Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heretyczka

Czy można wypisać się z kościoła katolickiego?

Polecane posty

Gość heretyczka

Zostałam ochrzczona bez pytania mnie o zgodę, czy można formalnie wypisać się z kościoła katolickiego? Nie chcę być katoliczką, nie odpowiada mi ta religia, jej zwierzchnicy i dogmaty. Czy ktoś już tego dokonał? Mocherom za wypowiedzi dziękuję.

Gość heretyczka
Czyli nie można?

Gość oczywiscie,ze mozna
to sie nazywa apostaza , wrzuc w neta

Gość ja na przykład
apostazja :)

Gość ms5rtdd
można dokonać apostazji

Gość heretyczka
Tak, wiem jak to się nazywa, tylko, że jak się pójdzie do parafii to odsyłają i mówią, że nie ma takiej możliwości. Czyu ktoś przez to przeszedł?

Gość i po co walczysz
z bogiem z nim jeszcze nikt nie wygrał nawet demon przegrał i teraz walczy o dusze ludzi by jak najwiecej zaciagnac do piekła

Gość apostazja info
Procedura - czyli jak wypisać się z Kościoła - Apostazja.info 13 Lis 2005 ... Musisz być osobą pełnoletnią i dokonać apostazji osobiście 3. ... Kuria poleca parafii chrztu dokonać wpisu o apostazji w Księdze Chrztu. 5. www.apostazja.info/index.php?option=com_content&view=article&id=13:procedura-czyli-jak-wypisa-si-z-kocioa&catid=47:witryna Witamy na Apostazja.info! Osoby takie często chciałyby wystąpić z Kościoła lecz nie wiedzą jak tego dokonać, gdyż informacje o apostazji były dotychczas rozrzucone po różnych stronach ... www.apostazja.info/

Gość po prostu nie chodź
do kościoła nie obchodź świąt jak masz krzyżyk i biblie to komuś oddaj i tyle zostaniesz ateistką w łatwy sposób bez ceregieli

oczywiście, ze mozna. kler bedzie to utrudnial ale nie daj sie! ja tez mam w planie dokonac apostazji, jak tylko bede w Polsce.

Gość moj wujek sie wypisal
z kosciola, a ja i moj chlopak bylismy jego swiadkami. proboszcz cos tam wypisal jakis papierek, my musielismy go podpisac, a pozniej mial go wyslac gdzies tam do "wyzszych duchownych". nie pamietam dokladnie :) ogolnie 20min zalatwiania.

Gość heretyczka
@i po co walczysz, tylko ja uważam, że boga nie ma, przynajmniej w takiej postaci jak narzuca kościół katolicki.

Gość heretyczka
@apostazja info, czytałam to, byłam u księdza i mnie odprawił, twierdząc, że to niemożliwe. Według księdza nie da się wypisać z kościoła.

Gość ubawiona marycha
"Zostałam ochrzczona bez pytania mnie o zgodę" - uwielbiam takie teskty :)) Niemowlaki z tego wiadomo nie mówią:))

Gość heretyczka
@po prostu nie chodź, nie chodzę do kościoła od wielu lat, biblie traktuje jak mitologię, ale w spisie figuruje jako katoliczka i podwyższam im statystyki, a ja mam prawo wyboru. Nie lubię świadków jehowy ale oni przynajmniej są uczciwi bo chrzest odbywa się świadomie po uzyskaniu pełnoletności.

a po co sie wypisywac? Olewasz koscioł i tyle. Nie masz zanego obowiązku w zwiazku z tym że nalezysz do jakiejs parafii czy cos.

Gość heretyczka
To podobnie jakby ciebie marycha bez zgody w tym momencie przepisali na buddyzm. Chociaż buddyzm to całkiem sensowna wiara. Nie to co ten zlepek różnych wiar i zapożyczonych obrządków pogańskich katolicyzm. Poganie według mnie byli bardziej racjonalni bo wierzyli w siły natury, a to właśnie natura jest bogiem, katolicy sprowadzili boga do postaci człowieka.

"byłam u księdza i mnie odprawił, twierdząc, że to niemożliwe. Według księdza nie da się wypisać z kościoła." - pierdy i jeszcze raz pierdy, nie daj sie zbyc! jasne, ze mafia nie chce puszczac swoich ofiar ale to JEST mozliwe.

Gość Magda 285
Wypisywać się nie musisz. Bo jak będziesz umierać będziesz modlić się i prosić Boga o wybaczenie. Tak jak zrobił to mój znajomy. On nawet nie był ochrzczony. Ale przed śmiercią wszystkim mówił,że Bóg istnieje.Ty wiesz ile ludzi słysząc to nawróciło się i zaczęło wierzyć w Boga mimo,że nigdy nie wierzyło.

Gość heretyczka
Wiesz magda, mam w dupie twojego boga, wierzę w swojego i do niego się modlę. W biblii jest napisane że potepia ona bałwochwalstwo, a wy modlicie się właśnie do bałwanów, wszelkie figury waszych świętych to właśnie bałwany. W biblii napisane aby żyć w ascezie a księża opływają w bogactwie i luksusach. I ten wasz bog, którego się trzeba bać!!! Ciągle tylko słychać kara boska cie spotka, boj się boga, to wiara zbudowana na strachu. Pieprze to. Tak samo straszą piekłem, a zapytaj się księdza czy jest piekło to ci powie że nie ma.

Gość Magda 285
A ja w Boga wierzę w księży nie.

Gość heretyczka
Masz rację zgaga, pójdę i postawię sprawę jasno, jak będzie trzeba (chociaż tego nie lubię) zrobię czarnuchowi w sukience awanturę.

Gość heretyczka
Tak magda, ale wierzysz w boga, którego ci wpoili księża. I zgodnie z religią katolicką pisząc to grzeszysz i to ciężko. Zapytaj czarnucha to ci powie.

a w jakiego Boga ty heretyczko wierzysz bo z pewnością nie w tego który mówi - po tym świat pozna , żeście uczniami moimi jeśli miłość wzajemną mieć będziecie ?:)

heretyczka, w pelni cie rozumiem i popieram, ja tez jestem przeciwna obludnej i prymitywnej insytucji kosciola, nie chce miec z tym nic a nic wspolnego. ja juz napisalam podanie o wypisanie z kosciola i jak bede w PL to lece do parafii a niech tylko ktorys sukienkowy mi problemy stwarza...

co do wiary autorko to masz rację jeśli czujesz potrzebę pomodlić się do Boga to powinnaś to robić kiedy tylko chcesz.i to bez żadnych pośredników. Natomiast z tym wypisaniem z kościoła.,.myślę że twój problem powstał na potrzeby dodania tematu na tym forum.

a co do tego nawracania sie przed smiercia - nic innego tylko zwykly strach tych ludzi do tego popchnal. zreszta to zupelnie bez sensu, jesli ktos cale zycie "grzeszy" a na kilka chwil przed smiercia sie nawroci to jest ok? bedzie mial wybaczone? no to po cholere sie starac jesli mozna to w ten sposob zalatwic... kolejny bezsens kosciola.

Gość Magda 285
Nikt mi Boga nie wpoił, żaden ksiądz ani nikt inny. Wiem,że Bóg istnieje bo przekonałam się o tym sama.Długo musiałabym ci to wyjaśniać. Nie jestem starą babą, ale ty jesteś chyba bardzo młoda i bierzesz przykład z celebrytów, którzy mówią co chcą aby zaistnieć i podobać się młodzieży, a robią całkiem co innego. Zrobisz co zechcesz, twoje życie.