Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heretyczka

Czy można wypisać się z kościoła katolickiego?

Polecane posty

Gość babukkia
nie wiem dziewczynko w co wierzysz, ale mi ciebie szkoda - tyle nienawiści w Tobie. idź do proboszcza, weź odrazu 2 świadkó i powiedz, że się nie ruszycie z tamtąd aż was nie załatwi tak jak tego chcecie i tyle. a modlitwą do bałwanów mnie rozbawiłaś szczerze.

Każdy ma swoje zdanie. Tylko, że każdy niech postępuję zgodnie ze swoim sumieniem. Osądzić tylko Bóg ma prawo każdego człowieka, a nie człowiek człowieka. "Człowiek nie jest tylko sprawcą swoich czynów, ale przez te czyny jest zarazem w jakiś sposób "twórcą siebie samego" Jan Paweł II

Magda 285 - alez oczywiscie, ze masz wpojonego boga, przeciez w PL od niemowlaka sie tym karmi ludzi, przeciez nikt ci nigdy nie dawal do wyboru w co chcesz wierzyc tylko od poczatku ci podsuwano dogmaty wiary katolskiej. czyz nie tak?

Gość heretyczka
@allium, właśnie nie w tego, bo katolicy klęczą w niedzielę w kościele a w poniedziałek grzeszą i miłość wyznają sobie. Ja wierzę w naturę, bogiem dla mnie jest moc natury, ani dobra ani zła, ani nie karze, ani nie wynagradza. A nie jakieś głupie przykazania. To jest historia waszych przykazań: Przyszedł Bóg do Arabów i mówi: -Mam Przykazania dla was, które uczynią wasze życie lepszym. -Co to są przykazania?- pytają Arabowie -Zasady według których macie żyć -Podaj przykład- żądają Arabowie -"Nie będziesz zabijał" -Nie zabijać? Nie jesteśmy zainteresowani twoimi Przykazaniami Bóg poszedł do Murzynów -Mam dla was Przykazania Murzyni żądają przykładu, Bóg podaje: -"Będziesz czcić ojca i matkę swoją" -Czcić ojca? My nawet nie znamy naszych ojców. Bóg poszedł z propozycją Przykazań do Meksykanów, ci również żądają przykładu, Bóg podaje: -"Nie będziesz kradł" -Nie kraść? Nie jesteśmy zainteresowani twoimi Przykazaniami. Bóg poszedł do Francuzów, ci też żądają przykładu, więc Bóg podaje: -"Nie będziesz pożądał żony bliźniego swego" -Nie pożądać cudzej żony? Nie jesteśmy zainteresowani twoimi Przykazaniami. Bóg poszedł więc do Żydów: -Mam Przykazania -Przykazania? - Żydzi spoglądają porozumiewawczo na siebie, w końcu najlepszy kupiec pyta: -To ile? -Są za darmo -Bierzemy 10.

Gość Magda 285
Nie nie tak. I tu - zgaga- się bardzo mylisz.

Gość heretyczka
Dokładnie zgago, im większe "grzechy" (chociaż kto ma prawo mówić innym, że grzeszą i narzucać jak mają żyć), tym większy strach i bieganie do kościoła. A zresztą religia kaltolicka wymyśliła, że ci którzy chodzą i się modlą się olewa, a tych, którzy się nawrócą to wynosi się na piedestał, więc gdzie sprawiedliwość?

Magda 285 - twoja rodzina nie jest wierzaca? twoje srodowisko nie jest katolickie? mialas mozliwosc sie w pelni zapoznac z innymi wyznaniami i wiarami (buddyzm, judaizm, hinduizm itd)? zaloze sie ze nie wiec mam racje, ty po prostu idziesz droga, ktora ci wyznaczylo spoleczenstwo. a ten niby twoj wybor to tylko zludzenie.

Gość heretyczka
Dobrze magda, jeżeli zgaga się myli to daj nam dowody na istnienie boga, takie naukowe, podeprzyj własną teorią faktami/badaniami naukowymi. To są czyste hipotezy. A wiesz magda, ja urodziłam dwoje dzieci i jestem dziewicą jak maria, wierzysz mi?

niestety, chrzescijanstwo jest oparte glownie na strachu. co jest po prostu CHORE.

Gość heretyczka
zgaga ma racje, ostatnio studiuje buddyzm, ma on piękne tradycje, to religia a zarazem filozofia. W szkołach powinno być religioznawstwo i dopiero człowiek pełnoletni zaopatrzony w wiedzę na temat różnych religii powinien dokonywać świadomego wyboru.

możesz dokonać apostazji - pewnie ksiądz będzie wybrzydzał; tylko jakie to ma znaczenie - akta pozostaną, a apostazja to tylko wewnętrzna regulacja KRK?

Gość Magda 285
do zgaga - ty możesz nawet wierzyć w stół, albo krzesło, mnie to nie interesuje a mnie nie pouczaj jeśli ja wierzę w to czy w tego co wierzę.

Magda 285 - ale to oczywiscie tylko i wylacznie twoja sprawa w co wierzysz ,nie twierdz jednak, ze twoja wiara jest tylko i wylcznie twoim w pelni swiadomym wyborem bo tak nie jest. niestety. heretyczka - dokladnie, jesli juz ma byc religia w szkolach (co jest porypane) to religioznawstwo a nie tylko katolskie pierdy.

Gość heretyczka
do Magda 285, skoro tu jesteś to cię interesuje, i musiszdużo grzeszyć, że się tak boisz.

Gość heretyczka
@akronim, właśnie próbowałam i mnie wyrzucił czarnuch jeden.

Gość Magda 285
heretyczka- nie dotkniesz nie przekonasz się.Jesteś taką osobą. Studiuj sobie buddyzm i inne religie, przecież każdemu wolno. Nie będę ci podawać faktów o istnieniu Boga.To moja tajemnica. Przyjdzie czas, że sama tego doświadczysz. I to niedługo. Napisz wtedy o tym. Pozdrawiam.

ja nie zaprzeczam istnieniu boga, bog to wszechswiat a wszechswiat to bog. jedynie moje podejscie do niego jest inne. i tyle.

Gość babukkia
a wiecie co jest najśmieszniejsze? że na starość i tak większość z was się nawróci:P a jeżeli kiedyś (czego wam nie zyczę) zachoruje ktoś najbliższy to będziecie klękać przed lekarzem czy może zwróćicie się do Boga?

Jeśli nie chcesz być w KK, to do jakiego Kościoła chcesz się przenieść? A jeśli do żadnego, a i tak nie wierzysz lub Ci nie odpowiada ten Kościół, to wpis w księgach parafialnych powinien być dla Ciebie czyst biurokracją i nie powinno Cię to ani ziębić, ani grzać i możesz to mieć gdzieś

Gość heretyczka
krzyż stał się symbolem chrześcijańskim przez przypadek, katolicy to wykorzystali, przecież piętnowali krzyżowaniem największych łotrów, bandytów. A w imię religii katolickiej zginęło więcej niewinnych ludzi niż podczas II wojny. Niewinne, często obdarzone inteligencją i zdolnościami osoby. A jeśli chodzi o kobiety, to kościół strasznie je dyskryminuje. Na każdym kroku, dlaczego o bogu mówi się Pan a nie Pani? czy bóg ma płeć?

podejrzewam ,ze mas 16 lat i przechodzisz pierwszą powązniejszą próbę usystematyzowania świata , odpowiedzenia sobie na pytanie - jak to jest ? kim jestem ? - i stąd te niezborne zarzuty , pytania i pretensje . Ach ,młodość , młodość ...:D

Gość heretyczka
Nie chcę należeć do żadnej religii/kościoła. Nie wierzę w żadną religię, każda religia to sekta. Ja wierzę w boga, bóg to natura, żywioły, to wielka moc, nad którą nikt nie ma kontroli. My jesteśmy jej częścią.

o Bogu mówi sie Pan - po pierwsze dlatego ,ze On sam tak siebie nazywa , a po drugie dla podkreślenia nadrzędności Boga nad wszystkim co żyje :)

Gość heretyczka
mam kochany 40 lat

nie wiem co to znaczy, ale niech będzie hehe Wierzyć naturę, to wierzyć w trawę (bez skojarzeń!), słonia, żuczka gnojarka, fotosyntezę, chlorofil - tylko co to znaczy? :D

nad którą nik nie ma władzy - czyli ona sama - ta natura też władzy - rozumnej - nad tobą nie ma ?

jak to wyznawcy wszyscy polecą po pomoc do lekarza, a dziękować będą bogu; w domu im pewnie krasnoludki sprzątają