Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kushion

Październikówki 2013, termin na październik 2013.

Polecane posty

Dziewczyny a imiona dla maluszków już macie wybrane? I jak z wyprawką do szpitala dla mamy i dzieciaczka? W sumie to nie jestem pewna wyboru szpitala, ale zdecydowałam się na ten najbliższy mojego miejsca zamieszkania, podobno jest ok, pozmieniało się, więc zobaczymy to jest na Madalińskiego w Warszawie. Mam co prawda listę i pomalutku już ją wypełniam.

kura samograjka ja też na osttaniej wizycie nie miałam badania ginekologicznego, ogólnie przez całą ciąże badanie na fotelu miałam średnio co drugą wizytę. Termin mam za miesiąc więc też myślałam, że sprawdzi czy z szyjką wszystko ok,a tu nic, a chodze prywatnie do gin i nie wyznaczył mi kolejnej wizyty, L4 do daty porodu, też mi się to nie podoba.

Gość undo
moja ostatnia miesiączka 3.01. madziulkao7 podziwiam, że masz siłę w ciąży jeszcze dzidzię taką małą wychowywać.. moja siostra ma córeczkę, która ma roczek i ja po ich wizytach kilkudniowych jestem wykończona, a co dopiero na codzień się zajmować -trzeba mieć moc siły :) dalyah - ja też do Gdańska właśnie się zastanawiam te 40 km - na Kliniczną bo tam znieczulenie i dobra neonatologia, a u mnie średnii oddział, ale blisko

Gość radmon
Kura samograjka__idz zbadaj się prywatnie!!! Nie czekaj!!!Ten twój lekarz to debil jakiś,przecież nie wystarczą tylko wyniki badań aby twierdzić że jest dobrze!!Moja gin bada mnie co wizytę czyli co 3tyg.Ahh ci lekarze,jeden konkretny i bada,drugi olewa system,ale potem nie on i cierpią tylko my.. Co do wyprawki,ja mam wszystko już,spakowana jestem.Imiona są zapisane w tabeli :) Ja czekam na Alana :) __Kochane a napiszcie jak z waszym ktg?gdzie je robicie?Bo ja do swojej gin chodzę prywatnie,mam do niej koło 50km,zaleca mi ktg co tydzien,ale że daleko to mówiła żebym u siebie w przychodni robiła,położna powinna mi wykonać bez problemu,no ale okazalo się że robią jednak problem.Bo dlaczego jak Pani chodzi prywatnie to lekarz odsyła tu..no masakra!!!Ręce opadają co za debile!!!!Muszę gdzies sie dostać na ktg.Orientujecie się czy taka położna z przychodni do której sie przynależy może mi odmowić ktg??

kura samograjka na wynik gbs też czekałam ok tyg. a robiłam prywatnie. Z tym badaniem, a raczej jego brakiem to dziwne, wręcz pewnie wkurzające, moja znajoma, która chodzi z nfz ma dokładnie tak samo, badana była tylko raz na samym początku, a jak miała pobierany gbs i wyszedł dodatni to położna zadzwoniła z tą inormacją, nastraszyła ją i na koniec powiedziała, że jej gin jest teraz na urlopie. Biedna ile się nerwów najadła, koniec końców zapisała się prywatnie do mojej gin, dostała antybiotyk i dodatkowo w czasie porodu będzie miała podany dożylnie. knw1986 z tym chodzeniem mam dokładnie tak samo, że zaraz zaczyna boleć mnie podbrzusze, chociaż staram się jak najwięcej ruszać, no ale jak zacznie boleć to już tylko leżenie mi zostaje. Mam pytanie do dziewczyn u których główka jest już w kanale rodnym, czy to się da odczuć, czy raczej nie ma różnicy. Dzisiaj zamierzam pofarbować włosy, nie chce mi się już siedzieć u fryzjera 3 godz,(w ciąży bardzo wolno chwyta mi farba) mam nadzieję, ze sama jakoś dam radę i że szybko mi to pójdzie:) Miłego dnia:)

Jak pytałam moją gin o ktg, to powiedziała, że jakby się coś działo to wtedy do szpitala i tam podłączają do niego. A tak to chyba w ogóle nie będę mieć robionego.

milakulus - ja też się staram często ruszać ale niekiedy mi to nie wychodzi mam taki ból , że musze leżeć. Od kilku dni mam często parcie na pęcherz wczoraj wieczorem chodziłam do WC co 5 min jakaś masakra a tu prawie nic ... kilka kropelek i koniec. Ponoć może już być główka w kanale rodnym. Ale sama do końca nie wiem.

Gość Milka1988
Co do badan krwi i moczu ja również mam zlecane co każda wizyte. I oczywiscie dodatkowe badania na różnym etapie ciazy - jak glukoza, hiv, toksoplazmoza itd - jak u wszystkich. Ja ktg jeszcze nie miałam - podlacza mnie narazie tylko do takiego urządzenia gdzie słychać akcje serca dziecka. A ktg powiedział ze bliżej terminu i po terminie co dwa dni albo i codziennie ale to zależy. Wówczas bede jeździć do szpitala w ktorym rodze i w ktorym pracuje moj lekarz (ciaze prowadzi mi prywatnie) - szpital mam 10-12 km od domu wiec luzik :) Nie wiem jak lekarz moze tak olewczo podchodzić do badan ręcznych. Dobrze ze wszystko jest ok - oby tak do konca a następnym razem poszukaj bardziej opiekuńczego lekarza. Podstawa to ufac lekarzowi - po co nam w tak ważnym czasie dodatkowy stres.

(KTG) – jest to monitorowanie akcji serca płodu wraz z jednoczasowym zapisem czynności skurczowej mięśnia macicy. Badanie to przeprowadzane jest w ramach intensywnej opieki przedporodowej. Pozwala wcześnie wykryć sytuacje zagrożenia życia płodu. ----------------------------------------------- Ja uważam , jeżeli jest wszystko ok to nie ma potrzeby robienia KTG. Ja będę miała w poniedziałek ale tylko dlatego , że mam wizytę u lekarza i mam blisko do niego. Jeżeli będziesz miała jakieś dziwne objawy , coś Cię zaniepokoi jedz do szpitala.

Ale najlepsze jest to, że psioczył na poprzedniego lekarza, bo ciążę prowadziłam prywatnie, ale wkurzyłam się, że druga wizyta, a ja nie mam jeszcze skierowania na podstawowe badania, dlatego też zmieniłam i zaczęłam chodzić państwowo. No cóż, nie mam szczęścia, ale faktycznie, grunt że z moją córcią wszystko ok.

Gość gość
hej wiecie moze czym sie różnią biale pieluszki pampers 1 od standardowych zielonych 1?? Jakie wy kupujecie?

Gość radmon
hmm,dzięki!Wiem doskonale co to KTG,wiem po co się je robi,wiem kiedy się je robi,nie koniecznie trzeba wyjaśniać pojęcie KTG oraz w jakim celu jest robione.Miałam skurcze od 33tc,teraz jest 36tc.Do mojej Pani doktor mam kawałeczek drogi,więc zaproponowała abym wykonywała KTG bliżej siebie,po to aby i ona i ja miały spokojną głowę,badanie nic nikomu nie szkodzi,a lepiej być spokojnym :) Nie pisałam o tym w celu wyjaśnienia co to takiego te KTG kiedy się je robi i dlaczego,ale o tym czy ktoś się orientuje czy położna z przychodni do której należe powinna zrobić takie badanie :) _ale dzięki za wyjaśnienie :) he

Moja niunia juz podobno w kanale rodnym. Ale w zaden sposob tego nie odczuwam. Co do badan ginekologicznych wewnetrznych -kura samograjka- nie musi oznaczac ze masz zlego lekarza ! Moze nawet wrecz przeciwnie ! Mnie nikt ani razu nie badal. Wogole. Dopoki nie ma powodu nie badaja w UK. Wogole ! Kiedys byl to dla mnie szok. Teraz popieram tutejsze ich traktowanie ciazy. Badania mam co 2 tygodnie. Ale ani razu wewnetrznych.

Gość Milka1988
Tulippanna - wydaje mi się ze jak ciaza przebiega prawidlowo to jasne ze brak badan wewnętrznych nie jest az tak istotny. Trzeba jednak sobie odpowiedzieć na pytanie co jakby nie było ok - do kogo wówczas można mieć pretensje. Przykład koleżanki która nic nie czuła a na badaniu kontrolnym okazalo się ze w 20tyg skraca jej sie szyjka. Dzieki temu i szybkiej interwencji lekarza w postaci założenia passera udalo jej sie dotrwac do 35tyg kiedy to urodzila zdrowego chłopca. Uważam ze w ciazy lepiej zrobić 40 badan za duzo niz jedno za malo. Ale to moje zdanie - kazdy lekarz ma swoje praktyki a kazda z nas ma możliwość wyboru specjalisty. Moje zdanie jest takie jak powyżej - a najważniejsze ufać swojemu lekarzowi i własnemu instynktowi :)

Właśnie o to mi chodzi, żeby chociaż co drugą wizytę mnie obejrzał czy przypadkiem na pewno wszystko jest ok, bo to, że ja nic nie czuję nie znaczy, że jest w porządku. No nic. Nauczka na przyszłość, chociaż nie planuję drugiego. Przynajmniej przez najbliższe kilka lat :)

Gość Milka1988
Kura - na szczęście większość ciąż przebiea prawidłowo wiec trzymam kciuki oby tak bylo do końca ;)

I ja mam nadzieję, chociaż już bliżej niż dalej, więc dobrze będzie :) milakulus.................28 lat...........30.09.2013..........Jakub malbikk...................27 lat...........02.10.2013..........Tomasz Danusia1986...........27 lat...........02.10.2013...........Kacper Delicja21a................20lat...........02.10.2013..... .......Blanka Knw1986 .................27 lat .......... 03.10.2013 ........... Wiktoria Michellinka..............27 lat...........07.10.2013...........Aleksander cyan_10..................22 lata.........07.10.2013...........Dominika Larrwa....................25 lat...........08.10.2013...........xxxxxxxxxx Przyszła mama na....23 lata.........08.10.2013...........Kaja undo........................32 lata........10.10.2013...........Franciszek? Aam........................30 lat..........10.10.2013... ........Krzyś madziulkao7.............25 lat..........10.10.2013............Maja Tullippanna...............34 lata........10.10.2013............Lili radmon....................27 lat...........10.10.2013...........Alan dalyah......................31 lat...........10.10.2013............Nataniel pazdziernikowa.........22 lat...........10.10.2013..........Weronika Gigi82…………...…..31 lat………13.10.2013………..Kacperek Ana_86.......................27 lat..........16.10.2013..........Kaja Milka1988.................25 lat..........17.10.2013...........Janek myoosis91................22 lata........17.10.2013............Ksawery malinka321..............26 lat............17.10.2013............ Krzysiu mamaMatyldy...........28 lat...........18.10.2013...........Matylda lalolii ......................... 29 lat ......... 19.10.2013 ..............Ewa nika8307...................30 lat..........21.10.2013...........Jakub Wodna2....................31 lat..........22.10.2013...........Błażej Martusia1985............28 lat..........23.10.2013...........Amelia emileczka007............23lata........ 23.10.2013......... ..Klaudia pattip...........................30 lat..........24.10.2013...........Mikołaj Ewelina1988_20…....25 lat..........26.10.2013............Alan Ctr + Alt + Delete......26 lat..........28.10.2013..........Julian mamamagdalena…...26 lat..........30.10.2013...........Ewa i Ola JulkaZ......................25 lat..........30.10.2013...........Gabrysia kura samograjka.......28 lat..........30.10.2013...........Laura Do tabelki wpisana :)

Gość mamaMatyldy
nika8307 czekamy na info jak się sprawy mają !!! TRZYMAM MOCNO KCIUKI pisz jak będziesz mieć okazje :)

Gość sensitiv
hej dziewczyny , nie bylo mnie wczoraj a to tylko dlatego ze strasznie zle sie czulam . Ja do tej pory mialam te bole jak juz wam pisalam ale tak raz na dzien a od wczorajszego popolodnia mam je intensywniejsze , mocne momentami bardzo mocne jak w pierwszym dniu okresu , jak taa fala przychodzi to sie nawet ruszyc nie moge . Czuje tez jakby maly sie przeiskal juz w strone wyjscia i to po prostu boli . Wizyte u mojego learza mam dopiero na 23 wrrzesnia wiec ponad tydzien . Myslicie ze imo to , jak nie przejdzie do jutra powinna jechac na izbe ? Zeby chod ktg wlasnie zrobilii ? Dodam ze jestem w 35 tyg 1 dniu . Ogolnie do tego czesciej odwiedzam toalete ale siadam a tu nic albo kilka ropelek , mam znacznie mniejszy apetyt niz 2 tygodnie temu .

Czesc dziewczyny;) Dzisiaj bylam na wizycie samo usg mała jest ciagle ulozona glowka do dolu i waży 2785 g ;) mala kruszynka do terminu 2 tyg i 4 dni. Gin powiedziala,ze mam juz mało wod plodowych no ale narazie wystarczy kolejna wizyta 30 wrzesnia. Trzymajcie sie cieplutko;)

Gość Milka1988
sensitiv - mysle ze nie zaszkodzi sie przejechać na ip jeżeli bole się powtórza. 35tc to trochę wcześnie na porod.

Gość sensitiv
Milka wlasnie wiem ze za wczesnie na porod dlatego mnie to tak niepokoii bo gdyby to bylby 37 tydzien to bylaby inna historia .

Gość Milka1988
Myślę ze gdyby to były delikatne bóle to ok - większość je ma na tym etapie. Jezeli porównujesz je na natomiast do tych z pierwszego dnia okresu to od razu nawiązuje do tych jakie ja na początku okresu mam. Bez proszków przeciwbólowych nie ruszam sie z łóżka, płacze i jest mi ciagle slabo i niedobrze. Wiele moich znajomych zaś wogole nie czuje ze ma okres. Gdybym ja dostała swoich boli miesiaczkowych na tym etapie 35w2d to na pewno skontaktowalabyn sie z lekarzem prowadzącym lub pojechała na IP.

radmon hmm,dzięki!Wiem doskonale co to KTG,wiem po co się je robi,wiem kiedy się je robi,nie koniecznie trzeba wyjaśniać pojęcie KTG oraz w jakim celu jest robione.Miałam skurcze od 33tc,teraz jest 36tc.Do mojej Pani doktor mam kawałeczek drogi,więc zaproponowała abym wykonywała KTG bliżej siebie,po to aby i ona i ja miały spokojną głowę,badanie nic nikomu nie szkodzi,a lepiej być spokojnym usmiech.gif Nie pisałam o tym w celu wyjaśnienia co to takiego te KTG kiedy się je robi i dlaczego,ale o tym czy ktoś się orientuje czy położna z przychodni do której należe powinna zrobić takie badanie usmiech.gif _ale dzięki za wyjaśnienie usmiech.gif he ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja źle zrozumiałam , jeżeli swoją wypowiedzią czymś Cię uraziłam to z góry przepraszam.

Gość radmon
knw1986 no zle chyba właśnie zrozumiałaś..Nie uraziłaś mnie,ale wolałam dla jasności napisać dokładniej,żeby nie było że pytałam co to takiego KTG!!!! __ale dzieki za odp.i info,pozdrawiam -ale nas już tu sporo jest,tabela coraz większa,fajnie i ładnie wygląda,za niedługo zaczniemy:) ^będzie głośno...a potem będzie radośnie ^ :D :D

Jakoś ostatnio nie myślę , nie rozumiem czasami co się do mnie mówi. Wróciłam z imprezy bardzo szybko , głowa mnie boli , brzuch , ogólnie samopoczucie złe :(

Gość marianna25
Coraz bardziej ociezala jestem a to dopiero 34 I 1 dzien.c.