Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no nie wioem

Ile wkładacie pieniędzy do koperty dla księdza po kolędzie

Polecane posty

Gość no nie wioem

i czy dajecie pieniądze ministrantom? 20 zł dla księdza po 5 zł dla ministrantów będzie ok?

Gość pure_poison
U mnie ministranci nie chodzą. Daj tyle ile uważasz za słuszne i na ile Cię stać

Gość ok będzie jak dasz
200 i po 50 :)

Gość są dwa wyjścia
50 zł 2 zł

Gość mrzawka
u nas byl wczoraj, dostał 20 zł w kopercie, ministranci po 5 zł. u mojej znaojmej ksiadz wyciaga liste i kaze sobie po 100zł placic, ze niby taka roczna opłata+ za kolęde co łaska. Na dodatek chodzi z organista ktoremu tez trzeba cos dać i ministranci.

Gość tikal
wow, myślałam, że dla księdza 50zł to min

Gość a nie boisz się
daję zaklejoną, pustą kopertę :D i tak co roku :D

Gość Jak przeczytałam pierwzy post
Ja 20 zł i ministrantom 5 zl, bo mają jedną puszkę. Wcześniej im nic nie dawałam, bo często gęsto nie miał kto do mszy służyć, a tylko jak bliżej kolędy, to przychodzili, ale ksiądz zrobił z tym porządek i po kolędzie chodzą Ci, co cały rok najczęściej służą. Uważam, że sprawiedliwe. Po kolędzie można też płacić msze, ale ja płacę bliżej terminu, który chcę na mszę wybrać. U nas msza 50 zł... Podniósł się z 30, ale za mniej też odprawi, tylko taki cennik dał oficjalny, nie wiem właśnie czy mu kuria nie kazała. Ale ksiądz jest spoko, ma też swoje myślenie, a nie tylko zwierzchników. Podoba mi się to, że jest za orkiestrą, zawsze nawołuje, żeby dawać i że dzieci ze szkoły zbierają.

Gość kseeeeennaaaa
Nic, nie wpuszczam tych oszolomow do domu!

Gość u nas daje sie oddzielnie na
koscioł i oddzielnie dla ksiedza. w tym roku dalismy po 50 zl, (łapówki :P)ministranci u nas nie chodzą. A daliśmy tyle bo do naszego kościoła to chodzimy może kilka razy do roku,i jak już tam trafimy to nigdy drobnych na ofiarę nie mamy:P. prawie na wszystkie weekendy wyjeżdzamy i jak już idziemy to do kościoła u rodziców lub teściow. Więc jak będziemy czegoś potrzebować, to żeby nie było, że nas nikt nie kojarzy, w karcie mamy odnotowaną wysokość wpłaty raz do roku ;) Zresztą ostatnio zrobilismy bardzo duzy remont i głupio by mi było dać po 20 zl.

Gość padłam
skąd wy jesteście? ksiądz odnotowuje ile kto dał.. normalnie nie do pojęcia... U mnie w kościele wszystko CO ŁASKA, ale jest kilka kościołów w mieście i jest jeden taki gdzie ksiądz powie np gdy zapytasz ile za ślub "co łaska ale organiście nie mniej niż 200" i wiadomo że jemu więcej... Jak kobieta staruszka która sama mieszka z nędzną emeryturą poszła dać na msze za zmarłego męża i dała 20 zł to ksiądz ją wyśmiał i powiedział że za tyle nie odprawi... i pomyślałby kto że to był najlepszy kościół w mieście :/ Ale cóż wystarczyła zmiana proboszcza... U nas takie rzeczy są nie do pomyślenia...

U nas moja mama placila i dala ministrantowm 10zl a ksiedzu 50zl . Ja bym dala ministrantom 10 i ksiedzu 20zl. Tez wole wydac na siebie niz ksiedza sponsorowac.

Gość fgdhdh
uyouyt

Gość fsdfsdfsd
u mnie teściowa dała księdzu chyba 50 a ministrantom po 20

Gość justynnaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja wlozylam 10 zl w koperte. mam male dziecko i do tego wynajmuje mieszkanie razem z mezem. zyjemy z jednej pensji. nie widze potrzeby dawac wiecej na dzieci naszego proboszcza. a ministrant tak szybko w tym roku wpadl i wypadl a do tego jakos tak kurczowo trzymal przy sobie ta puszke na drobne ze nie zdazylam mu nic tam wrzucic

Gość zapetlona_w_malzenstwie
ja nie dam nic! Mi tez nikt nie daje,a na żebry nie chodzę! Do jasnej cholery nie bede płacić księdzu !!! Mam dziecko i na nie potrzebuje pieniedzy,a nie łożyć na zdrowego, spasionego byka w habicie!!!!!!!!!!!!

Dla tych, którzy obrażają Księży, że chodzą i żebrzą proponuję po prostu nie otwierać drzwi i nie wpuszczać Księdza ;) My co roku dajemy tyle samo, mieszkamy w jednym domu z rodzicami i przyjmujemy kolędę osobno. Zarówno my jak i rodzice dajemy Księdzu po 40zł, ministrantom 10zł i kościelnemu jak chodzi 5zł (ten co pisze na drzwiach - nie zawsze chodzi). Jeżeli kogoś nie stać, niech nie daje, bo wcale nie musi. ;)

Gość Tu gdzie mieszkam nie daje
się na tacę ale płaci podatek za kościół (nie dziwota że 70 % społeczeństwa wystąpiło a kościoła ) . Osobiście uważam że takie dawanie pieniędzy jest głupotą. Kościół ma z czego żyć i bez pieniędzy z tacy. Ludziom jest coraz gorzej finansowo a ksieżom nie.....pytanie , dlaczego? :)

Gość miasto stołeczne W-wa
Ja daje stówe albo dwie w zależności od stanu kasy w chwili kolędy. Nie mam powodu się szczypać, Bóg błogosławi, firma zarabia (uczciwie) pieniadze, więc dziele się tym co mam ze przedstawicielem mojej wspólnoty wiernych.

Gość kasa fiskalna
a u mnie ksieza nie zbieraja pieniedzy na kolędzie

Gość twój duszpasterz
daj 500 i gitara:)

Gość głupota powinna boleć
U nas ksiądz ma taki kajet i w nim notuje ile kto dał i czy w danym roku przyjął. moi rodzice przyjmują i dają 50zł,a ja u siebie nie przyjmuje,bo mi parafia nie odpowiada.

Gość bxbbd
"Nie bede sponsorowac ksiedza" to po co kolede przymujecie?!A najleoiej z kosciola sie wypiszcie bo to hipokryzja,albo sie nalezy do kosciola i respektuje jego wszystkie zasady albo nara

Gość nigdy nie miałam kolędy
Do mnie ksiądz nie przychodzi, w moim rodzinnym domu nigdy nie mieliśmy kolędy i tak zostało do dziś. Gdyby do mnie ksiądz przyszedł to bym go przyjęła ale nic nie dała, nie wiem co się dzieje podczas takiej kolędy, podobno trzeba mieć jakieś świece i obrus biały?

nasprzatam sie caly dzien a ksiadz przejdzie po koperte i brudnymi papciami nabrudzi:(

Gość proboszcz janusz
ja tylko księdza wpuszczam do domu,reszta karawany czeka za drzwiami,z jakiej racji mam kase dawać tym frajerom,niedługo kościelny z żoną bedzie chodził,a ministrant z młdszym rodzeństwem,albo z chorym dziaduniem na wózku.Każdy w koło czycha jak tu z człowieka kase zedrzeć,walić frajerów😡

trzeba miec bialy obrus, swieczniki ze swiecami, krzyz kwiaty swieze na stole i koperte z kasa

trzeba miec bialy obrus, swieczniki ze swiecami, krzyz kwiaty swieze na stole i koperte z kasa

Gość 5 ccccc
50,20,10