Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heretyczka

Czy można wypisać się z kościoła katolickiego?

Polecane posty

Gość chełm1
no prosze jak sie chrzczeni Żydzi chca nagle wypisywac z Kosciola, Polacy sie nie wypisują

nie nagle i nie jestem Zydowka a Polka tylko w polowie. masz z tym jakis problem?

Gość to tylko jaaaaaaaaaaaa
zgaga; daj se siana i nie dyskutuj, mohery wszedzie cie dopadna ( przepraszam, nikogo nie obrazam), wejda na topik o wypisaniu sie z kosciola tylko po to wlasnie zeby nawracac, jak mnie to wkurza, dla siebie chca tolerancji ale od siebie to zero. nie moge pojac jak logicznie myslacy, rozsadny czlowiek moze wierzyc w te bzdety co sa nawypisywane w biblii, a owszem wierze ze jezus zyl kiedys ale byl zwyklym czlowiekiem. o kosciele i ksiezach nawet nie zaczne pisac bo by mnie ponioslo nerwowo. szkoda zdrowia z wami dyskutowac, idzcie sie pomodlic do boga ktorego nie ma

Gość powie waz, ze w mojej
ateistycznej rodzinie dziadkowie sie nie nawrócili, zyli dlugo, szczesliwie, uczciwie,i zgodnie, jak zreszta żyje cala reszta rodziny, Nie twierdze, ze nie ma jakiejs siły wyzszej, nauka jeszcze tak daleko nie zaszla, ale na pewno nie odpowiada mi zadna z religii. Przeciez nie bedę udawała, to dopiero byłoby nieuczciwe.

Gość powie waz, ze w mojej
i oi zdanie uczciwie jest sie wypisac, bo ststystyki pt 98% katolikow sa nieprawdzwe, a przeciez na nie powoluja sie chocby politycy - bez sensu.

Gość ddalfOlla
krzyże i obrazy są tylko takim fizycznym "pomagaczem" do modlitwy. Nikt chyba nie modli się do samego obrazu, czy figurki. Obrazy mają tylko pomagać, a nie być bogami dla ludzi. Trochę mylicie pojęcia na siłę. W Biblii chodziło o modlenie się do obrazów, czy posągów, konkretnie do nich, jak w starym testamecie ludzie modlili się do złotego cielca, jeśli dla modlącego obraz to nie Bóg, a jedynie obraz przestawiających jakiś świętych do których się modli, to jest to w porządku.

Gość ddalfOlla
po za tym jeśli chodzi o wypisanie się z kościoła katolickiego, to można to zrobić oczywiście formalnie, ale samego sakramentu jakim jest chrzest nie da się wymazać, anulować.

Gość ddalfOlla
a co do tolerancji, to współcześnie wierz mi, że o wiele trudniej być katolikiem współcześnie. Spróbuj być katolikiem wśród młodych ludzi choć przez miesiąc, to zobaczysz, jak będziesz wyśmiewany i szkalowany.

Gość dziwne dziewne
niby sami katolicy w polsce a ja z nam pełno agnostyków i ateistów... wśród starszych osób!

Gość ddalfOlla
"ale ta niechec do katolicyzmu nie wziela sie z nikad" - więc jest w porządku wyśmiewanie się, że ktoś chodzi do kościoła?

Gość ddalfOlla
szczerze to byłam w szoku, jak niektórzy mogą bez sensu atakować tylko za wiarę w Boga, nic tym ludziom nie zrobiłam, ani moja młodsza siostra, a nagle znikąd był atak. Całe szczęście, że miałam dwójkę normalnych przyjaciół, bo ciężko by mi było przejść przez liceum, gdzie nie było żadnej tolerancji dla wierzących.

Gość dziwne dziewne
jeszcze nie słyszałam żeby ktoś z kogoś śmiał się prosto w twarz z powodu katolicyzmy... za to z wielu innych powodów tak...

Gość ddalfOlla
dlatego naprawdę podziwiam młodych ludzi, którzy otwarcie przyznają się do swojej wiary. To wymaga współcześnie dużo odwagi.

Gość ddalfOlla
no ja się spotkałam z wyśmiewaniem z tego powodu i to niestety nie raz

Gość dziwne dziewne
a ze mnie się śmiano bo byłam grubsza, codziennie mnie szkalowano, pluto na mnie, nie miałam ani jednego dnia w liceum żeby ktoś mnie nie wyzwał. a mojego kolegę geja kilka razy skatowano w liceum. niestety w tym czasie nastolatkowie wyczuwają jakąś słabość niezależnie od religii orientacji czy wyglądu...

Gość dziwne dziewne
a były inne osoby grube co same po mnie jechały...

Gość zderrr
krzyże i obrazy są tylko takim fizycznym "pomagaczem" do modlitwy. Nikt chyba nie modli się do samego obrazu, czy figurki. Nie? A zmienianie sukienek Matce Boskiej Fatimskiej to jak określisz? A nazywanie wielu obrazów "świętymi i cudownymi, mającymi moc"? Ja ciągle słyszę te herezje w Twoim ukochanym Kościele Katolickim. Modlenie się do świętych - kolejna herezja - jak można modlić się do kogoś, kto nie żyje? Mogłabym Ci podać mnóstwo przykładów na zakłamanie KK, który dorobił sobie Tradycję i dogmaty bo nie mógł znaleźć potwierdzenia w Piśmie św. Jedno wielkie kłamstwo Lepiej zacznijcie czytać Biblię, tam jest prawda.

Gość ddalfOlla
przez obrazy, figurki można modlić się do BOGA, ale same te obiekty bogami nie są. A co do tych cudownych obrazów, to może chodzi o to, że PRZEZ NIE Bóg zsyłał łaski ludziom. Nie same obrazy te łaski - uzdrowienia itd sprawiły, ale Bóg przez nie i dlatego ludzie o nie dbają. Nie wydaje mi się, aby ktokolwiek uważał obraz za samodzielnego boga (tutaj specjalnie z małej litery).

Gość dziwne dziewne
nie obchodzi mnie kto w co wierzy ale cenię nie wkraczanie czyichś poglądów w moje życie.

Gość nocococo
Łaski przez obrazy? Uzdrowienia przez obrazy? Sądzisz, że Bóg który mówi: Nie będziesz CZYNIŁ żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko () Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym (swoją drogą, ciekawe czemu to przykazanie zostało usunięte przez KK) - te sam Bóg uzdrawiałby przez obraz lub figurkę? ŁASKA przychodzi tylko przez Jezusa, przez Jego zbawczą śmierć na krzyżu.

Gość ddalfOlla
może warto się zainteresować, jak interpretują ten fragment teolodzy z Watykanu. Oni całe życie studiują Biblię, a to naprawdę nie jest łatwe, szczególnie, że różne tłumaczenia znieształcają treść. Trudno, żeby zwykły człowiek, bez odpowiedniego wykształcenia mógł od tak interpretować właściwie tekst pisany wieki temu...

Gość ddalfOlla
"swoją drogą, ciekawe czemu to przykazanie zostało usunięte przez KK" - a nie sądzisz, że jeśli naprawdę chcieliby je usunąć, to by usunęli z nowych druków Biblii i Katechizmu Katolickiego. Czemu tego nie zrobili? Czemu z Katechiźmie jest pełna wersja tych przykazań i ich szczegółowa interpretacja?

Gość ddalfOlla
przecież mogli. Kościół miał możliwość całkowitego usunięcia tego przykazania i zmian jeśli tylko chciał

Gość gość
Oczywiście że możesz. Jest wolność wyznania. Z punktu widzenia kościoła wypisanie się jest grzechem. Kler równa się zakłamanie i ciemnogród. Oni uważają za grzechy wszystko, z wyjątkiem dawania kasy na kościół. Możesz się wypisać. Jak nie zgadzasz się z ich nauka po co masz należeć do tej sekty. Poza tym można być chrześcijaninem nie należąc do żadnej grupy wyznaniowej.