Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiii

zaproszenia na ślub a kwestia odmieniania nazwisk

Polecane posty

wybraliśmy zaproszenia i chcemy teraz zamówić komplet, ale powstał nam taki problem, odmieniać nazwiska czy nie z tego co kojarzę jak dostaje zaproszenie to w większości nie są odmieniane nazwiska ale mi z treści zaproszenia by wypadało domnieniać. i kurcze nie wiem co zrobić. jak to wygląda u Was? u mnie jest tak: X i Y wraz z Rodzicami zapraszają na uroczystość zaślubin Sz.P. (i tu problem) Anna i Jan Nowak, czy Annę i Jana Nowaków????? bo juz kurcze zgłupiałam...

był ostatnio taki wątek z wieloma pytaniami i podpowiedziami odnośnie sformułowań oraz odmian

Gość karola152
Ja tam chyba jestem za odmienianiem. Ale z drugiej strony jak sie spojrzy na zaproszenie to sie rzuca kogo zapraszamy i czytamy to w mianowniku najlepiej a nie w jakims innym przypadku. Tylko jak sie zdecydujecie na odmiane imion i nazwisk to pamietajcie ze meskie nazwiska sie zawsze odmieniaja, a damskie nie nawet jak identycznie brzmia np. Anne Rafał, Piotra Rafała. (no bo czasami sie piszę tylko jedną osobę + os. tow.) A może na zaproszeniu nie pisać dla kogo to zaproszenie tylko na kopercie, wtedy juz na pewno nie trzeba odmieniać?

Gość malinnnka
oczywiscie odmieniac!!! bezdwoch zdan, nie daj zrobic z siebie analfabetki. Wszystkie nazwiska trzeba dmieniac, nawet te najbardziej dziwne i trudne do odmiany.... jesli masz jakies perełki to chetnie pomoge :)

narazie znalazłam stronkę która po wpisaniu nazwiska sama odmienia je ale np. z nazwiskiem TUL mam problem bo program odmienia mi jako państwo TULOWIE a ja myślałam żeby napisać X i Y TUL.... masakra

Gość karola152
no to podziel sie juz ta stronka z nami, moze komus sie jeszcze przyda... Swoja drogą nazwisko Tul to mało spotykane, ale Tulowie to chyba dobrze, chociaż ze mnei słaba polonistka, bardziej ścisły umysł. :)

Gość ja mam na nazwisko Nowak
i Nowak się nie odmienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

malinnnka chyba Cię pogięło, sama jesteś analfabetką. Panieńskie nazwisko miałam dziwne i z podstawówki pamiętam, że moje nazwisko pani na polskim podawała jako przykład nazWIska, które się NIE ODMIENIA!

"Ja tam chyba jestem za odmienianiem" Następna mądra. Przecież odmienianie nazwisk to nie jest kwestia Twojego widzimisię. To regulują zasady pisowni, odmiany tępaki.

Gość karola152
"i Nowak się nie odmienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" --- NASTĘPNA MĄDRA! Nazwisko kobiety Nowak sie nie odmienia, ale chlopaka o nazwisku Nowak już tak. Zapamietala ze Pani w szkole jej kazala odmieniac i mysli ze juz wszystkie trzeba.... :/

Gość karola152
"Następna mądra. Przecież odmienianie nazwisk to nie jest kwestia Twojego widzimisię. To regulują zasady pisowni, odmiany tępaki." --- Tępakiem to jestes ty plebsie!

Nazwisko powinno się pisac bez odmieniania, tak my pisaliśmy

nazwiska sie odmienia i nie ma żadnych wyjątków..czy to Nowak czy Kowalski,czy Kennedy.. istnieje jakaś fałszywa opinia ze z w życiu codziennym można odmieniac nazwiska a gdy już przychodzi do wpisania nazwiska na dyplom,zaproszenie,podziękowanie itp. to jest z tym problem...Jeśli normalnie mówisz ze idziesz do Nowaków na kawe to i na zaproszeniu napisz Państwa Nowaków

Gość tez mam problem
ja tez mam kilka problemow korzystalam z tego pawlowice, ale i z tego drugiego co podala wii jednak nie wszystkie nazwiska sa w bazie.

Gość tez mam problem
sprawdzam sobie nazwiska czy dobrze odmienilam, porownujac z lista i jestem zaskozona. Mam nazwisko Dziób Zapraszam Marcina Dzioba (myślałam, że tak powinno być) a według stronki wychodzi Marcina Dzióba. Jakoś dziwnie czy to jest rzeczywiście poprawne???

Gość tez mam problem
z niektórymi nazwiskami jest problem, ale i tak wydaje mi się, że lepiej brzmią odmienione. Ja kiedyś dostałam zaproszenie w mianowniku i wyszło na to, że zapraszali Dominika (faceta), nie Dominikę i troszkę dziwnie to wyglądało. Wiedziałam o co chodzi, ale jednak z odmianą lepiej to wygląda. Nazwiska jak ktoś któregoś nie odmieni nie będzie takiej tragedii. Ale odmienianie imion to sprawa pierwszorzędna. Ja w całej liście 80 osób tylko z tym jednym nazwiskiem miałam problem także nie jest źle:) ta strona jest świetna. Polecam każdemu kto ma wątpliwości.

Gość Nowak się odmienia
Jeśli zapraszamy Pannę z rodu Nowak, to Nowakównę. Jeśli żonę, to Nowakową :P A jeśli nie chcemy wybiegać przed szereg, to najlepiej (jeśli Panna) to Annę Nowak. A jak z mężem to Annę i Jana Nowaków.

Gość tradyycja89
My sprawdziliśmy w poradniku,że się odmienia nazwiska.Jedna para sobie nie życzyła, bo mają dosyć specyficzne nazwisko więc nie odmieniliśmy.