Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polki -polkiii

Dlaczego rząd nie obnizy składek ZUS?

Polecane posty

Gość polki -polkiii

Skoro ZUS jest tak zadłużony, a umów śmieciowych jest coraz więcej bo pracodawców nie stać na tak wysokie ZUS-y dla pracowników-co rozumiem....Pytam dlaczego ZUS nie obniży składek?co sądzicie?

Gość póki co podwyższyli składki
:P

To pytanie akurat jest bardzo proste. Z czego wszystkie te nieroby w ZUS by się utrzymywały gdyby obniżyły składki??!!

Gość nie tylko nieroby w zus ale
i wielu ludzi w sile wieku na wcześniejszych emeryturach oraz dziadowski krus!!!!!!!!! ROLNIK PŁACĄ TAK MAŁE SKŁADKI NA KRUS PRZECHODZĄC NA EMERYTURĘ SKĄD DOSTAJE TAKĄ JAK W ZUS??/PO CZĘŚCI ZE SKŁADEK INNYCH W ZUSIE!!! PODOBNIE JEGO CAŁA RODZINKA-mój szwagier pływa na kontraktach z takim jednym "przydomownikiem" ,facet zarabia na kontrakcie 3 tyś euro a jest ubezpieczony w krus w gospodarstwie jego ojca! żenada!!!!

Gość polki -polkiii
po obniżeniu składek ZUS może wzrosła by ilość umów o pracę, a tak rząd dąży do tego żeby mieć dzieci, które niby w przyszłości będą pracować i che wyższych emerytur dla tych co będą mieć więcej dzieci, ale z czego te dzieci utrzymywać, i tak część rodzin pójdzie do MOPS-u, czy rząd upadł na głowę z takimi propozycjami?

Gość polki -polkiii
te dzieci trzeba wychować czyli utrzymać a na to trzeba pieniędzy...i koło sie zamyka

Gość były umowośmieć
Zmiana składki zus nie zmieni charakteru zawieranych umów - nie bądź naiwna. Pracodawca zrobi wszystko żeby zmniejszyć zarobek pracownika jeśli tylko będzie miał ku temu możliwośc. Poza tym zus powinien lepiej kontrolować, bo już dziś masa ludzi robi na dzieło jak powinna pracować na umowe o pracę. A bzdurą jest że pracodawcy nie mają pieniędzy na umowe o prace, to jest około 2/5 więcej do zapłacanie miesięcznie na człowieka czyli jakies 500zł MAX! Jakiś sklepij osiedlowy to może mieć i problem ale wielkie firmy? Zwykła redukca kosztów, poprzez okradanie ludzi z ich przyszłej emerytury.

Gość były umowośmieć
Najgorsze jest to że ludzie się na to godzą i frajerów nie zabraknie, dajesz takiemu prostą robote i jedzie na dzieło. Nie ma nawet możliwość negocjowania warunków umowy, to nie jest umowa dwóch stron tylko jednej strony. Najbardziej martwiące jest to że studenci potencjali przyśli wykształceni ludzie mają straznie małą wiedzę w tym obszarze, o wiele lepiej radzą sobie ludzie po zawodówkach tu.

Odpowiedź jest banalnie prosta, budżet i tak robi bokami. ;)

Gość Fall
bo wtedy byłoby mniej pieniędzy przechodzących przez ZUS, a rządzący kradną z tej instytucji

Gość polki -polkiii
Ja o emeryturze nawet nie marzę...mam 36 lat zarabiam 700zł na pół etatu bez umowy, mąż najniższa krajowa-umowa o racę, ledwo dajemy radę, mieszkamy w mieszkaniu rodziny za przysłowiową złotówkę za co jestem im wdzięczna, więc płacimy bez kosztów wynajmu, o własnym mieszkaniu juz nawet nie marzymy, mamy dorastającego syna, jak wy sobie radzicie z tak małym budżetem?

Gość polki -polkiii
umowa o pracę....

Gość polki -polkiii
I ja mam mieć jeszcze dzieci?pytam za co je utrzymam...?

Gość polki -polkiii
wkurza mnie ta propaganda rządu, ktora tylko robi ludziom mętlik w głowach, będą nas zmuszać wszelkimi przepisami abyśmy płodzili dzieci... więc siłą chcą wprowadzać rozwiązania i to ma uzdrowić sprawę ZUS?

Gość michal merski
Polski rząd tylko podwyższa, nie obniża. Wysokość składek ZUS na kolejny rok jest zależna od płacy minimalnej i średniego wynagrodzenia. A te są coraz wyższe. Istnieją legalne metody mocnego obniżenia kosztów ZUS, i ale i obniżenia podatku od zarobków. Sprawa jest dosyć skomplikowana, ale dosyć precyzyjnie jest to opisane tutaj - http://dezi.pl/?jak-nie-placic-zus,10

Gość Ewelyn
Jest wiele sposobów, które umożliwiają obniżenie składek. Sama, nie mam o nich zielonego pojęcia, jednakże wiem, że takie istnieją. Może warto zapytać tutaj: http://forumdlabiznesu.pl/