Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Początkująca mama

Czy to rozsądna wyprawka z rozsądną ceną??

Polecane posty

Gość Początkująca mama

To pierwsze dziecko. Wstawię listę z cenami: -Ciuszki używane 0-6m 210zł plus 5 kocyków, załatwione z anglii 200 sztuk po zł/sztuke w stanie idealnym lub nowe. -3 komplety do szpitala nowe z allegro 80zł. -wanienka 30zł -szczotka grzebyk obcinacz nozyczki 40zł -aspirator do noska 27zł -płatki mydlane 2 op. 30zł -sudocrem 27zł duze op. -oliwka 8zł -chusteczki do pupy 2x4op 40zł -płyn oilatum soft 30zł -papmersy pampers newborn 40zł -pieluchy tetra 15szt 20zł -pieluchy flanela 5 sztuk 10zł -łóżeszczko z szufladą 240zł -przewijak 40zł -termometr do ucha 40zł -zestaw tomme tippe początkowy z butelkami i laktatorem ręcznym120zł(jeszcze studiuje dlatego mi potrzebny choc chce karmic piersią -pościel plus kołdra plus poduszka poszewka 150zł -rozek 20zł -octenisept 17zł -krople na kolki 30zł -smoczek 15zł -osłonki na piersi i wkładki laktacyjne 50zł -gaziki jałowe do pępka i oczu na 2msc 110zł z apteki internetowej -herbatka z kopru włoskiego x2 -7zł na laktacje -wózek 1400zł -leżak huśtawka 270zł (zaznaczam że wózek leżaczek i łózeczko sprezentowali rodzice) Bez wózka łóżeczka i leżaczka wyszło 1181zł. To dużo? Z wózkiem i resztą 3091.

Gość tld
cena rozsądna. masz wszystko i posłuży Ci to pewien czas. Niektórzy kupują same wózki po 2-3 tys. Żeby nie odczuć takiej kwoty jednorazowo warto kupować po trochu przed porodem

Gość Myślę, że
zbędna jest ci pościel typu poduszka i kołderka. Noworodka przecież pod tym nie położysz. Kwota za wyprawkę wg niska.

ogolnie jest ok, ale mam pytanie- a po co smoczek?

Gość Początkująca mama
wózek za 1400 mam 3w1 w fotelikiem gondolą i spacerówką. Widziałam te po 2-3tysiące. Kwestia nazwy firmy.

aha- ja zamiast sudocremu uzywalam linomag-sudocrem jest podobo szkodliwy, a stosuje sie go przy podraznieniach, a nie przy codziennej pielegnacji

Gość Początkująca mama
A tak o. Wole miec. Wiem że się w pierwszym msc nie powinno dawać zw. na ssanie. Ale potem na uspokoenie w awaryjnej sytuacji nie zaszkodzi jak poleży w szafie:)

Gość Mama czterolatki i dwulatki
Nawet dobra cena.

Gość Początkujaca mama
Wiem ze sudocrem na podraznienia. Ja będę używała mąki ziemniaczanej jak sie sprawadzi. U szwagierki to był strzał w 10:) bo jej mały od wszsytiego coś łapał a od mąki nie.

i z tymi gazikami za 110 zl troche przesadzilas ;)

te gaziki to przeginka w życiu nie używałam;-) Ale resztą kupiłam w bardzo podobnej cenie i jestem zadowolona.

Na początku kupiłabym małe opakowania: (lub wstrzymała się z zakupem, bo nie wiesz czy naprawdę będą potrzebne, np krople na kolki, zawsze można dokupić) - płatki mydlane 2 op. 30zł - -sudocrem 27zł duze op. = -chusteczki do pupy 2x4op 40zł -płyn oilatum soft 30zł -termometr do ucha 40zł -zestaw tomme tippe początkowy z butelkami i laktatorem ręcznym120zł(jeszcze -pościel plus kołdra plus poduszka poszewka 150zł -rozek 20zł -octenisept 17zł -krople na kolki 30zł -osłonki na piersi i wkładki laktacyjne 50zł

Gość Misiaczkowata.
Wyprawka ok cena tez. Jednak kupno oliwki odradzam zasada im mniej smarowania tym lepiej tym bardziej jak bedziesz kapala w oliatum lub czymś podobnym. Oliwka zatyka pory zreszta położoa na pewno ci powie.

Gość Autorko tak
z ciekawości zapytam na kiedy masz termin porodu?

Gość Początkująca mama
Szwagierka mi powiedziała ze do oczu po kąpieli do 3msc trzeba gazikami jałowymi wycierac to prawda? i kikut dopuki odpadnie tez tymi jałowymi. Jeszcze nie zamówiłam tych gazików. Dopiero zapisałam w zakładce. Sorry pomyłka wyszło dokładnie 85,50 przy założeniu ze rano i wieczorem przetre nimi oczy i raz dziennie pępek .Ale czy trzeba az tyle to dalej nie wiem.

Gość Początkująca mama
Na kwiecien.

Gość Początkująca mama
U mnie w rodzinie dzieciaki spaly pod kołderą w rożku, na poduszce koło 6msc.

Gość kilka pozycji bym zmieniła
-szczotka grzebyk obcinacz nozyczki 40zł - ja płaciłam 20 zł, na allegro, ale w sklepach były takie same ceny.brałam z allegro bo od jednego człowieka kupowałam prawie całą wyprawkę i chciałam, żeby wysyłka się opłaciła -aspirator do noska 27zł można taniej, ja akurat mam tufi, jest lepszy od fridy bo nie ma filtrów, więc tańszy w eksploatacji i ma silikonową końcówkę a nie jak frida plastikową. No i kosztuje 11 zł -gaziki nie potrzebne, zwykłe bawełniane płatki kosmetyczne spiszą się tu bardzo dobrze. gaziki są przede wszystkim szorstkie i służą raczej do opatrywania rany a nie pielęgnacji.

Gość Początkująca mama
Wlaśnie tak sie zastanawiałam nad tym ze one sa szorstkie. Jak tak mówicie...niby ta szwagierka taką niewiadomo co zgrywa bo jedno dziecko ma a wie to pewnie z własnej głowy.I tak sobie przypominam ze coś mu było z oczami...moze właśnie od tych gazików.

Gość Mama Marcelkaaaa
Jesli chodzi o pielegnacje oczu to najlepiej wlasnie gaziami niz platkami kosmetycznymi. Platki zawsze moga zostawic wloski w oczku, ale kupno tylu gazikow jest zbedne. Zreszta ja tak zrobilam z pampersami. Kupilam na zaspas by mi wrazie czego nie zabraklo:)

Gość Bądź sobą
Co do smoczka... Nasz Mały ma uspokajacz z aventa od początku. Jak go przewijamy to płacze wtedy dostaje uspokajacz i ja się nie stresuje że on płacze :) w szpitalu mi doradzili

Gość Bądź sobą
I poduszka ci się przyda:) mój mąż ma kościste ręce Małemu nie wygodnie i wtedy bierze go na poduszke zamiast w rożek:)

nie kupuj na zapas leków np. na kolki i sudocrem tez sobie daruj, lepiej coś delikatniejszego.

Gość lifestyle
termometr lepiej taki bezdotykowy lub do czoła. z doświadczenia wiem że noworodkowi strach to włożyć do ucha, a starsze dziecko nie chce żeby mu cos pchać w uszy. moja córa ma dwa lata i nienawidziła tego termometru. z resztą wychodzą jakieś temperatury z kosmosu bo trzeba zmierzyć dokładie temperature błony bębenkowej a nie przewodu słuchowego.trzeba jakoś specjalnie ucho naciągać żeby byl dokładny pomiar.

Gość lifestyle
a ijeszcze pamiętam jak pierwszy raz zmierzyłam córci a tu 39.5 myslałam że zawału dostane, ale dotykam mała a ona chłodna...zmierzyłam trzema innymi terometrami takimi zwykłymi i sie okazało że jest 36.7

Ja bym nie kupowala poscieli bo poduszki i tak nie bedziesz uzywac. Rozek tez w sumie zbedny. Oliwka u mnie okazala sie zbedna. Linomag lepszy do codziennego uzytku, zreszta to wyjdzie w praniu. Gaziki wg mnie zbedne. Nakladki na sutki to bym sie wstrzymala bo nie wiadomo czy beda Ci potrzebne. Termometr to jak chcesz ale ja najdokladniejsza temp uzyskiwalam normalnym elektronicznym termometrem w pupie. Nie kupowalabym zadnych duzych opakowan kosmetykow bo nie wiesz jak bedzie dziecko na nie reagowac. Za to lezaczek i mata, laktator, wkladki laktacyjne, to sie u Mnie bardzo sprawdzilo

Gość Sorry , ale pieluchy
tetrowe i flanelowe w tej cenie to na ścierki będą lepsze. Gazików wcale nie kupowałam , do kikuta wystarczyły patyczki kosmetyczne (te dziecięce) , a do oczu jałowe gaziki tez niepotrzebne. Jeśli rodzisz w kwietniu to pomyśl o dobrym kremie z filtrem , bo kwietniowe słonko tez może przypiec ;) Oliwką moich smyków też nie smarowałam - używałam emolientów. Za to smoczek miały od pierwszego dnia i nikt mi nawet w szpitalu nie zawracał tyłka że to"zło" . Mi ratowały życie ;) Smoczki zmniejszają ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej.

Gość hania albo tosia,
-Ciuszki używane 0-6m 210zł plus 5 kocyków, załatwione z anglii 200 sztuk po zł/sztuke w stanie idealnym lub nowe. OK -3 komplety do szpitala nowe z allegro 80zł. KOMPLETY CZEGO? -wanienka 30zł SĄ TAŃSZE -szczotka grzebyk obcinacz nozyczki 40zł OK, CHOCIAŻ MOŻNA TANIEJ, BO OBCINACZ NIEPOTRZEBNY -aspirator do noska 27zł OK -płatki mydlane 2 op. 30zł NA CO? -sudocrem 27zł duze op. SĄ LEPSZE I TAŃSZE PRODUKTY -oliwka 8zł LEPSZY OLEJEK MIGDAŁOWY -chusteczki do pupy 2x4op 40zł OK -płyn oilatum soft 30zł NA CO CI EMOLIENT JAK MASZ OLIWKE? NOWORODEK NIE MA AZS -papmersy pampers newborn 40zł OK -pieluchy tetra 15szt 20zł 5 SZTUK WYSTARCZY, A 10 TO MAKS. -pieluchy flanela 5 sztuk 10zł Z 3 SZTUKAMI SPOKOJNIE SIĘ OBEJDZIESZ -łóżeszczko z szufladą 240zł SA I BEZ SZUFLADY PO 90-100 ZŁ -przewijak 40zł OK, ALE SĄ TAŃSZE -termometr do ucha 40zł OK -zestaw tomme tippe początkowy z butelkami i laktatorem ręcznym120zł(jeszcze studiuje dlatego mi potrzebny choc chce karmic piersią OK -pościel plus kołdra plus poduszka poszewka 150zł NIE POTRZEBNE -rozek 20zł LEPSZE SA PIELUCHY TO ZAWIJANIA, BO DAJĄ WIĘCEJ MOŻLIWOŚCI -octenisept 17zł NIE POTRZEBNY, BO PĘPEK SIĘ BĘDZIE DŁUGO MAZAŁ -krople na kolki 30zł A SKĄD WIESZ, ŻE BĘDZIE MIAŁO KOLKI? -smoczek 15zł SĄ TAŃSZE -osłonki na piersi i wkładki laktacyjne 50zł WKŁADKI OK, ALE OSŁONKI? PO CO? -gaziki jałowe do pępka i oczu na 2msc 110zł z apteki internetowej -herbatka z kopru włoskiego x2 -7zł na laktacje OK, ALE LEPSZE SĄ TAKIE Z MIESZANKI ZIÓŁ Z ANYŻEM, KOPREM, LIPĄ ITD. NIEGRANULOWANE, W SASZETKACH -wózek 1400zł OK -leżak huśtawka 270zł LEPSZY ZWYKŁY LEŻAK NA CIENKICH METALOWYCH PŁOZACH, ŻEBY DZIECKO SIĘ SAMO BUJAŁO, A NIE NA BATERIE

Gość hania albo tosia,
-gaziki jałowe do pępka i oczu na 2msc 110zł z apteki internetowej NIE POTRZEBNE, DO OCZU LEPSZE PŁATKI KOSMETYCZNE, A PĘPKA NIE RUSZAJ

Gość lawendowatzrydzistka
Jako mama 9 miesięcznego bobasa odpowiem tak: -Ciuszki używane 0-6m 210zł plus 5 kocyków, załatwione z anglii 200 sztuk po zł/sztuke w stanie idealnym lub nowe BARDZO DOBRA CENA -3 komplety do szpitala nowe z allegro 80zł. RACZEJ NIE TRZEBA, W SZPITALU MAJA ZWYKLE SWOJE-DOWIEDZ SIE -wanienka 30zł OK, POLECAM Z IKEA 20ZŁ WYSTARCZY NA CALY OKRES NIEMOWLECTWA -szczotka grzebyk obcinacz nozyczki 40zł GRZEBYK I OBCINACZ NIEPOTRZEBNY RESZTA MAX 20ZŁ -aspirator do noska 27zł NIE UZYWAM, STOSUJE TYLKO SOL FIZJOLOGICZNA -płatki mydlane 2 op. 30zł NIE KUPUJ TEGO, NIE DA SIE W TYM PRAC, MAM JEDNO OPAKOWANIE MOGE CI ODDAC;) KUP ZWYKLY PROSZEK DLA DZIECI NP. BOBAS -sudocrem 27zł duze op. OK PRZYDA SIĘ WPISZ SOBIE NA LISTE COMIESIECZNYCH ZAKUPOW -oliwka 8zł OK -chusteczki do pupy 2x4op 40zł ZA DROGO, NAJLEPSZE SA CHUSTECZKI PAMPERS KAZDA MAMA TO POWIE, POSZUKAJ W PROMOCJI NAWET 5 ZL ZA OPAKOWANIE -płyn oilatum soft 30zł OK, MOIM ZDANIEM LEPSZA JEST OLIWKA LA ROCHE POSAY DO KAPIELI - WLEWASZ DO WANNY I MYJESZ DIZEKCO -papmersy pampers newborn 40zł JEZELI DZIECKO BEDZIE WAZYC POWYZEJ 4 KG KUP OD RAZU DWOJKI -pieluchy tetra 15szt 20zł OK -pieluchy flanela 5 sztuk 10zł KUP DWIE -łóżeszczko z szufladą 240zł OK -przewijak 40zł OK -termometr do ucha 40zł OK ALE PRZYDA SIE TEZ ZWYKLY ALA RTECIOWY -zestaw tomme tippe początkowy z butelkami i laktatorem ręcznym120zł(jeszcze studiuje dlatego mi potrzebny choc chce karmic piersią NIE WIME, JA MAM ZESTAW Z AVENTU, POLECAM -pościel plus kołdra plus poduszka poszewka 150zł OK -rozek 20zł OK -octenisept 17zł OK -krople na kolki 30zł NIE KUPUJ, KUPISZ JAK BEDA POTRZEBNE CHYBA ZE MASZ DALKO APTEKE -smoczek 15zł OK -osłonki na piersi i wkładki laktacyjne 50zł OK -gaziki jałowe do pępka i oczu na 2msc 110zł z apteki internetowej TO JEST NIEPOTRZEBNE, KUP DO PRZEMYWANIA OCZU WYSTARCZA ZWYKLE PLATKI KSOMETYCZNE + WODA PRZEGOTOWANA, DO PEPKA WACIKI-PATYCZKI+SPIRYTUS WZGLEDNIE OCTENISEPT (OSOBISCIE ODRADZAM U NAS PRZEZ OCTECNISEPT SKONCZYLO SIE NA ANTYBIOTYKU I DLUZSZEJ WALCE Z KIKUTEM) -herbatka z kopru włoskiego x2 -7zł na laktacje NIE WIEM CZY TO DZIALA, KUP SOBIE ZGRZEWKE WODY MINERALNEJ TYPU MAMA I JA , ZYWIEC ZDROJ ITP, NA LAKTACJE POMAGA PRZEDE WSZYTSKIM DUZO PIC = 2 -3 LITRY DZIENNIE -wózek 1400zł NIE WIEM, MOZE FAJNY -leżak huśtawka 270zł (zaznaczam że wózek leżaczek i łózeczko sprezentowali rodzice) OK NA PEWNO SIE PRZYDA Bez wózka łóżeczka i leżaczka wyszło 1181zł. To dużo? Z wózkiem i resztą 3091. NIE NIE DUZO, NAM JUZ POSZLO TYLE ZE BOJE SIE LICZYC WEZ POD UWAGE ZE RODZINA I ZNAJOMI BEDA WAS TZEZ ZARZUCAC PREZENTAMI, NIE KUPUJ WIEC ZABAWEK, LEZACZKO, KOJCOW, KRZESELKA DO KARMIENIA ITP.