Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podrozujaca

2 tysiace kilometrow a ciaza

Polecane posty

Gość podrozujaca

Witam mam pytanie do mam podrozujacych w ciazy... otóż niedlugo czeka mnie podroz 2 tys km samochodem do domu, bedzie to ok 18 tygodnia ciazy..... czy ktoras z was podrozowała tyle km?? czy jest to niebezpieczne dla dziecka?? moze macie jakies rady dla mnie, bede wdzieczna... ps. samolot nie wchodzi w gre.

Gość taka sobie pomarańczka
samolot wchodzi w grę tylko w II trymestrze, chociaż ja się nie odważyłam :) z tego co słyszałam to częste przystanki :) i zaplanuj drogę tak, żebyś wiedziała kiedy będzie można skorzystać z wc :)

Gość podrozujaca
dziękuje, czeste przystanki to na pewno... co do wc to chyba na kazdym możliwym cpn-ie :) juz powoli planuje wszystko, ale mam obawy że cos w trakcie się stanie. Mam wykupione ubezpieczenie w razie wypadków poza granicami Polski ale czy jakbym dostała np jakiegos krwawienia dajmy na to w niemczech, belgii czy tam holandii to ktos udzieli mi pomocy? Czy brac ze sobą całą dokumentacje ciąży? i czy w tych tygodniach ciąży muszę byc przypięta pasami?

Gość Niebieska Malwina
ja zrobiam 1500 km w 8 miesiacu ciązy....pdoróż autostradą..dlaczebo miałoby być niebezpieczne? Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, odpoczywasz po drodze..w Twoim przypadku zrób jednak przerwę sobie na jedną noc lub nawet dwie :)

Gość Niebieska Malwina
zawsze w podróz bierz dokumentacje ciąży. Pasy również zapinaj zawsze..... to dla Twojego bezpieczeństwa

Gość Niebieska Malwina
i dlaczego samolot wchodzi w grę tylko w II trymestrze? latałam w całej ciaży.....

Gość bo łożysko jest nie
wykształcone w I trymestrze a wahania ciśnień moga doprowadzić przez to do poronienia,natomiast w III trymestrze grozi to też przedwczesnym porodem

Gość podrozujaca
dzięki bardzo za odp :) odważna jesteś, ja w 8 miesiacu to nigdzie bym sie pewnie nie ruszyła w obawie ze urodze.... to naszczescie tez podroz autostradami wiec mam nadzieje ze pojdzie szybko i bez wiekszych problemow.Ale i tak mam tysiące obaw, a to jeszcze zima na dodatek :/ dziekuje kobietki za odpowiedz i pozdrawiam

Na to pytanie może odpowiedzieć lekarz położnik a nie ludzi z for

Niebieska Malwina tak jak koleżanka napisała co do I trymestru, co do III też, oprócz tego(teraz nie pamiętam czy 36tc) niektóre linie nie wpuszczają do samolotów ciężarnych powyżej tego tc, aczkolwiek mówię, że nie pamiętam który to dokładnie tydzień :)

oprócz tego, zaplanuj przed samym wyjazdem wizyte, niech lekarz cię dobrze zbada, wydaje mi się że konsultacja z nim jest bardzo dobrym pomysłem, a co do dokumentacji ja bym na wszelki wielki wzięła, nigdy nie wiesz co może się stać. Co do pasów to teoretycznie nie musisz, ale bezpieczniej je mieć, szczególnie jak masz poduszki w aucie... Ponieważ poduszki bez pasów wyrządzą ci większą krzywdę niż jak by ich nie było. Tu gdzieś był wątek o pasach więc możesz poczytać. :)

Gość Miau Kici Kici
Ja tez mialam podobny dylemat tyle ze w bardzo wczesniej ciazy bo 5 tydzien no i 1000km samochodem z tym ze przez gory. Zrezygnowalam z wyjazdu.

nam przepadły 7-8 stówek za bilety, ale to na samolot a zdrówko ważniejsze :) ale myślę, że jeśli lekarz wyrazi zgodę to nie ma obaw :)

Gość podrozujaca
dziękuje bardzo! za dokładnie 3 dni mam spotkanie z położną wiec o wszystko się wypytam na pewno. chciałam po prostu zapytac o rady i ogolnie poznac opinie mam które podrózowały w ciąży.

mi się podróże nie trafiły, aczkolwiek nie rezygnuje z prowadzenia samochodu :) co niektórych wpawia w zdziwienie. a to dopiero 33tc :]

Gość jechałam w 5 miesiącu
3 tys km i szczerze mówiąc nie widziałam różnicy między jazdą w ciąży czy nie w ciąży. Nawet przez część tej trasy prowadziłam samochód. pasy zawsze zapinaj, po pierwsze nie wiesz jakie są regulacje krajów, przez które będziesz jechać, po drugie i ważniejsze w razie wypadku bez pasów ty i dziecko nie macie szans.

Gość ja jestem dopiero w 10
tygodniu ciazy, ale dopiero co wrocilam z Polski po swietach. Przejechalismy w ciagu 2 dni ponad 2 tysiace kilometrów, zadna roznica dla mnie czy ciaza czy nie. Moze gdbym byla w 9 miesiacu, byloby tojuz uciazliwe. A tak ?? smigamy samochodem, jak trzeba zatrzymujemy sie, sama kierowalam polowe trasy i ani razu nie mialam mysli, ze cos moze sie stac. No bo cp ??

Gość podrozujaca
no ja niestety nie moge :/ mimo ze to juz 4 miesiąc nadal bardzo wymiotuje i jestem na tabletkach po których mam zakaz prowadzenia auta, a do tego jestem całymi dniami bardzo śpiąca :/ mąż się bedzie meczył sam za kółkiem.... kolejny powód do niepokoju, ale mam nadzieje że jakos to przeżyjemy

Gość Niebieska Malwina
w nowych samolotach ciśnienie jest na tyle wyregulowane że nie ma to wpływu na ciąże...od 36 tygodnia nie wpuszcza sie kobiet by nie doszło do porodu, bo to problem i tyle..ale nie porodu z powodu ciśnienia albo uszkodzenia płodu...bo to linie tak średnio obchodzi. Lekarz gdy pytałam o loty powiedział - tak, pani ciąża przebiega dobrze, ale decyzję musi podjąć sama pacjentka, choc ja nie widzę przeciwskazań. Tak samo nie zagwarantuję że teraz po tej wizycie dotrze Pani do domu i nic się z dzieckiem nie stanie, bo ciaża jest nieprzewidywalna w każdej sekundzie....i miał w tym dużo racji.

Gość do Niebieska Malwina
"w nowych samolotach ciśnienie jest na tyle wyregulowane że nie ma to wpływu na ciąże." taaaaaaaaa w nowych samolotach nowe ciśnienie aleś pierdolnęła nowość buahhaahahahahahahaha Dokształć się a wcześniej się nie wypowiadaj w temacie w którym nie masz pojęcia.Ciśnienie w kabinie samolotu jest równe ciśnieniu powietrza na wysokości 1500 -2000 metrów powyżej poziomu morza i nie ma tutaj znaczenia czy samolot jest nowy czy stary. Zazwyczaj linie lotnicze nie przyjmują kobiet ciąży po 34tc i 7 dni po porodzie. Akurat na liniach w których pracuję nie przyjmujemy po 34 tc

aha a po 28tc wymagane jest zaświadczenie od lekarza,że nie ma przeciwskazań do lotu.

"Pod względem rozwoju ciąży najbardziej korzystny okres do podróży samolotem jest między 14 a 27 tygodniem. Wcześniej podróż wiąże się z narażeniem dziecka na promieniowanie urządzeń kontrolnych na lotnisku, a także na promieniowanie kosmiczne podczas lotu." to ze strony: http://www.osesek.pl/ciaza-i-porod/zdrowie-i-badania-w-ciazy/1319-ciezarna-w-samolocie.html i jeszcze jeden: "Natomiast na 4 tygodnie przed planowanym terminem porodu należy w ogóle zrezygnować z tego typu podróży do czasu rozwiązania. Jeśli jednak nastąpi konieczność lotu, trzeba mieć przy sobie kartę ciąży i wszystkie, aktualne wyniki badań."

Gość Niebieska Malwina
gdyby to jednak było szkodliwe, to żadna z kobiet by nie latała

Gość Niebieska Malwina
ta promieniowane kosmiczne....równie dobrze moglam sobie napisać na stronie "kobieta w ciąży narażona na hałas spowodowany przez stukot dzikich myszy na nowej zelandii"....a bramki w sklepach? Urządzenia elektroniczne które nas otaczają? kobiety w ciązy, wy siedzicie w schronie przez 9 mcy? gratuluje ale chyba stres który fundujecie swoim dzieciom jest gorszą szkodą...tyle z mojej strony

każda mądra kobieta patrzy na dobro dziecka jak widać takie egoistki jak ty nie powinny mieć dzieci bo tylko im szkodzą -nawet w brzuchu!

Gość MamaPiżama
Ja jechałam z Polski do Niemiec w 8 miesiącu ciąży 1700km autokarem. Wyrobiłam sobie wcześniej Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Wydaje ją za darmo NFZ i jest ważna przez miesiąc. Teraz z perspektywy czasu myślę że to było ryzykowne, niby lekarz powiedział, że wszystko ok i nic nie wskazuje żebym miała rodzić to jednak taką samą sytuację miałam 3dni przed porodem. Zapytałam lekarza czy coś wskazuje na to żebym miała zacząć rodzić a ten że nie a tu niespodzianka po 3 dniach, pod prysznicem wody mi odeszły. Jakby tak się stało w trakcie podróży to dopiero by było. Mi na koniec podróży strasznie spuchły nogi i opuchlizna mi już nie zeszła do końca ciąży a po tygodniu wracałam z powrotem do Polski. Podróż nie należała do przyjemnych i pod koniec strasznie mnie mdliło. Ale ty jesteś w 18 tyg także nie powinnaś tego źle znieść. W końcu jdziesz samochodem

Gość Niebieska Malwina
doprawdy wzruszyłam się tą wypowiedzią :D:D:D

Gość Niebieska Malwina
moje słowa były kierowanie do "do niebieska malwina" :)

z idiotką nie ma co rozmawiać ....jesteś bezczelną tupeciarską babą co do błędu się nie umie przyznać , ale takie w samolotach obywatelki z Polski -tylko i wyłącznie z Polski 🖐️

Gość Niebieska Malwina
do "niebieska malwina" i tym samym udownodniłaś jakim poziomem ty dysponujesz :) no comments.... brak akceptacji odmiennego zdania? mały kompleksik? da się leczyć, życzę powodzenia :)