Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kushion

Październikówki 2013, termin na październik 2013.

Polecane posty

Gość radmon
mamaolenki3 jasne,witamy Was!!! Ja rozstępy mam też na lewej nodze ale małe,i na lewej piersi,ale też małe,a smarowałam się calutką ciąże-widać że nie ma na to reguły co ma być to będzie.Piersi nie bolą,całe szczęście,ale coś mi sie wydaje że pokarmu z tego nie będzie..Wiecie co??Ja chyba zaczne rodzić,czuję to!!Mój organizm dziś dziwnie się zachowuje,pobolewa brzuch,kuje mnie w nim,skurcze mam,a do tego słaba biegunka,mam wrażenie że mój organizm się oczyszcza,brzuszek też niżej mam...Termin 10.10 !!!!!!!!!!!!

Radmon to teraz się melduj tutaj co chwilę, jak dłużej Cie nie będzie to już sie domyślimy ze jestes pierwsza:))))) jeszcze niby 4 tygodnie masz, ale trzymamy kciuki !!!!

Gość radmon
No trzymajcie kciuki!!!!! Boję się,ale też już bym chciałam mieć to za sobą..Ale coś się zmienia we mnie,czuję to!!

Gość gość
Witam dziewczynki mój termin to 15 październik już sie nie mogę doczekać chętnie z wami poklacham ;)

Gość pattip
radmon trzymam kciuki i dawaj znać

Radmon w takim razie codziennie melduj się na forum. Jak Cię nie będzie to znaczy , że jesteś w szpitalu a my wszystkie będziemy trzymać kciuki. Mąż już złożył łóżeczko. Namawiał mnie to tego kilka dni. Ja chciałam , żeby to zrobił jak będziemy w szpitalu. I wiecie co .... cieszę się , że dałam się namówić. Łóżeczko ma tak specyficzny zapach , że będzie się wietrzyć chyba tygodniami. Dziewczyny moja rada zróbcie to wcześniej bo ja nie wiem czy bym włożyła to takiego łóżeczka takie maleństwo. Nie wiem czy wszystkie łóżeczka mają taki zapach ale mój ma okropny , nowość , drewno itp.

Dziewczyny po dzisiejszej wizycie obawiam się, że to ja mogę być pierwsza. Lekarzowi nic się nie podobało na USG, mam mało wód płodowych, dziwne bóle.. Jutro idę do szpitala, bede pod KTG i będę dostawać zastrzyki na rozwinięcie płucek...Jak to powiedział, żeby w razie czego małego szybko wyciągnąć.... Jestem załamana :'(

Gość pattip
Nika trzymaj się. Będzie na pewno wszystko dobrze, musisz koniecznie myśleć pozytywnie. My wszystkie na pewno będziemy z Tobą myślami i wspieramy Cię z całych sił

Gość Milka1988
Nika - jesteśmy z Tobą! Termin masz na 21 października. Przetrzymaja Cie do 36 tygodnia i urodzisz zdrowe dziecko. Poza tym nasze ciąże sa juz na takim etapie ze zyciu dziecka niewiele zagraża a sa tez duze szanse na to ze po porodzie beda same oddychać. Niektore dziewczyny od polowy ciazy leza z rozwarciamy i dotrzymuja terminu wiec trzymamy kciuki za Ciebie. W miarę możliwości dawaj znac jak sie sprawy maja.

Nika nie martw się tylko ciesz że lekarz wyłapał problem i będą próbować trochę przeciągnąć Cię.No i ten zastrzyk na rozwinięcie płucek to super że tak zapobiegawczo :) będzie dobrze. XXX 2plus1 37 pajacy ?? WOW to ja mam może z 7 w tych rozmiarach :) XXX Ja puki co dwa razy miałam akcje ze skurczami po przytulańcach z m. Ból od krzyża przez dół brzucha. Masakra. Tyle że ja dopiero zaczełam 34 tydzień to jeszcze sporo do końca. A też bym chciała wcześniej się rozpakować gdzieś w 38....

Ja dzisiaj mam 37 tydz i 1 dzień :D i powiem Wam że to co ja wyrabiam w ciąży to szał - pichcę, gotuję, umeblowuję pokoik, prasuję na potęgę :P Jest tylko jedna rzecz której nie chce mi się robić - pisać pracy na studia podyplomowe :P :P Mam jeden problem a mianowicie przeszkadzają mi zapachy i większości nie toleruję - płyny do prania i płukania dla malucha wybierałam ze 2 dni - bo każdy mi śmierdzi - została tylko Lovela. Dzisiaj byłam w ikei i kupiłam dwa fajne pudełka http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10215788/ które super mi się mieszczą pod łóżeczko w ilości 2 i super są bo wypchałam je ubrankami na starszego malucha, których też mam sporo :) bardzo pasują do wystroju pokoiku, a i są praktyczne. Kupiłam też pampersy 3-6kg w auchanie po 40 zł za 80 szt - tylko się zastanawiam czy nie za duże. No i zdziwiła mnie pani w aptece, gdzie chciałam kupić spirytus 70% do pępuszka i mi powiedziała że nie ma czegoś takiego :/ mam tylko gaziki ze spirytusem i będą musiały wystarczyć. Poza tym liczę dni :) :)

Nika wszystko na pewno bedzie dobrze, najwazniejsze, ze jutro bedziesz juz pod stala kontrola lekarzy, ktorzy na biezaco beda sprawdzac Ciebie i malus zk.Dzisiaj mam 38 tydz i 3 dni, i jesli chodzi o siare to nic, zadnego wycieku do tej pory, w brodawkach mam tylko takie grudki,, ktore jakby zatykaja je, w czasid kazdej kapieli staram sie to jakos usunac, ale i tak zaraz jest to samo. Kolezanka poradzila mi zebym zaczela ju pic herbatki na laktacje, jutro poczytam i moze faktycznie juz jakas kupie na probe. Maly kopie juz tak mocno, ze od kilku dni jest to czasami bardzo bolesne, czuje ucisk w kroczu, ale nie mialam jeszcze zadnych skurczy, albo nie umiem ich rozpoznac, bardzo chcialabym juz urodzic, jestem na etapie mega wyczekiwania, ogladam wszystkie programy typu porodowka i tez bym juz chciala lezec na sali z moim malenstwem. W poniedzialek mam wizyte, oby gin powiedziala, ze szyjka sie skrocila, i ze to juz niedlugo:-)

Na Zachodzie TENS jest znany i stosowany od lat. Badania nad wykorzystaniem tej metody w położnictwie rozpoczęto w latach 70. XX wieku i już wtedy zaczęto ją stosować w praktyce najpierw w Szwecji, potem w Wielkiej Brytanii, USA, Niemczech, Holandii. Dużą popularnością cieszy się TENS zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie stosuje się go przy ok. 20 proc. porodów. Wiele szpitalnych oddziałów porodowych ma tam TENS na swoim wyposażeniu, każda położna wie, co to za urządzenie i jak się nim posługiwać. Przeczytaj koniecznie: Trzeba łagodzić ból W Polsce metoda łagodzenia bóli porodowych dopiero przebija się do powszechnej świadomości, na razie proponują ją tylko nieliczne szpitale i samodzielne położne. Jednak niezbędny sprzęt można już bez problemu kupić w internecie (300-500 zł) lub wypożyczyć (100-200 zł) i zabrać ze sobą na salę porodową. Co to jest TENS TENS to skrót od Transcuta-neous Electrical Nerve Stimulation, co po polsku znaczy: przezskórna elektryczna stymulacja nerwów. Brzmi dość nieprzyjemnie, ale nie jest to nic strasznego - wręcz przeciwnie. Stymulator TENS to urządzenie wielkości telefonu komórkowego, zasilane baterią, generujące prądy impulsowe o niskich częstotliwościach (1–150 Hz) Przeczytaj koniecznie: Poród bez bólu Do stymulatora przewodami podłączone są cztery płaskie, żelowe elektrody, przyklejane jak plastry do pleców rodzącej. TENS porodowy wyposażony jest także w pilota, który służy do zmiany natężenia stymulacji. Gdy zaczną się bolesne skurcze porodowe, elektrody trzeba przykleić do pleców rodzącej (w okolicy lędźwiowej) i włączyć urządzenie. W chwili, gdy zaczyna się skurcz, rodząca naciska przycisk na pilocie, regulując siłę impulsu elektrycznego. Impuls ten dociera do ciała w miejscu przypięcia elektrod, wywołując efekt przeciwbólowy - zamiast skurczów kobieta odczuwa łagodne mrowienie i lekkie napinanie się mięśni pleców w okolicy elektrod.

Co Wy na to ? Dzis kupilam taki TENS. Ciekawe czy pomoze :( Jesli chodzi o siare to ja zupelnie nic a nic nie mam. Piersi miekkie. I nie bola :) nowe mamunie na pazdziernik wpisujcie sie do tabelki. Dziewczyny to juz wkrotce. Ktora pierwsza ??

Gość Milka1988
Tullippanna - według tabelki rodzisz wczesniej o tydzień niż ja - bede wdzieczna za opinie na temat nowego urzadzenia które zamierzasz wypróbować. Dzisiaj zapowiada się ponura pogoda - a u mnie jeszcze remont łazienki. Ciągle towarzysza mi bole kregoslupa i lekkie bole miesiaczkowe. Czuje się jakby zbliżał mi się okres (przynajmniej tak to pamiętam) :)))) Dodatkowo przy r****ch synka czuje jakby wbijano mi igly w szyjke - wczoraj wieczorem az potrzymywalam sie TAM bo mialam wrazenie ze zaraz wyskoczy rączka albo nozka - jakby wwiercanie. Zmykam na badania krwi - wizyta w poniedziałek - juz się nie moge doczekac bo chcialabym usłyszeć jakie rokowania co do terminu porodu :)

Tullippanna po tym co napisalas zastanawiam sie nad kupnem tego urzadzenia. Czy kupilas dokladnie ten BODY CLOCK - Elle TENS ?? ## Ja juz dziewczyny tez mam bole jak na miesiaczke zaczynam czuć sie juz jakoś inaczej do terminu niecale 3tygodnie juz chcialabym urodzic:) Co do siary tez mialam wycieki ale teraz sucho tak samo jak milakulus mam grudkiktore po wymyciu i tak sie znowu robia.

Gość Tullipanna
Ja kupilam Femme Tens. Oczywiscie dam znac czy pomoglo. Nie polecam wydawac na to za duzo pieniedzy. Mimo dobrych opini nie na kazda tak rewelacyjnie zadziala. Mi sie wydaje ze troche nawet moze dzialac na nerwy podczas porodu. Jestem sceptycznie nastawiona choc przyznam ze posiadanie tego pomaga psychicznie :) ja to odkupilam okazyjnie za 5 funtow. I tylko dokupilam nowe elektrody. Koszt laczny £9.99

Gość mamaMatyldy
Milka1988 też tak mam :) Jak by młoda włożyła sobie na chwile rączkę w kanał rodny takie mocne kłucie aż się człowiek mimowolnie chwyta za krocze... Czuje to od czasu do czasu szczególnie wieczorami i przy ostatniej wizycie okazało się że szyjka się skraca ...

Gość mamaMatyldy
a i jeszcze jedno co sądzicie o wałeczkach takich do spania dla dzidziusiów kosztują niewiele...w opisie można wyczytać że są niezbędne dla niemowląt, którym ulewa się po jedzeniu, pomocne w utrzymaniu dziecka w pozycji leżącej na boku, zapobiegają przewróceniu się dziecka na plecy i na brzuch. Są dostępne na allegro wystarczy wpisać wałek dla niemowląt koszt z przesyłką ok 40 zł zastanawiam się czy nie kupić takiego wałka. A może wystarczy zwinięta pieluszka tetrowa?

mamaMatyldy widziałam te wałeczki i też się waham :] tzn ja chętnie bym kupiła, ale mąż mówi, że to bajer - równie dobrze można zwinąć ręcznik i włożyć na chwilę. No i w sumie jak pomyślę, że mam te wszystkie bajery upchać w 12 m2 pokoiku malucha to się opanowuję z tymi zakupami. Bo póki co mam tylko ciuszki i w sumie wszystko zawalone - aż się zastanawiam nad zakupem dodatkowej szafy :)

Gość Mimi1987
Hej dziewczyny, co do laktatorow to w moim szpitalu jest 5 sztuk i kazda kobieta otrzymuje swoje koncowki buteleki itd jest to wszystko jednorazowe. Położona nam mówiła że nawał pokarmu zaczyna sie w 3 dobie i wtedy można zdecydować o zakupie laktatora. Polecają jakąś firme na m hmm matela, madela coś takiego. On jest elektryczny i ma kilka zsawek na sutki ponieważ te wszystkie inne laktatory mają standardową zsawke 21 mm a trzeba pamiętać ze każda kobieta ma inne brodawki i moze okazać ze ta jest za mała i co wtedy pękają i krwawia brodawki. Co do biustu ehhh im bliżej porodu to mam wrażenie że mój biust wygląda jak przed ciażą. Nie wiem czy to nie oznacza w moim przypadku ze raczej karmić piersią nie będę; ( mamaMatyldy 2plus1 dziewczyny wałki są przereklamowane strata pieniędzy i miejsca w domu. Mały dzidziuś będzie zawiniety w rozku i on nie ma siły się przekrecic na plecki. Mozecie zwykly zwiniety ręcznik układać za pleckami jak bedziecie się obawiać. Ja sie zastanawiałam nad tą gąbką do wanienki ale też mi to koleżanki wybiły z głowy;) te gąbki to wylegarnia bakterii a podczas kąpieli wcale nie pomaga bo dzidziusiowi jest zimno. Wystarczy położyć na dnie pieluszkę. Co do rozstępów to nie mam ani jednego ale może jest to tym spowodowane że ja jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży to się smarowałam plus przytyłam na razie 10 kg a termin na 20 października. Jutro mam wizytę zobaczymy ile Mały waży i czy wszystko jest ok; ) Mam pytanko jaki materac kupić wszyscy polecaja materac kokosowo piankowo gryczany ale przeczytałam gdzieś ze jak dzidziuś nasika i zdarzy się że materac bedzie mokry to tam coś może zakwitnąć ; ( i już nie wiem Mąż odebrał już wózek jestem bardzo zadowolona. Aaaa dziewczyny panicznie boję się cesarki wolę chyba rodzic sn. Wy też tak macie?

Mimi1987 ja kupiłam właśnie materacyk gryczany - niby może nasiąkać i kiełkować, ale jak mi mały nasika na materacyk to postaram się to trochę sprać i osuszę suszarką albo coś pomyślę :P jednak wolałam taki, bo jak latem mały będzie sobie leżał w pampersiku i koszulce to ponoć na gryczanym najlepiej :) poza tym raczej mały będzie przez większość czasu z pieluszką leżał :) chociaż nie sądzę że sam kokos będzie zły :) wiem tylko że piankowy to zlo najgorsze :)

Gość Mimi1987
2plus1 a orientujesz się może na ktorej stronie najpierw dzidziuś ma leżeć na kokosie czy na gryce?

Ja na początku położę małego na kokosie - jest twardszy i chyba lepszy dla kręgosłupka. Potem będzie gryka jak mały będzie w stanie się przekręcić jak mu będzie niewygodnie bo gryka się łatwiej dopasowuje do ciała :)

Mnie rozstępy powiedzmy puki co oszczędziły. Mam kilka na udzie ale to nie z ciąży. XXX Wałeczków nie kupuje, z pierwszym zwijałam kocyk przy pleckach i teraz też tak zrobie. XXX A nie możecie kupić specjalnej folii między materac a prześcieradło ? u nas przez 20 miesięcy ani razu nie zasikał mi materaca.

JulkaZ nie kupię folii - będę uważać żeby nie zmoczył :) a jak zmoczy to coś zadziałam :) skoro Twój maluszek nie zmoczył to może nasz też oszczędzi materacyk :)

To nasze maleństwa muszą jednak spać na boku? mi się zawsze wydawało że śpią na pleckach w rożku sama już nie wiem.. Ładnie wygląda na to że już zaczyna się co nieco dziać na forum DZIEWCZYNY TRZYMAJCIE SIĘ!

Gość Mimi1987
mama Magdalena nam polozna mowila ze w szpitalu będą Wam mówić aby dziecko leżało razna jednym boku raz na drugim. Ważne jest przekladanie co 15minut zeby glowka mu sie nie odbiła jak dlugo bedzie na nie lezało. W domu kladziemy na pleckach na noc a w ciagu dnia raz tak raz tak. Na brzuszku kladziemy tylko w obecności rodziców i to nie za długo.

Gość radmon
:) Ja się nie martwie jak układać dzidziusia,bo w szpitalu z całą pewnością nam powiedzą,a do domu położna będzie przychodziła,więc też dużo powie,więc nie zawracam sobie tym głowy.Nasz mały materacyk mam z kokosa,fajny bo b.twardy a taki powinien być. Co do moich zmian w organizmie,ciężko mi powiedzieć co to się wczoraj ze mną działo..miałam bóle w podbrzuszu,biegunke,dreszcze,a brzuch to czułam tak jak by mi ktoś od góry cisnął go w dół,takie uciski i taki strasznie ciężki był..mam nadzieję,że to jakies obiawy do porodu.. Kurde jak ja się boję iść rodzić,normalnie takie schizy mam :/ już chciała bym mieć to za sobą..modlę się aby mój poród i wasze były szybkie,mogą byc bolesne ale szybkie i bez komplikacji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!