Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heretyczka

Czy można wypisać się z kościoła katolickiego?

Polecane posty

Gość heretyczka
Czyli on pan a ludzie plebs, do tego to się sprowadza. No tak na można i tak, na naturę też się mówi matka natura.

: dobra trawa nie jest zła " a po jakimś czasie ... to kto wie w co człowiek może uwierzyć ?:)

Gość heretyczka
Dokładnie wierzę w tego żuczka i w tą naturę, która również nie ma nad sobą władzy. Dochodzimy do sedna, kościół chce i ma nad swoimi wiernymi ogromną władzę i o to chodzi.

Gość qweasdqwe
wypis da tyle, ze chociazby pogrzeb odbedzie sie bez udzialu ksiedza i tej calej katolickiej ceremoni, nie bedzie krzyza na grobie. skoro ktos jest niewierzacy to moze ma to dla niego znaczenie.

Nie mozesz mówić, że każda religia to sekta, bo to jest sprzeczność w sama w sobie. Sektą jest odłam od jakiejś głownej religii, a więc musi być jakaś jedna prawdziwa religia skoro istnieją sekty. A tylko sekty nie mogą istnieć, bo zawsze musi być coś głównego od czego odstępują. To tylko tak w kwestii formalnej, bo nie będę Cię przekonywał, ze Bóg, taki czy inny istnieje, ale wiara a nature to zwykły banał, to nic nie znaczy, a i natura sama z siebie raczej nie powstała

Gość Wwakka
To Wasze życie i Wasze wybory ale nie zdziwcie sie jak przy Sądzie Ostatecznym pójdziecie na lewą stronę. A potem bedzie "płacz i zgrzytanie zębów". Baj poganie!

po pierwsze bóg nie jest żadnym panem ani nie jest nad wszystkim, jeśli jest taki mądry to niech sam zniknie i zapanuje nicość wtedy wielki bóg będzie niczym

Heretyczko, Kościół ma "władzę" nad wiernymi, ale nie sam z siebie, ale mocą jakiegoś autorytetu. Poza tym, co by nie mówić, to ludzie albo przyjmuję ten autorytet albo nie, wolna wola. Mnie sie wydaje, że ludzie którzy mocno wierzą raczej nie czują sie zniewoleni. Kościół jaki by nie byl jest poukładany, a natura wiecznie dąży do chaosu.

no to ty nie masz władzy nad naturą - natura nie ma władzy nad tobą :) to na czym polega twoja wiara ? no i w co wierzysz ?:)

Gość Magda 285
heretyczka - szkoda,że przez przypadek ktoś cię ochrzcił..... Idź swoją drogą i nikomu nic nie udowadniaj.... Widzę,że mamy pogaduszki z jehową, która nie znosi Maryi i krzyża.

fubusiowe dziecko, czyli w te całej buntowniczej wypowiedzi, zakladasz, że on jednak istnieje??

"Sektą jest odłam od jakiejś głownej religii" czyli zgodnie z twoją definicją KRK to sekta, a raczej całe chrześcijaństwo

Może ludzie inaczej podchodziliby do wiary, w tym wypadku w kościele katolickim, gdyby chrzest był przyjmowany w momencie, gdy ludzie są świadomi i chcieliby go z własnej woli. Ostatnio na National Geographic oglądałem program o kolonii Huterytów i widać tam było jaką wagę ludzie przykładają do swojego chrztu i jak in ma nim zależy gdy przyjmują go świadomie.

Gość heretyczka
@fubusiowe dziecko, to prawda, niech zniknie, jest niczym bez swoich wiernych. A jeśli chodzi o sekty to chrześcijanie 2000 lat temu właśnie taką sektą zwalczaną, takim odłamem byli. Teraz są mega sektą. Kółko rybackie i tyle.

akronim, to zależy od punktu widzienia, jeśli Izrealici mają się za pierwszych ludzi na ziemi i byli wyznawcami pierwszej religii to każda kolejna religia, w tym wynikające z niej chrzescijaństwo jest sektą. To tak dosłownie, ale gdyby się w to zagłebiać, to żydzi odrzucili Jezusa, nie przyjeli jego nauk i to oni odstapili od Tego który był kontynuacją, więc trudno mówić o sekcie chzrescijańskiej. Ale ja nie będę tu dobrym adwokatem hehe

Gość heretyczka
@allium, już pisałam, wierzę w naturę, jestem jej częścią. Jak umrę to zostanę zakopana lub nie, wszystko jedno, ale białko, z ktorego składa się człowiek zasili glebę i ją urzyźni, takie są jej prawa. Uczciwe, a nie, jak będziesz grzeszył to piekło.

Gość heretyczka
Sam piszesz ustanowili, przyjeli, zadecydowali, i trzeba dodać wymyślili żeby mieć nad ludźmi władzę. Oczywiście religia spełnia jeszcze iną role, daje ludziom wzorce i pomaga żyć, nie mówię, że jest zła tylko, że w to nie wierzę i mi nie odpowiada, chcę się wypisać bo została mi narzucona a ksiądz się nie zgadza.

a tak z ciekawości, które dogmaty, zasady wiary Ci nie odpowiadają? tzn totalnie wszystko i dlatego wierzysz w naturę??

@ AgentT w rzeczy samej, Żydzi nie odrzucili chrześcijaństwa, to św. Paweł pożegnał się z Prawem, a przecież na jakiś czas zostali nazarejczycy

masz 40 lat :D i pozwalasz sie zbyć jak dzieciak księdzu ?:D oj, chyba palec ci sie o smyknął i masz 14 lat :D

i ta twoja wiara tylko do tego sie ogranicza ? :) do pewności ,ze kiedy umrzesz to zasilisz glebę ? to przecież żadna wiara tylko wiedza i to na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej . I w czym ci ona pomaga ? bo chyba pomaga ?

Gość heretyczka
Wierze, że Jezus żył, bo jest postacią historyczną. Ni jestem świadkiem jehowy, jak ktoś mi zarzucił (chociaż mnie to nie obraża bo każdy ma prawo wierzyć w co chce). Za dużo pisania, poczytaj sobie, bardzo ciekawe rzeczy. https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:GM3TQ8u0icoJ:www.filozofia.3bird.net/download/filozofia/religia/religia-spis-dogmatow-kosciola-katolickiego.pdf+dogmaty+ko%C5%9Bcio%C5%82a+katolickiego&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjYWtk7c4RKYjJvHBtnKLJQLEVREQi2ot3rnAyDHYyASB3jGvgkQSik9fS3DV2SQM9HacTHZcBbWlw-yT-duOkxV3b2slwvYbruP2pyU3zaRsZ1peXb2pEroSEPQRhmvigq6umS&sig=AHIEtbTULrUZAZiySC_uUV1GzHpNr1wjJw

Gość heretyczka
Bo po śmierci zaliczasz glebę i koniec. Ludzie ze strachu powymyślali sobie różne ideologie. Nie zamierzam polemizować z osobami, które sugerują, iż jestem nastolatką. To spróbuj iść i porozmawiać o tym z księdzem, oni bardzo się boją, że się to rozniesie i więcej ludzi się wypisze. Zresztą, jeżeli dojdzie do tego, że będziemy musieli płacić z tego tytułu podatki, to zostanie w kościele 30% wiernych. Pożegnam was moi drodzy, dziękuję za dyskusję i poświęcony czas. Dyskusja zeszła nieco na inne tory, nie było to moim zamierzeniem.Pozdrawiam serdecznie i jeżeli kogoś obraziłam to bardzo przepraszam. Pozdrawiam.

z całym szacunkiem Autorko, ale wiara w naturę nic nie oznacza. Co dla Ciebie wynika z tego, że w roślinie zachodzi fotosynteza albo piorun uderzy w drzewo? To tak jakbym ja mówił, że wierzę w prawo ohma - gdzie opór jest wprost proporcjonalny do napięcia, a odwrotnie do pradu. Mogę w to wierzyć, ale trudno wierzyć jedynie w prawo, jakaś zasadę, bez zadnej dychowości

no ,ale z tego co widzę to śa dogmaty KK . A przecież kościołów chrześcijańskich jest cała masa - i oczywiście ty twierdzisz , ze wszystkie sie mylą ?:D

no tak , dyskusja zeszła na inne tory jak sie okazało ,ze poważnie cie potraktowaliśmy i czekamy na argumenty a nie ogólniki :)

Gość niyggvhjn
@allium Tak czytam co autorka pisze i odnoszę podobne wrażenie odnośnie jej wieku :-D

olej apostazje, to nic nie daje, nawet jak książe podpisze to i tak widniejesz jako katoliczka. Musisz wysłac pismo do kościola gdzie cie zanieśli, ze żądasz wykreslenia danych osobowych wg ustawy. Wyslij t za potw odbioru. Potem za jakis czas zażądaj wglądu do danych. Jak ci nie pozwola to możesz wytoczyć im proces, zgłosić to do prokuratury, bo jest to karalne na mocy ustawy o ochronie danych osobowych

ale czemu tak namietnie wciskacie heretyczce tego swojego boga? czemu wszyscy chrzescijanie tak bardzo naciskaja zeby jak najwiecej ludzi na swoja strone przekabacic? dajcie zyc! "Kościół ma "władzę" nad wiernymi, ale nie sam z siebie, ale mocą jakiegoś autorytetu. " ten autorytet to precyzyjnie budowany strach, nic innego.