Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziiiiiewczyna

Czy zdarzyło wam się badanie piersi całkiem nago po zejściu z fotela

Polecane posty

Do Opserwatorki, Odnosiłem się do Twoich poglądów wyrażonych w poniżej wklejonym Twoim poście: "Przecież nikt na siłę nas nie ciągnie do ginekologów FACETÓW. Jeśli któraś z Was ma z tym problem to wybór macie jeszcze - ginekolog/kobieta, a nie robic tu z tego jazdę o moralności czy naruszeniu praw godności! Masakra jakaś! Ja jak wspominałam, nie czuje krępacji przed swoim lekarzem (zdanie wyraziłam wcześniej) dlatego zupełnie nie kumam tego postu i komatarzy! Tragedia.. Wolny kraj, a naród zacofany...". Z tego, co tu piszesz można wywnioskować, zwłaszcza jeśli ocenimy to na tle pytania tytułowego, że Ty uważasz, że bycie całkiem nago przed ginekologiem jest czymś normalnym, że lekarz ma prawo narzucić taką formę badania, no bo ty nie czujesz przed swoim lekarzem krępacji. Chwalisz go wprawdzie we wcześnijszym poście, że nie kazał Ci paradować nago, choć gdyby kazał, to sorry, ja to tak zrozumiałem, to byś pewnie paradowała, no bo nie czujesz przed nim krępacji. Zabrzmiało to trochę tak, jak by bycie całkiem nago u ginekologa było swego rodzaju legalną opcją, mam się ochotę obnażyc całkiem, to się obnażam, nie mam, to nie i co więcej, jak by on miał pełne prawo tego żądać. A komu to nie odpowiada, to, zgodnie z Twoją radą, niech idzie do kobiety. Nie dziwi więc mnie, że nie potrafisz zrozumieć istoty pytania i problemu postawionego w tym wątku. Tak, jak najbardziej chodzi tutaj o godność, o nienaruszanie intymności ponadto to, co konieczne, o moralność także, bo wymuszanie usługi seksualnej (pełna nagość) przy okazji badania jest tejże moralności, i prawa przy okazji, naruszeniem.

Każde badanie powinno być przeprowadzone z poszanowaniem godności pacjentki. Jeśli coś Wam nie odpowiada- protestujcie! Lekarze popadają w rutynę, mogą wogóle nie pomyśleć że kobieta źle się czuje w takiej sytuacji. Dobry lekarz się nie obruszy, tylko będzie respektował Wasze zdanie i zapewni poczucie intymności podczas rozbierania czy badania.

Gość strasza pani
Ktos sobie da jakies pytanie a tu mase dziwnych zdan i komantarzy. Sztuką jest miec swoje i szanowac innych zadanie. Jak wiadomo sa gusta i gusciki w kazdej dziedzinie. Kazdy ma prawo wyrazenia opini ale dlaczego negujecie czyjes zdanie przeciez nie temu słuzy to forum. Wiecej powagi rozsądnych wypowiedzi.

Gość aastazja;;;;
a ja jestem zdziwiona, że lekarze ginekolodzy badają wam piersi??? ja byłam u kilku i żadem ale to żaden nigdy mi nie badał piersi...czy to jest normalne?>?

czy można odmówić takiego badania? tzn, czy można być badanym tak w kawałkach,a nie od razu nago?

Gość do herloizy
Ależ TAK powinno być.... A że niektóre tak nie uważają to ich sprawa.

Gość wiwaaaaaaaaaaaallllllllllaaa
nie zdarzylo mi sie byc nago w gabinecie ginekologicznym przy okazji- nie chodze do mezczyzn, bleee u kobiety ginekolozki moge sie rozebrac do naga i dam sie przebadac calym stadom kobiet facet-nigdy, nawet kulturalny profesjonalny blablabla

aastazja;;;; chodze do ginekologa od 18 roku zycia (co roku) mam teraz 27 lat - lekarz zawsze bada mi piersi - bardzo sie zdziwilam jak napisalas ze u Ciebie lekarz tego nie robi co do badania nago -NIGDY CALA !!!! ja jak chodze do gin - daje mi taki szlafrok szpitalny - wychodzi ja sie rozbieram i jak wraca siedze sobie juz w tym szlafroku :) przy badaniu tez mam go na sobie :) (piersi wtedy mam zakryte tym szlafrokiem) a potem jak juz lekarz bada mi piersi to tylko odchyba szlafrok :) no i wtedy dol mam zakryty :)

Gość aastazja;;;;
mi się jeszcze nie zdarzyło żeby ginekolog mi badał piersi więc jestem bardzo zdziwiona, że wam to robią...u mnie to nawet o cytologię trzeba się prosić a co dopiero żeby zbadał piersi....ba jeden nawet raz nawrzeszczał na mnie, że jestem dziewicą i nie ma mnie jak zbadać...masakra, jutro idę do gina i boję się co to będzie

"aastazja;;;; ....ba jeden nawet raz nawrzeszczał na mnie, że jestem dziewicą i nie ma mnie jak zbadać...masakra, jutro idę do gina i boję się co to będzie " oo Ten gin to wyjątkowy palant!!!! 😠 To że niezamężna kobieta (niezależnie od wieku) jest dziewicą nie stanowi niczego niezwyklego. To czy wspólżyjesz czy nie jest Twoją osobistą sprawą i lekarzowi nic do tego. Defloracja nie jest niczyim obowiązkiem jak np. wyrobienie dowodu osobistego po uzyskaniu pełnoletności. Poza tym to jakiś konował bo przecież dziewice też się bada ginekologiczne tyle że czasem trzeba zastosować nieco inną metodę.

Gość aastazja;;;;
bywalec-> no widzisz ty wiesz, że dziewice da się zbadac i ja to wiem, a ten gin zrobił nie wiadomo jaki problem z tego, a teraz muszę iść do ginekologa- oczywiście nie do niego bo na szczęście już nie przyjmuje, ale boję się jak cholera, że będzie tak samo...

aastazja;;;; dobrze ze masz innego lekarza :) na Twoim miejscu - jak lekarz skomentowal to ze jestes dziewica - powiedzialabym mu pare ''milych'' rzeczy !!!!!! lekarz nie ma prawa komentowac tego czy ktos jest dziewica czy nie !!!!!

Gość aastazja;;;;
tosiaa->tamten u którego ja byłam już ponoc dawno nie pracuje, zmienili się wszyscy ginekolodzy którzy pracowali w poradni - nie wiem czemu- w kazdym razie taki mialam i mam uraz, że 4 lata nie byłam tam w poradni, bo byłam prywatnie rok temu, ale szkoda gadac, bo nawet mnie nie zbadał- no i jutro idę i boję się jego stosunku do mnie i mojego dziewictwa..ale jak mus to mus

aastazja;;;; no nie dziwie Ci sie ze masz stresa po takim doswiadczeniu - ale jak lekarz cos powie mozesz zwrocic mu uwage - ze to jest Twoja decyzja i nie masz zamiaru jej zmieniac :) jesli lekarz jest dobry nie skomentuje tego :) mysle ze poprostu mialas pecha z tamtym lekarzem - bo na takich baranow rzadko sie trafia

A ja bym Ci doradził aastazjo (gdyby sytuacja się powtorzyła) powiedzieć coś w stylu : "Przykro mi ale nie będę szła do łózka z pierwszym lepszym tylko po to by panu/pani ułatwić pracę." ;) Miejmy jednak nadzieję że to się już nie powtórzy. Powodzenia! 🖐️ :)

Gość panikara;;;;;
bywalec->a jednak ginekolog ginekologowi nie równy:), byłam dzisiaj u innego i jestem miło zaskoczona, bo nawet mnie nie badał tylko od razu dał skierowanie na wymaz...

"a jednak ginekolog ginekologowi nie równy" Na szczęście! :) Dlatego nalezy wybierać kompetentncyh i kulturalnych a konowałów i chamów (że o zboczencach nie wsppmnę choć i tacy się zdarzają w tej profesji :o ) omijać szerkim łukiem. W erze internetu rozroznienie jednych od drugich jest jakby łatwiejsze :)

Gość zaniepokojnona12345678
czytam i czytam i myślę, że Ci którzy mówią, że rozbieranie do rosołu jest normalne moim zdaniem nie mają racji!!!:) tak jak zostało tu już napisane są normy , etyka, itd. Jeżeli to komuś nie przeszkadza to ok, ale lekarz nie może tego wymagać. Ja ostatnio jak byłam to lekarz zbadał mnie na fotelu (byłam w tunice)i mówi, że chce zbadać piersi, też na fotelu (na stojąco nie badał). Moją pierwszą myślą było, że kurcze muszę zdjąć tunikę, a jak zdejmę to będę goła i tak niepewnie zaczęłam brać się za ściąganie a lekarz chyba się obudził, że przecież nie mam spódnicy i jak ja się rozbierałam to zaczął mówić, żebym tego nie robiła, że może tylko jakoś podciągnąć, chyba trochę zgłupiał bo tak plótł trzy po trzy, hehe:) ale jako, że mam myślenie, że facet ale przecież lekarz to rzuciłam coś w stylu, że będzie łatwiej, nie pamiętam dokładnie co wybełkotałam, ale mi to nie przeszkadzało,to lekarz, tak myślę:), ale prawda jest taka, że mu chyba było trochę głupio bo miałam wrażenie, że mnie złapie za ręce zaraz żebym tej tuniki nie ściągała, ale jak sobie nią co nieco zakryłam to od razu inna atmosfera Świadczy to o tym, że wiedział, że tak nie powinno być i chyba mu się głupio zrobiło, że przez zagapienie doprowadził do sytuacji, że byłam naga. Nie mam pretensji bo mi to jakoś nie przeszkadzało a poza tym doceniam, że chciał "ratować sytuację":):)

Zaniepokojona 12345678, myślę, że normy powinny być bardzo sztywne i takie same dla wszystkich. Jeżeli komuś całkowita (a nieuzasadniona medycznie w danej sytuacji) nagość nie przeszkadza i godzi się na nią lub sam ją prowokuje, to ten ktoś obniża standardy dla tych, którzy się na coś takiego nie godzą. Dla lekarzy, którą chcą coś uszczknąć z badania w aspekcie pozamedycznym to wręcz wymarzona sytuacja, pozwalająca na manipulowanie pacjentką "no to wie pani, nie traćmy czasu, jeszcze raz dwa zbadajmy piersi, proszę nie krępować się nagością, jestem lekarzem, niejedno w życiu widziałem".

Gość bywalec1uni
Masz rację Niklasie. Ale jak obu stronom to pasuje to szanse na zachowanie norm są niewielkie. To tak jak z łapówkami. Jak ten ktory chce dać żeby coś osiągnąć trafi na tego kto lubi wziąć to skutek wiadomy. :o A łapówek jak wiadomo nie powinno sie brać i dawać. Kto na tym cierpi - woadomo:uczciwi.

Gość zaniekojnona12345678
To nie jest tak, że On chciał żebym była naga, miałam wrażenie, że się zagapił , że ja jestem tak a nie inaczej ubrana i że jeśli zdejmę tunikę to zostanę goła. Ja się za bardzo nie wstydziłam, nie był to dla mnie problem, chyba dlatego, że siedziałam i miałam możliwość swoim zdjętym ubraniem się okryć (gdybym miała tak naga stać to bym tego nie zrobiła na pewno), a Lekarz zaczął coś mówił, że może tak nie ,nie pamiętam bo to wszystko się tak szybko działo. Myślę, że Lekarz nie chciał mnie do tego sytuacją jakoś sprowokować,tak myślę, ale myślicie , że mnie nieco podpuścił????????? że jestem naiwna??? To prawda, że m.in.swoim zachowaniem, mimo, że wiem, ze tak nie powinno być to rozebrałam się do naga. Nie powinno się tak robić, bo macie rację, że raz, drugi a potem lekarz tego będzie wymagał i darł ryja jak się tego nie będzie chciało zrobić. Wiem o tym a sama zrobiłam jak zrobiłam, wstyd mi:(

Gość nursenurse
pracuje jako pielęgniarka za granica i to o czym piszecie nie mieści mi się w głowie, i to że na to pozwalacie (tak samo jak na chamstwo pielęgniarek-jak czytam niektóre historie to włos sie jeży). może dla was to nie jest krępujące stać nago przed lekarzem ale dla kobiety która wejdzie po was może takie być.I takie zachowanie jest niedopuszczalne,to brak poszanowania dla pacjenta i jego godności! Nawet jak pracowałam na intensywnej terapii i myliśmy UŚPIONEGO pacjenta przy ZASŁONIĘTYCH kotarach to i tak nie leżał zupełnie nago tylko odkrywałyśmy te cześć ciała która myłyśmy a kroczę było zasłonięte ręcznikiem mimo że było nas tylko dwie a pacjent nieprzytomny. To jest tu podstawa! I myślałam że w Polsce też. Jak odwiedzam swego ginekologa w Pl to zawsze słyszałam żebym sie ubrała i przygotowała do badania piersi.A on w tym czasie usiadł i cos pisał. W życiu nie położyłabym się na golasa przed lekarzem bez wyraźniej potrzeby - a tu takiej nie widzę,no chyba że niektórym kobietom sprawia to przyjemność..

zaniepokojona123... ------> Niepotrzebnie odebrałaś post Niklasa i mój jako przytyk pod swoim adresem. Opisana przez Ciebie sytuacja była dość niezręczna i niezręczność tę odczuły obie strony. Myślę że z żadnej nie było dwuznacznej inencji i jakoś z tego wybrnełaś zasłaniając tunika dolne partie ciala przy badaniu piersi. Wniosek na przyszłośc nasuwa się taki że do badania lepiej nie zakładać tuniki ale np luźną spódnice ktorą mozna opuścić po czym zdjąć górę do badania. Nawiasem mowiąc moim zdaniem ( i nie tylko moim) manualne badanie piersi przez lekarza to zawracanie głowy ale nie chcę odbiegać od tematu. My z Niklasem zajmujemy się na forum obyczajową otoczką relacji ginekolog-pacjentka od dawna; każdy z nieco innej strony. Niklas głownie w kontekscie wpływu tej relacji na związek pacjentki (o ile ma męża czy chlopaka). Ja raczej pod katem naduzyć ktore zdarzają się obu stronom tego tandemu (patrz np. wątek: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3711319&start=0 ) Mogę powiedzieć ze stanowimy (Niklas i ja) tandem badaczy problemu działających osobno i dlatego czsem wymieniamy opinie. o Tu nasza rozmowa miała charakter ogolny i nie odnosila się bezpośrednio do Ciebie. Swoją drogą: podziwiam i gratuluję że mialaś odwage szczerze podzielić się na forum swoim przeżyciem i odczuciami. To niezbyt czeste nawet na anonimowym forum jakim jest kafeteria :)

Gość poezja ...;lp;
ja mimo że mam swoje latka dziewica nie jestem to chodze do ginekolog kobiety bo wiem ze facet to zawsze facet i momo wykształceni aroległej wiedzy etc to nikt i nic tego nie zmieni że to samiec znam lekarzy bo z nimi pracuje i wiem jedno ze całe życie będę chodzić do KOBIETY GINEKOLOG I PRZED KOBIETĄ NIE MAM OPORÓW ROZEBRAĆ SIĘ A PRZED MEŻCZYZNĄ OBCYM MAM I MAM DO TEGO PRAWO , MIMO ŻE WIEM ŻE TO LEKARZ .. WYBIERAM KOBIETĘ LEKARZA :)

Gość poezja ...;lp;
* mimo wykształcenia , rozległej wiedzy

Gość mimi123321
Ja chodze prywatnie do ginekologa, mam tam do dyspozycji takie jednorazowe spodniczki na gumke i jednorazowe klapeczki. Do badania na fotelu góre mam normalnie swoją ubraną, po badaniu sie ubieram, przechodze do drugiej czesci gabinetu gdzie sie klade na lozku i tylko rozpinam bluzke i stanik podciagam do góry-pani bada piersi manualnie i usg, po czym ubieram górę. Dla mnie takie wizyty sa komfortowe. Nie wyobrazam sobie rozbierania sie u ginekologa calkiem do naga. Bo zwyczajnie nie ma takiej potrzeby!!!!!!

Ale sie tu niektorzy emocjonuja niepotrzebnie :) W sumie ja zawsze mam badanie na fotelu, potem myk za parawan, ubieram dol, rozpinam stanik i razem z bluzka do gory, lekarz obada i koniec. Ale juz przestancie tak marudzic o tym poszanowaniu godnosci, to wychodzi na to ze lekarz na slepo powinien badac. Co to za roznica czy zobacz od razu wszystko czy najpierw dol a potem gore! I tak widzi jedno i drugie! A tak swoja dorga na temacie o saunie to wyzywaja te dzieczyny ktore nie chca tam nago siedziec od dewot, wiesniaczek czy Polskiego zascianka, a tutaj taka wojna o poszanowanie godnosci... Dziwny ten kraj, oj dziwny

Gość dziwna to chyba ty jesteś Vani
Vanilo dziwna to chyba Ty jesteś skoro nie ordóżniasz wizyty u ginekologa od pobytu na saunie Ale nie zamierzam tłumaczyć Ci różnic Być może dla Ciebie nie ma zadnej różnicy , ale bądź pewna że dla wielu osób jest to wiela różnica iść na saunę z przyjaciółką czy kimś innym , a isć do ginekologa na badanie . Więc nie mów że to takie głupie i zaściankwe gdy ktoś nie chce stać całkiem nago przed lekarzem BO MAMY TAKIE PRAWO TEGO NIE CHCIEĆ A LEKARZ MA OBOWIĄZEK BADAĆ TAK JAK OPISUJĄ TU NIEKTÓRZY , CZYLI NIE W CAŁOŚCI NA GOLASA .