Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patrzę i nie mogę milczeć

matki niepierwszego kwartału 2013

Polecane posty

Dziewczyny rodzące po 17.03 - poparłyście tzw. matki1q? Idea zrozumiała, a jednak... może tak się stać, że ich działaniami cały rok 2013 obejdzie się smakiem. Co wobec tego? Wydaje mi się, że "pozostałe" kwartały siedzą cicho, bo niejako pewne są swego, a tu takie gucio! Czy pozwolicie na to, żeby rząd przez ich działania przesunął wejście ustawy na kolejny rok? Coś proponujecie? Może i my wyjdziemy z cienia, bo za chwilę to co namacalne umknie nam sprzed nosa:(

Gość kasia2308
Troche egoistyczne podejście... Punkt widzenia zależy jednak od pkt siedzenia. Nic nam sie nie należy-becikowe,ulga,macierzyński...

Gość Opanujta się....
Będę szczera. Jeśli miałoby ciebie ominąć narobiłabyś większego szumu... Oni tego nie wprowadza. Bo zawsze ktoś będzie poszkodowany... Zawsze coś takiego będzie się działo.

Gość jestes powalona
a co robilas sobie dzieciora dla macierzynskiego??

Gość a ja uwazam ze
tu kazdy jest egosita,taka prawda niestety rozumiem caly rocznik 2013,ale nie moze byc tak ze nikt

Gość a ja o sobie.nie dla urlopu
ale zbiegło się, że po przemówieniu;P nieważne, mój pracodawca jest przekonany że będę mieć wybór, ja robię wszystko bym miała gdzie wrócić po tym roku, a tu jak nie przejdzie to przez kogo? mysle zę matki 2,3,4 będą rozżalone, bo one już coś jednak miały(żywą obietnicę), ale rozumiem was wszystkie,żeby nie bylo..

Gość powinni zrobić od 2014
Zawsze jest jakas granica. Mnie dłuzszy urlop dotyczy a i tak zamierzam pracować

Gość i ostatnio tak się bawi
powinni wprowadzic to od 2014 roku od 1 stycznia i wtedy byłoby sprawiedliwie. A nie jakaś z dupy data 17 marca.

Gość zxzi
W sumie to zawsze ktoś będzie się czuł pokrzywdzony. Chyba najlepiej byłoby wprowadzić tak jak w przypadku wydłużania urlopu dodatkowego -wraz z nowym rokiem i obejmuje to wszystkie mamy które są w tym czasie na urlopie. A tak od września to jakoś dziwnie wygląda.

Gość zxzi
No czyli od przyszłego roku bo niestety ale póki co zmiana nie jest wprowadzona a jak wiemy prawo nie działa wstecz.

Gość gdhsjakaka
tak to bywa jak się ciemnota zabiera za działanie i nawet nie sprawdzi ani nie zapyta kogokolwiek ogarniętego prawo nie działa wstecz, więc te wszystkie petycje te mamuśki mogą sobie wsadzić w swoje ciężarne 4 litery, bo taka ustawa powinna wejść już w 2012 roku, by obowiązywała już z dniem 1 stycznia 2013 roku jedynie swoją chytrością mogą pozbawić wszystkie matki rodzące w 2013 roku rocznego urlopu jeszcze nie znam przypadku,by jakiś ciemniak wymyślił coś dobrego jak ktoś ma mózgoczaszkę z pustym miejscem na mózg niech się tym nie chwali publicznie:)

a nie lepiej wprowadzić, jak najwcześniej??? lepiej żeby nie załąpał się cały rok? to wg mnie też nie tędy droga. Wydawać się może że jestem nieobiektywna, ale na logikę lepiej to przepchnąć i żeby było. Szkoda będzie, jeśli nie przejdzie. A jak nie przejdzie to przez mamy 1kwartłau wyłącznie-nie przez rząd. Rząd coś zaproponował...

Gość zemstadziewki2534
taaa walczcie i czekajcie aż was zwolnia z roboty bo sie bachorstwa zachciało

One wszystkie takie. Rodzą dzieci i aż im się uszy trzęsą, becikowe, macierzyński, ulga na dziecko :D :D :D WSZYSTKO co się da nakradną od państwa! Nogi by sobie połamały, jeśli dostałyby na to pieniądze! :D Matczyne kurwiszony, wasi mężowie mają zarabiać i płacić na dziecko. Może co? Bękarty się urodzą i nikt nie sypnie na nie pieniędzmi? :D

Gość zxzi
Mnie to w zasadzie obojętne bo mnie nie dotyczy. Cóż zobaczymy co z tego wyniknie.

Gość Podobnie
Ale będzie to stres dla tych co mają termin na przełomie tej daty- Nawet nie chce sobie wyobrażać,.

Gość nawet w ciazy nie jetem więc
jestem obiektywna. uważam, że matki I kwartału słusznie czują się pokrzywdzone bo to prawo powinno obejmowac wszystkie dzieci z rocznika 2013 czyli powinno wejść w życie z dniem 1.01.2013. ta data 17.03 jest z dupy wzięta

Gość zxzz
No 01.01. to objęłoby też rodzące w 2012r. które byłyby na macierzyńskim. Ale takie daty z nowym rokiem nie są kontrowersyjne. Gdzieś czytalam że aby objęło cały 2013r. -znaczy rodzące od 01.01 to data wejścia w życie musiałaby być w czerwcu.

Gość nawet w ciazy nie jetem więc
no to skończy się tak ze prawo wejdzie w czerwcu tego roku żeby zacząć działać od 1.01.2014 i finito. i wiecie co- to by bylo bardziej sprawiedliwe i LOGICZNE przede wszystkim niż ustalanie jakiejś z dupy daty jak ten 17.03

Gość jasne ze tak
że lepiej jakby weszło, bo by... weszło! chyba lepiej mieć niż nie mieć, prawda???

Gość tak zawalajcie na matki
Poierwszego kwartalu.one maja takie same prawo do tego jak i wy. A jak nie wprowadza,to wlasnie przez rzad.to dla nich na reke. Rzucili obietnice z ktorej beda mieli wymowke sie wykrecic. Kolejny rok oszczednosci. Petycje ruszyly w tamtym roku a nie w tym. Expose sluchalam,bylo mowione o rodzacych w tym roku,potem raptem utworzyla sie granica. Tak na prawde mi to wisi.i tak bede musiala wrocic do pracy jak wiekszosc po pol roku. Nie mam wyjscia.. Dla malej firmy taka decyzja podjeta z dnia na dzien to cios. Beda woleli pewnego pracownika,a nie takiego co dzien przed koncem polrocznego urlopu powie,ze na nastepne pol roku bierze wolne. To przywilej dla pracujacych w duzych firmach,gdzie zastepstwo mozna iustalic z dnia na dzien.

Gość jaj
dziewczyny spokojn ie USTAWA wejdzie w 2013, ale albo obejmie pierwszy kwartał albo nie! rząd musi poprawić polityke prorodzinną bo UE dała im ultimatum

Gość egoistki
hola hola, matki koljnych kwartalow. Na szczescie takich egoistek jest garstka, ogromna wiekszosc popiera matki I kwartalu. A te ktore wypowiadaja sie krytycznie tu, nie martwcie sie! rzad nie zabierze urlopu w tym roku matkom pozostalych kwartalow, wtedy dopiero mial by bunt ciezarnych i nieciezarnych! rzadowi wlasnie o to chodzi, zeby sklocic matki I kwartalu z pozostalymi, chca zeby myslaly ze przez matki I kwartalu ustwa wejdzie od 01.2014. nic z tych rzeczy a wy jesli tak myslicie, jestescie niesamowicie podatne na manipulacje i jestescie pozbawione empatii, bo gdybyscie byly na miejscu matek I kwartalu tez byscie walczyly matkom I kwartalu macierzysnki nalezy sie tak samo jak pozoztalym mamom z 2013, odprowadzamy te same skladki ZUS placimy podatki, kiedy cos wkoncu panstwo chce dac, to matkom I kwartalu sie to odbiera nie wiem jak mozecie byc takie su*ki i byc przeciwko?!

Przesadzacie. Zawsze jakies ustawy wchodzą w życie i nie zawsze dzieje sie to z początkiem roku. Ja się przawdopobnie nie załapię, bo co prawda termin porodu mam tuż po granicznej dacie, ale przyspiesza mi się wszystko i już mam problemy więc raczej urodze przed 15-tym. I co i nie gryze ścian z tego powodu. Już raz był taki trochę dłuższy macierzyński - 26 tygodni bodajże i też tylk oniektóre mamy się łapały - też na takiej samej zasadzie. To normalne. Zawsze jest ktoś poszkodowany, lub wygrany. w 2011 roku wprowadzono ograniczenie w odliczaniu paliwa od samochodów z tzw kratką i co - też przedsiębiorcy mają na sejm iść. Trudno, tak to działa.

Gość do: chyba żartujesz
nie powinnas byc teraz w szkole? od kiedy gimnazjum tak szybko konczy lekcje?

Gość do: chyba żartujesz
nie powinnas być w szkole? od kiedy gimnazjum tak szybko kończy lekcje???

Gość do agbr
niektorzy maja taka sytuacje ze stac ich na dluzszy urlop macierzynski bez pomocy państwa.. rozumiem ze sie do nich zaliczasz, pomysl czasem o innych, egoizm to nic dobrego *ogromna wiekszosc ustaw wchodzi z poczatkiem roku dlaczego wiec zabrali matkom I kwartalu przywileje 2012? mogli je zostawic do 17 marca 2013, a potem wejsc sobie z nowa ustawa, bo przez te daty, niektorzy pozostaja w czarnej dziurze i w I kwartale nie nalezy im sie nic, a placa podatki, skladki, i nie korzystaja wiecznie z pomocy spolecznej, na ktorej wychodza nie raz nie dwa lepiej niz osoby ktore zapierniczaja na najnizsza krajowa

Gość Matka I kwartału
JA urodze synka w marcu i też podpisałam się pod petycją. Tu chodzi przede wszytskim o możłiwość wyboru. Ja chce wrócić do pracy po pół roku jak wszytsko będzie ok. Ale wiadomo różnie się życie układa i chce mieć możliwość jak będzie potrzeba zostać dłużej z maluchem nawet za te 60 %. Po za tym wystarczy wprowadzić ustawę od powłowy roku bodajrze 20 czerwca aby wszystkie mamy z 2013 roku łapały się na roczny macierzyński. Rząd nie chce wprowadzić od 1 stycznia bo wtedy łapią się mamy jeszcze z 2012 roku którym ten urlop by się kończył. Więc niech wprowadzą go od tego czerwca więc załapią się mamy które urodziłu od 1 stycznia 2013 roku.

Gość Mama I kwartału
JA urodze synka w marcu i też podpisałam się pod petycją. Tu chodzi przede wszytskim o możłiwość wyboru. Ja chce wrócić do pracy po pół roku jak wszytsko będzie ok. Ale wiadomo różnie się życie układa i chce mieć możliwość jak będzie potrzeba zostać dłużej z maluchem nawet za te 60 %. Po za tym wystarczy wprowadzić ustawę od powłowy roku bodajrze 20 czerwca aby wszystkie mamy z 2013 roku łapały się na roczny macierzyński. Rząd nie chce wprowadzić od 1 stycznia bo wtedy łapią się mamy jeszcze z 2012 roku którym ten urlop by się kończył. Więc niech wprowadzą go od tego czerwca więc załapią się mamy które urodziłu od 1 stycznia 2013 roku.

Gość Mama I kwartału