Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usgiczka

USG w 10 tygodniu wiek dziecka podany od ostatniej miesiaczki?

Polecane posty

Gość usgiczka

witam ostatnia miesiaczke mialam 10 tygodni temu dokladnie 10!!! wczoraj bylam na pierwszym usg i dowiedzialam sie ze zarodek ma dokladnie 10 tygodni czegos nie rozumie jak moze miec 10 tygodni skoro 10 tygodni temu mialam pierwszy dzien okresu :/ dodam ze okres trwal 4 dni i byl strasznie skapy nie wiem czy to ma jakies znaczenie czy ktos mi to wytlumaczy??? z gory bardzo dziekuje za wypowiedzi :)

Gość xzcz
bo usg podaje wiek właśnie od ost. okresu

Gość lekarz:/
nie jest wróżką i nie wie kiedy TY łaskawie miałaś owulację! Więc normalne,że na początku ciąży liczy się wiek od ostatniej miesiączki!

Gość do xzcz
doinformuj się ! usg podaje dwa terminy, pierwszy LMP czyli OM i drugi szacunkowy po wielkości płodu. Może zaszłaś w ciąże wczesniej niż Ci się wydaje, albo zapłodniony pęcherzy przeczekał w jajowodzie a to co nazwałas skąpym okresem było krwawieniem implantacyjnym

Gość ja jestem w
dupie chowana i gówno widziałam jedyne co umiem to nie rozumieć to co czytam :D

Gość wiek ciazy
liczy sie od OM!

Gość usgiczka
wiem ze lekarz nie jest wrozka i liczy od ostatniej miesiaczki!!! ale ja nie pisze ze lekarz mi tak powiedzial tylko na usg mi tak powiedzieli ze zarodek ma dokladnie 10 tygodni a 10 tygodni temu to byl moj pierwszy dzien cyklu (krwawienia) zawsze myslalam ze usg podaje date ta najprawdziwsza dokladna a nie od ostatniej miesiaczki bo to bez sensu jak ma sie miesiaczke to nie moglam byc w ciazy do tego moje cykle byly 31 dniowe wiec zaplodnienie bylo okolo 14 dni po miesiaczce a implantacja okolo 21 dni po niej:/ wiec to dla mnie jakies dziwne nie mam podanego innego wieku ciazy mam jeden i ma on 10 tygodni chyba ze faktycznie to nie byl okres tylko implantacja i od tego dnia sie liczy ale cos mi sie nie wydaje aby usg podawalo od dnia ostatniej miesiaczki bo to bez sensu

Gość xzcz
No bo wiek wg usg najczęściej jest zgodny z tym od ost. okresu -chyba że nastąpiło opóźnienie owulacji. U ciebie widać wszystko jest zgodne.

usg zawsze podaje wiek ciazy od ostatniej miesiaczki. ja bylam rowno 6 tygodni odostatniej miesiaczki i tez na usg mialam 6 tydzien. tak sie liczy wiek ciazy.

Gość ja jestem w
No przecież Ci napisałam,że tak się liczy wiek ciąży,a Ty nadal swoje! Jak byłam na pierwszym usg to wg OM był to 5t6d i na wydruku usg też mam taki tc. Nie wiem cały czas czego Ty nie rozumiesz???:/

Gość autorko ale
ty jestes tepa i glipia!:/ Przeciez tak wlasnie liczy sie wiek ciazy,dziewczyny ci dobrze napisaly a ty i tak swoje! Nawet chcesz byc madrzejsza od lekarza i usg!

Gość usgiczka
nie chce byc madrzejsza i prosze mnie nie obrazac ok:/ pisze tylko jak myslalam do tej pory ale dobrze jesli tak sie liczy to ok nic juz wiecej nie pisze po prostu wydawalo mi sie to dziwne ze sie liczy od ostatniej mies poniewaz wiadomo ze wtedy jeszcze nie bylam w ciazy a glupia to ty jestes bo nawet nie potrafisz normalnie napisac czlowiekowi tylko od razu jestes debilka,glupia itp ciekawe czy ty tak wiesz wszystko dokladnie i nigdy sie nie mylisz w niczym :/ popatrz na siebie za nim zaczniesz odrazac innych kobieto!! mam jeszcze jedno pytanie tylko prosze mnie nie wyzywac to moja pierwsza ciaza i nie znam sie na tym wszystkim jesli na usg wiek ciazy to 10 tygodni a tak naprawde w ciaze zaszlam z 3 tygodnie pozniej to znaczy ze urodze 2-3 tygodnie po terminie ?

Gość wiek ciąży zawsze liczy się od
Om,iten z usg to uwzglednia. Tak samo dlugosc ciazy trwa 40 tyg od OM. A to kiedy urodzisz to juz inna bajka. Tak samo jak usg koryguje wiek ciazy,gdyby tak bylo ze pokazuje rzeczywisty czas zycia plodu to kazdy by mial rozbieznosci 2-3 tyg. A to nie o to chodzi. To ma znaczenie przy cyklach ktore sa nieregularne i np.raz ma ktos cykl ktory trwa 25dni a nastepnym razem 40 i nie wie kiedy mial owu.

Gość xzcz
Gdybyś zaszła 3tyg. po dacie ost. okresu to usg wykazałoby że ciąża jest tydzien młodsza niż z OM czyli wiek byłby na usg 9tc. Sama zaszłam w ciażę 2tyg. później -wówczas wg OM byłam 8t i któryś tam dzień a wg usg 6t i 4d (o ile pamiętam). U ciebie oba wyliczenia są takie same więc jest w 10tc. czyli zaszłaś dokładnie 8tyg. temu. Usg liczy od ost. okresu czyli do wieku od zapłodnienia dodaje 2tyg.

Gość usgiczka
DZIEKUJE teraz juz wszystko wiem :) Pozdrawiam