Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miła

Dlaczego rodzice przebijają uszy malutkim dzieciom?

Polecane posty

tak na wsi 30 lat temu kosmetyczka( prędzej fryzjerka w jakimś zakładzie) miała pistolet do kolczyków...

Perwersja, ja miałam robione profesjonalnie, bo tego w salonie Eris ;) i ból jak cholera

Gość tgyhujik
Jestem w szoku, że tyle kobiet tutaj popiera przebijanie uszu malutkim dzieciom. Zawsze myślałam, że tylko plebs umysłowy wpada na takie pomysły.

Gość bgeeeew
Ja również uważam że maluchom nie należy przebijać uszu. Matki które zadecydowały o przebiciu na pewno chciały by ich dziecko ładnie wyglądało ale przecież dziecko bardzo cierpi mając przebite uszy. Zaoszczędzenie dziecku cierpienia powinno być ważniejsze niż ładny wygląd. Moja mama na szczęście taka do mnie nie była. Prawda jest taka, że zanim przyszłam na świat to kupiła już dla mnie kolczyki. Jak miałam 3 lata to powiedziałam jej kiedyś: "Mamo, zauważyłam, że dziewczynki mają w uszach takie coś" (nie pamiętam jak to nazwałam. W każdym razie nie powiedziałam "kolczyki" bo nie znałam jeszcze tej nazwy). Mama wtedy zorientowała się, że chodzi o kolczyki i powiedziała mi że ona ma dla mnie parę ale żebym mogła nosić kolczyki to muszę mieć pierw przebite uszy co będzie boleć. Zapytała następnie czy pomimo to zgodzę się na przebicie uszu na co ja odpowiedziałam ze tak. Potem mama jeszcze nie raz mi o tym przypominała wiedząc ze mogę zmienić zdanie. Nawet w drodze na przebicie uszu powtarzała mi ze będzie mnie boleć i pytała czy pomimo to zgodzę się na to. Zgodziłam się:) Uważam ze moja mama bardzo właściwie postąpiła.

na pewno nie popieram kolczykowania dzieciaków jak bydło wielkimi kołami czy czymkolwiek innym. Ale drobne kolczyki- nie widze przeszkód, nawet nie na codzień

Gość aale ty tępak jestess
moja nazwa nie odnosi sie do ciebie autorko :) nie chce mi sie juz zmieniac kiedy synio byl w szpitalu pare lat temu, lezalam z nim oczywiscie , i w sali mialam mame z coreczka 6 mcy miala mala, i miała uszka przebite !!!!! dziecko jescze nie siedzialo, wszyscy sie dziwili, a mamusia dumna, kurcze jedno uszko sie jej ropilo, raz ja przebierała matula i zahaczyla uszkiem o ubranie, mala szarpnela glowka i placz, kree jej leciala, maskara, takie dzieck omale ciagle dotyka buzi, bawi sie raczkami, ciagnie za uszka, masakra' smiesza mnie ale i przerazaja takie matki,

Gość moim zdaniem zamiana dziecka
sama jesteś plebs. a miałam przeklute uszy jak miałam 2 albo 3 lata (pistoletem u kosmetyczki), nie bolało, nie płakałam, pamiętam ze pani mi dała cukierka za to że byłam taka dzielna:) a kolczyki oczywiscie małe, nic co mogłoby być niebezpieczne. i ni jestem z żadnego zadupia tylko z Wrocławia.

Gość aale ty tępak jestess
ale w starszym wieku chyba mozna, chociaz mam chrzesnice 5 lat, i ciagle ma jakies problemy z tymi kolczykami ja sama przebilam uszy po komunii i zaluje bo baba jakas niedouczona byla i mi tak wysoko i blisko glowy przebila,ze fatalnie to wyglada

aha, i tez sama prosiłam mamę o kolczyki, bardzo chciałam mieć

Gość kwafakafa
ja nie mam przebitych uszu a mam 28 lat, nigdy nie miałam i raczej mieć nie będę - mam spore uszy i nie chcę na nie dodatkowo zwracać uwagi. natomiast matki które przekłuwają uszy półrocznym dzieciom uważam za debilki, przepraszam ale właśnie tak. po cholerę robić coś co może zaowocować: a) infekcją b) wypadkiem (zahaczenie np przy zabawie, rozdarcie ucha, brzydka blizna) c) zadławieniem d) uczuleniem na materiały z których są zrobione kolczyki Czy to ładnie wygląda- pewnie zależy od gustu. Moim zdaniem efekt dzidzia-piernik. Poza tym wcale nie wiadomo czy jak ta dziewczynka będzie starsza to będzie chciała mieć kolczyki. A dziury mieć będzie i już.

Gość SGVDFG
Nie wiesz do czego kolczyk służy? Jakoś bydło trzeba przecież oznakować. Malutkim cielaczkom też się zakłada i nikt się nie dziwi i nie protestuje. Teraz taki trend, że zwierzęta ważniejsze od ludzi ale pod tym względem równe traktowanie.

no faktycznie, straszne sa te DZIURY:D

znajoma przebiła córce uszy zaraz po wyjściu ze szpitala, czyli jak mała miała 3 dni, zobaczyłam to dziecko jak miało tydzień i wyrwało mi się: o ja jego, chyba jednak zostało źle zrozumiane, bo na drugie urodziny córka dostała od tej znajomej zestaw do samodzielnego przekłucia uszu i wykład jak to ładnie małym dziewczynkom w kolczykach... załamka totalna mam teorię na temat czemu i jacy rodzice to robia, ale jeszcze trochę pogłębię obserwacje;)

Gość gdrhjh
ja sama przebilam uszy po komunii i zaluje bo baba jakas niedouczona byla i mi tak wysoko i blisko glowy przebila,ze fatalnie to wyglada nie niedouczona tylko Ci ucho urosło, czego się spodziewałaś?