Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość anastazja 22

perforacja przegrody nosa,przeszczep

Polecane posty

Gość Krzyh

Krzyh, jak będę w domu podeślę nazwy. Po roku od czasu gdy dowiedziałem się o tym problemie, dojrzałem do podjęcia leczenia. Na początku czerwca mam wizytę w Krajmedzie u laryngologa ciekawe co powie.

Gość Krzyh

używam rinopantenina i emofix

Gość Gość

A dużą masz dziurę i czy przeszkadza ona ci bardzo. Napisz też jak będziesz po wizycie, jestem ciekawa co ci powiedzą. 

Gość Krzyh

dość spora 1.0 x 1.5 u mnie praktycznie zero objawów. Znalazłem również miejsce gdzie wykonują ten zabieg na NFZ. Mam również konsultacje w czerwcu.

Gość Gość

A mógłbyś napisać gdzie robią na NFZ. 

Gość Krzyh

Szpital Kliniczny w Policach

Gość Gość

Tak myślałam, bo mam tam skierowanie od Pani profesor ze Szczecina, ale jeszcze nie byłam na konsultacji. Nie wiem ale chyba straciłam wiarę w powodzenie tej operacji. Wiem, że jeszcze w Lublinie robią, na pewno udaje im się zmniejszać duże dziury. A ty jesteś z zachodniopomorskiego? 

Gość Krzyh

Nie, jestem z głębi kraju. A miałaś już operację? Police mają podobno bardzo dobre wyniki. Czytałem też sporo rosyjskich artykułów na ten temat i przez ostatnie kilka lat dokonał się spory postęp.

Gość Gość

Nie, nie miałam operacji naprawczej a dziurę mam 2 lata po operacji prostowania przegrody. Byłam na dwóch konsultacjach, dzwoniłam do wielu lekarzy w całej Polsce, no i ostatnio właśnie skierowano mnie do Polic. A zapomniałam napisać, wiele razy dzwoniłam do Polanicy, jest tam dobry lekarz który prawdopodobnie podjął by się operacji ale gdyby widział nadzieję, mówił, żebym przyjechała, no ale zwątpiłam. Tam też na NFZ. Narazie nie mam wielu dolegliwości, przyzwyczaiłam się do tego, ale po wakacjach prawdopodobnie pojadę do Polic, zobaczymy co powie. Boję się, że jeżeli przeszczep się nie przyjmie to dziura będzie większa a wtedy będzie jeszcze gorzej. 

Gość Krzyh

A jak duży masz otwór?

Gość Gość

Podobnie jak ty 1×na niecały1cm. 

Gość Krzyh

postanowiłem skonsultować się z jak największą liczbą lekarzy i wtedy podejmę decyzję co z tym robić. 23 maja mam termin w Silesia-med. Zobaczymy co powiedzą.

Gość Gość

W Pszczynie? Też tam dzwoniłam, rozmawiałam z dwoma lekarzami, robią do 1 cm. i tylko metodą zamkniętą, tak więc jeżeli potrzebna będzie metoda otwarta to nie. Tam też na NFZ, czas oczekiwania ok. 2 lata. 

Gość Krzyh

Mi mówili że robią tylko prywatnie. A co myślisz o MML? rozmawiałem też z nimi i sprawiają dobre wrażenie. Tylko cena od 10000 zł.

Gość Gość

Nie wiem jak to jest teraz z tą Pszczyną, ok. 1.5 roku temu powiedzieli mi, że jeśli się zdecyduje to muszę się liczyć z tym, że jeśli na NFZ to muszę czekać ok2-3 lat. Jeśli chodzi o MML to kontaktowała się z pewną dziewczyną na innym forum no i krótko mówiąc nie udało się i ma teraz znacznie gorzej. Najtaniej prywatnie jest chyba w Szczecinie tam gdzie byłam na pierwszej konsultacji, lekarz ten przeprowadził kilka pomyślnych operacji min.bardzo znanej osobie. Podejmuje się operacji perforacja do 1.5 cm zupełnie inną metodą. Po długiej konsultacji mówi wprost ile procent daje szans, że się powiedzie. Mi dał 60%, nie wiem czy to dużo czy mało, ale cały czas mam obawy, jeszcze nie wiem co dalej z tym zrobię. 

Gość Krzyh

Przy 60% to wolę zostawić tak jak jest 🙂

Gość Gość

Tylko, że w Polsce raczej nikt nie da więcej procent. Najpewniej to chyba jednak w Neuss, no ale koszt jak dla mnie ogromny. Więc pozostaje czekać i myśleć czy działać coś i iść na ryzyko czy dać spokój i jakoś z tym żyć. Daj znać jak będziesz po konsultacji. 

Gość Monika Z.

Widziałam gdzieś artykuł o tym na http://aju.pl i ciężka to operacja dziewczyno.

Gość Gość

No niestety nie mogę znaleźć tego artykułu. A, że operacja ciężka to wiem dlatego jak narazie nie odważyłam się ryzykować. Też masz podobny problem? 

Gość Krzyh

Ja rozmawiałem z osobą mającą operacje w MML i historia jakbym rozmawiał sam ze sobą. Wszystko się udało i jest bardzo zadowolony.

Gość Gość

Trzeba mieć po prostu dużo szczęścia. Wszędzie może się udać, ale i wszędzie nie. 

Gość Krzyh

A Twoja perforacja krwawi?

Gość Krzyh

Byłem na konsultacji u pewnej Pani doktor usłyszałem że u mnie nie ma całej chrząstki więc, defacto nie ma co się powiększać i zbytnio nie ma co ratować. Najlepiej to tak zostawić ze względu na moją chorobę serca. Przeszczep się raczej nie przyjmuje. A nos może się zdeformowac lub nie na to nikt nie da gwarancji. Ogólnie zaleciła nadal stosować maść i unikać uderzeń w nos.

Gość Gość

Przykro mi, że dowiedziałeś się takich rzeczy. Ale nie załamuj się, inni może mają gorzej. Musisz podejść bardziej psychologiczne do tego, jak najmniej myśleć , nie zadręczać się, nie zaglądać tam, bo można dostać obłędu. Wiem, bo sama się z tym mierzyłam, doprowadzając się do depresji. Najważniejsze jest pozytywne myślenie i nastawienie. Nie martw się jakoś to będzie. A jeśli chodzi o to czy krwawię, to jeszcze przez te 2 lata nie zdarzyło mi się. 

Gość Krzyh

Powiem tak te słowa podniosły mnie ma duchu 🙂 na to się nie umiera 🙂 i słowa mojej żony. Kochanie najważniejsze że jesteś zdrowy i to Ci nie przeszkadza w życiu.

Gość Gość

I tak trzymaj, pamiętaj pozytywne myślenie, ja też idę tą drogą i jest chociaż trochę lepiej. Fajnie jest tak od czasu do czasu tu zajrzeć i z kimś popisać. 

Gość mbb

Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz. Wczoraj byłem na konsultacji u laryngologa bo tez mam perforacje, dziura około 1,5x1cm wiec dość spora, laryngolog był ogólnie trochę zdziwiony, nie zalecał operacji tylko stosować maści i płukać nos, na razie większych objawów nie mam ale pomału zaczynam się przejmować co będzie za kilka miesięcy, rok, czy dwa. Nie wiem czy nie iść na wizytę do innego specjalisty bo szczerze mówiąc zdziwienie laryngologa trochę mnie zaniepokoiło. Przepisał mi maść na receptę ale po jej zużyciu chyba będę stosował jakieś bez recepty. Jakie stosujecie sprawdzone maści po których nie ma strupków?

Gość Krzyh

Ja polecam Rinopantenina stropki się nie robią:) ja nie mam całej chrząstki od co najmniej roku i żyje z nosem noc się nie dzieje 🙂 lekarz powiedział by unikać uderzeń w nos:) A na starość nos może się zdeformować, a nie musi 🙂 wiewięc głowa do góry 🙂 na to się nie umiera 🙂

Gość mbb

Dzięki za informacje ale jak ktoś ma jeszcze jakieś maści warte polecenia to proszę pisać 🙂  u mnie też na ten moment nic się nie dzieje ale kto wie co będzie za kilka lat więc nawet na ten NFZ warto się chyba umówić w razie co. Zastanawiam się nad tym bo 14-20 tysi to trochę sporo jak na moje możliwości (i nie masz pewności,że się uda).

Gość Maja
Dnia 6.02.2017 o 04:38, Gość Anastazja 22 napisał:

Tez mam perforacje na ok 1cm. Przeczytałam właśnie wszystkie komentarze tutaj i nie ukrywam, ze się dość mocno zestresowałam. Myślałam początkowo, ze to jest jakiś prosty zabieg. A tu takie rzeczy...:( obecnie jestem w trakcie leczenia, bo perforacja pojawiła się ok 3-3,5 miesiąca temu. Miałam okropne krwawienia, ale to tez przez swoje głupotę rozsypywania na okrągło strupów w nosie. Dodatkowo kilka miesięcy stosowałam xylometazolin i kilkukrotnie miałam „przypalane” naczynia krwionośne. Dodatkowo lekarz na moje skargi kataru i zatkanego nosa wypisywał krople na alergie zamiast skierować na testy... ale niestety czasu nie da się cofnąć. Obecnie smaruje w nosie EMOFIXEM i zażywałam leki na gronkowca, teraz miesiąc przerwy i na nowo lekarstwa. Bo jakby tego było mało, to dodatkowo mam właśnie gronkowca złocistego :(!!!

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się