziwa. Cialo umiera i zjedza nas robaki. Duchowa smierc jesli istnieje to calkiem cos innego.

Gość Anton Szandor
Pozatym naprawde wierzycie w cos czego nigdy nie widzieliscie? kogos kto was kocha i jednoczesnie sprawia ze swiat jest taki okrutny? nie ma dnia abym nie slyszal o gwaltach, morderstwach i wielu gorszych rzeczach. Gdyby was kochal nie pozwolilby na to - takie jest moje zdanie .

wasniewskaaaa to spamer i troll. PROSZE NIE ODPOWIADAC NA ZACZEPKI.

Gość ona Teolog
Wasniewska, nie obrazaj mnie bo po sposobie twoich wypowiedzie wynika, ze nie ukonczylas nawet szkoly podstawowej. Po pierwsze nie wiesz, czy nie mialam objawienia prywatnego i być może Boga widziałam.... To, ze czegos nie widac, nie oznacza, ze tego nie ma...Powietrza tez nie widac, a wiadomo, ze jest...

Gość ona Teolog
Anton, owe zrodla historyczne, ktore wymienilam, sa oczywiście POZACHRZEŚCIJAŃSKIE. Z chrześcijańskich to byłyby m.in. Ewangelie oraz manuskrypty.

Gość waśniewskaaaaa
chuj cie debilu co ja ukonczylam Po pierwsze nie wiesz, czy nie mialam objawienia prywatnego i być może Boga widziałam...." powinni cie zamknac czubie w psychaitryku

W każdej dziedzinie życia są inne zdania każdego człowieka. Jesteśmy indywidualistami. Różnimy się, mamy inne gusta, inne teorie, inne wierzenia, czy to w rzeczy nadprzyrodzone czy w istniejące w realiu, rzeczy widoczne spostrzegane inaczej przez każdego człowieka i znowu pojawia się odmienność i często swoja racja, swoje ego i mądrości;) często sprzeczki, a nawet kłótnie. Każdy chce mieć rację i jest do niej przekonany chociażby było zupełnie inaczej. Świat jest przez to urozmaicony, zabawny, smutny. Ludzie zastanawiają się nad egzystencją życia od zawsze, nad sensem życia i jego wartościami. Ja wierzę w Boga!

Gość krol zycia i smierci
boga nie ma poniewaz jesli nie zostalo udowodnione ze cos jest to tak jakby tego nie bylo, bog to tylko teoria

"Anton Szandor Pozatym naprawde wierzycie w cos czego nigdy nie widzieliscie? kogos kto was kocha i jednoczesnie sprawia ze swiat jest taki okrutny? nie ma dnia abym nie slyszal o gwaltach, morderstwach i wielu gorszych rzeczach. Gdyby was kochal nie pozwolilby na to - takie jest moje zdanie ." xx kolejny stereotyp. Gdyby Bog byl nie pozwolilby na zlo. Wlasnie powinien pozwalac. To zycie to test. Bog daje nam dobro i zlo. My wybieramy. Morderstwa gwalty itp to wina ludzi a nie Boga. xx Bog nas stworzyl dal wolna wole i nie wtraca sie w nasze zycie. co najwyzej moze nam podsuwac pomysly czy mysli ale to my decydujemy

można przeprowadzić doświadczenie pokazujące że powietrze istnieje, można z tych doświadczeń wywnioskować właściwości powietrza, mamy modele opisujące z czego składa się powietrze i jak się zachowa w różnych sytuacjach (mamy samoloty min dzięki tej wiedzy) porównanie Boga do powietrza jest co najmniej nie na miejscu.

Gość Anton Szandor
Tak? to w takim razie stworzyl nas ludzi niezlymi potworami. Jesli tak jest to nie chce czcic takiego okrutnika.

"kolejny stereotyp. Gdyby Bog byl nie pozwolilby na zlo. Wlasnie powinien pozwalac. To zycie to test. Bog daje nam dobro i zlo. My wybieramy. Morderstwa gwalty itp to wina ludzi a nie Boga. xx Bog nas stworzyl dal wolna wole i nie wtraca sie w nasze zycie. co najwyzej moze nam podsuwac pomysly czy mysli ale to my decydujemy" to załatwia tylko małą część cierpienia jakie istnieje w świecie. Choroby i cierpienia związane z nimi. Brutalność w świecie zwierząt. Cierpienia ludzi spowodowane katastrofami naturalnymi. Śmierć niewinnych małych dzieci.

"czytaj uwaznie pisalem o smierci fizycznej. Taka uwaqzam za prawdziwa. Cialo umiera i zjedza nas robaki. Duchowa smierc jesli istnieje to calkiem cos innego." przeczytałem bardzo uważnie, napisałeś że ludzie nie umierają.

A wiec porownajmy xx patrze przed siebie ale nie widze powietrza ale go czuje patrze przed siebie ale nie widze Boga ale go czuje xx ale gdyby sie tak zaglebic w temat to ... I powietrze moge zobaczyc i Boga takze.