Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama prawie 2 latki

Co zjadły dziś wasze 2 latki?

Polecane posty

Gość mama prawie 2 latki

Drogie mamy,piszcie co zjadły dzisiaj wasze 2 latki i dzieci w podobnym wieku, porównamy ile jedzą,może niektóre mamy skorzystają z tych pomysłów na obiad i sniadanko. Moja córka w marcu skończy 2 latka i wczoraj jadła tak: 7.30 butla mleka krowiego z manną 10.00 pół kromki chleba i pół talerzyka jajek na mleku+ kubek lipy z miodem i cytryną(kubek taki dziecięcy nie wiem nawet czy tam szklanaka wchodzi) 12.00 pół naleśnika z serem+ kubek kakao 15.30 miseczka dziecięca rosołu 17.00 pół kinder niespodzianki 18.00 deser z owoców z galeretką 20.00 butla mleka i jeszcze całego kubusia małego wypiła a dziś tak 8.00 butla mleka 10.00 parówka i pół kromki chleba z serkiem+ lipa z miodem 12.00 rogalik z budyniem+ cały soczek ze słomką o 15.30 zje ziemnaczki z sosem i mięskiem o 17.30 budyń 20.00 butla mleka staram sie urozmaicac ale nie zawsze to wychodzi,piszcie jak to jest u was.

Gość przykładowe menu
Mój syn zjadł dzisiaj na I śniadanie kaszę mannę w międzyczasie pół jabłka II śniadanie banana zmiksowanego z jogurtem naturalnym obiadek: rosołek kolacja : owsianka

Gość autorka nie
Moja pije dużo wody.Widzę,że Twoja nie bardzo:) I Twoja je dużo słodkich produktów. 7.00 kasza 9.00 kanapka z szynką i serem,herbata+serek 11.00 jakiś owoc(banan,jabłko)+woda 12.30 zupa jarzynowa 13.30 kotlet mielony,gotowana marchewka i trochę ziemniaków+woda 16.00 coś zawsze przegryzie(herbatnik,flipsy) 18.00 jakiś serek 20.00 kasza A dzisiaj 7.00 kasza 9.00 jajecznica i chleb z masłem+herbata 11.00 serek i herbatnik 13.00 barszcz czerwony z ziemniakami 14.00 ryba i surówka z pekińskiej

Gość cukier cukier cukier cukier
cukier cukier cukier cukier i jeszcze raz cukier :o autorko ktos ci powinien zasponsorowac na gwiazdke kurs zdrowego zywienia, bo twoje dziecko najprawdopodobniej cierpi na szereg niedoborow, nie rozwija sie optymalnie, pracuje na slabe zeby, wielki tylas i fatalne nawyki zywieniowe :o

Gość autorka nie
Oczywiście je to w małych ilościach:)Nie tak jak dorosły:D

Gość tableciara
Moj zjadl dzisiaj o 8.30 cala bulke wydlubana ze srodja do tego jajecznica z 3 zoltek,jest uczulony na bialko jajka oraz ma skaza bialkowa,o 10.30 cale jablko,o 12.30 rosolek ,ztaraz wstanie to o 15 dostanie 3 kluski i brokuly o 19 cheleb cala duza kromka tzn srodek z pasztetm.to wszystko,mleka nie moze pic,nie za malo je wedlug was?

Moja od kilku dni zmienia sobie nawyki żywieniowe, więc jest trochę inaczej niż bywało do tej pory. A mianowicie od rana zjadła: 1 parówkę cielęcą, trochę jajecznicy, miseczkę barszczu ukraińskiego ze śmietaną, 1 całego banana, kilka chrupków kukurydzianych, piła wodę i sok malinowy (domowej roboty). Przed drzemką wypije niedługo 240 ml mleka. A potem zobaczymy. W sumie to dziś pierwszy raz od ponad pół roku zjadła banana i to w dodatku całego, więc jestem zdziwiona. No ale ostatnio przechodzi przemiany żywieniowe i rzeczy które do tej pory nawet nie tykała to wcina chętnie np. naleśniki z serem, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy z jabłkami. W maju kończy 2 lata, wiec pewnie do maja jej się jakoś to jedzenie ustatkuje, a przynajmniej tak przypuszczam :)

Gość IGRASZKA02
WCZORAJ 8. Śniadanie płatki na mleku - mix płatków jęczmiennych, owsianych, kaszy kukurydzianej i otrębów owsianych + pół łyżeczki miodu 11. II śniadanie - jabłko 14. Obiad - miseczka krupniku a na drugie gołąbek z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym, szklanka soku 17. Podwieczorek - Jogurt grecki z kawałkami gorzkiej czekolady, orzechami włoskimi i miodem 20. Kolacja - Dwa tosty pełnoziarniste z szynką + ogórek do ręki i wypił później pół kubka kawy zbożowej DZISIAJ na śniadanie zjadł placuszki z bananami i wypił pół kubka kakao, na drugie śniadanie jajko na miękko + kromka chleba i ogórek kiszony, właśnie skończył jeść obiad - zupę pomidorową z brązowym ryżem i pulpety z mięsa wołowego z makaronem + surówka z pekińskiej. Na podwieczorek pewnie będą naleśniki a na kolację kasza manna na mleku ale jeszcze pewna nie jestem :)

8 30 - krewetki na maśle i kawałek chleba plus pół kubka inki z mlekiem 12 - jogurt, i butla mleka przed snem, ok. 15. bedzie zupa rybna, może ciacho po jak ładnie zje ok. 18 owoce ok. 19 30 owsianka z rodzynkami i bananem

Gość mama prawie 2 latki
Moja córka nie pije wody,tylko sporadycznie, zazwyczaj piję lipę i kompoty domowej roboty, od czasu do czasu sok kupny. Cukier jest tak naprawdę we wszystkim, a to,ze dam jej naleśnika z serem lub co kilka dni zje czekoladkę to chyba nie tragedia.

Gość mama prawie 2 latki
igraszka jak robisz placuszki z bananami?

Gość Jestem pod wrażeniem
tego ile zjadło dziecko autorki :) ...poważnie, można by powiedzieć że niejedzenie dwulatków nie istnieje :D . Moja córka dziś zjadła: mleko z mieszanką zbożowo-kakaową pół kromki z masłem i serkiem kiri oraz szynką 150 ml soku z pomidorów , buraczków oraz jabłka i selera (mieszam jej rózne soki ) to wszystko to śniadanie. Na obiad zjadła kilka łyżek kaszy gryczanej, dwa małe sznycelki wołowe, dziubnęła mieszanki warzywnej i wypiła sok buraczkowy. Na podwieczorem zazwyczaj zjada jakiś owoc ale często też w tym czasie śpi więc dopiero na kolację dostanie na przykład pokrojonego w kostkę ananasa, mleko , bułkę zbożową z pieca z plastrem sera żółtego lub normalną kromkę z jakimś innym dodatkiem. Córka waży 14 kg i mieszy 92 cm, jest szczuplutka ale ciężka bo jakaś taka ubita :D

Gość knackos
Mój je tak: ok. 9.00 2 sznytki chleba z masłem, szynką, twarożkiem naturalnym lub pasztetem,do tego czasem pomidor, a czasem tylko jedna sznytka i do tego jakiś serek albo twaróg ugnieciony z mlekiem , solą i pieprzem ok. 13 zjada jakąś zupkę, albo obiad, sa to różne rzeczy, np. ziemniak z sosem, mięsem i gotowanym warzywem, makaron z sosem pomidorowo -warzywnym albo makaron ze szpinakiem, albo pierogi , ok. 17 jakiś owoc plus kanapka czy jakiś jogurt, albo jak o 13 nie zje wiele obiadu, to je z nami trochę obiadu, który jem z meżem po pracy. ok. 20 kaszka Nie jada praktycznie wcale słodyczy, chrupków itp. Popija wodą lekko dosłodzoną sokiem malinowym.

Synek zazwyczaj je tak: Rano mleko ok 200 ml, modyfikowane, krowiego nie daję jeszcze Zupka spora porcja Drugie danie, lubi makarony z wszelkimi sosikami, rybkę z iemniaczkami i surówką, nie przepada za slodkimi obiadami więc np. naleśniki są b. rzadko, pulpeciki, ryż, czasami obiadek typo doremi gerbera, tak raz na 2 tygodnie potem owoc, chrupki podwieczorek np parrówką, kupuję te sokołów , jajecznica, wieczorem mleko z kaszką, ok 240 ml

Gość ja na Twoim miejscu
Mój synek 2 latka skończy na początku maja i na dziś je mniej więcej o tych porach i takie ilości: 7:30 butelka mleka zagęszczona kaszą manną 10:30 jedna kanapka z szynką albo kanapka do jajka na miękko lub jajecznicy, a po tym jogurt (akurat na punkcie jogurtów jestem uczulona i musi byś dobry skład, bo sama się nie tknę, a co dopiero małemu) bardzo rzadko, ale czasami jada wtedy miskę kaszki, najczęściej na wyjeździe 14:00 obiad, zupa w normalnym talerzu, około 2 chochli i drugie danie takie jak wszyscy, ale gdy są ziemniaczki z mięsem to mniej ziemniaczków więcej mięsa i surówki (lubi czerwoną kapustę), a jak jest makaron, pierogi albo naleśniki, to na przykład naleśnika całego, a pierogów 7, tyle co tata:D i makaronu też sporo 17:00 jabłko, innych owoców nie lubi i wypluwa... Lubi jeszcze ananasa, ale rzadko jemy bo nie dajemy rady całemu we 3 i się potem wyrzuca... 19:30 butelka mleka zagęszczonego kaszką manną Synek waży 11,5 kg i jest szczupły, ma takie skoki wzrostowe, że gwałtownie rośnie wzdłuż, ale nie w szerz, przez co moja mama, jak tak jesteśmy, nie daje mi żyć i ciągle małego goni z jakąś przekąską. Dobrze, że sobie porówna, że wcale nie je najmniej spośród innych dzieci. Co do słodyczy, to czasem coś dostaje, jak w domu jest, ale nie nadmiernie, bo zaraz ma zaparcia i nie planuję tego jakoś. Jak jest pojedzony, a jemy jakieś ciastka, to dostaje jedno i tyle.

Gość ja na Twoim miejscu
Przez cały dzień lata z butelką z której popija albo kompot malinowy, bo mam pomrożone maliny i gotuję albo herbatkę owocową, jak mi się nie chce gotować kompotu. :P

Gość IGRASZKA02
Szklanka maślanki+1 małe jajko+łyżka oleju (może być rzepakowy lub z pestek winogron)+szklanka mąki+po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia - to wszystko mieszam, dodaję banana pokrojonego w kostkę i smażę :)

7 pierogów? wow :)) moja w tym samym wieku jest i zjada 2 w porywach 2,5 pieroga ;) a waży 13 kg

Gość to ja tez
7;00-8;00- bulka z wedlina + woda z cytryna 9;00-10;00- suche platki , i cwiartke drozdzowki z budyniem przed obiadem jakis owoc obiad- makaron z kapustka i boczkiem + sos podwieczorek jogurt lub serek na kolacje 17;00 kanapki z pomidorem i serem i godzine potem pije sinlac, pije tyko wode lub wode z cytryna

Gość ja na Twoim miejscu
No mój właśnie mało waży... Te pierożki są małe, ze szklanki mniej więcej robione, z takich kółeczek. Ale martwi mnie to, że przez mojego synka wszystko trochę przelatuje, bo robi i 3 razy dziennie kupkę... Niby normalną i brzuszek go nie boli. Nie chcę na siłę wymyślać problemów, bo oboje z mężem jesteśmy szczupli, choć jemy co i ile chcemy, wiec nie będę ze zdrowym dzieckiem latać po lekarzach, ale mam nadzieję, że troszkę może przytyje. I też ma takie fazy, że są dni, kiedy je po pół tego co normalnie i koniec, nie wmusi się ani grama więcej...

Gość ja na Twoim miejscu
Wiesz, dwie chochle to ja jem i mam dość

Gość Kleo.patra
Makaron z kapustą i boczkiem? A co to za danie ?

no właśnie:) ale widać ma dobrą przemianę materii, to dobrze:) córka raz mi zjadła półtora niemałego gołąbka - byłam w szoku, ale np. jogurt 100ml zje, a 125ml już jest za duzo

Gość mama prawie 2 latki
moja córka max. 3 pierogi zje:) kupę robi raz dziennie, mas zrację,nie wymyślaj na siłę problemów. Igraszka dzięki za przepis. A jakie surówki dajecie swoim dzieciom?

Gość jhhjuyu
a moja wstala o 10 i zjadla kanapki , pozniej serek danio + wypila sobie sok , w miedzy czasie przegryzla chrupki kukurydziane no i zjadla sobie zupe ;) 2 danie za godz

no u mnie to pierogi takie raczej spore są, używam dużych krążków z fackelmanna do wykrawania, więc średnica jest większa niż w szklance :)

Gość IGRASZKA02
Mój też ma duży apetyt, jeszcze jak coś bardzo lubi to nie zna umiaru, potrafi zjeść 5-6 naleśników lub tych placuszków z bananem. Jeśli chodzi o surówki to u mnie króluje ogórek kiszony w całości lub pokrojony z cebulką, często robię też z pekińskiej kapusty z marchewką, jabłkiem. cebulą i papryką. Czasem też się zdarzy drobno starta marchewka.

Synek zjadł na 1 śniadanie podwójną kromkę z serkiem w plastrach,kakao,na 2 śniadanie zjadł jajecznicę ze szczypiorkiem , kromkę, herbatę.Poszedł spać, teraz jak wstanie, zo zje pomidorową z ryżem, potem osobno gotowaną nogę z kurczaka,pójdziemy na dwór.Potem zje sałatkę owocową ,ewentualnie gruszkę/bbrzoskwinię/banana/jabłko/kisiel/budyń.Na kolację zje mannę na krowim mleku/owsiankę/kaszkę ryżową.W ciągu dnia pije wodę lub soczki Innocenta.Je też jogurty i w zasadzie wszystkie owoce.