Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama prawie 2 latki

Co zjadły dziś wasze 2 latki?

Polecane posty

mały je dużo, waży 13 kg i mierzy w sumie nie wiem ile dokładnie, ale jak wstanie to aż z ciekawości go zmierzę :)

Gość nie ciumkająca
ranko kaszka na mleku modyfikowanym 240ml lub jajecznica z 2 jaj lub twarozek plus pieczywo i herbata z miodem jakis owoc, chrupek zupa (uwielbia zupy)na drugie ryba min 1 w tyg, inne mieso, surowka z kapusty kiszonej lub ogorek kiszony (uwielbia kiszonki:D) ziemniaki podwieczorek jogurt naturalny z owocami ze sloiczka lub kefir z powidlami kolacja kromka z szynka, serem zoltym lub makrelą na noc kaszka 210 na mm pije soczki rozcienczone woda i wode. ostatnio zrobilam mięte ale krzywil sie :D

Gość autorko tematu...
jak dla mnie za duzo mleka a za malo owocow. zamiast tego kakao daj jogurt naturalny np.z potartym jablkiem,albo bananem. Zamiast butli rano,kubek kakao. Albo zamiast kinder niespodzianki np.kiwi albo jablko z marchwia. Nie mam nic do slodyczy,ale owoce powinny stac na 1 miejscu,potem slodycze. Wiem,ze to przykladowy jadlospis akurat z dzisiejszego dnia. Ale sa mamy,ktore o owocach zapominaja.

Gość to ja tez
hehe wymyslone makaron taki jak do lasagne, boczek parzony podsmazony, gotowana kapustka kiszona i sos serowy topie ser topion i dodaje make ze smietana i miesza sos gotowy :)

Gość nie ciumkająca
moj niestety nie lubi zadnych pierogow, nalesnikow itd:/ szkoda ze slodyczy dostanie czasem herbatnik, ciastko maslane lub czeoladke kinder

Gość yukki
no to mój za tydzień 2 latek przy waszych to w sumie nic nie je :) On ciągle "piersiowy" więc sniadania słabiutko mu idą - dzisiaj kilka łyżeczek serka i kawałek chleba; ako 2-gie śniadanie 2 mandarynki i kostkę gorzkeij czekolady; na obiad zupę szpinakową - sporą dzieciecą miseczkę; jak się obudzi spróbuę namówić go na jogutr owocowy. A wieczorem kanapka z wędliną albo jajecznica - sam "mowi" na co ma apetyt. Cały dzień pije sok z wodą albo wodę. Namówienie go na kaszę mannę to cud jakiś, mleko albo kakao - nigdy w życiu, ani mm ani krowie.

Gość mama prawie 2 latki
jeżeli chodzi o owoce to akurat w te dni było mało ale jak jest weekend to zawsze mamy nakręcone bo za dużoludzi w domu,tak normalnie je dużo owoców, pół grejpfruta to minimum,uwielbia wszystkie które mają taki wyraźny smak, kiwi,grejpfruty,pomarańcze. Jemy codzinnie.

Gość Liliana 1982
córka ma prawie 2 lata śniadanie: kromka chleba z masłem + żółty ser ,ketchup i sok świeżo wyciskany z jeden pomarańczy II śniadanie: Pół banana Obiad: makaron z szpinakiem Po spacerze: Jogurt 7 zbóż z połówką banana Kolacja: kromka chleba z masłem + jajko i szczypiorek Przed spaniem 150 ml mleka Bebiko 3 Do picia miedzy posiłkami woda, herbata z cytryna bez cukru lu kompot jabłkowy .

Gość to ja tez
moja zero meka, kakao,kaszek nie jada nie pije nabial tylko przetworzony + sinlac

nie ciumkająca - wszystko się może zmienić z dnia na dzień; moja też nie jadała nic "mącznego" i dopiero od jakichś 2 tygodni zaczęły jej nagle smakować te wszystkie placki, naleśniki, pierogi itp. od tak sama z siebie zaczęła jeść. Tak samo jak dzisiaj z tym bananem, od przynajmniej pół roku banana nie chciała tknąć, ja zjadłam jednego na śniadanie i dałam jej jak zwykle na spróbowanie a ona że neee i uciekła :D a kilka godzin później sama wzięła banana ze stołu i przyniosła mi że chce... pytałam się kilka razy czy na pewno zje i przytakiwała, więc obrałam i szok... zjadła całego :) tak więc wszystko się u dzieci zmienia :)

surówek nie je ani jedno ani drugie -córka czasm coś skubnie ode mnie, ale tak z ciekawości, czasem poprosi o jeszcze, a innym razem nie tknie, jada fasolkę szparagową, ogórka kiszonego, brokuła, warzywa w zupach, seler naciowy, marchewkę, groszek, pomidory w sosach warzywnych i w leczo, kabaczek też w leczo i w plackach, szpinak, ziemniaki oczywiśćie, buraczki w barszczu, ale ja też tylko tak je jem, nie próbowałm jej podac inaczej;)

Gość mama 2,5 latków
aurorka nie twoje dziecko je za często o 13 zupa o 14 drugie danie? jakaś masakra

Gość autorka nie
ja dla niej nie jest za często:) Zupę zje małą miseczkę,a drugiego dania troszkę podziubie:)Jemy razem wspólnie.Jak ja jem i starszy syn to jej mam nie dać? Dodam,że ma skończone 2 lata w styczniu i waży 11 kg.

Gość mama 2,5 latków
dzióbie a nie je bo dajesz jej często, w takim razie wy też jecie za często dziecko powinno mieś przerwy przynajmniej 2,5h

Gość mama 2,5 latków
gdzie tu zasada pięciu posiłków?

8 rano - owsianka na mleku, z zurawina i miodem, miska 250ml 11 - zupa chrzanowa, taka sama miska 15 - 2 ziemniaczki, 2 lyzki zielonej fasolki szparagowej, prawie caly filet z ryby zapiekany z serem 18 - duza kanapka z bialym serem i papryka w miedzyczasie jakies owoce, ale sama nie wiem ile i co zjadl bo z bratem sobie podbieraja, zamieniaja sie itd :P wazy 12kg a je naprawde sporo, prosi o dokladki, potrafi zjesc np 2 miski kaszy jaglanej na sniadanie ;)

Gość mama córeczki2332
jak robicie owsianke??

Gość vdvdv
ale tutaj duzo jedza niektore dzieci moj ma 2 latka i 2 miesiace i zjadl dzis na sniadanie ok 200ml kaszy mannej . pozniej jeden serek waniliowy. na obiad makaron z warzywami a na kolacje pol bulki z serem i wedlina. oczywiscie chrupie sobie miedzy posilkami chrupki, ciastka, dostaje owoce ale akurat nie mialal juz nic co mu smakuje ;) wazy niecale 12kg

Mój syn ma 2 lata i 5 miesięcy. Wczoraj przez cały dzień zjadł: - miska płatków kukurydzianych z mlekiem (ok.250 ml) - banan, jabłko - serek danio - miska zupy pomidorowej z ryżem (zupy je dużo, około 400 ml) + obgryzł dwa skrzydełka z kurczaka na których zupa była gotowana - 2 palcki ziemniaczane - gruszka, 4 kostki czekolady - bułka kajzerka z masłem, wędliną + cały pomidor dzisiaj wstało o 8.30 i do tej pory zjadł: - 1 kromka chleba "7 ziaren" z masłem + 3 małe plastry wędliny, kilka słupków czerwonej papryki - jogurt naturalny, 2 krążki ryżowe - 2 jabłka za chwile będzie jadł zupe xxxxxxxxxx Ma 99 cm wzrostu i waży 16,3 kg. pije wode, wode smakową, herbate, mięte, soki, kompot, wode z sokiem kakao czy kawe zbożową do śniadania/kolacji

Gość mama3,5 latka
8-mleko z kaszka ryzową 10-omlet na słodko 11-30-rogalik maślany 13-30-zupa pomidorowa z makaronem 14-30 -spagetti z serem 16-danio x2 w miedzyczasie pije sok domowy lub kubusia albo herbatke 18-30 mleko z kaszka bananowa ale tak jest tylko dziś bo jest w domu jak je w przedszkolu to pija rano o 7 mleko w przedszkolu prawie nie je i dopiero o 15 w domu obiad bo w przedszkolu przeważnie nie je nic , wogóle nie je owoców po prostu nie lubi:(

Gość koparka
synek 2lata i 2miesiące 9.30 jajecznica z dwóch jaj, kromka chleba, woda 11.00 jogurt z bananem, jabłkiem i pomaarańczą 13.00 zupa brokułowa dość spora miska 16.00 kawalek pizzy domowej roboty z serem i szynką 18.00 kanapka z szynką i pomidorem 20.00 kasza z kubka niekapka w międzyczasie skubnie jakiegoś cukierka, a to babcia podaruje lizaka, chrupki, ale staram się ograniczać.. pije bardzo dużo wody przez cały dzień, sporadycznie soki, uwielbia za to zupy wszelkiego rodzaju, co mnie bardzo cieszy, bo są załadowane warzywami ;)

Gość iloraz ynteligięcji
Moja corka to nie wiem,czym zyje,pewnie energia z kosmosu. Dzis zjadla na sniadanie kakao i kawalek chleba,bez niczego,bo chciala tylko chleb,dalam jej jeszcze inne rzeczy na talerz,w tym owoce,ale nie tknela. na obiad troche rosolu i to tylko dlatego,ze mial makaron 'ksiezniczkowy' (jakies korony i pantofelki),potwm chciala znowu kakao,a na kolacje kawalek chleba i jeszcze raz kakao :/ daje jej to kakao,bo jak to jedyne,co zje/wypije... aha sorry jeszcze tak w ciagu dnia pogryza sobie orzechy wloskie. Nie zebym jej nwe dawala -na talerzu zawsze urozmaicone zarcie,a ta cholera zostawi ibpojdzie. warzywa i owoce to w ogole.w tylek sobie koge wsadzic. Za to jak pojdziemy do restaurscji,to wsuwa jak nie wiem

Gość I tak nie uwierzysz ....
Jedno pytanie : tym Wasz dzieciom wogole sie buzie zamykaja czy przez cale dnie cos "zuja" :O ? Bo jak widze 7 albo 8 posilkow (nawet jesli sa to tylko ciastka albo chrupki) w ciagu dnia to mam watpliwosci :O ...

Gość dlatego ze zal im cudzych
moj raniutko mleko z piersi..nie wiem ile.sniadanie chleb tostowy(wlasnej roboty)z maselkiiem i kapką wcisnietego czosnku.pozniej kasza orkiszowa z miodem i siemieniem lnianym,ktore zmielilam.obiad ziemniaki slodkie i normalne na parze z dodatkiem jakiegos dania ze sloiczka hiip.przed drzemka mleko z cycka.jak wstał znowu warzywa na parze.od meza i mnie wyjadał makaron z pesto(ktore sama robie),na kolacyjke kasza jaglana z jabłuszkiem uparowanym.mleko przed spaniem.moje dziecko b duzo pije soku jablkowego.kupuje taki w kartonach 3lub 5 l.

masz racje moje dziecko pochrupje duzo flipsow.wie gdzie sa sam sobie bierze

Gość iloraz ynteligięcji
Hehe to tez fakt :) ja nie wiem,kiedy bym mlodej miala te 7 posiloow zaserwowsc. 3 te podstawowe ok,dwiebprzekaski do reki,ale tak to plac zabaw,spacer,zabawa,drzemka -kiedy to zjesc,panie premierze?

a zapomnialam ze do obiadu dojadal kapuche kiszona ktora uwielbia

Gość leooooosia
Dlatego ze zal mi cudzych -ty piszesz o dwulatku???

to sa malutkie porcyjki,pare łyzeczek i jak mowi ze juz nie chce nie zmuszam dziecka.ja chodze na spacerki co 2 dzien

byla mowa o 2 latkach .wiec sie wypowiedzialam