Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaalga

Urlop macierzyński, wychowawczy POMOCY!!!!

Polecane posty

Witam, jetem w ciąży koniec trzeciego miesiąca, od marca będę miała umowę o pracę moja pracodawczyni wie,że jestem w ciąży i nie robi jej to problemu ponieważ współpracujemy już trochę ale mam pytanie jak długo muszę być zatrudniona,żeby mieć macierzyński a później wychowawczy. Czy ZUS nie będzie się czepiał,że jestem w czwartym miesiącu i dopiero umowę podpisujemy? Proszę o pomoc, może byłyście w podobnych sytuacjach????!!!

Gość delicioussly
jesli nie polecisz od razu na zwolnienie lekarskie to ZUS sie nie przyczepi warunkiem uzyskania macierzynskiego jest bycie zatrudnioną na umowe o prace w dniu porodu

Gość no i dobrze
tylko nie idź odrazu na L4 bo wtedy beda problemy

planuje pracować do końca ciąży tzn mam termin na połowę lipca a chce pracować do końca czerwca więc praktycznie na zwolnieniu w ogólnie nie będę raptem pół miesiąca ale chyba zwolnienie do 30 dni pokrywa pracodawca:)

Gość delicioussly
nie ryzykowalabym nawet tych dwóch tygodni 2 tygodnie przed porodem mozesz wziac juz macierzynskie wiec nie wyskakuj z l4 bo jak cie wezma na tapete to ci kase wstrzymaja i bedziesz miala wesolo

Gość współczuje kasjerkąyyy
jak dostaniesz umowe w lape ti idz na zwolnienie od razu! Po co pracować jak można w domu miło spedzić czas i miec pieniądze:)

wystarczy jedna opłacona składka ZUS ma 30dniową karencję, ale przez pierwsze 30 dni i tak to pracodawca płaci za zwolnienie, więc nie ma to żadnego znaczenia

ale nie będzie to wyglądała,że umowa była tylko ze względu na macierzyński ... nie mam zamiaru iść na zwolnienie bo jest to praca którą chce wykonywać i puki mi zdrowie na to pozwoli to będę to robić ( nauczyciel rytmiki)

Kamelia majowa ..ale załapuje się i na macierzyński i na wychowawczy?

delicioussly - co Ciebie tak wzięło na straszenie od rana:) nie ma zakazu podejmowania pracy w ciąży, ba, jest nawet zakaz dyskryminacji nie ma zakazu pójścia na zwolnienie gdy ma się krótki staż pracy w firmie problemem jest fikcyjne zatrudnienie, jeśli pracuje rzeczywiście - wszystko jest w porządku i ZUS może dziewczynę cmoknąć w pośladek trzeba tylko z przezornej ostrożności zbierać wszystkie dokumenty świadczące o wykonywaniu pracy obowiązkowo podpisywana lista obecności, zaświadczenie lekarskie z medycyny pracy plus szkolenie bhp, dobrze, gdy w swoim imieniu podpisuje dokumenty to także służą one za dowód, podobnie - wysyłane służbowo maile - nie kasować nic służbowego :)

Gość nie wiem jak wy ale ja
mamy w firmie dziewczyne ktora przyjela sie w lutym 2012, w marcu okazalo sie ze jest w ciazy, poszla na zwolnienie na ostatni miesiac i co? i miala kontrole z ZUS, potem była kontrola w firmie, laska ma wstrzymany zasilek macierzynski- w uzasadnieniu ZUS napisał ze zatrudnienie bylo fikcyjne w celu wyłudzenia zasiłku chorobowego i macierzynskiego, sprawa jest w sadzie , jak dziewczyna wygra to jej wyplaca z odsetkami ale jak nie....:(

tak jeśli umowa kończy się po upływie 3 miesiąca ciąży to przysługuje Ci macierzyński tak czy siak, bo traktuje się taką umowę za przedłużoną do czasu porodu jeśli i tak masz umowę o pracę w dniu porodu - czyli nie zostanie wypowiedziana wcześniej lub jeśli jest terminowa - jeśli się nie skończy - przysługują Ci wszystkie uprawnienia związane z macierzyństwem

bo ZUS może podnieść jedynie zarzut fikcyjności zatrudnienia ale to jest akurat kwestia przegrania ZUSu jeśli dziewczyna rzeczywiście pracowała, bo przecież firma ją zatrudniająca gdy działa legalnie powinna mieć wszystkie dokumenty w przeciwnym razie problemy ma także firma, więc ani w interesie pracownika ani pracodawcy fikcyjne zatrudnienie nie jest to na ZUSie ciąży obowiązek udowodnienia fikcyjności zatrudnienia, a z samego faktu podpisania umowy w ciąży nie można fikcyjności wnioskować ZUS może wstrzymać zasiłek gdy trwa postępowanie wyjaśniające - w każdym przypadku terminowość wypłaty świadczeń przez ZUS to akurat też kwestia przypadku ja na pierwszy przelew czekałam ponad 2 miesiące, dostałam oczywiście z wyrównaniem, teraz dostałam z góry przelew za cały miesiąc, a zwolnienia nawet jeszcze nie mam:) nawet wiedząc, że mi przysługuje nie liczyłabym na terminowość ZUSu, lepiej się mile zaskoczyć niż gorzko rozczarować

ojjjj dziękuje za pomoc mam nadzieje,że nie będzie żadnych komplikacji bo już się tego obawiałam. A co z wychowawczym?

Gość nie wiem jak wy ale ja
z wyjatkiem umów o prace tymczasowa badz zastepstwa

Gość do autorkiiiii..
wychowawczy jest bezpłatny, mozesz przejsc po zakonczeniu macierzynskiego i wybraniu urlopu za bieżacy rok

a czy przejście na urlop wychowawczy nie ma takiego warunku ,że muszę pracować minimum 6miesiący ?

Gość fsfsasaf
ja mialam kontrole jest ciezko. ja pracowalam od 7 miesiaca do 9. nie moge pisac na forum bo sie boje. zeby sie nie przyczepili. ide na kuron. musisz pracowac jak najdluzej. 3 miesiace to miinmum.

Gość delicioussly
tak musisz miec stac pracy minimum 6 miesiecy ale wlicza sie tez okres zatrudnienia u innych pracodawców

tak, ten sześciomiesięczny staż pracy dotyczy nie stażu w danej firmie albo na podstawie danej umowy, ale jest to ogólny staż pracy czyli wlicza się do tego okresu także poprzednie okresy zatrudnienia i wlicza się też okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych

aaaha no to super bo myślałam,że ciąg jednego zatrudnienia bardzo,bardzo dziękuje za pomoc:)

:) ojjjj ciesze się, ciesze zresztą to już drugie :)