Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nemos

Ból i zrubienie kostki palca...

Polecane posty

Gość Nemos

Witam Mam taki mały, problem. w 2005 roku miałem złamanie/pęknięcie kości palca dokładnie serdecznego u prawej ręki. Złamanie bylo w kwietniu, gips jednak nosiłem do czerwca z powodu nie stosowania się do zaleceń lekarskich .Tzn założyli mi tylko taki nasuwany gips na palec. Przyznam się że często w nocy ściągałem go, czy do kąpieli itp. Po pewnym czasie lekarz założył mi gips na całe prawie przedramie bym nie mógł sam go ściągać. Niby się zrosło ok, palca mogłem w pełni rozprostować prawie po 8- 9 mieś. W tym czasie parokrotnie uraziłem palca, raz pies pociągnął mnie znienacka a smycz miałem na tej ręce.. Nie powiem by się wtedy oszczędzał, lato, budowałem dom zdarzało się kopać łopatą, rąbać drewno......... Niby jest prosty choć jest grubszy od bratniego palca lewej ręki no i jest na tej kostce jakby guz zgrubienie.To zgrubienie kostki zauważyłem już parę lat temu, ale ostatnio zaczęło pobolewać kiedy np, zmarznie mi dłoń. albo kiedy nacisnę to silniej jest taki ból jakby urazowy. Mam 32 lata i zastanawia mnie czy to normalne że po 8 latach w tym miejscu pęknięcia kości pobolewa np. od przemarznięcia, no i czy ta narośl guzek też jest normalna w miejscu złamania ? Trochę jestem panikarz i leczę się na nerwicę. Normalnie nie myślałbym o tym gdyby nie delikatne jakby łamanie w kości po zmarznięciu, czy mocnym nacisku na to zgrubienie. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Gość ja 2 lata temu złamałam
noge w trzech miejscach - gipsu nie nosiłam, mam wstawione gwóźdź śródszpikowy i kilka śrub. W miejscu złamań mam wyczuwalne zgrubienia (to kostnina), które z czasem powinny się wchłonąć. Ale moze już też tak zostać. No i niestety trzeba się już z tym pogodzić, że zawsze na zmianę pogody w tych miejscach pobolewa, rwie. Każda ze znanych mi osób po złamaniu ma takie odczucia. Jeśli mimo wszystko martwi cię ten palcec to idź na prześwietlenie. Mnie bolała kostka w miejscu gdzie mam jedną ze śrub, w końcu ortopeda zadecydował o jej wyciągnięciu i okazało się, że wytworzył się tam jakiś ostry stan zapalny, zebrało sporo płynu... Teraz już mnie nic w tym miejscu nie boli.

noge w trzech miejscach - gipsu nie nosiłam, mam wstawione gwóźdź śródszpikowy i kilka śrub. W miejscu złamań mam wyczuwalne zgrubienia (to kostnina), które z czasem powinny się wchłonąć. Ale moze już też tak zostać. No i niestety trzeba się już z tym pogodzić, że zawsze na zmianę pogody w tych miejscach pobolewa, rwie. Każda ze znanych mi osób po złamaniu ma takie odczucia. Jeśli mimo wszystko martwi cię ten palcec to idź na prześwietlenie. Mnie bolała kostka w miejscu gdzie mam jedną ze śrub, w końcu ortopeda zadecydował o jej wyciągnięciu i okazało się, że wytworzył się tam jakiś ostry stan zapalny, zebrało sporo płynu... Teraz już mnie nic w tym miejscu nie boli.

sorki, jakieś problemy z kafeterią i mi się zdublował wpis

Gość Nemos
Czasem sobie wkręcam jakieś raki itp.Wiem że sa jakies narośle pourazowe.Nigdy nie zwracałem na to uwagi no może parę lat temu i teraz kiedy mi ręką przemazła,Wyczuwam takie jakby zgrubienie twardą narośl na kości na od której zaczyna się palec.

Gość propozycja........
skoro piszesz, że podmarznięcie powoduje ból, to przypuszczalnie trąci reumatyzmem. Spróbuj palec nacierać roztworem: główka czosnku pokrojonego zalana spirytusem na kilka dni. Skoro takim roztworem znajomy usunął dipitrena, to Twój palec będzie małym pikusiem. Po kilku dniach opisz efekt🖐️

Gość sdwsd
pewnie p złamaniu zwapnienie

Gość Nemos
Ale boli tylko w tym miejscu ta kostka która była pęknięta.Na wchłonięcie już raczej za póżno minęło 8 lat