Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krepa

Praca licencjacka - neologizmy

Polecane posty

Gość krepa

Potrzebuję pomysłu odnośnie pracy licencjackiej. Wybrałam temat o neologizmach ale kompletnie nie mam pomysłu jak zacząć. O czym w którym rozdziale pisać itd. Proszę o pomoc...

Gość krepa
Tak. Prosiłam o poważne odpowiedzi

studiujesz filologię... i nie wiesz, że piszemy ODNOŚNIE DO czegoś a nie odnośnie czegoś?? :D

Gość krepa
Studiuję filologię angielską. Mam pełno materiałów na ten temat ale nie mam pomysłu jak to wszystko złożyć w jedną całość. Najgorszy jest początek. Potem jakoś pójdzie...

Gość mnie tez nie
Meaaa - dzieki za uswiadomienie:) nie wiedziałam o tej zasadzie i uzywałąm błędnej formy. Autorko - moim zdaniem, pierwszy rozdział powinien zawierac definicję, jak one się tworzą itd. kolejny rozdział mogą dotyczyć neologizmów w zyciu codziennym, kolejny - w biznesie, kolejny - w kulturze itd.

Gość krepa
Rozmawiałam z promotorem jak miałaby wyglądać część z analizą. Myślałam właśnie o tym żeby wziąć jakiś artykuł. Powiedział, że najlepiej gdybym znalazła jak najwięcej neologizmów i zanalizowała skąd się wzięły

Gość e-natalija
A czytałaś Mechaniczną Pomarańczę?

Gość krepa
Nie, ale słyszałam o tym. Podobno jest tam dużo neologizmów

Gość e-natalija
To jest kopalnia neologizmów. Bardzo specyficzny język. W dodatku są różnice w zależności czy tłumaczenie jest z angielskiego czy z rosyjskiego. Polecam.

Gość krepa
O zasób neologizmów się nie martwię, bo mam praktyczny dodatek do słownika. Jest w nim dużo neologizmów wraz z wyjaśnieniami od czego pochodzą. Najbardziej martwię się o to jak zacząć

Gość e-natalija
WYdaje mi się, że początek powinien nawiązywać do całego zagadnienia - bo same neologizmy to za mało, piszesz o nich pod jakimś kątem prawda?

Gość krepa
Dokładnego tematu własnie nie mam. Promotor powiedział, że temat można ustalić później. Wszystko "wyjdzie w praniu". Myślałam o tym żeby napisać co to w ogóle są neologizmy, jakie są procesy ich powstawania, skąd się biorą w języku angielskim i na koniec analiza wybranych neologizmów. Tylko nie mam pojęcia od czego zacząć, jak to ma wyglądać. Nigdy nie pisałam pracy licencjackiej. Nie wiem w którym momencie napisać dlaczego wybrałam akurat ten temat itd...

Gość jdasdasdnjndjnd
Hej, zmagam sie z tym samym problemem... i jak udalo Ci sie skleic cos naprawde sensownego odnosnie neologizmow??? Ja mam wrazenie, ze szukam igly w stosie siana, zadnego punktu zaczepienia, no i jak sama przyznalas, najtrudniej zaczac. Pomoz, prosze:)