Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katiiikaa

Poród - fakty i mity

Polecane posty

Gość onabezogona29
katiiika- trzymam kciuki. :)Dasz radę. Ja juz dzieci nie chcę mieć, 2 poród to była rzeźnia.

Gość crazyhouse
w moim miescie tez nie ma znieczulenia , nawet za oplata....

Gość antydepress
mitem jest ze gdy zobaczy sie dziecko to zapomina sie bolu- ja nie zapomnialam. nie wiem w jaki sposob inne kobiety doznaly cudownej amnezji, do dzisiaj jest to dla mnie zagadka. fakt ze jest to totalna bzdura

Gość ndbdbd
Trzeba wietrzyc krocze bo sie znacznie szybciej goi i nie lazic za szybko z dzieckiem na spacery tylko jak najwiecej lezec aby macica przy obkurczaniu sie nie obnizyla i nie dzwigac,chodzic trzeba troche aby nie bylo zakrzepow ale nie przesadzac

Gość katiiikaa
Dzień po terminie i zero objawów porodu. Dzisiaj idę na ktg. Ostatnio lekarz powiedział, że do niedzieli urodzę. I fajnie byłoby, gdyby tak się stało, ale termin minął... Teraz boję się wywoływanego porodu i dałabym wiele, żeby zaczęło się samo.

Gość taki lajf
U mnie dwie ciąże, każda inna, i dwa porody - też zupełnie inne :) Za pierwszym razem trwało wcale nie tak długo, bo 7 godzin od podania oksytocyny, skurcze bolesne, ale takie do wytrzymania, parte to już w ogóle ulga, no ale skurcze miałam za słabe, córka się cofała i ostatecznie po 2 godzinach parcia lekarki mi ja wycisnęły. Ale przez cały czas nawet nie pomyślałam, żeby krzyczeć (tez się dziwiłam, co te wariatki obok tak się drą) :P Najbardziej pamiętam mój strach, który paraliżował, przez te 7 godzin nie odezwałam się do męża, po porodzie poryczałam się jak bóbr (z ulgi, ze zmęczenie), przez kilka godzin nie miałam siły wstać (spod prysznica odwoziły mnie położne wózkiem :P )... No i przez dobre kilka dni wyglądałam starzej, niz moja mama :o Drugi poród o d pierwszych skurczów 36 godzin, bolesne 13. Skurcze samoistne, żadnej oksytocyny, jeszcze 4 godziny przed końcem bolało juz bardziej, niż na maksie za pierwszym razem :P Ostatnie 3 godziny to juz się darłam jak na amerykańskich filmach, jazda bez trzymanki :D Parte to już w ogóle szok, jakby dupą arbuz miał wyskoczyć - dosłownie :D I dopiero poznałam, jak to jest naturalnie :D Skurcze mocne, ale już po drugim partym mała wyskoczyła - a urodziłam prawie na podłogę, bo stałam żeby się dziecko wstawiło do kanału, a tu w pewnym momencie główkę czuję ręką :D Po porodzie z przyjemnością przytuliłam córeczkę, jak odwieźli mnie na salę to od razu sama poszłam się wysikać (położne mnie ochrzaniły :P ), czułam się zmęczona, ale tak normalnie, bez wyczerpania, w ogóle nie wyglądałam i nie czułam się jak po długim porodzie :) Nie wypowiadam się za wszystkie kobiety, ale dla mnie naprawdę sam ból jest drugorzędny. Organizm zwykle wie, jak sobie z nim radzić, hormony robią swoje, no i masz świadomość że z każdym skurczem przybliżasz się do rozwiązania :) Ja o wieeeele lepiej wspominam drugi poród, kiedy cały czas mąż miał ze mną kontakt, kiedy nie czułam tego paraliżującego strachu. Ból z ostatnim skurczem mija, zwykle sie o nim zapomina, a takie rzeczy jak niefajny personel, nieodpowiednie warunki siedzą w głowie długo i robią dużo więcej szkody. Także bez paniki, nie jest to popijanie drinków z palemką ale przejść trzeba :D Gdyby było tak tragicznie jak to często się czyta w necie, to juz by ludzkość dawno wymarła ;)

Zresztą jaki jest sens rozpamiętywać ból? Jak ci wyrwą zęba to też ciągle o tym myślisz? Bez sensu zupełnie. Było minęło i tyle.

Gość katiiikaa
Teraz to już mi się odmieniło. Boję się wywoływanego oxy... Spróbuję dziś wywołać coś seksem, chociaż nie sądzę, żeby to coś dało ;/ .

Gość katiiikaa
Byłam na zapisie ktg. Usłyszałam tylko: "Bardzo ładny zapis, proszę pani."

Gość Mniej lubi więcej
skurcze bolą, ale u mnie dramatu nei było. Czułam się jakbym miała mega wielki zatwardzenie i tak jakbym miała zrobić za chwilę mega wielką kupę :) skurcze trochę rodzajem przypominają bole miesiączkowe albo właśnie problemy żółądkowe i skręcanie kiszek :) Miałam poród wywołany oxy...spoko, bo przynajmniej wszystko trwało 2,3 godziny....

Katika tylko spokojnie nic na siłę, pamiętaj że termin też można źle wyznaczyć i tak naprawdę możesz być jeszcze przed faktycznym terminem, więc nie potrzebnie się niepokoisz a powinnaś się teraz maksymalnie relaksować. Pamiętaj też że to dziecko pierwsze daje sygnał że już czas, więc bez względu czy wierzysz w takie rzeczy czy nie, to zamiast się denerwować, rozluźnij się. Dziecko zbiera informacje o świecie przez emocje matki, więc jak matka od tygodni jest cała w nerwach i się boi i się martwi to informacja jaka trafia do dziecka jest oczywista.... i pewnie sobie myśli '' to ja pier.... nie wychodzę na taki świat ;P '' Ale poważnie spróbuj ''rozmawiać'' ze swoim dzieckiem na poziomie telepati (przyda Ci się to przez pierwsze tygodnie, jak nie będziesz wiedziała dlaczego płacze) i zachęcaj do wyjścia. Z domowych sposobów, tak jak dziewczyny mówiły, seks-nie zaszkodzi ;) masaż piersi (w szczególności sutków- możesz poprosić partnera o ssanie ich ;).. nawet jak nie wywoła skurczy, to zahartuje sutki na późniejsze karmienie. A ja Ci jeszcze polecam zrobienie w domu lewatywy, to żadna filozofia ani operacja, nie niesie ze sobą żadnego ryzyka (zwłaszcza w tym okresie ciąży). Nawet jak nie przyspieszy porodu, to przynajmniej będziesz miała ją za sobą ( większy komfort psychiczny podczas porodu). I dawaj znać jak Ci idzie :) pozdrawiam i trzymam kciuki

Gość katiiikaa
Dziewczyny! Chciałabym się pochwalić synkiem. Olek urodził się 13.02. i waży 3,8. Kawał chłopa! Rodziłam jednak ze znieczuleniem, bo okazało się, że jednak jest darmowe. Poród wspominam wspaniale. Trwał 3 godziny. Miałam świetną położną. A skurcze? Bolą bardzo, ale nie aż tak, jak czasami straszą na Internecie. Nie miałam nacięcia, założyli mi tylko dwa szwy. Poród do najpiękniejsze przeżycie! Gorąco pozdrawiamy :)

Gość katiiikaa
to *

Gość LadyJoy
nie boj nic :) poród to nie takie straszne rzeczy jak je malują ;P dla rozluznienia polecam http://toster.pl :)

Gość mama majowa:)
moje gratulacje i niech synek zdrowo rośnie :)

Gość najsmieszniejsze jest to
Katiikaa gratulacje!! Troche podnioslas mnie na duchu. Bo im blizej mojego tp tym bardziej sie stresuje,mam mieszane uczucia. Raz nie moge sie doczekac,czuje radosc a za chwile strach i przerazenie.

Super Katika :D gratuluję synka, cieszę się że wszystko dobrze poszło i oby dalej tak :) niech się synuś zdrowo chowa. Pozdrawiam

Gość a ja........
Katika ja też gratuluje. Ja jestem teraz w drugiej ciąży 30-ty tydzien i juz spać nie moge przez te myśli o porodzie. Jakoś za pierwszym razem az tak sie nie bałam. pierwszy poród miałam krotki ale skurcze bardzo bolaly. Dzięki Bogu miałam znieczulenie bo ten gaz to nic nie dawał. Teraz jestem w innym kraju i mam nadzieje,ze też wszystko pojdzie gładko i szybko. Ah juz chciałabym miec to za sobą....

Gość a ja........
Przy pierwszym porodzie też bylo dla mnie najgorsze jak moje ciało samo chciało wypchnąć dziecko a położna prosila aby nie przeć bo jeszcze nie bylo pełnego rozwarcia....a ja nie miałam nad tym kontroli.